Име за детето? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121180)
 Любов и изневяра (29703)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Име за детето?
преди: 8 години, 9 месеца, прочетена 1941 пъти
Виждам, че и други хора питат за имена на деца тук, аз обикновено идвам, за да дам съвет, никога досега не съм публикувала нищо. Моля ви, не ме съдете, че питам тук, но искам неутрално мнение, защото всичките роднини и познати, едва ли не искат да кръстя децата на тях и се чувствам неудобно. Чакам близнаци, момиче и момче, като за момчето вече сме избрали име, тъй като мъжът ми е латиноамериканец, аз държах името да е испанско, но той пък желаеше аз да избера имената. И накрая се договорихме да се казва Хуан. Така или иначе ще живеем в Аржентина през повечето време и ще идваме тук само за лятото. Но мъжът ми държи момичето да е с българско име или поне отново аз да избера името, което да не е латино. От малка си мечтая детето да е Елза, но не знам, какво мислите за името? Кратките имена съдържат по-голяма енергия и ми звучи много благозвучно. Но също така харесвам много и имената Диана, Мария, Марияна, Милена, Румяна. Съжалявам, но не искам да го кръщавам на баби, просто искам детето да не е на някой си кръстено, а да има СВОЕ име. Разбирате ме какво искам да кажа, не да е изчанчено, но пък не искам да се чувствам длъжна да го нарека на друг човек, като дори аз не харесвам името. Няма как да зная дали то ще го хареса, а ми се иска да знаех... Най-добрата ми приятелка, която беше кума на сватбата, а сега ще бъде кръстница на бебето е единствената, която не се бута да предлага имена и не иска да го кръстя на нея, но аз толкова я обичам и изпитвам някаква нужда да го кръстя на нея. Моля ви, дайте ми мнение относно имената и какво да направя? Мъжът винаги казва аз да избера, не дава мнение и това ме побърква.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 9 месеца
hash: ad00eead95
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Според мен като децата са близнаци е хубаво да имат някакви свързани имена.

Освен това е голяма вероятността децата ти един ден да живеят в Европа - ти търси интернационални имена, които и у нас да звучат добре. Например при Хуан малко поне на български е като ХуЙан и децата ще се подиграват на сина ти.
Елза пък е старовремско немско име и изобщо никой днес така не се казва, ще ѝ казват Елзичка.. което е доста лигаво или Лиза като порастне.
Аз ако чаках разнополови близнаци бих взела герои от някаква известна история или приказка, но става също нещо като Виктор и Виктория, Мартин и Мартина, Мариан и Мариана, Александър и Александра или пък някаква двойка имена търси от митология, история, литература и така нататък - просто да се покаже, че имат някаква връзка тези хора.
Или пък ако искаш отделни имена внимавай и на български да са ОК, защото вие може да живеете в Аржентина, но не знате какво ще изберат децата ви, а малкият Хуан у нас не звучи добре. Разбирам, че си избрала за себе си латиноамериканския начин на живот и културата, така нататък, но нищо не се знае... затова по-добре заложи на нещо сигурно, за да си нямат децата ти проблеми с изкарване на паспорти, по летища и с учреждения. Това е по-важно от разните му красиви и интересни имена, а Хуан дори не е такова - ежедневно име в Латинска Америка, всеки се казва Хуанито или Хуанчо - (а децата ще му викат хуйчо у нас). Не е хейт, просто мисли и за такива неща като даваш име на децата си, защото от твоята камбанария може би Европа не е добро място за живеене или България в частност, но децата ти ще бъдат И европейци, И българи, а у нас могат да решат да учат, после да работят някъде и Хуанчо и Елзичка ще имат поне в началото доста комични ситуации, а дори и само за почивка да си идвате не е приятно някой да те нареше „хуйчо“ или „елза-мелза“-нещо такова.
Аз го казвам като носител на доста оригинално локално име, с което редовно си имам проблем в чужбина, но и като дете ми измисляха доста прякори заради него и много завиждах на „обикновените“ Ани, Марии и тем подобните им, които просто си живеят без да имат проблем с имената си.
Поздравления иначе за невероятния късмет да имаш близнаци - каквото име и да им дадеш в крайна сметка, неудобството от името е временно и ... ще имат цял живот време да му се насвикнат.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 5482a82ac0
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Подкрепям коментaр 1. Не знaм зaщо точно нa Хуaн си се спрялa, тъй кaто е много стaро име, но... можеше дa вържете с женското Хименa, но в Бг ще имa последствия товa име също :).
Зa момиче много ми хaресвa името Aнaис ( виж знaчението), a и ще се връзвa с името нa брaтчето.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 32abf1a0e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Антония - моя приятелка носи това име много е красиво и стилно ще се възприема и тук и в Аржентина, може също Габриела, Кристина, Аделина, Адриана, Валерия, Валентина, Виолета, Виолина, Емануела или Мануела, тези, на които си се спряла също не са лоши. Още може Дария, Лора, Даниела Анастасия, Димана, Емилия. Помисли и за момченцето смени името с някое, което ще се възприема добре и тук и там например Виктор, Даниел, Габриел, Мартин, Дамян, Адриан, Кристиан, Давид, Мануел (внукът на госпожата ни по география носеше това име ), Емил (или, както е там Емилио, макар че у нас е като да подвикнеш на момиче )

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 6609bb71a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Номер 1 има известно право в частта имената да са интернационални, но не съм съгласна в друго с нея. Не може да врачува къде ще живеят децата след 20-30 години, освен това авторката живее в Аржентина със съпруга си повечето време-шансът там и да си останат е доста голям. Не знам нищо за страната, но ако има висок стандарт за Южна Америка, едва ли ще хукнат през морето, та баш в Европа. САЩ би бил по-вероятен избор. Но и не е е наша работа да казваме и гадаем кой къде ще живее. Въпросът е да предложим имена, поискани от авторката-толкоз. Нека не отиваме твърде далеч във времето и пространството.
Аз лично бягам от стандартните имена, като това важи за всяка страна. Тук е наводнено с Мария, Ана, Иван, Георги-всеки втори май се казва тъй. В Южна Америка сигурно всеки втори е Хуан, в САЩ Джак, в Англия Джон и прочие, примерно.
Елза на испански-Elsa-ако така имаш предвид, авторке-ще се произнася Елса-няма да е ЕлЗа.
Споменала си Мария. Твърде разпространено име по целия свдят. Лично аз харесвам вариантите на Мария, като Мариета, Мариела, Мариелена, Маринела, също Магдалена от българските.
Виктор и Виктория са имена, които много харесвам, но не те съветвам като номер 1 близначетата да са с еднакви такива. Пример Виктор и Мариела, Габриел и Мариета, нещо такова.
Харесват ми и имената Рамона, Тереса, Даниел, Федерико-поради слабостта и скромните ми знания по испански :)
Стана късно и вече не ми идват наум имена, иначе бих измислила още нещичко :)
Които и да избереш-да са ти живи и здрави бебенцата и сплотено семейството ти!

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 24289947f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   №1 е права до някъде, макар че в България на всяко име биха измислили подигравка, например типичното за България име Димитър, биха казали Митко-питко. Но както казва тя е добре да сложиш имена, които биха се приели добре и в двете държави Например Николас, Анхел или Марио за момчето, а за момичето Мария е универсално име.

 
  ...


...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 789addb5ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   1, мисля че не бива да се води по това, че децата щели да му се подиграват. Децата - тия дето обичат да се подиграват, обиждат и измислят прякори, все ще го правят, ако не за името, за нещо друго. Просто като позиция мисля, че не е правилно все да гледаме да сме угодни и удобни за другите.

Някои деца, сигурно си забелязала, че викат "хуйчо" и такива подобни не заради името... името не прави човека, а човекът прави името. Имах една съседка - пенсионерка, която се казваше Лимонка и всички в квартала, и мъжете, и жените, я уважавахме и и казвахме Мони.

Към авторката: адмирации за мъжа ти, абсолютно е прав. Няма за какво да се вбесяваш - прав е.
Никакви роднини и изобщо никой, не може да има думата за име на твоето дете, така е и по божия закон, и по човешкия. Това исках да ти кажа, а относно името на момиченцето, послушай мъжа си и му избери име, което на тебе ти харесва как звучи, не се води толкова по това къде ще живее и тн.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 69338c6e4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Елена е хубаво име.
Синът ти щом ще е Хуан, то Елена, ще е добре в такова съчетание.
А и името звучи добре и на двата езика.
Помисли си - това са имена за цял живот.
А е и българско име, а Хуан е прекрасно име.
Може и Мария, което също е подходящо.

Решението си е ваше.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 910c5e3319
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Ами аз с казвам Мария и много ми харесва, ако не се казвах щях да си кръстя така детето. ИнАЧЕ за Елза не ми звучи много добре, по-добре Ева, Евелина нещо такова.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: b9b3e1aafd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Мария е прекалено срещано име милена също пък и Елза ми звучи някак дяволско (лично мнение ) на мен вай много ми харесва Атина и на галено Ати а пък за момчето ми харесва Самоил и Огнян
:-)

 
  ... горе^
преди: 8 години, 4 месеца
hash: a2956ca448
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Елария, Мелпомена, Джанна, Серафима, Христомира, Владая, Петрозара, Любослава, Лерия

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker