Как да продължа живота си - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121322)
 Любов и изневяра (29740)
 Секс и интимност (14379)
 Тинейджърски (21902)
 Семейство (6479)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3184)
 Образование (7307)
 В чужбина (1656)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18561)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Как да продължа живота си
преди: 7 години, 11 месеца, прочетена 974 пъти
Здравейте. Момиче на 18 години съм и тази година завърших 12 клас. Приета съм да уча в Лондон и вече съм одобрена за кредит за обучението ми. Първоначално издръжката ми се стори много висока за родителите ми и решихме да търсим резервен вариант да остана тук да уча. От месец насам търсим частни университети тук в София, защото масово учителите ми казаха, че с моята висока диплома имам шанс за хубав живот и да не се бутам в Нов български, УНСС или Софийски, където масово са с тройки. След като намерихме подходящи университети ги обиколихме и останових, че искат суми за образованието каквито в Англия, но са на светлинни години, защото е страшна мизерия, стари мебели и компютри, тесни стаи, не повече от 100 студенти от всеки нов курс и като цяло родителите ми прецениха, че това са пари на вятъра и с тери пари е по-лесно да ме издържат в чужбина отколкото да ги дават за образование тук. Да, но след референдума се страхувам какво ще стане като ще излизат от ЕС. Първите 2 години ще успея да остана ама ако третата ме изгонят не знам къде ще отида. Баща ми живее в Австрия откакто съм малка, но живее в ужасно малък град и там няма университети и като цяло пробвах там да уча, но навсякъде ми искаха високо ниво на немски, но така стана, че не ходих на уроци и знам само английски. Майка ми ще замине да живее при него и аз трябва да реша да отида с нея и да работя и да не уча, да отида в Англия и да живея с непознати в някаква къща и да се оправям някак си или да остана в България където си знам всичко и да давам толкова много пари в частния университет макар че излизаме с английска диплома от университет които се намира в Лондон също. Объркана съм и не си искам да направя грешка. Хем искам да остана в родината си, хем знам че все по-зле ще стане и не мисля, че ще си намеря високо платена работа по бъдещата ми специалност. Кажете вие как бихте постъпили на мое място. Повечето ми приятели ми казват да замина щом имам шанс ама не е толкова лесно. Издръжката е висока и нашите трябва да се скъсат от работа докато успея аз да си намеря работа, за да си помагам, а и никога не съм била отделяна от майка си и не знам как ще живея с непознати, които ще ми тропат и ще ме притесняват. Струва ли си да се измъча 3 години, за да имам хубаво бъщете и завършаването там гарантира ли ми един нормален стандарт на живот?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 11 месеца
hash: 67364c34f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Наистина трудно решение ти предстои, то трябва да бъде взето на база това, което искрено желаеш.
За Австрия дори и да не си в същия град, предимство е да си в същата държава, а за Англия за мен е разбираемо да има допълнително колебание у тебе след последните случки и неизвестното бъдеще.
Мислила ли си за възможност да прекъснеш за година в която ще учиш немски, ако го учиш сериозно можеш да докараш необходимото за продължаването ти ниво, а то естествено трябва да е високо, почти перфектно, затова ще трябва напълно да се отдадеш на това, да ходиш на курсове, отделно ти вкъщи да отделяш време.
Иначе за мен като човек който се очаква да ти даде съвет, не знам дали би било добре да дадеш години от живота си за университети чиито дипломи се признават само в България, освен на НСА.
Потърси максимално много и достоверна информация за всеки вариант който имаш пред себе си.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: df86cdf7a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Според мен, отиди да учиш в Англия. Млада си, сега ти е времето за учене и пътешествия - ще видиш свят, друга гледна точка, друг тип хора, език, интернационални контакти, повече самостоятелност, впечатления и безценен опит...
Бай Ганьо няма какво ново да ти предложи, номерата са му все същите. В НБУ е достатъчно да плащаш таксата, за да завършиш, за какво ти е (? ! ) - нито ще те карат да учиш, нито ще те мотивират, бълват дипломи на конвейр срещу заплащане...
При евентуални политически проблеми в Англия, винаги можеш да се върнеш в България и да довършиш образованието си (при определени условия) в повечето университети.
Образованието, придобито в чужбина език, се цени повече тук и ще ти е от полза, ако се върнеш в БГ и си търсиш работа.

М. 30г.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 399c465d16
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Виж сега, ти си била с нагласата да заминеш в друга държава и да се опиташ да се реализираш там. Дали това е правилно или не..въпрос на личен избор и разбиране. Смятам, че щом си го решила веднъж, не трябва сега да се отказваш. Всеки си преценява за себе си къде да живее и кое е най-добро за него, но това се изяснява с времето. Мисълта ми е, че сега е най-подходящият момент да направиш такава крачка и да опиташ нещо ново и различно. Никой не е казал, че веднъж като заминеш, трябва задължително да останеш там, нито пък, че в чужбина всичко е по мед и масло. Но трябва сама да се убедиш в това. Ако бях в твоята ситуация, щях да избера да замина за Австрия, при семейството си, където да работя 1 година примерно, междувременно да уча езика и след това да кандидатствам в някой университет там. Така няма да се чувстваш, че натоварваш толкова родителите си, защото сама ще си изкараш парички, които да ти помогнат поне малко. Дори да изгубиш 1-2 години, не смятам, че това е нещо фатално, при положение, че ще прекарваш това време, полагайки усилия да постигнеш целта си. Другият вариант е, да останеш тук, да си намериш работа и да ходиш на уроци по немски, които вероятно ще ти излязат по-евтино от тези в Австрия, и след време отново да заминеш. Каквото и да решиш да правиш, недей да бързаш и да си мислиш, че на всяка цена всичко трябва да се случи точно сега, само защото завършваш гимназия. Има много хора, които не се записват в университет веднага, а изчакват да преценят най-добрата възможност и да си изяснят какво искат.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: edab1b801a
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Благодаря на всички за коментарите и съветите. Идеята за Австрия отпада, защото нямам време за губене в учене на език, родителите ми са против, защото не е гаранция, че ще го изуча достатъчно като се има на идея колко е труден, въпреки желанието ми. Също така ще се чувствам ужасно докато излизам и не разбирам нищо. Била съм там и не успях да си купя сандвич от кафене, сочех, говорех на английски и не ме обслужиха. Да остана тук и да уча пак е губене на време, моите приятели ще са завършили. В крайна сметка реших да замина за Англия и там в университета да уча немски, за да мога като се прибирам лятото при семейството си да поработвам и да мога да се оправя.

от авторката

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 67ad99d455
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Ако се запишеш сега - от сега да си студентка, то няма да има промяна в цената на образованието ти. Щом си в Лондон ще си намериш почасова работа - аз също съм така, но в Шотландия ще уча тази година, така че много добре знам за какво става въпрос. Ще изтърпиш три години - не е кой знае какво. Пък и много знаеш какво ти е подготвила съдбата за тези три години :). Друг вариант е да кандидатстваш в австрийски университет със специалност, която се изучава на английски език. Може да не сте в един град с родителите ти, но със сигурност ще сте по-близо и ще може да се виждате и ще ти и помагат по-лесно. Но пък като не знаеш немски, ще ти е трудно да си намериш работа там. Ти си преценяваш, но в никакъв случай аз не бих останала да уча в България - по простата причина, че вишисти после стават сервитьори и бармани - тоест няма никакъв смисъл да се тормозиш четири години. И трети вариант - можеш да се ориентираш към Шотландия - там е два пъти по-евтино от Лондон (баща ми живее в Лондон), пускай Ucas Extra и давай - щом ти е толкова висока дипломата. Само преди това провери в търсачката кои специалности са свободни за extra-та.

 
  ...


...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 6423cc68bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Няма политически проблеми с Англия, то и Швейцария не е в ЕС и Америка също но дипломите от тях впечатляват всекиго по света. Щом вашите са склонни и могат горе-долу да те издържат, отивай там. Трябва ти високо ниво на хората около теб, за да се развиваш, а това няма да стане в софия или в някое австрийско селце. И все някога трябва да се отделиш от семейството си, за да научиш нови неща, да видиш как живеят другите хора, да се научиш на самостоятелност и т.н.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker