Как да говоря английски без българския ми акцент? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121284)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14370)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6475)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18553)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Как да говоря английски без българския ми акцент?
преди: 8 години, 8 месеца, прочетена 3209 пъти
Здравейте, момиче на 16. Английският ми е на средно към добро ниво, изучавам английски от втори клас, наистина имам желание да го науча и се старая, но много се мъча с произношенията на много думи. Вероятно, ако си говоря с някой чужденец ще ме разбира идеално, но ще си личи, че английският не е родният ми език. Писмено нямам грешка, мога да пиша правилно страшно много думи, когато ми правят диктовка, дори да не знам превода им на български, но се затруднявам с говоренето. Една много трудна за произнасяне дума за мен е думата pretty. Англичаните не казват "прити", а нещо, което колкото и да го слушам и да го повтарям не ми се получава. Като цяло не мога да осъвършенствам езика говоримо, колкото и филми да гледам на английски. Разбирам идеално какво говорят, но не мога да го повторя по същия начин. Правописът ми също е на добро ниво, според учителите, но как да се науча да го говоря? Слушам, повтарям, потретвам, но не мога да проговоря без тъпия акцент, колкото и да се мъча. Преди години бях чула от някъде, че нашият език бил много по-груб и твърд от английския и поради тази причина устната кухина на тези, които цял живот са живели в България и са говорили на български е по-различно оформена от тази на англичаните и заради това ние се затрудняваме с някои думи и звукове в английския, както те с някои в българския. Склонна съм да вярвам, че това е истина, но не съм съвсем сигурна. Все пак чували ли сте някой, на когото майчиният му език е английският и се опита да каже "хляб" на български. Не може, нали? Личи си, че е чужденец. Вие можете ли да ме посъветвате нещо, как да говоря по-добре и без акцент?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 8 месеца
hash: 89f582ed3c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не можеш да се оттървеш от акцента си, освен ако не си израстнал двуезично. Акцент винаги ще имаш, ще се намали ако живееш няколко годинки в англоезична страна, но пък ще имаш акцент и дори ще развиеш акцента на мястото, в което живееш - дори в Англия има хиляди акценти и така нататък.
Специално в английския акцентът не е от значение. В работната среда е важно да можеш да разбираш всичко от хора с различни акценти и ти да можеш да се изразиш, така че да те разбират хората. Всеки си говори както си знае акглийски и има 10101 акцента, което не пречи никому.
Колкото до англичаните - в нашето село има няколко семейства и могат да казват хляб. Всичко е въпрос на обучение и желание ...дори ъгъл могат да казват и най-важното е да ги разбереш, не дали точно и правилно говорят.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: bf7cee86fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Акцент ще имаш, дори и да живееш 40 г. в Англия.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: be1b9ece06
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Ха, че аз като заговоря на английски всеки си мисли, че съм кореняк лондончанин. Такъв ми е акцентът, а и отделно говоря много бързо. Но езикът съм го учил 8 години извън училище в България и съм живял 10 години в Лондон.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 12c67ed1c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Без акцент можеш да говориш, само ако от малка си живяла а англоезична държава.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: bf7cee86fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   от 2

Общувал съм с много англичани покрай шефовете и приятелите на нашите и примерно като гледаме тв на английски, те мигновено разпознават само по акцента от кой край на Англия е човекът. И това говорим за хора кореняци англичани.

А ти искаш при положение, че дори не си англичанка да нямаш акцент. Как да стане? Да, има и хора чужденци, които нямат, но те са изключения и хора, на които адски много се отдават езици.

На чужденците с времето им намалява акцента, но в 99% от случаите дори и след десетилетия все остава някакъв акцент.

 
  ...


...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 66247721a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Има достатъчно уроци по произношение на анлийски, само мотивация трябва .

Прегледай уроците на https://www.youtube.com/channel/UCvn_XCl_mgQmt3sD753zdJA

https://youtu.be/pejo6YC_BnM

Enjoy and learn it :)

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 4e3f2811df
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Няма как, освен ако не живееш в англоезична държава поне няколко години. Иначе българите (особено тези, които живеят в България) по начало имат ужасен акцент. Е, не чак като руснаците, но пак е доста неприятно за слушане.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 5c7298bb44
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Значи аз съм на 17 и от 13 годишна живея в Англив. Преди това съм учила 5 години английски ии честно да ти кажа не съм имала никакъв проблем с акцента. Мислят ме за англиичанка, докато не им кажа че съм чужденка, докато брат ми говори много твърдо с акцент и от както е дошъл няма разлика в акцента, колкото и да се е упражнявал. Единствената от семейството съм, която звучи сякаш английският ми е роден език, даже и аз незнам как става това, но просто така говоря. Предполагам че има хора на които езиците им се отдават, а на други не.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 91617b8659
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Слушай много англоезична телевизия и се опитвай да повтаряш фразите точно както ги чуваш.

Alpha, 25

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 06b05120e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Първо, поздравления, че се стараеш да научиш езика качествено!

Не слушай тези, които ти казват, че нямало как се отървеш от акцента. Пълни глупости. Актьорите ги учат как да говорят всякакви езици с различен акцент и им се получава.

Намери преподавател англичанин и му/ й кажи изрично, че искаш да тренираш акцента си. Какви упражнения точно - ще ги измисляте в движение. Дори най-баналното - той да чете някои изречение и ти да повтаряш след него и той да те поправя и така отново и отново върши работа.

Търси материали из нета, има немалко, но за съжаление повечето са за американски, а не за британски акцент. Това е добро начало: http://www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/multimedia/pron/chart/chart.shtml .

Потърси и някой преподавател на актьори, те имат опит точно с преподаването на акцент, както споменах.

Един съвет от мен, непроверен - когато говориш (и когато слушаш също), фокусирай вниманието си върху последната сричка. В българския сякаш като говорим наблягаме на първите срички и заваляме накрая. В английския, сякаш повече наблягат на последните срички, макар че също завалят накрая. Но когато думата завършва на гласна, общо взето я произнасят отчетливо. Може и да греша, но помисли от този ъгъл.

 
  ...

...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 10b64665ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Искаш да говориш английски без да си личи, че не ти е роден... за това нещо се изисква повече време, много време... Да ти кажа честно не се тревожи, че имаш акцент, с времето постепенно изчезва колкото повече навлизаш в езика. И език се учи всеки ден по-малко, постепенно. Не става за 1 ден или 1 месец. А ако искаш ниво на Native Speaker и няколко години няма да ти стигнат ) Всички сме така, споко. Ако имаш някакви въпроси питай ме на скайпа - ceco945, достатъчно съм навлязъл в тази сфера на английския и акцентите му и др глупости така. че...

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 8474939c58
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   ми отиди на Угопет на Английски език ХА ХА ХА да ти имам проблема....

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 114d19eec8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Идва ти отвътре, поне на мен.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 4d4e8200c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   До авторката и всички останата...
"Как да стане" - По-лесно е, отколкото си мислите. Основен проблем е, че повчето училища и курсове не учат хората, как да произнасят звужите правилно. Английското "R" и българското "Р" са много различни звука. Разбира се, има и разлики между американския английски и британския английски. Оеобено интересена е буквата "r".
Дуката Рак на български и Ark на английски звучат много разчино.
Освен това никой не ти казва, че има разлика, когато R е в началото на дадена дума, след гласна, съгласна или в края на самата дума. Reference например има два различни звука, идентифицирани с R. В началото на думата, изговарянето е подобно, но не и еднакво.
Позицията на езика, формата на устните, гърлените звуци са различни, но не са чак толкова трудни за учене. Отнема време и желание. Разьбира се, комуникацията с хора, говорещи езика е решаващ фактор.
Има и множество различни акценти. Само в САЩ са над 10 основни. Харесай си един и започни да учиш повече за него и да произнасяш думите и звуците по правилния начин.
Всичко друго е мързел и сакатлътк, както казваше баба.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: ec993fd2be
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Думи не можеш да произнасяш, а английският ти бил към отлично ниво. И то тази обикновена дума - pretty? Да не би да казваш [прети]? Колкото до акцета, ако не си учила езика в англоговоряща страна, е невъзможно да го добиеш.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker