Не знам вече какво да правя с дъщеря си - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121189)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Не знам вече какво да правя с дъщеря си
преди: 5 години, 1 месец, прочетена 1946 пъти
Здравейте. Имам проблеми с дъжещря си, която е тийнейджърка на почти 16. Знам че, в тази възраст стават и такива неща, но тя си беше такова добро дете, а от известно време само с глупости се занимава. Всичко започна от там, че един ден класната й ми се обади да ме пита знам ли, че детето ми бяга от часовете и й носи фалшиви бележки. От дума на дума стана въпрос, че е почнала често да я вижда да пуши цигари в един парк до училището й с някакви по - големи от нея, които не учили в тяхното училище. Разбрахме се да ми се обажда ако избяга от някой час. От там вече почнах да я забелязвам как наистина мирише на цигари и почва да се прибира по-късно. Понеже всички се случи в рамките на 2/3 дена реших, че ще изчакам малко с разговора. И така една нощ се събудих и не знам какво ми скимна, реших да видя какво има в чантата й, която беше в коридора. Принципно съм против да се рови в чужди вещи дори и да са на семейството, но просто преди всички морали аз съм й майка. И какво да видя - пакетче трева. Направо изпаднах в шок. Реших, че няма да чакам повече и още на другия ден говорих с нея. "Цигарите са на една приятелка" "Много рядко пуша трева само да се отпусна" "Всички го правят" "Стана ми лошо за това е бележката" "Класната се е объркала" "Не е вярно". Толкова глупави извинения. Все едно аз съм някаква тъпа и не разбирам кога ме лъжат. Ама капката преля като най-нагло ми каза, че прави секс. Хубаво щом е решила да го прави. Ама с един човек. Знам какво е да си влюбен окей. Ама тя не е. Прави го ей така, не знам да изглежда модерена ли какво. С различни момчета и все години по големи. Не знам какво да я правя. Баща й беше твърдия, който я наказа без телефон, без излизане, половин час като й свършат часовете да е вкъщи, без джобни, да ходи само с панталони под колената и блузи, които й закриват корема и кръста, защото то напоследък падна голяма голотия, всеки ден да изчиства цялата къща, поне да си вложи усилията в нещо полезно и при оценка под 5 й каза, че ще стане лошо. Даже беше решил да я нашамари отзад, както като беше малка ама го спрях, защото щеше да е прекалено. Нещата вървят за сега добре ама не може да продължаваме цял живот така. След 2 месеца излиза в лятна ваканция тогава по цял ден кой знае къде ще скита и какво ще прави. Въпроса ми с вашите деца попадали ли сте в подобни ситуации и имате ли предложение от тук нататък как да постъпим с мъжа ми. И дали имате предложение как да й ангажирам вниманието лятото, така че да не мисли глупости. Решили сме, каквото и да предприемем за лятото да го чувства малко като наказание, за да има едно на ум следващия път, но да е и полезно за нея по някакъв начин.
Благодаря, че отделите време да прочетете историята ми и ако имате предложения моля ви споделете ги, защото тва момиченце ще ме побърка вече. Приятен ден.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 1 месец
hash: ae10be063f
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравейте не мисля, че съм голяма да ви давам съвети. Но съм с 4 години по-голяма от нея и я разбирам с какъвто се събереш такъв ставаш! Ако не общува с хора от класа си най-вероятно заради това е започнала да излиза с по-големи. Всеки на тази възраст иска да пуши цигари, трева и да опитва нови неща, защото така било ''модерно''. Аз лично също на 17 години ходих тайно и си вземах бележки от личната, защото часовете бяха много скучни и се мотаех с приятели. По-добре тайно вземи телефона на дъщеря ти, защото може само да замаскира, че се е оправила. А за ваканцията купете й книги, който тя да си хареса, ходете на почивка, повече семейни дни. Пускайте я навън, но й слагайте вечерен час! Когато переш дрехите помирисвай нейните за да разбереш дали е пушила трева или цигари! Късмет тинейджърския период е много труден и за самата ти дъщеря и за вас родителите!

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: f8870e2600
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Здравейте! За жалост такава е реалността в България. Аз съм момче на 21. Забелязвам доста момичета ходят на театър, кино, излизат да карат скейтборд и просто са в някаква “социална групичка”. Проблемът е обкръжаващата среда. Просто няма значение възпитанието, каквито са приятелите такъв си и ти. Поговорете с нея, интереси, хобита. Опитайте се да я запалите да харесва нещо. Дали планината, дали хубава рок музика(балади). Просто нещо кулирно. Защото предполагам е от тези момичета, който слагат грум, ходят по наргиле барове. Скоро ще иска и хеорон и др. Говорене и правилна насока!

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 354e4969bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Тинейджърите са голяма емоция откъдето и да ги гледаш.
Моето скромно мнение е, че колкото и да е заето едно 16-годишно дете, то все ще си мисли за глупости. А са толкова изобретателни, че изглежда почти невъзможно да се справиш с тях. Пари да не му даваш, не се знае с какво ще плати, за да си набави желаното. Тинейджърите не са за подценяване, ако нямат страх от родителите си. Вашата дъщеря може и да има страх от баща си, но не и от Вас. Вие сте по-мека, което донякъде е хубаво, защото с таткото се балансирате някак. Хубаво е, че ви е споделила, че прави секс. Това говори, че ви има някакво доверие и част от нея е премислила, че това не е съвсем хубаво.

Опитайте да поговорите с нея, но така директно и без заобиколки. Обяснете ѝ, че не сте глупава и сте наясно, че ако ѝ е лошо може да си вземе истинска бележка, а не фалшива. Никой няма да ѝ се скара, че е болна, но е съвсем логично когато е болна, да не е на кафе с приятелки, а да си е вкъщи в леглото. Кажете ѝ, че може всички да пушат трева и донякъде разбирате желанието ѝ да опита, но сте наясно, че опитването не е пакетче в чантата, а две-три дръпки в компания. Кажете ѝ, че сте се влюбвали и сте правили секс, то си е нормално, всеки в даден момент прави секс, но не намирате за нормално 16-годишна хлапачка да си ляга с чичковци за тръпката, защото тръпката не е риск от гъбички или хив, а тръпката са пеперуди в стомаха от усмивката на едно единствено момче. Не сте вчерашна, личи ви, че сте сравнително либерална, но не оставяйте дъщеря ви да ви се качи на главата. Винаги има удобни оправдания за глупостите, които едно дете върши. Ей, нормално е децата да вършат глупости, ама с трябва да са наясно, че такива тъпи лъжи няма как да минат. Кажете ѝ, че пари за цигари няма да ѝ давате, защото няма да я спонсорирате да си трови белите дробове. Кажете ѝ, че сте наясно, че е голяма и не можете да е контролирате, но до последно ще се опитвате да я направите достоен човек и това е работата ви като родител. И на последно място ѝ кажете, че тя винаги може да се провали, ако много, много силно го иска, но до каква степен желае да чува за себе си, че е леко момиче, че е наркоманка... че разни чичковци искат да я пипат, защото се размотава разголена навън.

Знам, че звучи грубо. Съжалявам. Разберете, че това е една преувеличена версия на историята, с която да я стреснете. Тя трябва да чуе нещата по този начин, за да се мотивира да премисли малко. Наказанията не вършат работа върху изобретателния мозък на тинейджърите. С юнуши се говори, те трябва сами да ви разберат и да се убедят, че сте прави. Друг начин няма. А колкото до истината, тя е проста, детето ви тръгва по лош път, но можеше да е много, много по-трагично. Случва ви се малкото зло, има доста по-лоши тинейджъри, вашата поне е склонна да ви споделя и не отрича грешките си, а само се оправдава. Вероятно компанията ѝ е лоша. Просто иска да "живее", ама е малка и дотам ѝ стига представата за свободен живот.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: 503a05e931
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   По-малката ми седтра към 15 години започна да се облича странно, да си боядисва косата. После си надупчи ушите, а след това и на муцуната сложи обица от едната страна и понеже нашите бяха забранили слагаше върху обицата крем здраве и на още няколко места на лицето мацваше, да не разберат. Година и нещо докато навърши 18 години я кри така, после татуировки и т. н. Нашите я пращаха на курс за кукловодство в двореца на децата, учи иналянски, френски и японски. Общо взете когато трябваше да положи усилия и се отказваше. Според мен е от средата в която е, това я кара да се чувства супер. Според мен трябва доста внимателно да постъпите и да се опитате да и запълните времето през ваканциято, но трябва задължително да имате връзка с хората, които водят заниманията и ако тя не ходи да го контролирате.
Може да поговорите за кандидатстване в университет и да и помогнете да се насочи. Направете всичко възможно да степриятели с детето си без да го критикувате, защото при сестра ми стана една игра на котка и мишка и тя и до ден днешен лъже родителите ми за всичко.
Ако не можете да говорите с нея потърсете добър психолог.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: ad07063fdf
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Наказанието, което сте и измислили, без телефон, без джобни и без излизания вечер е съвсем правилно! Колкото до лятото, ами намерете и някаква подходяща работа. Като види как се изкарват парите ще се кротне. Или я пратете при роднини на село. Да помага там, че да види как се става по тъмно да изкараш кравите и как се работи на село. Мисля, че от това по-голямо наказание, пък и ще и е полезно, защото вече не е малка и е време да разбере, че парите не растат по дърветата. Тя братовчедка ми имаше подобен проблем с дъщеря си. Бягаше от училище, скиташе и накрая цяло лято вместо да е във ваканция ходи на уроци и курсове да си наваксва изпуснатия материал и да се подготвя за поправителни изпити.

 
  ...


...
преди: 5 години, 1 месец
hash: dfbd73f08e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Деца се възпитава през първите седем години, явно сте ги изтървали, сега е невъзможно нещо да направите, вече важи принципа, бий магаре, по магаре, а и хормоните й са против волята ви!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: c569623c89
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Секс, цигари, трева и то на 16 - представям си какво ви е. Много е важно да се намесите решително сега, преди да е пробвала по-твърди наркотици. Най-добре идете при детски психолог, важно според мен е да я изкарате от средата, в която се движи в момента, дори с цената на друго училище и пр. Имате шанс още 2 години да и повлияете, после като стане на 18 е трудно.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 421ec15665
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Живееш в разпадаща се държава, какво очакваш... Дефиницията на държавата ни след 89-та е - свободията, грешно разбраната свобода. От децата които растат без никакви ограничения, морал и цели, до политиците ни които крадат при всеки отдал им се шанс. Всеки прави каквото си иска, и всичко това на гърба на малкото които още въртят колелото... И то защо го въртят, сигурно щото са глупави да се бъхтят за тоя дето духа.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 6c1ed875a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   На 16 не е дете, намерете и работа да бачка! Като си на 16 е разрешено! Аз от 16 годишна периодично работя и нямам време да се занимавам с треви!
Ж20

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: e69e2d6dbb
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Тийнеджърите са така. Искат всичко да пробват. Нищо няма да постигнете с наказания, нищичко. Единствено ще има обратен ефект, тя пак ще намери начин да си прави своето, просто ще бъде по-внимателна за да не разберете. Ще ви лъже и т. н. За физическите наказания да не говорим, ще намрази семейството си и от тук нататък нищо няма да ви споделя. Твърде голяма е за да я наказвате. С нея трябва да се говори и да се изискват разумни неща: добри оценки и определен час за прибиране вкъщи. Няма никакъв смисъл да и забранявате облеклото. Ако иска да се разголва ще го направи: ще поиска назаем дрешки от приятелки, ще си навие крачолите, тайно ще си купи като вземе пари назаем... Ще намери начин.
Секс да и забранявате също няма смисъл, пак ще го прави, скришом. Не дай боже да почне да го прави за пари.
А това че пуши трева не виждам с какво е по-лошо и вредно от цигарите. Да се пуши е вредно, независимо каква субстанция пушиш. О
Седнете да говорите спокойно с нея, без истерии, обвинения, възмущения и т. н. Обяснете и какви за вредните последствия от пушенето. Потърсете материали в интернет където се описват точно и ясно всички поражения и нека тя сама го прочете. Обяснете и опасностите от безразборния секс, болести. Недейте да се възмущавате и да и викате че се държи като проститутка и т. н защото тя няма да го приеме сериозно, а ще ви каже че сте старомодни и нищо не разбирате. Нека тя да види че има сериозни аргументи, риск от болести, а не някакви морални съображения които тя може и е в пълното си право да не споделя. Покажете и материали на тази тема.
Няма защо да и забранявате да излиза навън, никаква полза нвма да има а само вреда. Определете час в който да се връща.
Да и се отнема мобилния също не върши работа, тя може да има достъп до интернет чрез мобилен на приятелка.
Дотук повечето наказания които сте и наложили са противопоказани и вредни. Все пак не е крадла и побойница, а момиче което иска да се прави на голяма, всички сме минали по подобен път. След две години ще бъде пълнолетна. За нея трябва да сте подкрепа и опора, а не врагове. Колкото да и забранявате тези неща сега, тя като стане на 18 и иска да ги прави, ще ги прави и тогава ще сте безсилни, но не само това, тя вече ще ви е загубила доверие. Изисквайте от нея да изпълнява училищните си задължения, да участва в рабитата вкъщи и джобните тя да си ги изкарва. А това дали ще пуши и ще прави безразборен секс не зависи от забраните които и наложите, а от нейната интелигентностни познанията които има. Ако и се обяснят рисковете и тя е умна, ще е много по-вероятно да престане да прави такива неща. Ако само и забраните и я наказвате, колкото и да и повтаряте че е вредно и опасно, тя няма да ви обърне внимание от инат. За лятото и намерете някаква работа за половин ден. Да гледа деца, да помага някъде, да чисти... Запишете я на курсове по нещо: език, музика, театър, спорт, танци.. Това по принцип, не само за лятото. Нещо което да и харесва и да и дава възможност да се запознае с други на нейната възраст. Така ще има нова компания и дай боже да престане да се събира с безделници.

 
  ...

...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 769a9e4831
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Съгласен с №10.
Само нещо ще допълня - говорете с нея като с разумен човек и я попитайте, разберете какво иска и какво й е интересно. Дори да е нещо щуро, все под някаква форма това може да се реализира по начин, който да е полезен. Въпросът според мен е да направите да се забавлява и да й е интересно, но в по-безопасна среда. Примерно, кажете й, че ще я запишете на курс по стрелба :) или ще я водите на скок с бънджи. Нещо, което ще я развълнува, което ще е различно от скучната за нея семейна среда. Това ще й помогне да смени компанията, а оттам и посоката. Успех!

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: fc18227f8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Мале мила - аз на 16 години бях сериозен ученик и не съм бягал от часовете, Имало е периоди на агресия от моя страна заради забележки в училище, но за оценки бях най добрия дори нямах и отсъствия.

Относно цигарите - започнах на 18 да пуша на 19 вече изпушвах по 1 кутия на 23 ги отказах.
Сега съм на 26 със доведени сестри на 13 и родна сестра която е на 15 но тя не пуши. Нито бяга от часовете.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 23 дни
hash: d1c7416d1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Номер 12 беше много полезен. Мерси за информацията. Иначе сега за авторката. Разбирам я. Да гледаш как детето ти килва по лош път и ти да го гледаш ей така. Естествено че ще се опита да го накаже. Но и разговорите не са излишни. Поговорете с нея и после може да споделите какво е станало. Късмет

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker