Какво направих - цигарите - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121568)
 Любов и изневяра (29810)
 Секс и интимност (14410)
 Тинейджърски (21918)
 Семейство (6489)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4715)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1660)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1741)
 Други (18622)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Какво направих - цигарите
преди: 8 години, 4 месеца, прочетена 1600 пъти
Бих искала просто да ви споделя нещо, очевидно съм на правилното място. Свързано е с цигарите. Ще бъда кратка. Причината за първата ми запалена цигара в 5 клас бе приятелите ми. Реших да не им отказвам и просто да си дръпна без да гълтам, но въпреки това се закашлях наистина силно. Оттогава не съм пипнала подобна гадост. Сега съм 9 клас. Веднъж, не само от скука, но и поради други причини (предполагам, бихте се досетили какви би били те), реших да си открадна една цигара от кутията на майка ми, оставена на шкафчето в нейната стая. Взех и я прибрах в джоба си. Отидох в моята стая, скрих я, и дочаках нощта. Взех си запалка и някаква открита кутия от парфюм в стаята ми, в която след като свърша да изгася цигарата и да я хвърля заедно с нея. В началото отново се закашлях лекичко, но после свикнах. Усетих как краката ми се разтреперват и как ми си вие свят. Имах чувството, че щях да припадна. Свърших с цигарата, изгасих я в кутията, която просто изхвърлих. Не след дълго повторих казаното още веднъж. Хареса ми... НО не искам да се превърна в пасивен пушач, каквито са родителите ми и останалите заобикалящи ме хора. Не искам да имам лош дъх и гаден вкус в устата, от който да ми се доповръща. Не искам да воня от километри на отблъскващия дим по дрехите ми. Не искам да бъда като останалите деца, които пушат, за да бъдат "модерни". Не искам да вредя на здравето си. НО, това "но".. Цигарата просто ми хареса. Сякаш.. бяхме само аз и тя. Тя, създаваща самотата, от която се нуждая, и караща да забравиш за лошите истини в живота ми. Смятам, че ще продължа с "открадването" на цигари от родителите ми. Благодаря на хората, отделили време за това.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 4 месеца
hash: 91b96dcb19
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Вкарваш се във филми! Цигарата е една асоциална отживелица. На Запад вече никой уважаващ себе си човек не почва да пуши. Има милиони зависими, които всеки ден се ядосват на себе си, че не могат да спрат, но да почва тепърва някой млад човек да пуши? НЕ. И това не е само на Запад така, но и у нас и то от години. Аз съм завършила гимназия 2002 г. някъде и бяха в класа ми 2-ма пушачи, не повече! Става дума за елитна гимназия, след която повечето от нас направиха кариера в различни сфери, бизнес. Днес само асоциалните и слабохарактерните пушат. То е като да си дебел, да си алкохолик или нещо подобно - порок и признак за слабост в един свят, в който се очаква от теб да си ефициентен, дисциплиниран и здрав, да изглеждаш добре и да си представителен.
Цигарата иначе ти е харесала, защото е наркотик. Никотинът се свързва със същите рецептори като тези, които те награждават при хранане примерно и е един от най-силните наркотици изобщо и затова е много трудно за когото и да е било да спре. Смята се, че дори е по-лесно да спреш кокаина от никотина. Смятай!
Отделно най-голяма беля е да пушиш малко и да не гълташ дима - така си причиняваш много бърз рак на трахеята, на устната кухина, а пък 1 цигарка на ден по-скоро може да те докара до тромбоза от при редовните пушачи, защото изведнъж ти се стесняват кръвоносните съдове - тромбът може да запуши съдовете към сърцето, мозакът, крак и ръка и изходът е или фатален, или губиш съответния крайник.
Това е номер 1 причина за смъртта при пушачите, а за рак на белите дробове трябват десетилетия и действително не е сигурен, но инфаркт, инсулт, тромбозка, рак на трахея, устна кухина са ти големите рискове отделно при жените заради по-високият процент мазнини имаш и проблеми при зачеване и като цяло 3 пъти по-висок риск от при един мъж за всички известни рискове от пушенето.
Заслужава ли си?
Другият път като искаш някакъв „кик“ по-добре изяш блокче шоколад и дори изпий чаша хубаво вино с наслада. Цигарата е отживелица. Млад човек си - не се излагай. Един ден само дъртите и асоциалните ще останат пушачите и ще си пълно посмешище за децата си с този грозен навик дори да оставим настрана здравословните рискове, вонята, жълтите пръсти и зъби и да не говорим за цената им - ще станат поне 10 лв. в следващите 3 г.
Не се шегувам с теб, но вече има работодатели, които избягват да назначават пушачи заради честите почивки за пушене рисковете от болничен. В нашата фирма наскоро назначихме нов началник за една бригада и той нарочно си избра всички работници в бригадата му да са непушачи заради прекъсванията на работата при пушачите. Добре дошла в 21 век - дори на строежите вече се търсят непушачи и заради безопастността на работа, защото работим с все повече сложни лепила, бои и така нататк, но най-вече, защото се очаква от теб да работиш 8 часа на ден, не всеки 30 мин да излизаш 10 мин за пушене. Не се занимавай с глупости!

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 8ae314ed38
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   май трябва да прочетеш какво е пасивен пушач. За да не те мъча ще ти кажа: това е човек, който не пуши цигари, но е заобиколен от пушачи и вдишва димът им докато пушат. Например ти си пасивен пушач когато родителите ти пушат в същата стая, в която си и ти. Или пък непушач в дискотека. Самата дума "пасивен" би трябвало да ти подскаже, че човекът е непушач.

Ясно е накъде отиват нещата обаче... ти вече си ги почнала, само дето още не знаеш.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 835a1927b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Недей да почваш тия боклуци, без извинение.. Това ще ти провали всичко, сега си здрава с живот в събе си, а цигарите ще ти го отнемат малко по малко, ти няма да усетиш първите годинки, да речем 2-3, но след това ще видиш всичко това как изведнъж ще ти се стовари, това е проблема, правят ти осамотение в началото, а след това изцяло и напълно.. Ставаш безжизнена, нищо не ти се прави, забравяш и какви ли още не проблеми, пък ако си видиш белите дробове ще се оплашиш от себе си и какво имаш в себе си.. Спри ги докато можеш, повярвай след това само уникално силна воля, която 90 % нямат може да те откаже от тях.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 9e289a6a57
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Лошо! То така се почва една цигара открадната от майка ми, после ще почнеш да си купуваш... и докато се усетиш ще пушиш редовно! Така, че колкото и да ти харесва не го прави отново, защото сега ти се струва много готино, ама като почнеш да се задъхваш, да кашляш и да вониш вече няма да ти е забавно. Да не говорим, че колкото повече пушиш, толкова по-трудно става отказването. Питай някой пушач с много опит! Да един ще ти кажат, че искат да ги спрат, но нямат воля, защото е адски трудно! Та, за да не стигаш до там, по добре сега, с малко усилие на волята си наложи да не запалиш нито една цигара повече. НИКОГА!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker