Защото ти си момиче! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121169)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Защото ти си момиче!
преди: 2 години, 5 дни, прочетена 1514 пъти
Здравейте, аз съм момиче на 14 години. Когато бях 5 клас често се засичах с две момчета - една година по-големи от мен. Единият от тях - Сашо, който беше наистина много дебел за възрастта си все се държеше с мен като с някаква кифла. Веднъж отидох да викна един мой приятел да ритаме футбол. Бях с колелото. Тогава и те дойдоха да го викат. Но той явно не си беше вкъщи. Сашо също беше с колело. И когато приятелят ни не се появи той ми предложи да покараме колелета и аз се съгласих, защото нямаше какво друго да правя. Тогава той сякаш се сети за нещо и се отказа. Принципно не бих казала нищо, но тогава го попитах, защо си промени мнението. Той ми отговори с много груб тон:
- Защото ти си момиче!
Това ме обиди, защото това, че съм момиче не значи, че не мога да карам колело. Тези думи ги запомних, но напоследък не се сещах за случая, защото бях спряла да ги виждам.
Миналата година започнах да ходя на едно футболно игрище и да ритам с други момчета. Аз тогава ходих следобет. Фактът, че бях единственото момиче, което риташе с другите момчета, не притесняваше никой. Тогава играх в защита и бях много добра.
Тази година започнах да ходя там по-късно следобед - вече към вечерта. Бях се пренасочила към вратата и станах вратарка. Спасих много голове и даже бях поканена на едни приятелски мачове. Един ден дойде оня Сашо - и олеле беше станал още по-голям дебелак. Започна да протестира, защо са ме включили в мача, но той беше започнал и аз останах на вратата. Тоя Сашо на няколко пъти ми би във вратата, би ми и дуспа, но така и не ми вкара гол и това го ядоса, защото според него момичетата не могат да пазят.
Следващата седмица той пак дойде и каза, че няма да играя в мача, някои момчета се опитаха да ме защитят, но той каза:
- Ирина няма да играе!
И точка. Не можах нищо да направя. Питах го защо и той ми отговори:
- Защото ти си момиче!
Това така прозвуча, че сякаш ми заби нож! Засегна темата която най-много ме дразни. Той направо ме дискриминира. И всички го слушат. Аз не играх в мача!
Дайте ми моля Ви съвет, защото аз много обичам да играя футбол и да участвам в мача, но той няма да ми даде вече дори да стъпя на игрището. Което просто не е честно! Аз можех да се родя момче, а той можеше да се роди момиче, но Бог така е решил.
Послеслов: Не смятам, че е готино да пренебрегваш някого само заради пола. Всички са с равни права и не трябва никой да бъде дискриминиран така. За всички момчета дискриминатори!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 4 дни
hash: 352266b5c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Здравей! Колкото теб съм. Много добре разбирам проблема ти. Двойният стандарт е прекалено разпространен в България и населението като че ли си няма и на идея за неговото съществуване. Социалната стигма около нас момичетата е огромна, но много скоро положението ще се стабилизира. Предизвикай Сашето на мач, който ще реши дали ти си достойна. Сигурна съм, че ще го победиш. Не само момчетата са дискриминатори. Ако мислиш, че те не страдат от обърканите обществени императиви, не е така. Пример в подкрепа на казуса са механизмите, по които са възпитавани. Сигурно си чувала цитата “Момчетата не трябва да плачат.” Това показва отношението на обществото към тяхното състояние и емоционалното потискане, на което са жертва. По отношение на себеизява и стил също са изключително ограничени от общността. Казвам ти това, не, за да се заяждам, а защото виждам, че си бунтар и стойностна. Това, което прочетох току-що, ми оправи деня. Радвам се, че в твоята общност този стандарт е разбит, и че ти осъзнаваш несъстоятелността на аргументите на Сашо-Пуяка, и грам не ти пука за него. Евала! Тези стереотипни роли не са отнесени само към мъжете и жените, но и към ЛГБТ малцинството. Те правят въпросните противоречиви паради, за да може да покажат на нацията, че ги има. Следователно, заслужават права. Плащат данъците и въпреки това обществото продължава да ги презира и да налага всякакви обидни стереотипи, които по никакъв начин не съвпадат със същността им. Дано у нас се дава гласност на повече хора като авторката, които се борят с дискриминацията!

 
  ...
преди: 2 години, 4 дни
hash: dc3ca63bdf
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Абе, и ти го дискриминираш донякъде като намекваш, че е неугледен заради килограмите си. Просто светът не е устроен да е честно място. Запиши се на някакъв спорт в момичешки отбор, ако ти се тренира, но не можеш да играеш с момчетата.
Помни, че всички хора са равни, но това е само на думи, а не на практика. Например богатите винаги се измъкват от съдебна отговорност и тн..

 
  ...
преди: 2 години, 4 дни
hash: 6bda5d39e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Явно не си достатъчно буйна! Мен като се опитваха да ме пренебрегнат по полов признах ги наритвах едно хубаво момчетата, бях най силната и бързата от всички. И така станах част от тайфата. Момчетата са така, трябва да им се докажеш че си достойна да контактуваш с тях, нормално да не те искат в отбора ако си лигла или тип разглезена кифла, която я е страх да пипне топката. Помисли си!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 4 дни
hash: ca13fc37cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Приятелко, просто играй и се забавлявай и не го слушай! Не трябва да ти пука за неговото неискано мнение. Другият път като каже нещо го игнорирай и си продължи играта, ако продължи да има претенции нека той да напусне играта ;)

 
  ...
преди: 2 години, 3 дни
hash: d88c0fb749
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Не го кефи, че не може да вкара гол на момиче. Комплексар от малък. Отстоявай си позицията, защото като жена два пъти по-възрастна от теб ти казвам следното - ще те дискриминират по полов признак цял живот и цял живот ще ти казват какво се очаква да правиш или да не правиш според пола ти. Отивай на площадката да си играеш футбол и ако се опита да ти забранява, директно му влизай грубо - кой е той, че да заповядва, той защо играе, дебели футболисти виждал ли е, страх ли го е, че си по-добра от него, а не си момче. Такива булита трябва да се поставят на място своевременно и то откъдето очакват най-малко. Какво ще направи, ще ти скочи на бой ли? Да има късмет да го направи, тогава ти се отваря огрооомно поле за изява.

 
  ...


...
преди: 2 години, 3 дни
hash: 0244df6827
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Един ден, когато си по-голяма, ако имаш син, възпитай го да уважава момичетата. В противен случай рискуваш да мачка момичетата и след време да седи по форумите, и да реве на дърти години, обиждайки жените.

Майтапът на страна.. или не е просто майтап, не го слушай. Това показва какво е възпитанието му. За жалост не е единственото зле възпитано момче в България. Такова ни е нивото.

Играй си футбола, карай си колелото и хич да не ти дреме. :)

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 дни
hash: 1b0a23ebe0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Явно с този Сашо няма да можеш да се разбереш и да му промениш мнението. Но има възможност да поговориш с останалите, особено тези, които те разбират. В крайна сметка, след като другите са с теб и искат да играеш, не му остава нищо друго, освен да се примири с това или да не взема участие в играта.

Навремето, когато ние се събирахме да играем футбол, мачът свършваше, когато този с топката решаваше да спре с играта. Този човек се ползваше и с особени привилегии. Просто като идея - взимаш една топка и се събираш с останалите да играеш - мераклии все ще се намерят.

Дали съвсем без да го целиш, или с умисъл, но си съумяла да направиш метафора, която съпътства живота на някои жени дълго време. В живота винаги ще има мъже, които ще ти бъдат ядосани след като не успеят да (го) вкарт. (с извинение за грубия език). Така че да не ти пука за мнението на някой си там - гледай си твоите цели и намирай начини да ги постигаш ;-)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker