Постоянен тормоз от баща ми - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121556)
 Любов и изневяра (29811)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21917)
 Семейство (6490)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3195)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18615)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Постоянен тормоз от баща ми
преди: 8 години, 9 месеца, прочетена 2472 пъти
Здравейте! Пиша ви с цел, просто за един съвет! Баща ми ми прилага постоянен психически, а този и понякога физически тормоз. Аз съм на 17 години. Принципно още от малка не съм му любимка, защото сестра ми му е на сърце. От близо две години, когато майка ми отиде на работа, баща ми започва да ме тормози. Примерно спя до девет часа(когато съм ваканция)събужда ме уж без да иска и започва да ме обижда какъв боклук съм, че за нищо не ставам. Никой няма да те иска с тази уста, а аз нищо не говоря. Най-много да питам, защо се държи така и какво съм направила. Започне ли да ми се кара, виждам блясъка в очите му, когато ме биеше системно преди години. Обмислям варианта да се преместя при баба ми, защото ми е много тежко. Споделяла съм с приятелка, дори и със сестра ми, но тя си мълчи, за да не пострада. Преди известно време беше се сбил с един човек и той водеше дела с него. Чудех се да подам анонимен сигнал в социалните, но ме е страх да не повлия на делото му. Сигурно няма да съм първата с този проблем, нито последната за съжаление.. в такива ситуации какво сте правили или какво не?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 9 месеца
hash: 9a357033fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   В такива ситуации или се наемаш да се преместиш при баба си докато завършиш и между временно започваш работа за да помагаш на баба ти с издръжката си. Или си стоиш там и си спестяваш коментарите и въпросите в момент в който е афектиран. Полза от обаждане в социалните няма да имаш, няма и да го стреснеш.
Че ти казва правилни неща баща ти, сега си още малка и затова не ги осъзнаваш. Вярно е че не е намерил правилните думи за да ти каже, че наистина никое момче или свекърва няма да трае снахата да лежи до 9 часа и когато един ден имаш деца също не можеш да си позволиш да спиш до когато ти се иска. Животът е изпълнен не само с удоволствия, има и много задължения, независимо от пола на човека. Ти като жена трябва да се научиш да ставаш рано да приготвяш закуска за семейството си, да помагаш на всеки член от семейството ти да се подготвя за деня си. Баща ти като възрастен човек е наясно че той е човекът, който трябва да те научи, но не знае как и затова започва с обиди.
Сестра ти му е на сърце, не заради възрастта си, няма значение дали е по малка или по голяма от теб, а защото е добра манипулаторка, пресмята кога и какво да каже така, че да не засегне егото му и дори да сгреши да изглежда че съжалява, че си взема поука и други такива.
Знам че много хора тук ще те съжаляват за това че си била бито дете, като малка, но не мисля че в момента имаш нужда от съжаление, в момента имаш нужда от съвет затова ти давам моя съвет, от гледната точка на вече възрастна жена, която е била бито дете, която е била обиждана, като тинейджър и която има сестра манупулатор разликата беше само в това, че у нас и двамата родители бяха лоши и работеха в група срещу мен.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 576bf3cbfe
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Коментарът на номер 1 ме потресе. Става дума за момиче на 17 г.!!! Тя НЕ Е длъжна да става рано и да приготвя закуска на семейството си. С мъжа ми живея вече 4 г. и почти никога не съм ставала да му приготвям закуска, а в редките случаи, когато все пак се е случвало, е било защото е в лошо здравословно състояние /настинка, махмурлук/.
Работя повече часове от него, печеля повече пари и мисля, че съм човек и заслужавам да си поспя 30 мин. повече сутрин, вместо да ставам и да правя закуска. Дори когато се появят децата, едва ли всеки ден ще ставам да правя закуска за всички поради простата причина, че те трябва да се научават на самостоятелност, а не мама да прави всичко.
С този манталитет българската жена винаги ще е слугиня вкъщи и после ще се чуди защо мъжът й я оставя за някоя по-млада и не толкова отрудена.
Бащата на авторката явно не е цвете и явно има някакви комплекси. Аз не съм била бита, но съм била тормозена, дори псувана от баща си, и заплашвана с бой. А майка ми понякога направо я смилаше. Ако бях приела мирогледа, че жената трябва да е готвачка, чистачка и кухненски робот 10 в 1, днес щях да живея като майка си. Вместо това станах студентка, работих, издържах се, успях да завърша, намерих си първо една, после друга, трета работа, а сега работя за сравнително добри пари, имам възможности за странични доходи и като цяло съм сравнително доволна от живота. С баща ми се чуваме по телефона 3-4 пъти в годината за по 20 мин. и знаеш ли, сега той ме уважава, защото успях да постигна неща, които той не е успял да направи в живота си. Интересното е, че като по-малка винаги търсех одобрението му и гадните му коментари ме разстройваха, а сега въобще не ме вълнува дали ме одобрява, или не - живея си живота.
Българските мъже на възраст 50-60 г. са направо животни, не знам как са ги възпитавали навремето, но е факт, че са агресивни, безскрупулни и вярващи в това, че жената стои по-ниско от тях и им е длъжна.
Авторката нека изтърпи още 1-2 г., докато стане студентка, след това вече може да започне да кове щастието си. Ако отиде при баба й, това не означава, че скандалите ще свършат. Най-много да се пренесат при баба й, която едва ли е много млада, и да създават стрес на женицата.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 9a357033fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   От №1
Коментарът на №2 ме потресе!!!!
Защо №2 си мисли, че една жена се учи да бъде жена чак след като се омъжи? Защо си мисли че нейното семейство е правилник за живота на всички други семейства? И защо си мисли че децата и от бебета ще бъдат самостоятелни?

Казах че родителите са тези които трябва да научат децата си да бъдат съответно мъже или жени. А това че №2 има достатъчно доходи да се храни постоянно по ресторанти не е социална извадка за цялото общество. Да направиш закуска не е слугинско, да станеш рано също, да подготвиш дрехи на децата си за детската градина също не е слугинство.
Днес едното ми дете е втори клас 8 год, не трябваше ли да стана да приготвя дрехи, да намисля закуска, да купим букети и да го заведа на училище? Или може би ще приемеш, че днес аз бях слугиня на детето си?

Съветваш авторката да изтърпи, аз я съветвам да си стой и да си спестява коментарите също докато си вземе живота в свой ръце. Съветите ни не са ли едни и същи?

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 1b402ea61d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Номер 1 и 3, не смятам, че приготвянето на закуска е само женска работа. Не е това начинът момиче на 17 г. да се учи да става жена. Не си слугиня, докато приготвянето на закуска /обяд/вечеря не се е превърнало изцяло в твое задължение. Винаги ми е изглеждало нелепо това поделяне на работата на "женска" и "мъжка". А бащата какво участие взема в подготовката за първия учебен ден на вашето общо дете??? На 8 г. е нормално детето да може само да си приготви дрехите и закуската. Познавам деца, които го правят.
Съжалявам, ако съм те засегнала, но според мен задълженията трябва да се поделят между цялото семейство. Да си жена означава много, много неща, но никога първата ми асоциация не е свързана с правене на закуска.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 5b7bbdf93a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   н 4, не съм съгласна с 1 и 3, защото тук изобщо не става дума за такъв проблем, но ти пък също не си права
Закуска подготвя този, който работи по-малко или не работи. На 17 г. си достатачно голям да помагаш в домакинската работа. Криворазбрата еманципация е да не вършиш домакинска работа и по цял ден да стоиш, спиш, пърдиш, въргаляйки се в собствените си боклуци например.
Номер 2 е права, но за момента. Хайде да си представим, че е в майчинство (нали иска деца) - пак ли ще лежи, докато мъжът ѝ я храни?
Съгласна съм с 3 за детето - едно дете на 8 години има нужда от грижи, но на 17 г. вече не.
Моята майка никога не ми е правила закуска и не ме е подготвяла за училище, защото работеше следобяд и искаше да си отспи -разбираемо, но да кажа, че на 8 г. съм се обличала кой-знае колко правилно и че съм закусвала ..не е вярно. И до ден днешен не закусвам.
Благодарение на това, че мъжът ми е израстнал в по-нормално семейство се научих да ценя семейните вечери, семейните моменти - всяка вечер готвя нещо ново и прясна храна и за мен това не е слугинска работа. Нека всеки си живее както иска...

А Авторката трябва да се изнесе от там, защото проблемът е по-дълбок....

 
  ...


...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 576bf3cbfe
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Н. 2 е отново. Имам късмета да упражнявам една от т. нар. свободни професии, която ми позволява да работя почти от всякъде, така че едва ли само ще лежа, а мъжът ми ще ме храни :) Моя приятелка, която работи в същата сфера, роди преди около година и успява да съчетава работата с грижите по малкия. Аз смятам да направя същото. В интерес на истината, тъй като моите доходи са по-добри, има вариант да се редуваме с мъжа ми, а може и той да излезе в отпуск за гледане на бебчо, живот и здраве. Както и да е, моето семейство наистина не е представителна извадка. По-голямата част от българските жени са домакини, в което няма нищо лошо, стига да не го превръщат в норма за останалите. Да, ако не работиш, трябва да вършиш повече неща в домакинството, съгласна съм. Но да вменяваш на ученичка, че трябва да се учи да е жена чрез домакински грижи за родителите й, които все още са в активна и трудоспособна възраст, не е правилно.
На 17 г. не трябва да има задължение да прави закуска на родителите си. Трябва да може да направи на себе си, да сготви нещо за родителите си като изненада, но не и да го прави всеки ден като част от задълженията й. Може да помогне в миенето на чиниите (но не и да ги мие всеки път, разбира се). Да имаш дете не означава да си създаваш роб. Момичето трябва да учи, а и да се забавлява, да излиза с приятели. Кога, ако не сега?
Излязохме обаче от темата, зададена от авторката.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: f61042f5af
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Авторке, авторке ти конкретен проблем имаш, те до къде стигнаха! Момичето пета как да се отърве от баща си насилник, а вие тръгнахте да разтягате локуми, чие задължение било приготвянето на закуската!
Миличка, имаш два варианта или търпиш още малко и като станеш на 18 се изнасяш от вас със 100 км и си намираш работа или се записваш да учиш. Или отиваш при баба си, но в замяна наистина и помагаш с каквото можеш, защото първо жената сигурно вече е на възраст и няма толкова енергия и второ приела те е от добра воля и е редно да и се отблагодариш. Така, че ти избираш, но ако отидеш у баба си, не си мисли, че ще спиш до обед и няма да правиш нищо дори и през ваканцията. Жената съвсем нормално ще очаква помощ, но пък като станеш самостоятелна ще трябва да правиш всичко сама така, че не е лошо да свикваш, защото рано или късно ще ти се наложи и да чистиш и да готвиш и да переш. Дори и да нямаш мъж и да живееш сама все ще трябва да се погрижиш за собствените си дрехи и дом, нали? Така, че това с домакинстването няма как да ти избяга без значение имаш или нямаш мъж. Обаче и аз тръгнах да се отклонявам от темата. Ами общо взето това са ти изборите или търпиш докато станеш на 18 или отиваш при баба си веднага, ама и помагаш. Социалните не са опция, защото в България тия служби си гледат работата малко несериозно, така че най-много съвсем да ядосаш баща си, ако разбере, че си им звъняла. И тогава животът ти ще стане истински ад. Ти решаваш! Но каквото и да решиш си има и хубавата и лошата страна. Лично аз в такава ситуация бих отишла при баба си, че поне тормоза да си спестя.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 5b7bbdf93a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   н 6, леко наивно си го подкарала - сори, но ти ще си видиш сама като се появят бебетата (надяваме се да искаш 2 деца), че няма да е същото - нито в работата ще е същото, нито в живота ти, но както и да е - всеки да си разпределя задълженията както иска.
И не, на 17 г. дори е прекалено късно човек да се научи на елементарни домакински задължения - и за момчета, и за момичета говоря, защото ако не умееш да вършиш домакинска работа, не можеш и да живееш самостоятелно един ден. Това много хора го подценяват, но например доведеният ми син се отдели, след като стана студент и си провали годината заради битовизми и неспособност да се оправя в живота, защото цял живот е бил щаден от всякакви задължения и работа, освен от ученето и удоволствията с приятели. Днес живее в хотел мама, но после ще си го застигнат проблемите.
Същото е и с по-малката му сестра - опитвам се да я науча поне да може да си пере прането, да си стопли храна (ако ще готова), да си подреди малко дрехите и такива елементарни неща, защото колкото и да ви е странно - тези неща не са вродени, а са учени в семейната среда, но не и ако имаш прислужница и майка да ти слогува. Буквално тя дори не може да чисти с прахосмукачка, не знае как се чисти под и с какво, баня и тоалетна е направо урок за напреднали за нея - иска, но елементарни неща не може да си свърши, а иска да живее самостоятелно скоро.
Ние бяхме на почивка и доведената ми дъщеря живя за седмица сама в жилището ни с приятелка - ами бяха се изпокарали и бяха изгладнели, защото не могат една супа и двете да си сготвят - изхарчили си парите за готово ядене за 3 дни и буквално се хванали за гушите, а жилището беше мръсно и захабено, бяха успяли да счупят чекмедже в кухнята, миришеше на боклук, защото не бяха изхвърляли боклука (не се бяха сетили), спяха в спално бельо, в което бяха изливали неща като кафе и сок от портокал - после всичко в коша буквлано захабено. Например това са хора на 18 г. и не могат да си изпържат яйце, не знаят елементарни неща.

Да, определено по наше време имаше прекалено голямо натоварване. Аз съм учила здраво, помагала съм в домакинство, помагала съм на село и при зимнина, за да свържем двата края и дори съм помагала при цепене и събиране на дърва, и така нататък, но и грешим днес да спестяваме всичко на нашите деца, защото ги правим едни безпомощни готованци, неспособни да водят самостоятелен живот, а малцина ще могат да си позволят един ден прислужница и... сериозно - ако искате да имате успял, работещ мъж, той едва ли след 12 часа работа ще тръгне да ви мие банята и пода.

Има различни семейни модели, разбира се. Сестра ми например издържа семейството си и мъжът ѝ гледа бебето им, чисти, готви, пазарува, но не могат да имат две деца с един женски доход, а той на почти 40 г. никога не е работил в живота си сериозно и сега едвам свързват двата края, живеят при родителите му и изобщо имат си проблеми, а второ дете е немислимо.
Хиляди пъти предпочитам да си пера, да слагам и изкарвам съдовете от миалната и така нататък, но да живея добре материално и да имаме всичко като семейство, а ако имаш деца - повече от 1 и без това не можеш да слугуваш на всички (независимо като жена или мъж) и всеки ще трябва да поема някакви задължения.
Дори психолозите го препоръчват. Отнемайки задачите на децата си, вие им отнемата и удоволетворението от свършенето. Не говоря сега за робски труд, а за неща като постеляне на маса, пране с уреди, сортиране на дрехи, елементарно чистене, да ги научите как се сменя спално бельо и тем подобни. Не случайно се препоръчва и детето да има след 8 годишна възраст домашен любимец - да му чисти, да го храни и да поема отговорности, но да -това изобщо не е по темата.
Просто по темата няма какво да се каже освен, че Авторката трябва да се изнесе - друго решение не виждам.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker