Mъките на 18 годишен - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121173)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18518)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Mъките на 18 годишен
преди: 7 години, 9 месеца, прочетена 2700 пъти
Здравейте, скоро навърших 18, но това няма значение. Още преди да завърша 11 клас моят учител по специализиран предмет с когото станахме много близки ми предложи работа по професията нелегално естествено. Става дума за някакви чертежи и в началото ми беше казал доста стабилна сума. И аз наивно се съгласих, мислейки си " ооо сега лятото наближава тея пари добре ще ми дойдат, другите се бъхтят по Албена, Златни... аз вкъщи на компа " и започнах. Обаче скоро след това така се подредиха нещата вкъщи че през деня не можех да върша работата, а вече се бях захванал и нямаше как да спра. И онзи ден кога вършехме друга работа със същия този вече бивш учител той ми даде 100 лева и рече за всичко свършено досега, тоест тройно по ниска цена. Аз ги взех и нищо не казах. На другия ден говорих с него и той заеви че първоначалната "тарифа" не е била на парче, а общо. Аз естествено няма как да го оборя та приех случващото се. Това което ме измъчва е дали си струва усилията да стоиш буден цяла нощ, а през деня да работиш по къщата и двора си, тоест да спиш само по няколко часа за някакви точно 20 лева. Един чертеж за около 3 нощи и е 20 лева. Една част от мен казва да му тегля майната, а друга казва че 20 лева са 20 лева и никой няма да ти ги дава. Не знам какво да сторя?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 9 месеца
hash: afa7f5bcaa
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Kaкво искаш да правиш? Не се заяждай с учителя преди да си завършил Средно, но като цяло не виждам проблем - самият факт, че си се упражнил е достатачен. Свиквай - на млади и неопитни хора винаги им плащат 3 пъти по-малко. Друг е въпросът, че е трябвало да ти кажат от самото начало... типично - учителят е изкарал пари на твой гръб. Научил си урок - не се доверявай сляпо, а сега се наслади на остатака от лятото и си почини. Работата няма да ти избяга.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: a087c2bad9
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ако можеш организирай наказателна акция с аверите си. Причакайте го по тъмно и го пребийте.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: c2a59b28c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Трудно е да кажа, зависи от чертежа. Някой може да го направи за една нощ или няколко часа, друг за 3 и повече нощи. Иначе съм съгласен с номер 1, добре е да набираш опит, дори с няколко безсънни нощи, стига да не са фатални за здравето и живота ти.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 670e2c6f17
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Учителя ти е свиня. Изчакай, да не си зависим от него и го разобличи като мошеник и човек без чест и достойнство.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: fab96d98ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Работи много ясно бе пич. Що гледате все нещата от комерсиална гледна точка. После хората се оплакват че нямали опит по специалността си и не ги искали никъде. Ми то чо начало никога не може да вземаш голяма заплата. Жалко българско мислене. Ти така пари няма да направиш никога. Няма всеки проект да е изгоден. Няма всичко са е типтоп. Сега няма да вземеш кой знае какви пари но опита който ще получиш е безценен.

 
  ...


...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 45f03d895e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Аз съм с провиторечиво мнение. От една страна е ценен и опитът, който придобиваш - едно е да учиш нещо в училище / университета, а е съвсем друго да го правиш за реален проект. Много неща се начуват с практиката - тоест ти с този труд не само работиш, но и научаваш. От друга страна аз съм против това човек да понижава много летвата на заплащане. Как ще убедиш някого, че труда ти струва повече или труда и на другите хора, които бяха вършили подобен вид работа като ти се съгласяваш и за без пари да работиш?
Струва си да работиш за малко пари, ама не при преподавател, а примерно за някой по известен или в някоя по-голяма фирма. Добре е да изкараш дори неплатен стаж, за да можеш после да си го посочиш в СВ-то или да вземеш препоръки, което би ти било от полза.
Не го мисли много - ако ти се занимава чертай, ако ли не си изкарай весело лятото. Тъй или иначе после цял живот ще работиш :)

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: cc0956664a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Автора: Той вече няма да ми е даскал, но сте прав. Не е изкарал пари само на моя гръб, а на гърба на всички нас чертожниците. Ще го запомня добре този урок.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: b70ab8e728
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   За неквалифициран работник 20 лева са си 20 лева. Твоят така наречен "работодател" не е длъжен да ти плаща за нощен труд, защото видиш ли ти си зает през деня с свой си идеи. Той ти плаща за дневен труд, плаща на все още неквалифициран работник /без диплом/ и без отговорности /ти като не си назначен не отговаряш, ако някой ден в бъдещето се намери грешка в твоя чертеж/ твоят подпис не е под чертежа, нали и отделно той няма вина, че ти работиш през деня нещо друго.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: b88e834002
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Аз за 20 лева не бих си мръднал пръста.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: b21514f679
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Това може да е началото ;) не се отказвай. Всички започват така. Сам казваш, вкъщи си, не си мисли, че на морето ще изкараш повече. Ако разделиш 600лв (примерно) на часовете за един месец, които ги работят там, ще получиш стотинки :) за 2-3 дни 100лв са си супер ;) а и трупаш опит :)
Момиче на 21

 
  ...

...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 57a8dc32ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Подкрепям номер 10.
Единственото гадно в случая е, ако наистина учителят ти първо ти е обещал повече пари за труда, за да те подлъже, а после е намалил. В този случай аз не бих се съгласил, освен ако наистина имам нужда от пари, но и да му работя ще ми е супер обидно. Ако е направил така, то това си е чиста проба еклсплоататорство и се е изхитрил да се напечели на твой гръб.

Разбира се номер 8 също е изключително прав. Не можеш да очакваш учителят да дели с теб 50:50 или повече при положение, че отговорността пада върху друг. Коментирам само факта, че първоначално ти е казал една сума, а после е смалил. Просто колкото е казал, толкова. От разказа обаче не става много ясно дали пък наистина ти не си разбрал точно, а пък той наистина да ти е казал сумата за крайния труд.

Във всеки случай на фона на евентуална работа на морето, това си е в пъти по-добре, така че моят съвет е като вече си го почнал, да не го мислиш толкова. А и 20 лв са си доста пари, не мисли че има много места на които да ги изкараш. Просто за в бъдеще внимавай повече какви са условията, когато се договаряш.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: da7df6e444
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   По принцип зависи от това, какви по-точно са тези чертежи...
Но при всички положения, щом става въпрос за чертежи, значи това трябва да се брои за интелектуален труд.
Ти създаваш някакъв интелектуален продукт с труда си, който през 21-ви век, просто няма как да струва 20 лева.
Ако ти е интересно да се занимаваш с това и не те натоварва, тогава добре, но добре си помисли.
Ако приемем, че един такъв чертеж, можеш да го направиш за 8 часов работен ден, със съответната обедна почивка, тогава няма как да ти плащат само 20лева, та дори и някой да може да го направи за само 4-5часа.
Разбери, това не е да метеш някой коридор в училището, което учиш. Не може да ти плащат 20 лева за интелектуален труд. Такова възнаграждение е малко, дори за неквалифицирани работници. Това е горе долу минималната заплата за страната.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 4e2196b524
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Първите ми заработени пари бяха 5лв. за работно време от 9:00-17:30. Тогава баба ми ми се смя, че за толкова време съм взела 5лв. Но аз бях на 13 и с кеф си ги взех. Бях много щастлива, че съм заработила първите си пари. Сега правя същото за 25лв. на ден :)

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 4ec489c6f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   25 лв. на ден х 22 дни = 550 лв.
Ако ти стигат, добре, но на някои хора 25 лв. на ден им е само обядът в София или друг голям град. :)

Ученикът е научил важен урок. Никой не му е виновен, че не се е организирал. Кога и колко време ще му отнеме работата - учителят няма как да знае, един прави нещо за 2 часа, друг прави същото за 2 дни. Единствената грешка на ученика е, че не се е уговорил за твърдо заплащане и не е получил някакво писмено потвърждение, напр. дори по фейсбук да го беше написал, след това можеше да го покаже на учителя и да каже: виждаш ли, че друго се уговорихме.

Хората са такива - обещават едни пари, а след това ти дават други. ТВОЯ работа е да си защитиш интереса. И на мен ми се случи веднъж, когато бях малка. Гадно е, но това е положението. Следващия път няма да те метнат.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker