Образование в Германия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121169)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Образование в Германия
преди: 9 години, 2 месеца, прочетена 1784 пъти
Здравейте.
Пише момиче, седми клас. Баща ми работи в Германия, защото в България няма добро заплащане, но на семейството ни ни е много трудно. Имам по-голяма сестра на 18 години, а майка ми е безработна, защото получаваме достатъчно добри разходи. Имам всичко от което се нуждая, но нито съм разглезена, само гледам как да спестявам и съм затворена в себе си. Почти всичко си купувам с мои средства.
Наскоро баща ми ми съобщи, че иска 8-ми клас да уча в Германия. Сестра ми тази година завършва и е в немска паралелка и знае езика и може би ще отиде и тя при него да следва или да работи. Следователно и аз и майка ми ще заминем там. И аз като сестра ми знам английски и немски и наистина ще е по-добре ако заминем, защото майка ми ще има възможност и тя да започне работа там, а не в България за едни 300 лв. на месец да работи по 12 часа... за всички други е добре, но не и за мен. Искам да замина, защото тук първо - почти всички се държат като излезли от лудницата и момчетата говорят само за секс 24/7 и второ в България няма кой-знае колко добро бъдеще за децата. Пък и образованието в Германия е на по-високо ниво, както и доходите. Грамотно момиче съм, с добър успех (първия срок тази година средния ми успех беше 4, 94 защото се бях отпуснала, но гледам да се стягам да уча), но не знам какво да очаквам в Германия. Най-вероятно ще съм сама или със сестра ми, ако сме в един град. Майка ми ще работи, пък баща ми на всеки 2 месеца го пращат в различни градове, така че няма начин да съм с него, въпреки че много искам. Ще сме или в Мюнхен, или в Бремен. Притеснено ми е, защото не съм ходила в Германия и не знам нищо за образованието там...
Моля ви, помагайте! Всеки който каквото знае - да казва! Наистина не знам дали изобщо ще се сприятеля с някой и дали ще ми е лесно..
А някой знае ли дали ако случайно се приберем в България и продължа да уча тук и съм например 10-ти клас ще ме върнат ли от 8-ми?
Благодаря ви предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 2 месеца
hash: 1c5200519d
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Няма какво да ти помагаме. Сестра ти е ОК, защото тя ще си вземе дипломата и може направо да следва. Теб ще те тупнат в клас с доста чужденци докато не покриеш изискванията им за езика. Ти у нас имаш среден успех... (не се сърди, но в Германия ходят пълни отличници да учат и пак не се справят).... лошото е, че имат три вида училища за хора на твоите години..
Hauptschule - това е най-ниската степен. Тук първо ще те тупнат, защото там са им подготвителните класове. Ако не можеш да се измъкнеш, ще учиш таблицата и елементарни глупости до 10 клас, след което ще те пуснат да учиш занаят - да работиш 3 години за ПОД МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА най-черната работа и аджеба си научила занаят. Това училище е вече почти само за чужденци, защото немците не искат да учат в него. Не ти дава право за продължаване в университет!

Realschule - това е що-годе за средния човек. Хората с твоя успех в Германия ги слагат в този вид училище. Не ти дава право да продължиш в университет, но поне е до 12 клас и ти дава право да учиш в практически насочено висше учебно заведение (Fachhochschule). Общо взето е ОК като форма на обучение и тук може би ще се чувстваш най-добре, защото не е толкова трудно като истинска гимназия, но има и програми за професия както и за висше в практическите университети.

Gymnasium - тук се възпитава елита на нацията. Само хората, които имат Абитура от гимназия могат да учат висше в университет в цял свят. Цедката е жестока и ти щом в бг-то имаш толкова посредствен успех това не вярвам да е училище за теб.

УЧИТЕЛИТЕ ТЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ - това е важно да знаеш. Езикът НЕ Е ДОСТАТАЧЕН, за да учиш в гимназия, а се гледа успехът ти от България, но и какво ще докажеш като цяло в подготвителния клас.

Виждам, че родителите ти са те настроили, че в България няма бъдеще за теб, но обикновено, който в България е зле и в Германия е сравнително беден. ОК, там може да имате за храна и дреболии, но до дук. Никога хора като вас не могат да се сравняват със средния немец по стандарт, изолират ви и не искат да си имат работа с вас. Чувствата на немците към семейства като вашето е като това, което ти изпистваш към циганите - мислят ви за натрапници, хора, от които нямат нужда - без квалификация, без култура, владеещи зле езика (ако изобщо), нямащи общо с тяхната култура и начин на живот. С две думи - няма да ви искат и да ви допуснат до себе си и интеграцията е НЕВЪЗМОЖНА дори да искате.

За мен единствено сестра ти с бг. диплома за Средно има поне някакъв шанс. Тя ще запише там висше и може би ще го завърши. За родителите ти е ясно - майка ти ще ходи да чисти, баща ти ще работи като до сега, а ти ще си жертва на мобинг и подигравки в училище от немците, а за араби и турци сама ще разбереш..
Ти си голямата неизвестна
Какво ще се случи с теб?
Ще те дискреминират ли? Ще те пратят ли в Хауптшуле, за да не можеш да се измъкнеш доживот от мизерията? Ще се отнасят ли добре с теб?
Това зависи от теб, но е и късмет.
За сестра ти е най-добре - тя ако не може да се справи ще дойде в бг-то и ще си завърши -уредена си е. Ти си до никъде. Нямаш никакво образование и ако не се справиш в Германия ще е много трудно да се върнеш и да си завършиш.
И все пак ми е жал за теб. Виждам, че имаш огромни очаквания, но ще се сблъскаш със същите проблеми като у нас (безпаричие, неуредици, проблеми с жилище и институции) ще се сблъскаш с негативното отношение към теб и ще бъдеш поставена в една кошница с разни чужденци от третия свят, с култура, която е много далеч от европейската.
Истината е, че си въобразяваш, че всички живеят зле у нас, а в Германия всички живеят супер добре. Лошото е, че у нас горе-долу хората имат разбиране към мизерниците и не ги изолират социално - имаш приятели, социален живот, ходиш на училище в един клас с богатите деца и що-годе си част от обществото. В Германия не е така. Те имат класово общество, лоши и добри квартали, а в лошите квартали живеят чужденците и мизерните немци - ставаш автоматично утайка в обществото, но гадното е, че има навън хора с доход 10-20 ПЪТИ по-висок от вашия и ви гледат както ти гледаш циганина на нашите улици.
Бедността не е абсолютно понятие, а сравнително. В Герамания ще сте най-бедните, макар че ще имате пари за сметки, храна и тем подобните, но когато си СРАВНИТЕЛНО беден си изолиран от обществото.
В България пак сте сред най-бедните, но поне с парите на баща ти що-годе сте част от нормалните хора, а и у нас нямаме класово общество и никой не те дели заради произход или пари.
Няма как да ти опиша тези процеси - трябва да го преживееш. Трябва да преживееш унижението, отхвърлянето, лошите погледи, забележките и тормоза, за да ми повярваш.
Нито ти, нито родителите ти ще имате досег с немци и ще видите немски дом отвътре. Съседите ви дори няма да са немци. Само учители и хора по институциите ще са немци и ще ви гледат отгоре. (с право).

Сестра ти в уните може да има късмет да бъде приета сред студентите, но вашата борба ще е тежка, а най-много на теб ще е трудно.
Живееш с големи илюзии. Много хора съм видяла като теб, но жалкото е, че трябва да минеш през този процес, да бъдеш смазана, за да стане човек от теб и да почнеш да мислиш рационално. Немците са безкомпромисни към наивните хора.... ще те мачкат до дупка и от теб зависи дали ще устоиш или ще се пречупиш. ще разбереш за какво говоря, когато те сложат в подготвителния клас и няколко пъти си минала през техните институции. Не ти завиждам,
Успех ти желая все пак, но съветче от мен - голям камък хвърли, голяма дума не казвай. Не бързай да тръбиш сега наляво и надясно, колко добре ще живееш в Германия и колко успяла ще бъдеш, защото си прекъсваш всички мостове за връщане назад и няма да можеш да се прибереш с подвита опашка и поне образованието да си завършиш, ако не се справиш там.
Отиди, виж как вървят нещата, но недей предварително да говориш глупости, защото после като се прибереш ще станеш за смях. Мълчи си сега - мълчанието е злато за теб.
Шансът ти за успех в Германия е 30 на 70 в полза на неуспеха. Мнооого хора мизерстват там, но заради големите си усти не могат да се приберат у нас и да почнат отново с живота си. Не бъди глупачка като тях, а първо постигни нещо, после тръби как стоят нещата, защото хвърчиш в облаците, а от там се пада доста твърдо и болезнено.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 565414b2bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Коментатор номер 1, браво за изчерпателната информация!
Вероятно, ако се беше замислил как ще се отрази написаното от теб на едно 14 годишно дете, щеше да се придържаш към фактите и да си спестиш субективните преценки, клонящи към емоционални изблици.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: b8f6711144
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Първо пишеш, че майка ти е безработна. После, че работи 12 часа за 300 лв. Не схванах... А и успехът ти не е много висок, а те ще гледат и него.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: b8f6711144
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз съм ученичка в НЕГ и ще ти разясня долу-горе как стоят нещата с немската образователна система.
Първо, стягай се втория срок да завършиш с по-висок успех, защото там ще ти гледат и дипломата оттук.
Grundschule e първото училище. Децата го започват в първи клас (на 6) и го завършват 4-ти. Задължително е.
Hauptschule e до 9-ти клас.
Realschule е до 10-ти клас.
Ако завършиш Hauptschule или Realschule, няма да можеш да продължиш да следваш в университет. Но ще получиш свидетелство, което ти позволява да се запишеш в професионално училище и да научиш занаят.
Gesamtschule – е до 12-ти клас и като го завършиш можеш да отидеш в гимназия или да следваш в университет.
Gymnasium – там влизат само най-силните, най-добрите и най-умните деца! Много малко са тези, завършили гимназия. След гимназията можеш да учиш в университет.
Номер 1 не е прав за училищата. Ако искаш попитай учителя си по немски или провери в интернет.
Ж 14

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: d8e303e843
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Не очаквай да ти е лесно. Живота на емигранта е кошмар в първите няколко години.

 
  ...


...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: d8e303e843
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   На българската общност в Германия не разчитай много. 90% са някакви изчешани циганя и турчоля така че по-далеч от тези утайки минаващи за Българи.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 5718bfb22f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Аа не, човек. Недей!!! Бг не е добра страна, там е трудно човек да преуспее, но в Германия е още по-зле!! Казвам ти го от личен опит!! Аз съм 8ми клас и живея в Германия от 4-5 години! Просто си нямаш и на представа какво те очаква! Тук бъдеще няма. За щастие успях да вляза в гимназия, защото във по-нисшите училища са още по-тъпи, но ето няколко неща, които ще ти помогнат да решиш. Във гимназиите, ЕДИНСТВЕНО И САМО тъпите германчета се толерират (най-добре богати). В училище няма да научиш нищо. Нивото на учителите е колкото на един 16-годишен идиот. Те нямат образование и единствената им задача е да напишат шестиците на германчетата, защото нали все пак те трябва да излязат по-умни от чужденците, иначе накъде :) Българите ИЗОБЩО не се толерират, всичките са подложени на психически тормоз, от простата причина - завист. Мене от 5ти до 7ми клас ме тормозиха, и не само съученици, а и учители!!! Просто не е за вярване каква нация само! Смених училището и сега съм окей, само дето всички са много тъпи и човек неможе да се сприятелява с тях. :Д По цял ден скучая а оценките ми са наникаде заради смотаните им устни оценки и други типични измишльотини. За теб нз, но аз мисля да се махам от тук и не ти препоръчвам да започваш образование във тази изостанала страна. По-прост народ никаде няма да намериш хд

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 5718bfb22f
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

9.   Пак съм аз, номер 8. Номер 1 - Точно така е!! Абсолютно всичко е вярно!!! Трябва да минеш сама по този път, иначе не става. Но и не ти го пожелавам - по-скоро гледай въобще да не отиваш там.

 
  ...
преди: 9 години, 17 дни
hash: b8f6711144
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   До номер 8: Мисля, че проблемът си е твой.
А не на немците.
По-вероятно е ти да им завиждаш, а не обратното.
Изкарваш ги учителите едва ли не пълни идиоти... замисли се... заслужаваш ли да си в гимназия?

 
  ... горе^
преди: 9 години, 17 дни
hash: b8f6711144
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   До номер 8: Да наречеш Германия "изостанала страна" само защото не си достатъчно умен/умна да научиш езика... Устните изпитвания не са измишльотини, езикът трябва да се говори. Ти не го правиш, затова не си заслужил(а) да си в гимназия.

 
  ...

...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 6ddf184abf
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   От номер 8. Окей, всеки си има собствено мнение, не искам да обиждам някого. Искам само да кажа, че авторката няма шанс да се чувства добре в страната. А за езика - знам го перфектно и говоря без акцент. Добра съм в езиците. И не казах устни изпити, ами устни ОЦЕНКИ, които са 50% от оценката ти във дипломата за всеки срок. Във гимназията дискриминацията е голяма, виждам много други ученици, които биват игнорирани, все едно въобще ги няма. Не упреквам никого - който не го е изживял сам, не може да го разбере. И се извинявам пак, това е просто моето мнение.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker