Какво означава "самочувствие без покритие" - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121184)
 Любов и изневяра (29706)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18522)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Какво означава "самочувствие без покритие"
преди: 5 години, 3 месеца, прочетена 4990 пъти
Здравейте на всички. Имам няколко въпроса. Всички говорят как човек трябва да обича себе си, да има високо самочувствие и така нататък. Но на какво трябва да се базира това самочувствие, че да е "с покритие"? Въобще какво означава покритието? Ако някой е наистина красив, интелигентен, известен или забавен и има самочувствие на базата на това, защо това да е "самочувствие без покритие". Някои хора казват, че самочувствието с покритие е само и единствено за някакви успехи, професионални или лични. Аз не мисля така. Според мен самочувствие без покритие е да се мислиш за нещо, което не си. Например да се мислиш за красив, но реално да не си. Но ако един човек наистина си е красив и го знае и има високо самочувствие, защо това да е самочувствие без покритие? Въобще какво означава това "покритие"? И в тази тема нямам предвид това да си надменен, това качество няма нищо общо със самочувствието.

Темата ми сигурно е много странна, но не мога да си обясня тези неща. Моля редакторите да я одобрят, благодаря!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 3 месеца
hash: fbf77da7b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Самооценка= Успех/Претенции , тази "формула" идва от психологията, учихме я в 9 клас. Потърсих в Гугъл, защото изобщо не помня имена, та от Уилям Джеймс е.
Малко е объркано, защото човешкият характер е твърде разтеглив. Никой не може да види себе си по начина, по който другите го виждат. Затова е добре, когато си правиш самооценка или се опитваш да опознаеш себе си, да се допиташ до хората, които са ти близки и те виждат по различен начин.
Тук има няколко проблема- почти винаги нашето мнение се разминава с мнението на околните ; Околните може и да не си кажат истинското мнение; Околните може да преувеличават/пренебрегват нашите успехи, постижения и качества; Много е възможно околните да правят проекция върху нас .

В една нормална ситуация, съществуват два въпроса: Кой съм аз? и Кой съм аз според другите? (в самопознанието, мнението на другите е като огледалото, когато пробваш дреха).
Съществува и още едно нещо, което трябва да се вметне. Човек има реален и идеален Аз-образ. Нормално е Реалният да се стреми към Идеалният. Идеалният образ е това, което ти създаваш като идея за твоя лична максима. За всеки е различно.
Ще дам пример със себе си, защото е по-лесно.
За мен един идеален човек е умен, забавен, спокоен, добродушен, пресметлив, преследва целите си и постига добри резултати. Стремя се към този образ. Дали съм го постигнала? Не мога сама да определя себе си като умна, но много други хора го правят, така че приемаме, че е N% изпълнено. Забавна? Ами, не, но понякога се случва, човек да се засмее на моя шега, така че не е пълна трагедия. Това го казвам, за да успокоя себе си, сериозно не съм забавна. Спокойна съм в повечето ситуации, но последно време ме гони една тревожност, така че... . Добронамерена съм, наранявала съм хора несъзнателно, но съм съжалявала. Пресметлива съм повече, отколкото е нормално, искам да променя това в себе си. Преследвам целите си, постигам задоволителни резултати, но не е точно това, което искам.
Моята самооценка не е висока, автоматично аз клоня към по-ниско самочувствие, отколкото към по-високо. Ако питаш майка ми, аз и кралица да бъда, няма да си виждам короната.
Ако моят Идеален Аз- образ беше по-лесен за достигане, с по-ниски критерии, вероятно самочувствито ми щеше да е по-високо. В този случай, може би щеше да е без покритие според близките ми. Защото и близките ми имат някакъв идеален образ, в който искат да ме поставят, но тяхната идея може да е коренно различна от моята. Ако аз съм близо до техния идеален образ, те ще ме харесват, ще ме идеализират на моменти и ще са склонни да преувеличават за мен. Ако ги дразня и съм далеч от образа им, се случва обратното.
Самочувствието на човек е без покритие, ако:
- Няма реална преценка за себе си
- Твърде много хора около него му вдигат самочувствието излишно, защото преувеличават успехите и качествата му
- Има твърде много внимание насочено към него, а той по принцип обича и търси вниманието. (презадоволен е, това сподпомага да си направиш грешна преценка и да се идеализираш сам (може да е защитен механизъм от обиди или просто радост от похвалите))
- Има прекалено ниски стандарти и се фокусира върху малките постижения, като започва да ги вижда огромни... това пак е нещо като защитен механизъм
- Прекарва твърде много време в нарцисизъм
- Отхвърля идеята, че има лоши качества толкова силно, че се концентрира само и единствено върху хубавото в себе си

Има много прични. Страничните наблюдатели са огледало, но то понякога е криво. Хората имат склоността да се доверяват на огледалото, но все пак е важно и те самите какво виждат в него. А , да си кажем честно, може и нашето зрение да не е толкова добро, че да виждаме огледалния образ реално.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: f02d49db4e
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Прочети за ефекта на Дънинг-Крюгер (илюзията на превъзходството) в уикипедията и виж графиката в Гугъл изображения. Това обяснява и българския манталитет. Ние по народному му казваме "толкова си прост, че чак не можеш да осъзнаеш колко си зле". Затова и често истински умния не е изкуствено надуто самочувствие, а простия си мисли, че е хванал Господа за шлифера и е по-гласовит от умния в споровете, без да осъзнава колко се излага. Дори и в този сайт има доволно много такива, мислещи се за голяма работа, а те просто са си прости. Айде да не споменавам сега псевдоними.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 3005c78fce
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   "Какво означава "самочувствие без покритие" ?

Човек силен само на думи - на действия го няма никакъв ;)

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: dffc4e345e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Означава, че ако имаш с някой лев повече, или нещо в повече, ако имаш успехи и си с някакво умени, което повечето хора не притежават, то имаш право, да се държиш арогантно с хората. А ако нямаш, трябва да сведеш глава и да се държиш, все едно си някаква подметка.

Да не би, да очакваше нещо повече от народните ни мъдрости? Все пак в торбата със житейкси съвети, повели и изказвания, имаме прекрасни бисери като "Царица е парица" и "Наведена глава, сабя не я сече", наред с други, за които бих бил помолен, да си напусна стаята, ако ги кажа на висок глас. Просто не си мисли, че когато говорят, хората мислят. Повечето просто създават шум. Мисли с главата си и си изграждай собственото мнение, а не следвай сляпо глупсотите им.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: ceb364e91f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   самочувствие с покритие значи човек да се оценява реално, нито да се надценява, нито да се подценява. Да знае кои са силните и слабите му страни и да работи върху вторите.
Примерът с красивия човек не е за без покритие, ако той реално си е красив. Без покритие е да се мислиш за умен, а да си посредствен например, да не кажа тъп

 
  ...


...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: d70c83d958
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   "Ако някой е наистина красив, интелигентен, известен или забавен и има самочувствие на базата на това, защо това да е "самочувствие без покритие"." - Защото на първо място това дали си красив, интелигентен и забавен е субективно - за едни хора си, за други - не.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker