Струва ли си да уча китайски или друг подобен език? Ще ми трябва ли? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121306)
 Любов и изневяра (29737)
 Секс и интимност (14376)
 Тинейджърски (21902)
 Семейство (6477)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3183)
 Образование (7307)
 В чужбина (1655)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18555)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Струва ли си да уча китайски или друг подобен език? Ще ми трябва ли?
преди: 8 години, 3 месеца, прочетена 3918 пъти
Здравейте! Аз съм в 9 клас. До момента в училище са ме учили само на 2 езика-английски и немски. С английския съм съвсем в началото все още. Уча го от втори клас, но преди да дойда в гимназията това ми беше най-омразния предмет, най-кошмарния език и просто се бях заинатила, че няма да го уча и точка. Дойдох в гимназия с интензивно изучаване на немски и след цяла година само немски по над 20 часа седмично осъзнах, че английският е бил в пъти по-лесен и приятен. Чак сега се сетих, че ми трябва и почнах да уча. В момента ги уча и двата, но много бавно напредвам, защото езиците ме затрудняват. От скука се хванах да уча руски, викам си "ми то все едно на български ми приказват" та от интернет си уча руски като се сетя, пак доста бавно, но пък си напредвам. В момента и трите езика ги говоря отгоре отгоре, колкото да се разбера с хората, но не мога да водя по-дълъг и задълбочен разговор. Надявам се докато завърша гимназията да ги науча поне на средно ниво и трите езика, макар, че за руския нямам учител, а си го уча самичка вкъщи. Леля ме посъветва да се насоча към някакъв рядък език, защото така съм щяла да съм по-конкурентна на пазара на труда. Тя ми каза да се пробвам с китайски или японски или някой от по-редките скандинавски езици, защото в България се срещат много малко хора, които ги знаят. Мен обаче много ме влече ориента и винаги съм си мислела за арабски. Струва ли си да се мъча да уча някой такъв подобен език, ще ми помогне ли някъде? Японски, китайски, арабски или някой подобен. Друго, което съм чувала пък е, че преводачите от холандски били много високо платени, защото малко хора се нагърбвали да учат холандски. Това не знам до колко е вярно.
Той малко прилича на немския, но все пак не мисля, че е лесен, особено за човек, на който не му вървят супер много езиците както на мен. Аз пък имах голямо желание да науча испански, защото много ми харесва езика, обичам да слушам как говорят на испански. Немският пък го уча, ама ми звучи като лаене на куче. Много е груб и неблагозвучен. Не знам, като цяло искам да говоря 10 езика сигурно, ама още дори 1 не съм научила като хората. Кажете си мнението, с кои езици ще бъда по-конкурентна и ще мога да взимам по-добра заплата? В смисъл, че такива с английски на всеки ъгъл, може и лесно да те изгонят, защото веднага ще ти намерят заместник, немският също е по-разпространен. Но пък ако да речем говориш само ти китайски в града не могат да те изгонят, защото трудно биха си намерили заместник за работата. Пък и то е едно да ги учиш писмено, съвсем друго е, когато си пуснеш един филм и се чудиш тва езика, които си учил ли е или не. И въпреки, че навсякъде всичко е на английски като почна да гледам филм на английски с бг субтитри се чудя аз английски ли уча или кво, щото нищо не разбирам. И това е във филм! Представете си разговорния английски на улицата какъв кошмар е! Сигурно само кореняците си се разбират. Както ние обичаме понякога да говорим бързо и да изкривяваме много думите, да ги съкращаваме, англоговорящите го правят това 3 пъти повече Мисля, че всеки от вас на улицата е чувал неща от рода на "Ко ста ве, не съм та виждал от мноу одавна, тря д ием некъде а са черпим, хубу дрънни по тела ш са упрайм, ай бай" Или нещо от сорта. Ако и те говорят така, аз направо умирам! А това е английски! Представете си същото на китайски! Направо се смахнах! Май накрая ще си остана без нито 1 език!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 3 месеца
hash: 3b8e74042f
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

1.   Аз изучавам и английски и немски(като теб) знам малко японски но колкото да си кажем "Здравей" "Здрасти" ✌Та съветвам е да започнеш да изучаваш японски защо ли?
1. Труден език е и не всеки би желал да им учи 3-те азбуки 5 години
2. Културата им е интересна а държавата им уникална
3. Ако гледаш анимета не ти трябват субтитри ;D
4. Думи които знам (прецени как са) oyasumi(лека нощ) tadaima(върнах се) neko(котка) ohayo(добро утро) konichiwa(здравей) sayonara(чао) kikoeru kka? (случаш ли ме) suki(харесвам те) taisuki (много техаресвам) aishiteru(обичам те) daikirai(мразя те) и тн.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: bb15ca5976
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Научи холандски най - добре според мен от тези, които си изброила! Хем ще ти е по - лесно, тъй като учиш немски, а и много малко хора го говорят в България и е търсен! Успех!

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 16408fd48e
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

3.   Ако езиците не ти вървят не се занимавай - английски и немски на добро ниво са достатачни. По-добре научи 1 нещо добре, отколкото 10 неща зле.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: dbdfdbbfa3
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Според мен научи тези два езика първо защото те са на ниво, освен тях е руският, френският и испанският, а после може да научиш и някой друг език, не толкова известен. Например аз много харесвам арабският - интересен е малко са хората тук а и по света които го владеят. Ако немският те затруднява смени го с испамски или френски. Испанският е интересен и звучен, френският е труден но изтънчен. Всеки език е добър според мен, но задължително научи английски, много е важно да го знаеш, в световен мащаб той е най говоримият език.

Хайде Успех
С 17 г.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 33c8d3e020
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Учител съм по английски в Китай. Владея руски език на разговорно ниво, нормально. Ще ти го кажа така:

1. Леля ти е права. Трябва ти тясна ниша, в която да се ориентираш. Хора с западно европейски езици с лопата да ги ринеш за по 500-800лв заплата.

2. Източно европейски език също е предимство, поради две причини. Ужастно много фирми инвестират в изт. Европа в момента и има доста потенциал в страни като Полша или Чехия например. Второ - славянси език за нас е супер лесно да се научи.

3. Ако ще учиш далеко-източен език, обаче - Японския е "най-на-далавера:То нали и затова питаш, далаверата е важна, бате.... В япония има култура и всичко там е интересно

4. В Китай има МНОГО пари обаче. Както и Китайския е основата на Японския. Ако знаеш Китайски, японския ще ти е много по-лесен после. Обратното е трудно.

5. За сега Китайския не е популярен в света, както и юана, но това е поради бюрократични причини. Китайците обаче вече са настъпили Африка сериозно, както и източна Европа с инвестиции. До 20 години ще си оправят замърсяването, като си изнесат цялото производство в Африка. Скоро ще гледаме не "made in China" ами "made in Uganda" например. А това се случва докато Европа, САЩ и Русия се бият за близкия изток.

6. След 20 години ще е твоето време и може да си милионер във всяка точка на света ако знаеш Китайски. Точка. Само трябва да започнеш сега.

Можеш да се запишеш на китайски курс в институт Конфуций, който във факултета за източни езики към СУ. На метро станция Опълченска е, като излезеш от подлеза. Не е много 300лв, на ниво. Виж обаче първо кои са ти учителите. Ако е някой учител, който знае английски, недей се записва. Трябва ти учител, който говори САМО китайски.

При всички положения обаче:
1. Английския е като хляб и сол. Без него не си за никъде. И ако не можеш да гледаш филми без субтитри И да минеш интервю за работа на английски, значи никакъв език не говориш още. Ако можеш да ги правиш тези двете неща значи вече може да се хванеш на работа за 500лв.... това е абсолютния минимум.

2. Колкото и да ходиш на курсове по Китайски, нищо няма да научиш. Трябва ти среда. Дори и тук, в Китай да си, ще ти трябват 6 месеца поне да можеш да казваш елементарни неща "къде е тоалетната", "къде се намира гарата", "колко струва".... ВЪПРЕКИ курсовете ти в София.
3. Ако обаче не минеш през курсовете в София, като дойдеш тук пък ще си още по-шокирана. Тук е нещо средно средно между планетата Марс казармата.

п. п Руския би ти бил полезен, но засега го отложи. Гледай да не държиш много дини под една мишница... по малко мечти, повече действие.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker