Как да кажа на родителите си, че имам нужда от лично пространство? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121538)
 Любов и изневяра (29801)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21915)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18612)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Как да кажа на родителите си, че имам нужда от лично пространство?
преди: 9 месеца, 12 дни, прочетена 945 пъти
Здравейте! На 14 години съм, момче, мисля че съм горе-долу добре възпитан. Уважавам родителите си и те мен. Имам сестра, която ми е близка. Живеем спокойно. Единствения проблем е, че родителите ми са прекалено властни. Не мога да направя нищо без тяхно позволение. Слагат ми ограничение на телефона, проследяват ме, забраняват ми елементарни неща, които дори и 10 годишните правят. Мислят, че като ми забранят или кажат нещо, аз трябва да им кажа "слушам" без право на лично мнение. Не ми дават достатъчно лично пространство и се месят във всичко, което правя. Живеят още по старите виждания. Това е единия фактор, заради който не съм им казал, че си имам приятелка (която те познават и не подозират). Искам да им кажа, че имам нужда от лично пространство, но ако го направя ще ми се развикат, че съм неблагодарен и какво повече искам. Не съм им споделял нищо за сексуалния ми живот(и не знам дали се досещат), но и да бях щяха да кажат, че съм малък за такива неща.... просто не разбират, че вече не съм бебе и искам лично пространство, и малко разбиране от тяхна страна. Помагайте! Какво да правя?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 месеца, 11 дни
hash: 28a7522bab
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Какво да направиш ли?
Залягай над уроците, стани на 18, отиди да учиш в някой хубав университет и автоматично ще станеш самостоятелен. Още 4 години ще издържиш.

За къде бързате бе деца? Радвайте се, че имате хубаво сплотено семейство, това е най-важното. И слушайте родителите си, те имат малко повечко опит от вас.

 
  ...
преди: 9 месеца, 11 дни
hash: 98b6522509
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Изнеси се на квартира, живеи самостоятелно, рядко общуваи с тях, намери си среда, запиши се на спорт, рисуване, ходи на фестивали, там ще откриеш среда и ще ти е приятно да общуваш.

 
  ...
преди: 9 месеца, 11 дни
hash: 394556c1e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Каква приятелка на 14 години? !? Какъв секс???? Искаш да станеш родител на 16 ли? Родителите ти са напълно прави. Рано ти е за такива неща. Не виждаш ли какво става с хора оставени на произвола на съдбата. Естствено че докато не навършиш пълнолетив ще знаят къде си и с кого си. Като срещна някакви такива лапета и въпреки че уча филология напълно изключвам възможността да стана учител. Ужас! И ние правехме глупости, ама имахме граница и страх. Ще си блъскаш главата един ден ама ще е много късно. Сами не осъзнавате как си проваляте живота.
Ж, 24

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 11 дни
hash: befb359e09
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Ами кажи за какви неща става дума? Защото едно е да са против да пушиш, да правиш секс и да се мотаеш по улиците нощем, друго е да ти забраняват да се виждаш с приятели след училище.
Колкото до приялката ти, ако само се мотаете заедно, гушкате се и си пишете домашните заедно, не виждам причина вашите да са против. Виж, ако имаш желание да правиш секс с нея, съвсем нормално е да не са съгласни.
Така, че няма как да ти дадем съвет, без да знаем какво точно ти забраняват.
Все пак няма как да те оставят да обикаляш нощните клубове, да пиеш и да пушиш (не само цигари) и да са щастливи от това.

 
  ...
преди: 9 месеца, 11 дни
hash: e4579deaf7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Сексуален живот на 14? ! И вече ти трябва място за секс- това ти е личното пространство, нали? Т. е -родата да се махне, за да доведеш малаката пикла в детската стая?

 
  ...


...
преди: 9 месеца, 11 дни
hash: cdcd1d6149
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Тъжно е, когато 14-15 годишни имат сексуален живот.... Съжалявам, за мен е тъжно. Щом имаш сексуален живот, на тези годинки, значи не са властни родителите ти. На тази възраст, единствено трябва да те интересуват момчешки игри, примерно като мач. Да се интересуваш от футболисти, от коли... да си мечтаеш какъв искаш да пораснеш и така, нататък. Съжалявам те, че на 14 години, имаш полов живот. Поредното съсипано детство.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 11 дни
hash: 065ced45d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Сподели им. Кажи им за ВСИИИИИЧКО, което правиш.

 
  ...
преди: 9 месеца, 11 дни
hash: 90356d7276
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Светът е голям и спасение дебне навсякъде. Вярно е, че децата сега се развиват по-бързо, акселерация му викат, но ти си сега - колко - 7-ми клас. В пубертета. Хормоните бушуват, мислиш, че всичко знаеш. Нормално. Аз лично разбрах това, което баща ми каза когато бях на 18 г., чак на 40 г. Вашите се притесняват за теб в този несигурен свят, може да са малко обсебващи, стига да не е прекалено. Ключът е в доверието и споделянето. Бъди откровен и искрен с вашите ако искаш да ти имат доверие, така, те ще са по-спокойни, а ти с по-голяма свобода. Това е.

 
  ...
преди: 9 месеца, 10 дни
hash: 640c9df901
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Докато не се изнесеш след години от апартамента или къщата на вашите като станеш студент няма да те оставят на мира.
Родителите често имат за цел да гарантират сигурност на децата им и много от действията им са в тази насока.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 10 дни
hash: cff2349d79
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   От автора :
Не се изказах правилно. Нямах предвид секс под сексуален живот(не ми се ще да избързвам толкова), а това че никога не съм им споделял за момичето, по което си падам и т. н (сещате се). А относно номер 4, имам предвид че напримерно София мол е на 10 минути от нас, а те не ме пускат сам. Дано се изясних.

 
  ...

...
преди: 9 месеца, 6 дни
hash: 56ace3ee7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Здравей, момиче на 15 съм. Като бях на 12 майка ми реши да сложи родителски контрол на мен и малкия ми брат. Не ме разбирайте погрешно, никога не съм отваряла порно сайтове или търсила разни неща, които не са като за моите години в гугъл или ютуб, не си пиша с момчета и почти не излизам с приятели. Предполагам, че го е сложила, защото повечето ми връстници гледат точно такива неща в интернет и не е искала и аз да го правя. Проблемът е, че постоянно следи какво правя на телефона си, с кого си пиша и винаги трябва да поискам разрешение от нея за инсталирането на приложения. Не ползвам социални мрежи, освен инстаграм (който много рядко отварям, не качвам снимки). Обикновено слушам музика или играя видеоигри (brawl stars, clash royale, geometry dash), това поне ми позволява да правя и то само за половин час на ден, имам ограничение на времето на ползване на игрите. Тоест, ако играя само на една игра 30 минути, няма да мога да играя на другите, защото времето на ползване на игрите е свършило. Инстаграм мога да ползвам само за 15 минути, а музика слушам около час. През останалото време телефона ми служи само за обаждания общо взето, защото вайбъра ми е с някаква парола, която само тя знае и първо трябва да и кажа с кой и защо ще си пиша, за да може да го отключи за около 20 минути. Социален живот почти нямам, заради ограниченията на ползване на телефона ми не мога да си пиша с почти никой, защото майка ми не одобрява голяма част от приятелките ми. Едните не ги харесвала заради начина им на обличане (не се обличат като курви или проститутки), а пък другите не ги одобрява заради родителите им. И оставам само с 2 момичета, които одобрява. Не ме пуска да ходя на НДК или в мола, ако ще се виждам с тях, трябва задължително да сме някъде в моя квартал, иначе няма да позволи да се видим. Естествено, през цялото време ме проследява къде съм и доста пъти ми е правила проблем, че не съм била близо до блока ни, а съм отишла в парка, който е на около 200 метра от вкъщи. Не излизаме късно вечер, а на обяд или в 4 часа най-късно.
Освен всичкото това, брат ми влиза в стаята ми когато си поиска и постоянно ми рови из шкафовете докато не съм си вкъщи. Но като заключа вратата, за да не може брат ми да ми пипа нещата, майка ми се сърди и се обижда. Дори и в собствената си стая нямам никакво време без някой да следи всяко мое движение.
Сега сигурно повечето възрастни ще решат, че това е нещо напълно нормално и че тя го прави за мое добро, но замислете се малко.. заради всичките контроли на телефона ми трябва да лъжа хората постоянно, защото е унизително да им обяснявам какво прави майка ми. Чувствам се така, сякаш майка ми ми няма доверие, имам социална тревожност и много трудно си намирам приятели. Но дори и да намеря приятели, няма да ми бъде позволено да си пиша с тях или да говоря по телефона.
Не, не преувеличавам нещата. Това просто ми идва в повече и ме кара да мисля, че майка ми не ми вярва и за най-елементарните неща.
Преди някой да е казал, че сигурно като малка съм правила нещо, което да я е накарало да сложи родителски, аз като малка нямах телефон. Получих първия си телефон като бях на 11 и все още ползвам същия.
Опитвам се да кажа, че някои родители прекаляват в старанието си да предпазят децата и чрез налагането на прекалено голям контрол им пречат и ги карат да се чувстват зле. Няма нищо лошо в това да знаят къде и с кого излизаш и горе-долу какво правиш и от какво се интересуваш, но ако нещата са като в моя случай, не е ок.
Сами си правете изводите. Не мисля, че прекаления контрол е приемлив, но е добре в крайна сметка да има някакъв.

 
  ...
преди: 9 месеца, 1 ден
hash: 31e330dc81
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   До 11

След като имаш толкова много ограничения, КАК си влязла в този сайт, където е пълно със сексуални истории? И къде къде по-неподходящи за деца. След като толкова ти е голям контрола, КАК научи за този сайт? Може би искаш, да покажеш на момчето, че има от лошо по-лошо но според мен, това което си написал/а не е истина, поради причините които написах горе.

И ако все пак е истина, това е ПРЕКАЛЕН контрол, явно майка ти, има някакъв сериозен проблем и страх! Виждам ги, как 11-12 годишните водят полов живот, а майка ти, не иска това... и все пак си мисля, че прекалява ( АКО, приемем че казваш истината)

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 8 дни
hash: 46424664b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Съвет от мен. Казвам ти го, като човек на 25 години. Сядаш с твоите родители и разговаряте като големи хора. Това, че имаш приятелка и че на тази възраст ти е било първият път, не означава, че си направил някакво престъпление. Защо ти го казвам, защото моята майка също обича да бъде властна, с тази разлика, че при мен не става, разбираш ли, затова седнете на една маса и изяснете ситуацията.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker