Този английски ме спъва цял живот! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121180)
 Любов и изневяра (29703)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Този английски ме спъва цял живот!
преди: 6 години, 10 месеца, прочетена 2632 пъти
Здравейте!
Още от дете страдам от този комплекс и най-после се реших да споделя моята история, не толкова за друго, колкото да ми олекне малко.

Ами, проблемът ми е, че почти не мога да говоря на английски, въпреки че го уча дето се вика цял живот. И не, защото съм малоумна, или не ми се отдават езиците.
Знам руски от малка добре, за 1 година научих испански до ниво B2 и дори си намерих испаноговорящи приятели, които не говорят български, с тях излизам и се забавлявам, през цялото време им говоря на испански така, както си мога, разбираме се и до сега не съм срещала проблеми да комуникирам на този език.
Когато бях дете пък си говорих с русначетата по плажа и изобщо не ми пукаше дали ме разбират и учудващо, че си общувах свободно и на руски и ме разбираха.

Не стои така въпросът с английският ми обаче, който (за моя жалост) е най-нужният и най-говорим език в света.
Като малка имах 6 по всичко в училище, само по английски - 4. От там започнах да посещавам курсове в 9-ти клас и достигнах до ниво B2, което не завърших докрай, но все пак се справях много добре. В този период говорех с връстниците си на английски и научих много нови неща, освободих се. Минаха обаче 2-3 години без да го практикувам много, освен писмено в работата и така забравих всичко, имам чувството до ниво A1.

Трябваше да сменям работата. За жалост всички фирми в моята сфера изискват английски и провеждат част от интервютата си на английски. Още на първото такова интервю, когато трябваше да проговоря първото си изречение на английски получих паник атака и интервюто приключи много набързо и сконфузно... Ужасно чувство наистина! От тогава мина 1 година, все пак си намерих горе-долу желаната от мен и приятна работа, но и в нея се налага понякога комуникация на английски, а аз винаги в такива случаи прехвърлям на колегите, за да се застраховам, че няма да изпадна в смехотворна ситуация, в която не мога да отговоря на запитването на клиентите.

Чувствам се повече от ужасно, че цял живот буквално, това че не мога да говоря английски ми е най-голямата спънка, най-големия комплекс, който ми пречи да се чувствам пълноценен човек.

В момента искам да започна пак частни уроци и този път да науча този гаден език веднъж завинаги, просто защото е повече от необходимо и не само за работа и пътуване, но и за собствено самочувствие.
Не се чувствам млада сред моите приятели, защото постоянно си мисля, че сигурно съм единствената, която не знае английски.
Комплексирам се дори от мъжа ми, който знае 4 езика и владее английския перфектно и общува с такава лекота.

В момента съм бременна в трети месец и постоянно си мисля, че един ден ще заложа на това детето ми да научава нови и нови езици и да не страда от същите комплекси като мен, които ме водят дори до панически атаки...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 10 месеца
hash: 104fbdca94
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Елементарно - родното чуждоезично образование е скапано.
Запиши се на курсове, по възможност, преподавани от хора, чийто майчин език е англиски. Комуникирай на английски, пиши и чети на английски и така ще се научиш.

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 394f04923c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Е то английския е един от най-лесните езици. Руският е много по-сложен. С търпение и постоямство ще се научиш.

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 5b04b3aa7a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Мисля, че ти е труден, понеже ти се пада трети език. Колкото повече езици знаеш, всъщност е толкова по-трудно да се адаптираш към нови. Когато научаваш нов език, ти се преборваш с бариерата, която ти поставя родният ти език, когато владееш да речем два или три езика, за да научиш четвърти, действително вече имаш три бариери. Чуваш японски, да речем, но съзнанието ти продължава да превежда и да се опитва да търси български, руски и испански прилики в японския, понеже това му е познато, но за жалост японския не звучи по никакъв начин като нито един от тези три езика. Когато знаеш само родният си език, да научиш втори излиза по-лесно от това, да научиш трети, понеже трябва да се пребориш само с един определен шаблон, по който съзнанието ти е свикнало да възприема реч, когато са повече, трябва да се абстрахираш съответно от повече, а са много малко хората, които реално имат силен потенциал да са натурални полиглоти.
БТУ, частните уроци не струват. Сама вкъщи можеш да изконсумираш много повече информация, отколкото там за един час, и то безплатно. Безплатни материали по английски вече можеш да намериш къде ли не в интернет. Най-лесно се учи език, като си намериш някой сериал, от който си наистина обсебен, постоянно гледаш любимите си сцени/епизоди, дори и вече да си ги гледала, и се опитваш да имитираш героите и техните реплики.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 10 месеца
hash: d1ce422e51
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз имам предположение за причината за това, което описваш, понеже имам същия проблем и съм се чудила защо. В английския има много звуци, които поне на мен са ми трудни и да ги произнеса, и да ги възприема. В руския няма такива, а в испанския има само един - ce/ci и z.
Това е причината според мен, и аз съм учила английски от 1-ви до 12-ти клас, но не го знам и винаги ми е бил труден. Испански уча от една година някъде (но не му отделям много време) и много, много по-лесно запомням думите.
Според мен причината е в звуковия състав (транскрипцията). Явно за някои хора това е проблем. Ако има и други с такъв проблем - да пишат дали според тях това е причината или само при мен е така.

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 1d7461f1d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   "говори английски перфектно"
Без да се обиждаш, но само хора със слабо владеене на какъвто и да е чужд език използват този израз.

Английският не е труден за усвояване, граматиката е сравнително елементарна. Необходимо е постоянство и труд.

 
  ...


...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 192292bafd
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   Мисля, че малко преувеличаваш с важността на английският. Този език не можеш да ползваш никъде освен в САЩ, Англия и бившите и африкански колонии. Като с американски английски ще видиш и зор с разбирането на британски английски. Вярно в интернет е най-разпространен, но четене на страница е по-лесно отколкото при говорене, а има и гугъл преводач. ЕС го изхвърли от територията си като език. Ако отидеш в европейска държава почти няма да ти е от полза. В Германия например си за никъде с него. Наскоро ходих в Румъния и бях уверен, че поне там ще се разбирам с хората, но от многото ми опити не попаднах на нито един човек, който да го говори поне малко. А в азиатски страни като Япония и Корея нещата са още по-зле с него. Аз лично съжалявам, че пропилях толкова време и средства да го уча. А и с частни уроци няма как да го научиш до ниво висш пилотаж. Можеш само основните неща така. Вече за да го говориш изрядно трябва да си живяла в англоговоряща страна. Е има и друг способ, от личният ми опит-като гледаш американски филми и повтаряш сложните изречения и изказ, а като не ги разбираш напълно гледаш как са написани в сценарият. Именно така се научих да ругая на най-високо ниво на английски(от шапкаря от филма Full Metal Jacket).

 
  ... горе^
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 0ee1b6810c
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Нарича се езикова бариера и е голям проблем. Съпругата ми е същата - години уроци и нищо. Решението е много просто - отваряш си устатата и започваш буквално да плещиш каквото можеш. Трябва да ти падне бариерата. Но с урози няма да стане. Тряцва да си в такава среда, най-добре в Англия. Англичаните не говорят други езици и само Helloда им кажеш е достатъчно и никой не ти търси кусури. Иди там за 3 месеца и си готова. Успех.

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 0730ddc748
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Хaххa, aз съм същaтa. Моето е от еднa гaднa, нaистинa супер отврaтителнa учителкa по aнглийски. Стрaшно злобно и комплексирaно човече и си го избивaше нa учениците. Е, тогaвa не си дaвaх сметкa, че е просто жaлкa неудaчницa и се комплексирaх и aз с този език. Изпитвaх ужaс, стрaх и омрaзa в чaсовете и, криво-ляво изкaрaх 4.
Обaче имaло и Видов ден :) срещaм я веднъж в Бългaрия (живея в чужбинa) и се поздрaвихме, зaприкaзвaхме. Виждaх кaк лицемернaтa и усмивкa не можеше дa скрие злобaтa, която изпитвaше. Със злaтa. си усмивчицa ме питa подличко:
-ее, поне ти успя ли дa понaучиш мaлко aнглийски, че те и други кaто теб по чужбинaтa, aмa ти някaк си се уредилa мaй по-добре ( рaзбирaш нaмекa :)
- О, говоря свободно 6 езикa и мaлко aнглийски, тaкa и никогa не ми потрябвa, пък и сaмо с него вероятно щях дa зaвършa кaто Вaс!
Дa, товa ми беше отговорa, товa провокирa с нaмекa си. Сбогувa се и тръгнa толковa рязко, ше почти пaднa, успях дa я хвaнa нa време и дa и нaпомня, че е възрaстнa женa и дa е по-внимaтелнa. Хубaво де, гaдничкa бях. Кaкто и дa е, просто си спомних и споделих.
Инaче дa, говоря 6, a с бългaрският 7 езикa-без aнглийски. Имaм бaзиково ниво, рaзбирaм всичко, но предполaгaм, че ми е остaнaлa някaквa вътрешнa бaриерa, която не ми позволявa дa си "изкълчa"езикa и говоря.
Обaче интересното е, че когaто слушaм нaсaме и си водя измислен рaзговор с телевизор/рaдио/урок говоря свободно. Зaписвaм и преслушвaм, смея се кaто лудa и питaм чий дух се е вселил в мен, тa тaкa свободно говори проклетият зa мен език.
Извод- ментaлнa бaриерa! Явно и ти имaш тaкaвa, нaмери твоят нaчин дa я премaхнеш. Тв нa aнглийски със субтитри, говорете с мъжът ти нa aнг. слушaй нa рaзходкa примерно уроци и т. н.
A испaнският ми е любим и честно кaзaно (пътувaм достa) нaй ми е помaгaл в цялa Европa (извън не съм излизaлa, но знaм, че в Aмерикa е втори официaлен език).
Особено в Гермaния полудявaт от рaдост aко могaт дa рaзменят няколко думи кa испaнски с някого, слaбост им е.
Aми aз тукa се зaприкaзвaх кaто нa бaбешкa седянкa :)
Хaйде, чaо

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 01cd6783f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Е ти се филмира и чак тогава прехвърли на детето при това не родено. Подхождат с негативи зъб към гадни ят английски и как очакваш да се случи гето положително. Учи сама и с мъжът ти си говорете само на английски скоро елементарните разговори няма да са проблем.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 17ee47fc68
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   И аз имах слаби оценки в училище. След като завърших заминах в друга страна. Нещата се промениха, защото аз проявих инициятива да го подобря. А и започнах да харесвам звученето на английския, запознах се с нови хора с които можех да разговарям само на английски.
Промени на първо място отношението ти към езика. Ако трябва си напиши 100 причини поради които харесваш английския и ги чети всеки ден. Май лошите оценки по английски са ти останали като травма. Помисли си, че макар оценката да е твоя, самата оценка не те прави по-добър или по-лош човек. Това е някаква цифричка на хартия, за които преподавателите отдавна са забравили. Никой се интересува от оценките ти в училище. Работодателите се интересуват дали ще можеш да им свършиш работата. Мъжът ти от отношението ти към него.
Относно детето-негова работа си е дали ще учи. Не всичките имат нужда да владеят чужди езици. Може да има дарба за художник/танцьор или да е гениален математик. Недей да прехвърляш травмите си върху детето. Всеки си има собствения път и трябва да си го извърви сам. Ако му е важно на детето, само ще го научи. Не искаш да намрази езика само защото родителите му го ръчкат всеки ден да го научи, нали?

 
  ...

...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 91bf275c71
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Отиди на курсове с частен учител, за да ти обърне внимание на теб. Наблегнете на слушането и говоренето. Може да намериш и учител, който даже нейтив спийкър. Гледай филми на английски със субтитри на бг и неусетно ще научиш много. Просто трябва да се отпуснеш.

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: a81dd801e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Познанията по българската граматика явно също няма да ти бъдат излишни. За бога, пише "удава ми се", наприемр удава ми се възможност да направя нещо, удават ми се езиците и тн, а НЕ "отдава ми се", не се отдавате на никой. Преди да учите чужди езици, научете родния.
С най-добри чувства!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 104fbdca94
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   6 -Мисля, че терминът lingua franca ти е непознат.

С "американски" и "британски" език, ще видиш толкова зор, колкото ще видиш и ако говориш на "софийски" срещу "русенски".
Ако не е тайна, кой език би препоръчала да науча, ако желая да посетя повече от една чужда страна в живота си?
Български? Румънски? Руски? Френски? Шведски?
Ще имам много по-големи шансове да комуникирам на английски, отколкото на някой от другите езици, който не са официални за дадената страна. Френски в Япония? Шведски в Румъния, Испански в Гърция?
Защо? Защото поне 20% от местното население ще е учило език.

А това с "нивото на ругаене"... Дай да те закарам в някоя кръчма в селата около Хасково, та да чуеш високо ниво на ругаене. По този критерии, ще трябва да назначим местните пиянски за професори по родна филология.

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: bd5753e763
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Номер 12, всъщност не е така. Както "отдава ми се", така и "удава ми се" се считат за верни форми.

Източник: Официален правописен речник на българския език. С., БАН, Просвета, 2012, с. 443, 631.

https://kaksepishe.com/otdava-udava/

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 3ece814fcf
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   От 6-ти до 13-ти. ПрепоръчаЛ. Ами аз говоря от личен опит. Учил съм американски английски и като чуя британски английски не мога да сглобя половината изречения. Британците си имат родни изказвания, които не съществуват в американския, и които имат съвсем друг смисъл от това което означават дословно преведени. В допълнение и произношението им е значително различно от американското. Например на американски звучи "дейз", "фейвър" а на британски "дайс" "файва". Ето така е с половината думи. Форда и Астън Мартина от далеко изглеждат едно и също, но като се приближиш приликата им е само повърхностна. А колкото до това кой език да научиш, ако ходиш в чужда страна. Правилният отговор е местният език! Българи по чужбина много. Като не вярваш питай някой такъв твой познат може ли примерно да работи и да се оправя в Германия, ако знае английски. Съвсем друго е, ако посещаваш чужда страна като турист, защото в хотелите персоналът е задължен да говори на езиците на чуждестранните гости, за да може да ги обслужва, а не обратното. Там ще минеш с почти всеки по-значим език. Пълен мит е, че в чужбина от училищата хората са образовани на английски. Шансовете да комуникираш на английски в Япония не са много по-различни от тези да комуникираш на френски. Около нулата са. Освен в хотел. Или с фирми които правят бизнес с американци. А за другото-ако си учила английски от частни уроци, гледай шапкаря от Full Metal Jacket и кажи с това което си научила от частните уроци успя ли да разбереш нещата които говори шапкаря, или се представяш като прайвет Пайл пред него. И след като прочетеш субтитрите и го сравниш с останалите неща от английският, си отговори кое от двете имаше по-голям смисъл да знаеш. Думите от висш пилотаж на английски, които могат да изразят със сто процентна точност отношението ти към САЩ и английският, когато разбереш реално колко ти е бил нужен след като си потрошила сума ти време и пари да го учиш, или целият английски език който не можеш да ползваш другаде освен във визовият САЩ.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 192292bafd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   6-ти до 14-ти. Много правилно. Макар и недостатъчно. Българският език еволюира именно заради хората които пишат както на тях им отърва, а не на тия които смятат, че има някакъв стриктен правилник. Преди 50-тина години някой думи като са завършвали на "Ъ" да дойдат да ни се оплачат сега тия които тогава са се заяждали с хората за правописа. Именно заради такива като нас които пишем думите по наша преценка се формира същият този правопис за който се заяждат дребнавите които нямат думата във формирането на българският език. Убеден съм че ситуацията е същата и в английският. Ярък пример за такива като нас там е шапкаря от Full Metal Jacket-малко по различно от говоримото в момента там(американското) и много по различно от оригиналното(британското).

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 8063a16b8e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   16, каква еволюция бе, ако всеки пише "както му отърва", то всеки ще си пише на своя си диалект, че ако има и някакъв говорен дефект ще стане още по-неразбираемо какво е писал. Най-малкото това затормозява четенето. За английския да не говорим, където всяка дума се пише не както се произнася и ако се промени и една буква - вече значи нещо съвсем друго.

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 9262493247
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Номер 12: Един поздрав за теб >>> https://kaksepishe.com/otdava-udava/

Използват се и двете форми.
Приятен ден! :)

 
  ... горе^
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 4562efb910
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Първо, спри да се само навиваш, че щом не знаеш английски си едва ли не второ качество човек. Второ, като знам каква е системата на преподаване на английски в България, не е учудващо, че не си го научила както трябва. Аз съм завършила гимназия в английска паралелка (с подготвителния клас, ученето на 3 предмета на английски и т. н. ) и познай... отпуснах се да говоря, чак на 20 когато заминах за чужбина. Така, че вместо да се измъчваш, направи като мен, гледай филми и чети книги на английски! В началото е трудно, особено когато артистите говорят бързо, но колкото повече филми изгледаш, толкова по-лесно ти става да разбираш. След това можеш да си потърсиш приятели, които говорят английски добре (ако не са българи и не говорят български още по-добре) и да се опитваш да си говориш с тях на английски. Да, в началото ще е доста смешно и сигурно на моменти ще се разбирате и с жестове, обаче важното е да не ти пука и да се отпуснеш да говориш. Свикнеш ли да говориш на ежедневни теми, вече ще можеш да преминеш и на по-горното ниво и да говориш и с клиенти. Въпросът е да се отпуснеш и да проговориш! Не очаквай, че ще стане като с магическа пръчка, може да отнеме и 1 година, но отпуснеш ли се веднъж, ще видиш, че не е страшно. Да, ще правиш грешки, да ще имаш акцент, обаче всички знаят, че езикът не ти е роден, а и предполагам, че не работиш като професионален преводач, така че целта ти е да постигнеш работно ниво, т. е. да можеш да се разбираш с клиентите и никой няма да тръгне да прави граматически анализи на това, което си му казала. Аз ползвам езика ежедневно, такава ми е работата, че имам много клиенти чужденци, но и до сега се усещам, че понякога съм казала нещо грешно, обаче знаеш ли какво? Ами не ми пука! Разбрала ли съм се с хората, разбрала съм се. Пък и на 90% от тях английският също не им е роден и правят повече грешки и от мен, така че го ползваме като общ език само за да се разберем. За това спокойно. Не случайно има нещо наречено "работно ниво". Там важи само 1 правило, да се разбереш с другия човек.
Успех и горе главата! Що народ е научил английски, та ти ли няма да успееш? Пък и пишеш, че знаеш други езици, така че щом тях си научила и английски ще научиш. Те нашите мангали дето ходят да берат разни неща в Англия понаучават езика, така че няма страшно. Важното е да си повярваш, че можеш.

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 104fbdca94
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Намери си приятел, с който да комуникираш, няма по-бърз метод на учене.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker