Грешката в образованието - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121184)
 Любов и изневяра (29706)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18522)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Грешката в образованието
преди: 5 години, 11 месеца, прочетена 1160 пъти
Тийн съм.
Хората с ограничено мислене ще ме оплюят, но нещата, които говоря са пълната истина. Ако не искате недейте да четете, ваша загуба. Също съжалявам, ако някъде имам повторения, опитвам да го напиша възможно най-разбираемо.

Дълги години аз се опитвах да съм добра ученичка, непрекъснато ме стресираха, комплексирах се задето не разбирам математиката, колкото и да се мъчех и да полагах усилия. Чувствах се като провал. И това беше по вина на учителите и моите родители. Отне ми време докато разбера, че те не са прави. През целия ти живот ти набиват в главата как "трябва да изкарваш добри оценки, да учиш в университет и да те вземат на работа". И така си щял да бъдеш богат и да имаш хубав живот. Какъв живот, хора? ! За вас нормален живот ли е да работиш по 8 часа на ден, да изкарваш пари колкото да оцеляваш, да бъдеш цял живот на кредит, един ден да имаш дете и да няма какво да му завещаеш, защото си бил цял живот под наем и от заплата до заплата. Да не можеш да се радваш на живота си, да се оплакваш и да обвиняваш правителството, богатите, шефа, но да не се замислиш, че всичко зависи от теб, ние си правим живота, такова нещо като съдба няма.
За мен това не е живот, а просто съществуване. Не искам да бъда част от всички тези неудачници, с извинение.

Признайте си, на всички са ви казвали как "се успява чрез отлични оценки, след това трябва да учите задължително висше и да станете работник. И след като това стане вече сте спокойни и си мислите, че след университетът ученето е приключило. Забавно. Една диплома няма да ти помогне с нищо, това е просто хартийка. Важно е какви знания се крият зад тази "хартийка". Всички искате да сте богати, да имате скъпи вещи, да ходите на екзотични острови. Разбирате. Истината е, че вие дори не знаете какво искате. Всеки иска да стане милионер, но само мечтае и продължава с обикновения си живот. А не сте ли се замисляли, че вие можете наистина да станете. Не е толкова трудно. Искат се промяна в мисленето, вяра, усилия, знания (и не такива от училище, а книги семинари и т. н. ). Вместо да завиждате и да искате да сте като богатите, защо не станете вие богати? Сега ще започнат оправдания "Не съм живяла е реалността", "Животът не е розов", "Нямам време".
Образователната система е устроена така, че да създава работници, тоест средна класа и бедни. Промиват мозъка ти да си мислиш, че с отлични оценки и диплома от университет ще успееш в живота. И какво успяхте ли? Не, всеки ден ходите на работа за да си плащате сметките и затъвате все повече в данъци и кредити, докато други умни хора печелят пари без дори да работят. Прочетете "Богат татко, беден татко", там е казано всичко. Тази книга промени живота ми и като цяло мисленето ми. Сега се замислям за съветите, давани от родителите ми през годините и се смея с глас, на това колко са грешали. Вие виждали ли сте богат човек, който да работи за някой друг по 8 часа дневно? Не? Няма и да видите. Богатите хора правят така, че парите им да работят вместо тях. Те купуват активи, които да им носят пасивен доход. Не е голяма философия. Иска се по-различно и раздвижено мислене.
И искам да изясним няколко неща:
1. По никакъв начин не казвам, че училището не е важно. Трябва да се ходи, защото то те учи как да живееш, дава ти основни знания, без които не може. Трябва да имаш все пак някаква представа от Математика, География, Езици (много важно нещо) и т. н. Но не си мислете, че училището е всичко и то ще те направи финансово независим. За да си такъв се иска отделно индивидуално обучение.
Основен фактор за бедността е, че в училищата не се преподава финансова грамотност, а потресаващо е когато разбера, че някои хора дори не знаят и какво е, най-малкото да не знаеш какво е актив и пасив.

Много богати хора като Бил Гейтс (например) са били лоши ученици, а сега са милиардери. И ще кажете "Той е един на милион", "това е късмет". Какъв късмет хора? Зад всеки успех се крият знания, упорит труд и вяра в себе си. Всеки може да успее, но малко могат да платят цената.

Слушах неуспелите хора, които всеки Божи ден ми говореха как ще чистя улиците, защото нямам добри оценки, щяла съм да бъда провал в живота и т. н. Радвам се, че макар и късно, аз разбрах колко грешат всички тези хора. Ако ги слушах щях да стана като тях, цял живот да работя и да завиждам. Вместо това започнах да се уча от успешните хора, за да стана и аз такава. Разкарах лошите и неуспелите хора от живота си и не съжалявам. Те не са на моята вълна и ме дърпат надолу. Thanks for not believing in me и майната им.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 11 месеца
hash: 45f7b28928
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Виж, Авторке, много си права и те подкрепям много, но твоята лична ситуация /натиск от родители и учители/ не означава, че едва ли не е грешно да се стремиш към висок успех в училище и университета после.
За всеки влак си има пътници. Много хора не могат да учат, но притежават друг вид дарби, способности и интелигентност – стават примерно майстори, козметици, готвачи, келнери и така нататък и са щастливи. Ние всички, между другото, трябва да работим, за да се издържаме – няма значение кой каква диплома има и дали е учил или не.
Въпросът е, че просто като учен човек според мен имаш по-лека във физиеческо отношение работа за повече пари.. Не трябва примерно в жегите да си навън, а си в климатизиран офис, не работиш събота и неделя, можеш да почиваш лятото и на национални празници.
И още – действително можеш да станеш милионер ако имаш повечко акъл, докато шансът за обикновените работници някога да могат да натрупат състояние е почти нулев. Те единствено могат да забогатеят ако си направят собствен бизнес и имат успех, което пък е малко вероятно без образование и способности да решаваш комплексни проблеми.
Ние със съпруга ми сме учени хора и вече милионери, което обаче не означава разточителен живот и почивки по острови, защото хем нямаме време, хем имаме големи фиксирани разходи по имоти и фирми. Освен това да постигнеш нещо в живота не означава да имаш само образование и способности, а много работа. При 16 часов работен ден нямаш време за МОЛ-чета, козметици, масажчета и дори за фризьор, камо ли за острови и други екстри.
Проблемът при теб е, че отвън идва натискът за учене. Ние със съпруга ми идваме от работнически семейства и никой не ни е натискал да учим, но сме видяли какво е ежедневието на неучените хора и сами сме решили да се стараем в името на по-добър живот.
Не разбирам също и защо наричаш хората, които не трупат имоти, за да наследявали децата им „неудачници“
Съжалявам, но отговорността на родителите е да те изхранят, да те отгледат и да те изучат до 12 клас, но не им е дълг да ти оставят имоти, за да можеш ти да си живуркаш.
Според мен ти се ядосваш, че трябва да се трудиш и стараеш в училище, а не искаш. Ами тогава зарежи математиката и стани фризьорка, но задължително изучи някаква професия, защото без професионална квалификация ще бъдеш истински неудачник и не само няма как да оставиш наследства, а и няма как да изхраниш деца...

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 93da010db7
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   Едно е да си някакъв работник, съвсем друго е да си милионер. Училището и университетите са, за да създават лекари, адвокати, инженери и др. Най-голямата грешка на човек, който иска да се занимава с някакъв бизнес и да стане милионер ще бъде да запише висше. А аз искам просто да работя като инженер, не ме вълнуват милионите и точно затова записах висше.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: bdcbd69470
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Добре де авторке,аз само едно не разбрах.Не искаш дс учиш-ок,с какво искаш да се занимаваш?

 
  ... горе^
преди: 5 години, 11 месеца
hash: dae034fa27
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ще работя за себе си. Ще започна с инвестиции, а след това ще създам бизнес. Иначе може би е добре да запиша висше за Бизнес и икономика, защото може да науча нещо, което не знам, но нямам време. Имам предвид тези 2-3 години, които ще прекарам в университета ще са загуба на време, по-добре ще е да работя, за да натрупам капитал.
Аз уча, но неща свързани с бизнес, финанси, маркетинг, счетоводство, езици.. неща, които наистина са ми нужни и затова всеки ден ги уча от книги, семинари, учебници, аудиокасети.. Но защо трябва да ми пука дали ще имам 2 по Биология, в училище гледам колкото да завържа 4.. И с какво ще са ми толкова важни тези оценки, след като аз няма да се явявам пред работодател и няма да следвам, за да ми влизат в дипломата.. В такъв случай всичко става още по-безсмислено.

От авторката

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: f680191d65
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Авторке, мислиш правилно.
Училищното образование в България не струва.
На номер1 искам да кажа, че грешно е разбрала, че авторката е против ученето и образованието изобщо.
Номер2 също е прав.

Авторке, на въпроси като на номер3 не отговаряй в никакъв случай! Не само тук в сайта, а и по принцип! Чувайки отговора, който ще им дадеш, най - вероятно ще ти обяснят надълго как няма да ти се получи, няма да успееш, не ставаш и затова изобщо да не опитваш.
Сега си във възраст, в която все още не си достаъчно силна психически, не си съвсем формирана като характер и маса хора на повече години ще се опитват да ти смачкат характера - да те накарат да се чувстваш неуверена и да се откажеш от това, което искаш да постигнеш. И така ще продължи и в следващите поне 10 години.
Запомни от мен - ДЕРЗАЙ И СИ ТРАЙ !

И още отсега си намери по - сериозна литература. Ким Кийосаки е четиво по - скоро за депресирани.

Започни да посещаваш сайтове като
www.entrepreneur.com
www.businessinsider.com

ж30

 
  ...


...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 597331acf0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   На пръв поглед изглежда си прозряла очевидното, но, уви, имаш някои пропуски:

- "Вие виждали ли сте богат човек, който да работи за някой друг по 8 часа дневно? " - лекари, капитани на кораби, чиновници на високи нива, юристи, инженери в някои реди случаи, програмисти. Разбира се, можем да приемем, че същите тези хора, ако имаха собствен бизнес щяха да са не просто богати, а милионери, но със сигурност на заплата за някой друг са определено богати.

Книжката за богатия и бедния татко определено ще ти раздвижи съзнанието, но не я приемай толкова безкритично. Прочети и други книги, помисли. Около нея се заформи нещо като секта, а в крайна сметка, не са се пръкнали милионер до милионера от нея.

- "Трябва да се ходи, защото то те учи как да живееш, дава ти основни знания, без които не може. " - малко си противоречиш, хем училището създавало бедни и нископлатени работници, хем те учело как да живееш... От личен опит ще ти кажа - училището е много по-лошо нещо, отколкото и в момента си мислиш. Дори в случаите, в които се преподават полезни неща - като чуждите езици - това става на толкова непрофесионално или направо трагично ниво, че ако после сама се заемеш да учиш езика, ще установиш, че трябва да отучваш грешни навици - проверено и изпитано на 100% от мен, след като съм учил в "елитна езикова гимназия".

 
  ... горе^
преди: 5 години, 11 месеца
hash: e6d47bfa7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Напълно съм съгласна! Вече съм в университет и родителите ми не спират да ми набиват в главата как трябва да вземам изпитите с шестици, как оценките са най-важното и т. н. В гимназията беше същото и след като завърших най-после осъзнах, че всичко е било напразно. Целият този стрес беше излишен, защото тези, които не можеха да кажат и едно изречение правилно, накрая преминаха с петици, шестици и отидоха да учат в големите градове. Не казвам, че образованието не е важно, но просто съм тотално разочарована от цялата образователна система. Пишат се оценки на база на симпатии и не знам какво още и не се оценяват реалните знания. Когато кандидатствах в университета ми казваха, че няма да ме приемат с бал 23 от 24, а накрая приеха хора с по 10-11 бал и то за уж елитна специалност. И като виждам как преминават изпитите... не виждам смисъл да си давам излишен зор, тъй като резултата после е плачевен. Тези, които не пишат нищо на изпити получават 4 или 5, а другите колкото и да са се старали- получават същата оценка. Ами, няма справедливост. Така е и после на работа. Имам позната, която е със средно образование, не може да смята, няма елементарна култура обаче момичето работи! А толкова кадърни хора с висше образование не могат да си намерят работа... И по мое мнение ще става все по-зле като се има предвид какво е днешното поколение. Та, аз малко си оплаках и моят живот в коментара, но напълно съм съгласна с това, което ти си написала. И аз вземам Бил Гейтс за пример и все си казвам, че няма смисъл да си давам зор. То без това повечето известни личности и гимназия не са успели да завършат, ама сега са си на световно ниво.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 3f6c8b881a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Няма никаква грешка. Образованието в училище е само академично с цел създаване на наемни работници. В университет можете да добиете знания и квалификационна степен във вид на диплома за самоосигурявяшо се лице. Можете да станете и висшист наемен работник, може и да организирате капиталистическо предприятие, където вие да прибирате принадения продукт на работещите за вас.
Но за да станете инвеститор, т. е. парите да работят за вас ще има да изучите още хиляди часове.
Човек е богат не във пари, а във време. Колко време може да живее живота си нормално без да работи.
Ако имате 100 000, а можете да живеете с 10 000 на година, то вие сте богати 10 години.
Но ако имате 1 000 000, а харчите 600 000 след три месеца трябва пак да сте на работа.

А дали докато забогатявате няма за платите с най-ценното, - здравето си, защото нямате и грам здравно образование, което умишлено никъде не се преподава,
Дори в медицинските университети избирателно се обучават безплатни, безправни дистрибутори на Голямата Фарма, наречени лекари. Включително и лекарите въпреки, че изучават медицина си остават здравно необразовани, което се доказва с голямата смъртност при тях.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: f5ca12fe86
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Авторке, искам да те питам нещо. Защо мислиш, че всичко, което пише в тези книги или се говори на тези семинари е истина и само истина. Или че е универсално приложимо. Не, не е риторичен въпрос и не твърдя, че не е така (нищо не твърдя, просто питам).
И какви са тия аудиокасети? Вече не е ли всичко на цифров носител?
Само ще ти дам тема за размисъл. Защо мислиш, че всички ще те разубеждават и ще са против да започнеш бизнес? Банките например, както и всички свързани с тях, много харесват хора като теб и никога няма да ти кажат, че "няма да ти се получи".
Пак казвам - не заемам никаква позиция дали ще се получи, дали не. Просто ми е интересно какво мислиш за това, което написах.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 11 месеца
hash: d19cde3410
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Напълно права си. Аз това се опитвам да обясня години наред на хората, но всеки си знае своето. Като папагал повтарят едно и също постоянно. Трябва мисленето на човек да е отворено. Училище и университет изпеляват мозъчетата на децата. Вкарват ги в рамки и после нищо не става от тия деца.

 
  ...

...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 9a0b27f8e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   На мен семейството ми никога не ми е говорило точно такива неща. Но и аз не се стремя конкретно към богатства и екскурзии на екзотични острови. За да се занимавам с това, което искам, и да не се налага да приемам безропотно чужди идеи, които не ми допадат, обаче, ми е нужен собствен капитал. Точно това е и представата ми да успея в нещо. Да имам достатъчно пари, за да правя това, което ми е интересно и приятно. И да мога да си възвръщам вложеното, с цел да продължа да се занимавам със същото нещо. Но не и да ставам безумно богата и могъща или нещо от сорта.
На мен ми се струва, че умните хора би трябвало да знаят, че няма как всички да забогатеят. Просто не е възможно на практика. Парите не са просто хартийки. Те имат стойност и общото им количество е взаимозависимо от всички други ресурси и продукти по света. Реално парите са отражение на тези ресурси, предимно природни, тъй като това, което създават хората почти винаги изисква за съществуването си определени природни дадености. Всички тези неща се измерват в пари. И тези пари, световните финансови ресурси, няма как да съществуват без да има друг ресурс, даденост, на която да отговарят. Иначе ще са без покритие. А това в даден момент, доста бързо всъщност, води до проблеми. Тоест няма как абсолютно всички да имат много пари, тъй като част от тези средства ще са без стойност. Просто няма да има с какви други ресурси или продукти да се препокрият.
Така всичко това автоматично означава, че всеки път когато някой позабогатее, някъде някой друг обеднява. Смятам, че това е ясно на всички. То просто няма как да бъде по друг начин, трябва да има баланс. И няма как всички да са богати. Реално голяма част от хората обедняват, защото в същото време други забогатяват. Точно заради това аз лично нямам стремежи да ставам мултимилиардерка. Не знам дали имам шанс за подобно нещо, но и да е така, просто не ми е нужно. Стига ми да живея нормално по моите стандарти, а те не са безумно високи. Дори може да прозвучи малко крайно, но бих казала, че са ми много странни големите корпорации, чиито собственици афишират какви големи суми дават за благотворителност и т. н. Тъй като реално погледнато често точно такива т. нар. супер успешни бизнеси ощетяват най-много хора. То в днешно време и благотворителните дарения се правят с егоистични подбуди де, било то да се облекчат данъците, било да се изперат или укрият средства.
А си мисля, че в зависимост от това с какво искаш да се занимаваш, за някои професии със сигурност си е нужно да си била добра по определени предмети в училище и да завършиш висше образование в насоката, която си избрала. Лекар, например, без да учиш, няма как да станеш. И с много други неща също е така. А ако чакаш, някой нещо едва ли не да ти вкара като с магическа пръчица в главата, по-скоро недей. И аз математиката не я обичам, но най-успешно съм се справяла по нея, когато сама седна да си прочета и да се опитам да си обясня и разбера нещата. Някъде бях чела преди време, че май 80 % от ученето е предназначено да си се извършва вкъщи самостоятелно. И май май си е точно така. И не е толкова важно с какви оценки ще си в дипломата от университета, а да си избрала да учиш нещо, което дори да не е точно това, за което си мечтала, да ти помогне по пътя към изпълнението на исканото от теб. Но такава някаква самоцел да станеш богата, без дори да си споменала в коя точно сфера искаш да се развиваш, ми е малко странна

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: c5c69ad440
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   От авторката

Коментарът ми ще стане много дълъг, но се надявам да не ви отегчи. Ще опитам да отговоря на всички коментирали.

Номер 5-Под "грешката в образованието" аз нямах предвид само в България, а в целия свят. Това, което искам да кажа е, че основният проблем е, че не се преподава финансова грамотност. На децата с богати родители може и да им е обяснено, но представителите на бедната и средната класа няма как да знаят тези неща, защото самите им родители не са ги знаели, нито пък се преподава в училищата. Важно е да знаеш как да спестяваш и да ръководиш парите си, както и да умееш да инвестираш и да създаваш пасивни доходи. И относно другото си прав/а-много хора, неуспели в живота с крайно песимистично мислене подсъзнателно се опитват да ме демотивират като ми казват "Ами ако не стане? "Щом съм си го наложила като цел, значи ще стане, ще работя докато не се получи, каквото и да ми коства. Аз много харесвам Робърт Кийосаки, книгите му са написани по много разбираем начин, но защо мислиш, че четиво за депресирани? Той пише по-скоро мотивационна литература. За сайтовете-www. businessinsider. com го разгледах, но там пишат по-скоро новини, а аз търся неща, които "да ме учат" така да се каже. Иначе другият сайт ми е много полезен, благодаря ти.

Номер 6-Не мисля, че имам пропуски и сега ще се аргументирам защо.

Ти бъркаш богатите с богатата средна класа. Всички тези професии, които изброи са просто заможни хора, но в никакъв случай не са богати. Богатите хора са 1% от населението и това са милионерите и милиардерите.
Относно книгата-това може би е една от книгите, която промени мисленето ми и погледът ми към бъдещето. До преди да прочета тази книга, аз дори не знаех какво означават инвестициите. Чета всеки ден книги, естествено преценявам всяко едно нещо, не следвам сляпо написаното, преценявам го първо дали е правилно. Не са пръкнали милионер до милионер от нея, защото не става толкова лесно. Проблемът хората да не са богати е, защото ги е страх, не обичат да рискуват, не вярват в себе си, нямат достатъчно знания или опит. Но всичко си зависи от самия човек, фактически сама по себе си една книга не може да те направи богат, искат се действия, тя няма сама да ти върши нещата, трябва сам да си го направиш. Но колкото повече такива книги прочетеш, толкова по-добре за теб, защото трупаш знания, а това ще ти помогне да си с една крачка по-напред към реализирането на мечтата си.
- "Трябва да се ходи, защото то те учи как да живееш, дава ти основни знания, без които не може. " - малко си противоречиш, хем училището създавало бедни и нископлатени работници, хем те учело как да живееш...
И да училищната система така е създадена, че да превръща хората в наемни работници. Написах го, защото някои хора ще си кажат, че го смятам за маловажно. Но ако искаш да бъдеш различен, да бъдеш богат човек-то няма да ти помогне. Ще ти кажа един цитат: "Формалното образование ще те научи да живееш. Финансовото образование ще ти направи състояние. " Аз искам да работя за себе си и за тази цел аз трябва да уча отделно, защото никой в училище няма да ме научи на маркетинг, счетоводство, инвестиции и куп други неща. Затова в моя случай е безполезно. Но пък не може всички да бъдат бизнесмени и инвеститори-обществото има нубда от лекари, адвокати, учители и ако някой иска да стане такъв, тогава картината е друга и за него е полезно. Но все пак с каквата и професия да се занимаваш е добре все пак да си създадеш някакъв пасивен доход, който да ти носи допълнителни средства.

Номер 7-Оценките и дипломите не са важни, важно е какви знания стоят зад тях. И аз мога да отида и да си купя дипломата, но какъв ще е смисъла? Аз не знам с каква професия ще се занимаваш, затова не мога да ти дам съвет. Тоест в моя случай формалното образование не е от значение, но се изисква финансово образование и разбирането на предмети, които изброих в горния коментар. Родителите ми настояват да уча висше без значение какво ще бъде, но това ще е загуба на време. Университетите по бизнес са по-скоро за да изградиш контакти и бъдещи бизнес партньори, но само това. На мен нито ще ми трябва да пиша CV, нито пък някой ще ми гледа дипломата. Този, който е добър за предприемач си е добър, независимо дали има висше. Бил Гейтс е иноватор, той е бил лош ученик, но има други неща, както ти обясних по-горе и затова е станал милиаредер. Но в случай, че ти няма да ставаш предприемач или инвеститор, или пък някаква артистична професия, значи нещата ще стоят по друг начин и не трябва да взимаш пример от него, защото ситуацията при всеки е различна. Това, което аз ще ти препоръчам е да се стараеш да изкарваш добри оценки, но да не ставаш перфекционистът, който родителите ти искат да бъдеш. Това ще ти навреди в живота, ще те направи по склонна да се оказваш, защото ще си мислиш, че щом нещата не са на 100% от първия път, значи няма да станат, а не е така. А и не мисля, че е необходим толкова стрес за нищо.

Номер 8-Ако искаш да бъдеш представител на средната или бедната класа формалното образование е добра идея. Но ако се стремиш да станеш богат, ще бъде огромна грешка да разчиташ на него. И все пак е добре, независимо с какво ще се занимаваш да разбираш от финансова грамотност. Защото колкото повече хора я разбират, ще се покачат стандартите им на живот и ще бъдат поне малко по-щастливи, защото ще имат сигурност, а няма да се чудят "как да свържат двата края". Но с повишение няма да се реши проблема, защото заедно с него се вдигат и данъците и продължаваш да се въртиш във въртележката. Решение е да се създаде пасивен, а НЕ АКТИВЕН доход, който да ти носи допълнителни пари без да трябва да работиш за него. Нищо не пречи да спестяваш всеки месец процент от доходите си, който след време да инвестираш, независимо дали в ценни книжа, недвижимо имущество и т. н. Но тук идва и проблемът, че повечето хора се страхуват от провала и не умеят да рискуват. Защото инвестициите не винаги са печеливши и можеш да загубиш спестяванията си.
И да наистина е важно да можеш и след като изкараш парите си след това да ги задържиш. За да стане богат човек трябва да живее под възможностите си. Не е толкова важно дали имаш много пари, а дали знаеш как да правиш пари. Например Доналд Тръмп-той изгуби огромна част от богатството си и само след 2 години успя да изкара наново парите си, дори ги направи още повече от преди това. Това е истински предприемач.
И да здравето е много важен фактор, аз бих казала, че водя здравословен живот-храня се добре, спортувам всеки ден. Не разбирам от медицина, но мисля, че се справям добре.

Номер 9-Колкото повече четеш, толкова повече знания добиваш и разширяваш мирогледа си. Аз имам мозък и преценявам когато чета нещо дали е истина или не. А и освен от книги и учебници, аз се уча и от хора, които вече са успяли в областта, в която аз се стремя. Аз съм още малка и нямам опит, сега е времето да се уча, а след време ще започна и да прилагам нещата и когато натрупам опит вече ще знам още по-добре какво да правя. Но има много хора, които си нямат никаква представа от нещата, с които искам да се занимавам, и въпреки това ми казват как няма да се получат. И всички тези, които ми казват как е невъзможно да си постигна мечтите са неуспели хора, които живеят от заплата до заплата и знаят само да се оплакват. А успелите хора правят точно обратното-те ме тласкат да следвам мечтите си, колкото и трудни да изглеждат и да полагам постоянство, защото от 100 опита 1 е успешен и трябва да се опитва. Според теб аз кои хора да слушам-тези, които не са постигнали нищо, или успелите? Истината е, че повечето от хората, които са около мен, дори собствените ми родители не вярват в мен. Но аз вярвам в себе си и ще успея, защото искам да имам нещо, а не да съм цял живот неудачница като тях и да се отказвам всеки път когато нещо не се получи от веднъж. Сега ще ти кажа какво чувам всеки ден от същите тези неуспели хора. "Всички богати са такива, защото имат богати родители, а при другите които не са имали, просто е било късмет". Това доказва, че тези хора нямат никаква представа. Всеки ден се смея на простутии кат тези.

Номер 10-Не можеш да промениш ораничения човек. Колкото и да му обясняваш той няма да го разбере и ще мисли, че той е прав. Но винаги можеш да променяш себе си към по-добро.

Номер 11-Пари се печатят всяка секунда, така, че това е нещо, което няма как да свърши. Има пари в повече за всички. Аз знам с какво искам да се занимавам и затова абсолютно всеки ден уча за него. Принципно е малко глупаво целта ти да бъде да станеш богат, защото това е много неконкретно. Например да искаш до 30 да си милионер е вече конкретна цел. Конкретните цели водят до конкретни резултати. И си права, че много умни хора не са богати. Богатите хора не са такива, защото са по-умни от по-бедните, а просто защото са по-дейни. Аз например не съм най-умния човек, но пък съм сангвиник, аз не се замислям много, а просто действам. Аз си мисля, че ще успея и затова винаги се записвам на различни състезания, конкурси и доста пъти печеля, докато някои умни хора се страхуват и затова си остават на същото ниво. Просто се искат и действия освен ума, защото колкото и неща да знаеш, ако не ги приложиш нищо няма да стане.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 3f467e8c96
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Ха-ха, колко млада, а вече затънала и наблъскана с клишета!

Не образованието, а това, което имаш в главата (компютърът, плюс духовния ти опит) ще определи каква ще бъдеш нататък. Образованието е една основа, ако щеш един език от понятия, чрез който да се разбираш по-добре с другите професионалисти. На мен образованието никога не ми е било в минус, нито ми е било спирачка за нещо, било ми е само от полза. Най-ценното, което дава е способността и тренинга да обработваш голямо количество информация за кратко време, да отсяваш зърното от плявата, същественото от несъщественото. Допълнително дава контакти с хора от твоята професионална сфера и близките ѝ сфери.
Образованието, и най-вече САМОобразованието. Учи се цял живот! Особено в днешното хипер-динамично време.

Относно милионите - не може всички да са милионери, сори! Но пак ти казвам - това зависи не от образованието, а от изчислителната машина, която имаш в главата си. Отделно от способността ти да улавяш и реализираш големите възможности в живота. Пълни глупости са писанията на номер 2, че най голямата грешка на милионерът е да запише висше... Стотици хиляди топ-мениджъри, шефове на IT-фирми, банкери, собственици на големи предприятия в индустрията и едри инвеститори са висшисти И милионери едновременно. Е, не са Бил Гейтс или Стив Джобс, но колцина са като тях? В момента Джеф Безос и Елън Мъск май ги водят най-богатите. Единият е завършил Пристънския университет, а другият - Университета в Пенсилвания (преди това Кралския университет в ЮАР), започнал е даже Ph. D. в Станфордския). Та ако питаш мен, истинските неудачници са тези, на които "образованието им пречи", както и всичко останало, между другото...
Но ако искаш да следваш българския мутренски модел - да, там колкото по-тъп и непукист си, или колкото по-голяма и очебийна ковра - толкова по-добре. Обаче живеят кратко...

Хубаво е, че се замисляш по тези въпроси, но за съжаление все още нямаш никакъв житейски опит. Четеш по нета някакви глупости, и им вярваш, а тука разни пикльовци и те чели-недочели ти наливат масло в огъня... Не е хубаво това!
Ако искаш, наистина се заинтересувай от биографията на някои от наистина успелите в живота и в бизнеса хора. Информация вече има много. Да не говорим, че при достатъчно желание и упоритост от твоя страна, по туитър можеш да установиш личен контакт с някой от тях.

Коментарът на номер 11 е много добър и адекватен.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker