Freelance и скапаните клиенти - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121179)
 Любов и изневяра (29705)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Freelance и скапаните клиенти
преди: 7 години, 10 месеца, прочетена 2117 пъти
Здравейте на всички във форума,
няма да ви обременявам с години, пол и прочее ще напиша, че съм дизайнер на свободна практика и вече ми омръзна да ме третират като безработно животно, което е длъжно да работи без пари!

малко или много всички имаме нужда от доходи, но напоследък са се навъдили изключително нагли клиенти искайки да им посветиш време за-0 разход.
Последния ми случай е пресен пресен. Жена, която ми препоръчаха като клиент, уж еродирана и възпитана и тн. тн.

Винаги пристъпвам към нови клиенти с определени изисквания този път не послушах чувството си и разбира се го отнесох.
Реших, че може след като е препоръка да се договорим за краен продукт и да се заплати цената. Още на втория ден нещата се сринаха след като въпросната жена не изпрати навреме материалите, по които да работя. И Поиска да изпратя готов продукт без заплащане. Сложих воден знак върху продукта и изпратих... Започна се дилема ама как така ще слагам знак отгоре и тн тн. В крайна сметка работих 2 дни, които не ми се заплатиха. Та ПИСНА МИ от идиоти! наистина вече се чудя дали изобщо е останала ниша където ги няма? И защо по дяволите може да искаш някой да ти работи и след това да се направиш на утрепан и да не платиш?

Защо такива утрепки не ги хваща закон? Защо моето дете трябва да плати за мушиите на някой, понеже е решил, че е супер хитър и няма да плати?

И любимия ми пример:
Отиваш в магазина и искаш сирене - буца сирене... не казваш на продавача ЯяяЯЯ дай тая буца ще ида да я хапна у нас и ако ми хареса ще ти я платя нали? /?

Реално плащаш буцата първо пък после ядеш?

Нереално е, че заради някаква кифла изгубих други клиенти и в момента съм с възпалена китка, която не минава + Нулеви проекти освен, че съм и без заплащане.

Моля без коментари от рода, че сама съм си виновна, защото няма да ми помогнат. Реших просто да споделя нищо не очаквам в замяна.


Поздрави

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 10 месеца
hash: a910d4a52d
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не съм запознат с дизайнерство, но сама си виновна. Иди в магазина и им кажи да ти дадат буца сирене, пък като го изядеш ще платиш. Е виж какво ще ти кажат и започни и ти. Тарикати, които искат да минат тънко винаги ще има (особено в България) Обясняваш предварително на клиентите ти как протича процеса, ако не им харесва да ходят другаде.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: fb5d7158ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Здравей!
Работя в твоята сфера. Винаги със стандартен договор към всеки клиент, който изисква заплащане Преди началото на работата и изброява ясно фазите на работа, дните на предаване на проекта и крайния резултат. Изисквам клиентът да го подпише след първата си консултация с мен (ако сме се договорили да работим заедно). От там нататък-клиентът плаща-аз започвам работата. Ако има промени в процеса или поиска още допълнителни неща му правя нов договор.
Препоръчвам ти да си направиш адекватни шаблонни freelance договори (порови в интернет) или поискай съвет от юрист. Така да разчиташ на нечия дума е безумно. Хората са боклуци и не уважават труда, зс който не си плащат. Запомни го от мен.
Един дизайнер, на който му плащат.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: f6e8fab088
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   За нови клиенти искай аванс, примерно 20 или 30 процента от цената.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: c019499a04
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравей,


Здравей,

Не съм запозната как "функционира" професията дизайнер, но в поста ти не видях и дума за формален, писмен договор. Сключваш ли предварителен такъв с (потенциалните) си клиенти? Например в него да са уредени възложителя (клиент, с трите имена, ЕГН, адрес, лична карта или ЕИК) и изпълнителя (ти), предмет на договора (какво ще изработиш), изисквания към крайния продукт, дали ще има тестови образци, права и задължения на страните, срок на изработка, авансово, междинно и крайно плащане, начин и срок на плащане, неустойки и пр.

И когато имаш един такъв договор и клиент не плати - отиваш направо в съда. Да, ще отнеме много време докато си получиш парите (вероятно ще имаш разходи за адвокат и такси за съда), но ако ти си изправната страна и съдът осъди клиента да си плати - ако не много пари, то поне ще имаш морално удовлетворение. И ще се чувстваш по-сигурна в търговските си взаимоотношения.

Ако нямаш приятели/познати юристи/адвокати, можеш да отидеш във всяка кантора да се консултираш по въпроса и, ако желаеш, да ти подготвят типов договор. Ако клиентите ти не желаят да сключват такъв - чао!

Успех!

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 660b88885a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   До 1 "Моля без коментари от рода, че сама съм си виновна, защото няма да ми помогнат. Реших просто да споделя нищо не очаквам в замяна. " дали четете написаното?
Ясно е, че сама съм виновна, че някой се е изгаврил с труда ми.
Не е нужно да ми се наряква. Реших да споделя просто не да бъда сочена с пръст!

 
  ...


...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: eba293a8b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   До Авторката - знам за какво говориш. Ние работим в строителния бизнес и нашите най-добри майстори преди това са работили на частно, но не са им плащали или плащат със закъснение и затова сега са на трудов договор. Просто самостоятелната работа не е за всеки. Много добър съвет ти дадоха за стандартния договор, но има доста трикове и потърси адвокат за неговото оформяне.
Големите предплати не са решението, защото ако хората са нови клиенти и не ти знаят що за специалист си могат да отидат другъде. Предплати могат да изискват само хората с име и много-много добър имидж. Най-добре е да предаваш работата на части и да искаш заплащане за всяка част. Това се нарича саламена тактика. Не разбирам от твоя бизнес, но при нас примерно би значило това при строеж на обикновенна къща - плаща се при завършване на 1ва плоша, после при 2ра плоча и така нататък. Пак можеш да се набуташ, но ще да е с 20% да кажем, не с всичкия си труд. Успех, но действително си помисли за работа на трудов договор за първите 5-10 г. Много хора бързат със самостоятелната работа и срещат много проблеми, защото са неопитни и наивни.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 660b88885a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   До 4

Здравей,
благодаря ти за съобщението.
Обикновенно имам споразумение, но тук нещата са малко по-сложни. Клиента не е от България и това усложнява процедурата в съда.
Единственно мога да претендирам, ако видя изработката си, която не е заплатена.

Обикновенно взимам аванс 50% но реално клиентаката беше препоръчана и то от човек, който е с висока репутация.

Винаги има пързалка с клиентите, тук не е въпроса какво мога да направя при свършен факт. Тук въпроса е защо? защо има такива хора, които остават ненаказани.

Взела съм мерки относно клиента, който ме излъга поне да не излъже други колеги, но това не променя факта, че изгубих клиенти заради тази поръчка, както и, че съм назад с едни пари... За ядосването, че съм работила безплатно няма да говоря.


Благодаря за всеки коментар.

Поздрави

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 623a130eea
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Авторке свободна практика или не като не се разбираш с клиентите предварително и не си оправяш финансови документи, не си плащаш на държавата данък печалба не си регистрирана като фирма няма как някой да те защити. Пишеш за сиренето в магазина, но магазина е регистриран кат офирма плаща си данъци, не дава да излезеш със сиренето преди да си платиш, а ти си даваш стоката преди да са ти я платили, кой ти е виновен?

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: a0d3536747
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   С Българи търговия гледай да не правиш

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 0afa80dc91
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Май въобще не си на ясно с това което правиш, или поне не си на ясно как да го продаваш!
Такива неща не се изпращат (предоставят) а само се покзват на клиента, като ги хареса и плати тогава са негови!
Ти си изпратил модела без пари и после ревеш че не са ти платили.

Това за предплащането е несериозно! Ако използвам примера със сиренето, все едно да платя 1/3 или 1/2 от цената преди въобще да съм видял че сиренето го има, а камоли да съм го опитал...

 
  ...

...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: bf00c853ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Не пишеш от коя държава е лицето, но ако става дума за ЕС, има си начини да си събереш парите, ако имате подписан договор и си издала фактура. И други варианти има, но и аз не продавам "сиренето" безплатно. :)

Тъй като също работя свободна професия, те съветвам още от самото начало да договаряш заплащане за всяко отделно действие, т.е. трябва да си сигурна, че ако се наложи да се правят допълнителни неща, клиентът ще си плаща за тях. Повечето клиенти се опитват да изкарат това, което им е необходимо, като нещо маловажно, което не изисква големи усилия. Това винаги е с цел да ти се плати по-малко. Не трябва да го позволяваш и ще си ок.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 13a94ecc49
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   И перфектен договор не върши работа. На мен колко пъти са ми казвали "съди ме, не ми пука". Е съдил съм, винаги успешно, но загубените нерви и време, пропуснати проекти, никой не ми ги връща и накрая излиза, че съм на загуба.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: d0b3b7c8be
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Аз също работя като свободнопрактикуващ формотворец ("freelancer designer" в превод на английски език, ако авторката не е запозната с българското название) и още след като преди 10-ина години двама чуждестранни поръчителя ме хързулнаха по много подобен начин, реших да зачеркна изцяло прекомерните учтивост и опит да създавам у поръчителя чувството на господство в неговите разпореждания, и вместо това оттогава действам на принципа на равните начала, т. е. вдигнах си цените на своите услуги неколкократно, аз подбирам за кой поръчител да реша да работя, и задължително изисквам 30, 50 или 100% от договорената сума още преди да започна каквато и да било работа по даден проект. И в случай, че заплащането с предплата е последвано от допълнителни плащания на етапи, категорично никога не предавам крайната работа или дори 1/3 от нея, преди да ми бъдат изплатени 100% от парите. Това е така, тъй като при нашият тип работа обикновено първият етап е най-ползотворен и буквално за 1/5 от общо изискуемото време вършим около 80% от основните неща по проектирането, като останалите 20% са довършителни работи, които и някой евтино платен и немного кадърен китаец или индиец (с каквито е наводнено в основните интернет страници за свободнопрактикуващи) може да довърши впоследствие. И ето това е една от причините никога да не предавам основно завършена поръчка, дори и да не е все още в окончателен етап, тъй като има огромна вероятно поръчителят да вземе това, което го интересува най-много, да не заплати докрай поръчката, а после да възложи лесното за завършване на споменатите китайчета или индийчета, които подбиват цените на пазара на труда и предлагат некачествена работа.
Моят съвет е въобще да не се захващаш с евтини поръчки, а да ги подминаваш и да следиш само за по-скъпите такива. Разбира се, трябва да си наясно с възможностите си и да си сигурна, че ще успееш да се справиш качествено и в срок с това, което обещаваш на поръчителите. Първата ми поръчка през 2004-та година беше за 100 долара и три месеца труд (години на криза тогава - нямаше как... ), втората през 2006-ра година беше срещу 50 евро за точно един месец, и още същата година ми прещрака и нарочно не поглеждах никоя поръчка за под 1000 долара, което се оказа правилно и няколко месеца по-късно взех една за 1500 долара, макар поръчителят да беше обявил във freelancer. com цена от 500 долара. Но спечелих срещу всички други с подбиващи цени, показвайки знания и увереност, че мога не просто да изпълня това, което поръчителят желае, а много повече от това! Последната ми поръчка беше за 20 000 евро чисто в скандинавкса държава за три месеца труд. Писал съм за това в една друга тема тук относно заплатите.
Обощено накратко: Цели се само в скъпи поръчки, винаги изисквай най-малко 30% предплата, никога не предавай дори наполовина свършена работа, преди да вземеш 100% от парите, и не се поддавай на грешката да се бориш наред с евтини китайци и индийци за дребни поръчки, които само ще те държат във въртележката на беднотията. Не си писала с какво точно се занимаваш (вероятно правиш изобразявания /visualizations, англ. / на архитектурни проекти в 3DS Max с V-Ray и доработка с Photoshop, доколкото се разбира от написаното от теб), но ако считаш, че ще можеш да се справиш, то съветът ми да се самообучаваш на SolidWorks, защото специалистите с тази програма в скандинавските държави са отлично заплатени (30-50 евро на час) и аз неслучайно работя там, а не в България! Успех!

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 6ed6e1dad2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Нормално е ако е нова в тази сфера да я е страх, че ще загуби клиент, ако пожелае първо да и се заплати. Като съвет бих дала: в момента има клиенти БОЛ и едва 30% професионалисти, които вършат работата както си му е реда! Върши си работата, както трябва и няма да ти се налага да работиш с мижитурки!

Направи си уникално портфолио.
Сложи си цените, които мислиш, че си заслужава труда ти. / не се състезавай с индийците по-ниски цени /
Върши всяка работа, колкото и нищожна да ти се струва - с чувство!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker