Парите, спестяването и моята пристрастеност - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121556)
 Любов и изневяра (29811)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21917)
 Семейство (6490)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3195)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18615)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Парите, спестяването и моята пристрастеност
преди: 9 години, 10 месеца, прочетена 1634 пъти
Здравейте! Мисля че тази тема ще е полезна, защото парите са основен проблем за повечето от нас. Бих искала да споделите по колко джобни получавате от родителите си, как ги харчите и как спестявате. А сега ще разкажа как се справям аз. Момиче съм на 15 и всеки месец получавам издръжка от баща ми 100 лева. Майка ми ми оставя 50 лева за мен и 50 остават в нея, а ако имам нужда от дрехи или обувки, тя ми купува. Допълнително баба и дядо също ми дават пари и за месец ми дават около 50 лева. Аз харча основно за храна - не пия, не пуша. Обичам да се грижа за себе си и си купувам нужната козметика - шампоан, балсам или друга козметика, когато имам нужда. Хранех се много нездравословно и се чудех защо кожата ми е ужасна. Сега реших значително да намаля сладкото и разбира се с намаляването на нездравословните храни ще намаля и разходите си. На училище миналата година харчех по 3 лева и отделно като ходех до магазина пак да си взема нещо още 3, 4 лева. Знам че е много но все ми се ядеше сладко. Така че преди попринцип на месец от тези сто лева 15 отиваха за моята козметика, и около 60 лева за останалото(кафенета - не повече от два пъти месечно и нездравословните боклуци към които съм пристрастена) И ми оставаха по най-много 20 лева които да спестя. Аз имам спестени пари от периоди в които съм спестявала много - имам 140 лева. Но наближава училище и съм намалила много сладкото - спряла съм шоколадите, вафлите, зрънчовци и такива и въпреки че умирам за тях знам че не редно. Опитвам да ги заменям с плодове и зеленчуци. Понякога си мисля че имам сериозен проблем с тази пристрастеност - като болест е. Сега ще гледам да спестявам повече пари. И вместо 20 лева на месец, да спестя 50. Ако се храня по-здравословно и вкъщи и лицето ми ще изглежда по-добре и ще спестя повече пари. Давайте мнения как вие се справяте с парите си и ми пожелайте късмет за войната която водя със себе си :Д

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 9 месеца
hash: b5f1fc6398
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Като цяло намирам всичко за ОК, но как се оправя бедната ти майчица само със 100 лв. от баща ти, не разбирам.
За останалото - можеш да се напрегнеш малко и да вземеш стипендия за успех и да си взимаш храна от вкъщи за училище - сандвич с черен хляб ябълка да кажем и да си спестиш и тези пари. За козметика - действително хубавите шампоани и балсами не са евтини, но има и много добри алтернативи от бг. производители на добри цени. Особено кремчетата за лице с розово масло са много подходящи за твоята възраст, но както и да го въртим - не завиждам на майчицата ти, която практически сама те храни, облича, плаща сметките....за сравнение - мъжът ми има дете на твоите години и плаща всеки месец 1300 лв., подарил е къща на майката и купува всички дрехи и обувки на детето, плаща телефоните и тем подобни и пак има недоволство. Поклон пред твоята майчица, че те отглежда сама и явно си едно скромно и разумно дете, но срам и позор за мъжете, който не се грижат за децата си - 100 лв. са нищо в днешно време, господа! Едно момиче на възрастта на Авторката има същите нужди като един възрастен - и за облекло, и за храна, да не говорим за учебници и други необходими неща за училище!!!
Авторке - спести си от сладките неща и нездравословната храна в училище и ако можеш поеми някои от разходите по теб за телефон или други екстри. За козметиката вече писах - специално кремчетата, тоалетното мляко и душ-геловете можеш и от български марки, защото са много добри просто и леки като формула без много химии. Продуктите за коса още им куцат, но специално за балсамче пак можеш да улучиш, шампоан обаче български добър на ниска цена не знам, може би други дами ще помогнат тук.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 57c62d88f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Номер едно, аз съм авторката. Ние не живеем сами. Аз имам братче, само че не от баща ми а от един друг човек. Ние с мама живеем заедно с него и братчето ми което е мъничко. Мама взима 200 лева майчинство, а разходите ги поема той - за братчето ми и сметките. Мама ми плаща телефона, интернета и ми купува допълнителни неща ако имам нужда. А аз тези 100 лева за месеца ги имам за себе си и обясних как ги ползвам. Но успявам да спестя само 20 лева. :( Учих миналата година и се справях горе долу, затова сега трябва да взимам стипендия за успех от 4,50 до 5. Тоест около 20 - 25 лева на месец, пак е нещо. Иначе тези пари - 50 от тати(тъй като другите 50 са в мама) и 50 от баба и дядо ги харча за нездравословните ми боклуци и да си купя свястна козметика(шампоан, балсам, и нещо за почистване на лицето ми тъй като съм с проблемна кожа). Но сега много ограничих сладкото и когато ми се преяде се сещам че искам да спестя и ако ям много сладко кожата на лицето ми ще стане много зле и се отказвам. Сега съм едва в началото на „антисладко" диетата и ми е много трудно, но дано успея. А колкото до баща ми, той се грижи за мен. Виждам го два пъти седмично, не защото ми е забранено за по-често а защото тогава си ходя насело при него и баба и дядо. Той също ми помага, понякога ми купува дрехи. Но не знае почти нищо за мен - от какво се интересувам, за какво мечтая и така нататък. Винаги мама се е грижила за мен повече и на нея споделям почти всичко. :)

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 62f790b911
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Ти си жена, вземи да си готвиш, в това число и сладкиши и соленки, и ще ти излиза по-евтино и ще е без съмнителни трансмазнини мазнини и "Е"-та.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 315f7adbab
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   До №1 твоят съпруг е живото изключение, плащайки тази издръжка и поемайки тези разходи. Минималната издръжка на дете е 1/4 от минималната работна заплата. Таван няма, но никой не се и сеща за това, че може да дава повече от мининимума. Ако заведеш дело в съда за увеличаване на издръжката, повече от 150 лева няма да получиш, независимо от възрастта на детето и от дохода на бащата, който почти винаги се укрива в голямата си част. Така че разведените майки отглеждаме децата си обикновено с издръжка от около 100 лева. Това е положението - държавата е в услуга на безотговорните бащи.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: b5f1fc6398
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   От 1 и Номер 4, знам това, но не ми пречи да се възмущавам от такива „бащи“. Аз съм виждала бракоразводно дело на приятелка с издръжка от 30 лв. преди години и направо припаднах. У нас обикновенно съдът присъжда децата за гледане на жената с общи родителски права, но никой не си прави сметка, как се храни и облича едно дете, как се плащат сметки и евентуално наем. Вторият баща практически издържа и чуждото дете, което аз намирам за много жалка картинка - създал си дете, обичаш го явно, ами не му давай 100 лв. за подигравка и друг мъж трябва да ти го храни! Ами унизително е и срамота!
Мъжът ми плаща много повече доброволно и това е добре така. Има и порастнал син, който прекъсна следването си заради партита и джиджи-биджита и му се спря издръжката и не можете да си представите какви ревове, какви оплакваници и скандали, но на един ВЪЗРАСТЕН човек можеш да спреш издръжката - да се издържа и работи като не ще да учи, но на 15 годишно момиче да дадеш 100 лв.???

Но както и да е - добре е за Авторката да спре със сладкото - не заради кожата, а преди всичко заради зъбите, а и диабет се развива, защото се изтощава задстомашната жлеза да произвежда инсулин, но да има ЖИВ баща и да няма пари за закуска или шампоан? Ами това момиче има нужда от бельо, от дрехи, обувките са скъпи, зимните якета са много скъпи, то яде, потребява ток и парно, вода и има нужда от компютър за училище - всичко това майката сама ли да го осигурява с нейното пикливо майчинство, което същност държавата ? дава да си гледа бебето, не да изхранва детето на някой скръндза и безотговорник. В днешно време какво са 100 лв. - едно ходене на ресторант практически - ами то така моят мъж можеше да издържа с неговите 1000-1300 лв. не едно, а 13 деца - като законодателят е спал и жените са дискреминирани практически, ти като мъж и БАЩА нямаш ли съвест някаква?
Не може детето на моя мъж да има нужда действително от едни 1000-1300 лв. дрехи почивки електроника, което си е реалнста сума за един подрастващ без пестене, а Авторката да получава от баща си 100 лв. - СРАМОТА. Защо майката сама да плаща сметки храна и т.н., когато за това дете са отговорни двама души!
И защо, номер 4, ще трябва да се съдим - няма ли този човек САМ СЪВСТ и не знае ли колко малко са 100 лв.? Нямам думи!

 
  ...


...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 17be7dc635
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   На 18 съм, получавам по 15 лв седмично. Заедно със стипендията, която е 50 лв, се получават около 110 лв на месец. Приятелят ми е от друг град и се виждаме 2 пъти в месеца, което прави около 40 лв на месец. На училище си нося храна, но да кажем, че харча още 20 лв. Понякога аз взимам храна на котката, така че това са още 20 лв и ми остават 30, които или харча за нещо, или спестявам, всеки път е различно.
Вече съм си спестила около 500 лв от рождени дни, Коледи и т. н. и честно казано никога не съм обичала да взимам пари от майка ми когато искам нещо, така че си купувам всичко сама. Мисля, че се справям доста добре, просто от малка съм научена да не харча пари за глупости. Това не означава, че не се грижа за себе си, но със 110 лв се справям перфектно и успявам дори да заделям.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 1220f515c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Аз съм по-голяма от теб вече, но съм била на твое място. Първо ще вметна, че баща ми никога не ми е плащал издръжка. Развели са се, когато съм била на 3 години и до 18 годишна възраст не съм видяла нищо от него. Мъже- всякакви! А по твоят въпрос- най-лесният начин да спестяваш пари е първо да знаеш за какво ги харчиш, след това да решиш от какво можеш да се лишиш. Ако имаш реалана представа за разходите си е много по-лесно. Слагаи ги някъде тези пари, които исакш да заделиш и не ги пипай, освен ако не е наложително. Събирай, доакто ти омръзне, може ад слагаш и стотинки, които са ти останали от деня и след това, когато ги броиш е много забавно. Успех! :)

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 01683dcb4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Ако аз имам 100 лева няма да изхарча и десет? !? ! Проблемът е, че взимам само по 20 лева от баба и дядо понеже майка ми е сама с 300 лева и баща ми дава още сто(издръжка... ).. а майка ми пуши и там отиват поне 75/80 лева на месец... т. е караме с триста лева.. с ток вода и други сметки остават около двеста... оправяме се с тях, но не остава нищо за дрехи и т. н.... та тези двадесет лева се бутат в касичката и вече би трябвало да имам над 800( тези от рожденни дни) пък някой ден ще направя някой подарък на майка ми..

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 027e19bce9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   До №5- Не, нямат съвест. След развод или фактическа раздяла т. нар. бащи обикновено се разделят и с децата си. Решават, че мизерната издръжка, ако я изплащат, я дават за лично харчене на майката, а не за детето. И оттам идват проблемите с парите за издръжка. Това е начинът на мислене на българския разведен мъж с дете. Няма значение какво е интелектуалното му ниво - тук то не играе. Отношението към детето се определя от отношението му към майката. И закономерно се стига до съда. Със сигурност има и майки, които злоупотребяват с издръжка, но тя трябва наистина да си струва като размер, че да тръгне тя да живее от нея. Но като цяло злоупотребите са от страна на бащите.

№4

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: b5f1fc6398
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   От 5 до 9/4 ами не знам, но мъжът ми явно не е от тези мъже и честно казано не бих била с него, ако знаех, че той не се грижи за децата си от предишен брак. Той плаща към 1300 лв. месечно за детето си и отделно му е купил дрехи за училище и за излизания (тя е млада дама и обича да се облича добре, не скъпо, но оригинално) и пак понякога майката се обажда за извънредни разходи като екскурзии и други. Ок, той има парите и не всеки може да си позволи една такава издръжка, но едно дете на възрастта на Авторката има нужда от поне 300-500 лв. Месечно, за да говорим за достоен живот, без елементарни лишения - много скъпи са зимните обувки, якета и не знам как се справя майката. Аз препоръчвам много дрехите втора употреба - с търсене се намират хубави работи и сегашните магазини нямат общо с миналите миризливи дупки. На мен ми идват много близо до дома и след работа наминавам, имам и позната продавачка и специално за себе си съм си намирала чудесни неща, включително чудесно пролетно палто.
Като знам нашите деца какви разходи правят се чудя пак на майката на Авторката и на момичето как е спестили 800 лв. Срам ме е, че има такива бащи и честно казано, ако мъжът ми беше от тях сама не бих искала да имам деца от него и изобщо да бъда с такъв човек. Не бива човек да бъде злобен, но мисля, че е в правото на Авторката да попита баща си, защо дава такава елементарна и смешна издръжка!

 
  ...

...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: a59c6d23a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   От авторката: Баща ми не изкарва кой знае колко пари и не го виня. Може би още 30, 40 лева биха били добре да ми ги дава, но като няма възможност. Жал ми е за баща ми, родител ми е имало е случаи в които така ме е било яд на него и съм го наричала егоист и че грам не ме обича или не се интересува от мен. Но все пак не искам той да ходи опърпан, а аз със скъпарски дрешки. Искам и той да е добре. Вярно е че якетата и ботушите са супер скъпи (едно яке 80 лева и ботушите 60), а дрехи от втора употреба намирам свестни супер рядко - повечето изглеждат много увехтели. Като всяко момиче и аз искам да изглеждам добре, по моловете виждам прекрасни дрехи, но знам че не бива да натоварвам мама и баща ми с толкова скъпи дрехи, затова дори много да искам да имам елече от 50 лева или суитжърт от 70 си мълча, защото майка ми иска да съм щастлива и ще ми го купи. Може би не веднага но ще ми го купи. А баща ми ми говори че видял еди къде си маратонки от 80 лева и ме пита дали искам да ми купи. Аз му казвам че мога да съм и с маратонки от 30 лева и да не харчи толкова пари. Защото както вече казах той на месец изкарва около 400 лева най-много. И не искам родителите ми да се лишават от куп неща, за да нося аз маратонки от 80 лева и яке от 70. Мога да си купя и по-евтини и да са хубави. :( А иначе гледам да спестявам и да не пръскам пари за глезотийки. Просто да си взема нужните неща за месеца и да не пръскам пари за лукс. Като например, ето как да пръснеш куп пари за ден. Отиваш на кафе и там даваш по 4 лева. Решаваш че ти се яде хот-дог и даваш още 2 лева. После ти се яде сладко и даваш допълнителни 2 лева, за нещо от магазина. За разходка до мола даваш още 2 лева и ето 10 лева профукани. Приятелки така правят и после се чудят от кой да съберат пари за да си купят цигари - не храна, а цигари. Аз си позволявам да хапвам навън и да ида на кафе, но не всяка седмица по 2, 3 пъти. Ходя най-много 3 пъти месечно и не си поръчвам фрешове по 5 лева, за да се правя на баровка а се съобразявам.
А за спестяването давайте съвети и как вие пестите. ;)

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 027e19bce9
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   До №10 : Аз само ще допълня, че много често жената след първата налива масло в огъня. Ако има кой да се върже, разбира се. Поздравления за твоето адекватно поведение спрямо другото дете. Но наистина такива коректни отношения, защото не става дума само за издръжката, а да си съхраниш връзката с детето изобщо, са рядкост. Поздравления и за това, че си спечелила мъж като този баща!

№9

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: b5f1fc6398
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Авторке, възхищавам се, че правиш най-доброто от ситуацията си, ти и нищо повече не можеш да сториш, но знай сама за себе си, че да е пестелив човек е добре, но да си работлив, ученолюбив и предприемчив е по- важно, за да изкарваш ДОСТАТАЧНО пари за себе си и децата си.
Ние с мъжа ми идваме от много бедни семейства, писах ти и за магазините втора ръка - по мое време бяха действително дрипави и действително миризливи, обувките ми бяха лепени многократно, дори като теб да не товаря родителите ди от стипендия за успех си плащах за обущаря, а една година изкарах цяла година с турски маратонки, включително и зимата, за да не товаря родителите си с "излишни разходи".
Ще ти кажа обаче, че за 30 години живот работих, учих, работих и учих едновременно, мъжът ми е работил и учил още по-здраво от мен, но си заслужаваше - колкото и да пестиш пари, никога не можеш да спестиш толкова, колкото ще искараш с ум, трудолюбие и предприемчивост.
За това сме се борили цял живот и мога да ти гарантирам, че е добре да си пестелив, но да харчиш спечеленото е по-голямо удоволствие. Мъжът ми има общо четири деца и всяко праеи разходи по-големи от заплатата на баща ти, умножено по три. Реално погледнато ти да не би да имаш по-малки потребности от връсниците си? Не, просто имаш родител /изключвам майка ти, защото е в майчинство и също не може да направи нищо по въпроса в момента/, който не иска или не може да се грижи за теб материално, но и с внимание не виждам да те засипва....
Преди времената бяха много тежки, но когато сестра ми отиде да учи, баща ми си намери втора работа и изкарваше не двойно, а тройно! Просто, защото си даде зор за известно време. Ще ти издам една тайна - мъжете, дори най-най-простите, неграмотните и т.н. С чисто физическа работа, ако са малко по-работливи и здрави могар да изкарват тройно на една жена, но не искат. В една от фирмите си търсим общи работници за тежка физическа работа в стройтелството на близо 2 хил.Лв. Заплата с осигурено спане, защото е инсустриален обект в Провинцията, НО не намираме достатачно хора! Има работа, добре платена за мъже, но повечето са като баща ти май. Прави си сметката един ден, когато сама се омъжваш, че любовтта е най-важното, но ако един мъж не е работлив, няма изградени трудиви навици, ти и семейството ти сте обречени на мизеруване. Прави си сметката за бъдещето, в настоящето де справяш отлично и праеиш най-доброто от ситуацията и няма защо да се чувстваш в тежест, напротив - прекалено щадиш баща си, според мен и му даваш алиби да продължава по същия начин.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 0f3fb51837
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   От авторката: Номер 13, настроена си негативно към баща ми, защото мъжът ти изкарва някакви баснословни суми, които в България са рядкост и на всичкото отгоре плаща такава издръжка на всичките си деца, които сигурно, ако останат с 200 лева издръжка и ще се откажат от живота. Те са свикнали на по-висок стандарт на живот, но баща ми откъде да вземе 400 лева и да ми ги дава. Той цял ден е на работа за някакви 300 - 400 лева и на всичкото отгоре да ми ги дава всичките. Ами той? Не мога да му го причиня и да го оставям без пари - той е баща, но не е роб на детето си и да се трепе по цял ден, за да ми дава пари които не са ми нужни всеки месец. Случвало се е да ми дава 150 лева на месец. А като си ми дава по 100, ми купува понякога дрехи. Пита ме от какво имам нужда и аз му казвам. Ето че вчера ми говореше че в някакъв магазин имало суитшърт за 70 лева и щял да ми купи. Това мисля че е достатъчно откъм финансова страна. Имам нужда да ми обръща повече внимание. Затова съм го наричала егоист. Но той не е такъв, защото се грижи донякъде за мен. Просто открай време аз споделям с мама, а с него си говорим за общи теми. Като бях малка се занимаваше повече с мен, играехме на топка и т. н. Имаше период, преди с мама да се разделят в който тати работеше на две работи, а мама не работеше първите 7 години откакто се бях родила. И се грижеше и за мен и за нея. Но го уволниха от втората работа. После като се разделиха, всеки работеше и пак не съм била лишавана от нищо. Но и не съм била глезла, винаги съм оценявала нещата които получавах - било то играчки, книги, дрехи... Като по-малка никога не съм чупила играчки. Мама ми каза че всичко съм си пазела. А мама, която сега взима по 230 лева с детските на месец които отиват за бебето главно и 50 от издръшката на баща ми, какв да кажа. Вместо да ми остави издръжката, която тати я дава за мен, тя половината ми я взима. Е как да не мисля да пестя като съм със 100 лева на месец по нейна вина. Ако 50 лева, които ми взима бяха у мен щях на месец да спестявам по 60 лева. Вкъщи всички сметки ги плаща бащата на бебето, и като и притрябват пак той и дава. А иначе, аз също мечтая един ден да си изкарвам честно пари и да взимам по 500 лева месечно. А сега съм 9 клас и уча колкото мога, защото не всичко ми е отдава. :)

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 5cebd4c2bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Виж сега аз съм по-малка от теб - на 12 съм. Също обичам да си събирам пари. На месец ми дават 50 лева детските-35=85 лв. , които са ми напълно достатъчни. От всичко това харча някъде около 30, а другите ги слагам в една кутия. Така постоянно имам пари. Купувам си сама дрехите, шампоаните тетрадките и т. н. Не обичам скъпите дрехи. Тази година от магазин ДЕНЗЕЛ си взех яке, 3 чифта дънки, 2 клина, 1 суитчър, 2 тениски, 1 къси панталонки и 5 блузи и всичко това ми излезна около 120 лв. Може и ти да отидеш до този магазин. Там е доста евтино, а и качеството си заслужава. Общо със бельото и обувките, ластичките, които си взех се получиха около 170. За шампоаните - предлагам ти да си вземеш на ГЛИС. Евтин е, хубав е и умекотява косата. Балсамът също е на ниво.
Ти каза че получаваш по 100 лв на месец. Тях не ги харчи. За дрехи обувки и яке си вземи от спестените ти пари. Когато тръгнеш на училище на 15 ще имаш 100 лв. Ще има и ваканция, така че няма да си пълен месец на училище. Парите които си взела за принадлежности и дрехи ще ги въстановиш много бързо. Почни да си купуваш от продуктите за коса на ГЛИС. Има едни кремчета с розово масло - не са скъпи. Майка ми ги ползва и вече няма никакви проблеми с кожата. За дрехи посети ДЕНЗЕЛ или хумана - маркови дрехи втора ръка. 2SECOND също е магазин за дрехи втора употреба. От там си бях взела къси панталонки за 1. 80. С такъв подобен план ще спестиш много повече пари. Храната за котките е по евтина ако я купуваш насипна. За училище си носи храна от вкъщи като мен-няма нищо срамно в това. Примерно плод и някакъв сандвич. И още един съвет - не взимай всичките пари със себе си освен ако няма да си купуваш дрехи, тетрадки учебници и т. н. Примерно 2-3 лв. за кафе билетче (ако пътуваш) сладолед и ако ти се прияде нещо. Така ще имаш план как и за какво да ги похарчиш. Когато от някъде ти останат стотинки също ги събирай. Аз така за 2 учебни години бях събрала около 300 лв на стотинки.
НАдявам се да съм била полезна. Ако имаш още въпроси - питай!! :3
?Вики?

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: a15782750e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Номер 15 (Вики) аз си купувам шампоан на Глис - прави ми косата много хубава и не е скъп както каза. Крема с розово масло ще го потърся скро - мерси за съвета. А иначе и аз правя като теб - спестявам си пари, които са скрити и като закъсам си взимам по 5, 6 лева от там, но това се случва много рядко. И да се оплача сега - дадоха ми тази седмица 60 лева - 40 за учебници и 20 за мен. Но проблема е че ми останаха само 6 лева и сега до края на седмицата ще съм с толкова ама аз няма да купувам света (напоследък нямам апетит нито за сладко, нито за пакетираните буклуци) и сега ще си взема 5, 6 учебника и после останалите(защото не е спешно изведнъж да взема всичките - имаме срок от до края на месеца).

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker