Някой да разбира от eBay? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121166)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6470)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18516)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Някой да разбира от eBay?
преди: 5 години, 4 месеца, прочетена 1472 пъти
Здравейте, ако може да попитам някой, който е продавал в eBay как стоят нещата...
1. Има ли проблем че съм само на 16 години? Задължително ли е да имам 18
2. Как се пращат самите стоки през PayPal? Ако може малко информация за опаковането и къде точно се подават.
3. Понеже знам че има риск някой продавач да иска да върне стоката си... Има ли вариант аз предварително да напиша, че не се позволява връщане на стоката и сумата, която ми е преведена към нея?
4. Понеже бих желала от PayPal да ми прехвърлят директно в банковата сметка парите (знам че има малко заплащане за това)И ако кажем се случи проблем и някой клиент иска да върне продукта и да си получи парите, те нямат възможност да изтеглят парите от сметката ми... знам последният въпрос е много малоумен, но не съм наясно с преводите и все пак знам, че постоянно се случват различни проблеми в подобни сайтове и бих искала да ги избегна. Знам, че мога да си изтегля парите направо от там, но за превода не съм сигурна, защото се водя с детска сметка.
Въпреки всичко бих искала да се науча и да придобия малко опит сферата на бизнеса и продажбите.
Много благодаря за вниманието :))

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 4 месеца
hash: eac9bcf3c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   1 - Да, политиката на Ebay e, че трябва да си на 18, за да купуваш и продаваш. Ако искаш да продадеш нещо - ползвай профил на роднина или приятел.

2 - PayPal e платформа за разплащания, не за пратки. Ebay имат сравнително семпла политика за пратките и доставянето им. Предмеите, които пращаш, трябва да "оцелеят" пътуването, така че, ако пращаш стъкло или техника, то е добра идея, да го опаковаш добре с аерофолио и сравнително добър кашон. Ако книга, можеш да ползваш опаковъчна хартия. Методът на доставка е изцяло до продавача. Пощи, куриерски фирми, лична доставка, дори можете, да уговорите място, където клиента да си получи стоката, но моят съвет е, да избягваш срещите на живо с тотални непознати, особено, на твоята възраст. Някои продавачи предлагат различни методи на доставки, в зависимост от това, което предпочитат клиентите. Добре е, да опишеш как и по-кога ще пращаш всичко. Помни, че за чужбина има множество неща, копито трябва да се покрият. Продавачът има право, да избере кой ще поема разноските по доставката.

3. Да, можеш да опишеш предварително, че не приемаш вътрешни и/или международни връщания. Но ако клиент се почувства измамен, то те могат да се свържат с eBay и/или PayPal да поискат компенсация. Много е важно и страната от която пращаш и в която продаваш. Съветвам те, да правиш множество снимки и изключително подробно описание на всичко, което продаваш. Не крий нищо, опаковай добре и ще си спестиш много главоболия.
ВАЖНО - Можеш да опишеш и до къде изпращаш. В ЕС е лесно, защото работим од общи правила и е трябва, да се занимаваш с митнически такси и прочие.

4 - Не, не можеш да изтеглиш парите веднага. Най-често ще трябва да изчакаш 21 дена, преди това да бъде възможно. Прави се, за да се предотвратят измами. За съжаление, твоят проблем е, че нямаш 18, следователно всякакви плащания и прочие, ще отиват при притежетеля на eBay и PayPal профилите.
МНОГО ВАЖНО - Въпреки, че много хора приемат, че "виртуалните" магазини не са "истински" магазини, но законите са си напълно реални и можеш да бъдеш подведена под наказателна отговорност. Тъй като нямаш 18, отговорността пада на човека, чийто акаунт ще ползваш. Бъди сигурна, да им кажеш за това.
И да! Последният въпрос си е направо съмнителен, но все пак си само на 16 и имаш още много да учиш, спокойно. Съветвам те, да не правиш това, което не искаш да ти направят.

Още няколко важни неща:
- Имаш да плащаш данъци. Това включва ДДС и данък печалба. Това ще се отнася до собственика на профила. ДДС се плаща, когато имаш над 50 000 лева приходи на година. Възможно е, да плащаш ДДС и на по-малки суми, но ще избегнем причините за това и ще приемем, че собственика на профила няма да има приходи от този бизнес над 50 000 лева. Ако доближите такава сума, то веднага се свържете със счетоводител, за да ви обясни, как да се регистрирате по ДДС. Укриването на данъци е сериозно престъпление, което се наказва!
- eBay, PayPal и каквато бака ползваш, все ще налагат такси. При eBay, таксите са според това, което продаваш и за колко го продаваш. Има и такси, за самите обяви. Ето ти пример:
Ако продаваш книги, филми и музика на диск но не и плоча (плочите са по-продавани от дисковете от няколко години насам и таксата за тях е 10%) то първите 50 обяви, ще са ти безплатни. Всяка следваща обява, ще ти струва 35 цента. Според политиката на eBay, ще те таксуват с 12% от цената, на която е продадена стоката (тази, обявена във сайта - доставки, транзакции, опаковка или други разходи не фигурират тук), но не повече от $750, за общият размер на продажбите. Т. е:
Ако продадеш книги и/или дискове за $1000, eBay автоматично ще си задържи $120. Ако продадеш книги за $10 000, обаче, eBay ще задържи само $750, а не $1200.
Да речем, че си продала книги за 300 лева, което е малко под $180. Доставката е платена от поръчителя, а той е превел американски долари. eBay, ще вземат 12%, или в твоя случай - $21. 6, оставяйки ти $158. 4.

След това идва PayPal - таксите за България са нещо от рода на 6% (втора европейска зона и плащаме едни от най-високите такси), като тук не се включва цената на транзакцията, към личната ти сметка. Засега сумата, която PayPal ще си прибере е $9. 5. Оставаш с едни 148, 9.

После идва банковия трансфер и такса за обмена на валута (приемам, че искаш парите в сметка в български лева, ако продаваш само в Евро, може би е добра идея, да имаш сметка само в евро, но така или иначе, ще плащаш винаги за обмена). Тук пак зависи от твоята банка, но най-често говорим за фиксирана такса от 1 до 2 евро, заедно с около 1. 5% от останалата сума.
Общо взето, ще останеш със $144. 7 или с 244 лева.
Грубо, ще дадеш едни 20% от цената, на която продаваш, затова си прави сметката.
Ако искаш да изкараш 20 лева, за нещо, за което си дала 100, то пуснеш ли го за 120 лева, ще си получиш нещо от рода на 97. 5 лева. Така е, ще е добре, да направиш следната сметка.
Продукта ти струва 100 лева, заедно с опаковката. Продаваш само в ЕС, а доставката се плаща от купувача, не плащаш ДДС и искаш да направиш поне 20 лева печалба.
Събери цялата сума - 120 лева.
Сложи един 24% надценка.
Става на 148. 8 лева.
След всички такси и прочие, ще ти остана 120 лева (по-скоро 119, 99).

Така си с 20 лева печалба и ще можеш, пак да инвестираш и продадеш същия продукт.

П. С. - Добре проучи и eBay и PayPal, както и законите и прочие. Отдели 2-3 дена в проучване, преди да се впуснеш в тази авантюра. Има и "родни сайтове" (OLX e южноафриканска компания със седалище в Амстердам и оперира в 45 страни), но те съветвам, да внимаваш много и да избягваш лични срещи, размяна на лични номера, емейли и прочие. Сигурността там е много ниска. Ако се разбереш с продавач, да се срещнете в някъде, то да отидеш и да те чакат двама едри мъже, които да ти вземат скъпата стока. При банкови трансфери и доставки, този риск е значително намален.
И още нещо - eBay, PayPal и банката ти, ще споделят за всички по-големи трансфери на властите, така че, ако ти потръгне бизнеса, гледай да си вкараш аферите в ред - както казах - намери си счетоводител.

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: c247a1d86a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   1. Трябва да си на 18, но не пречи да ползваш самоличността и картата на майка си примерно.

2. През PayPal получаваш парите. Стоките ги изпращаш по пощата (Български Пощи). Извън България вариантът с куриер е безсмислено скъп, освен ако не продаваш нещо ценно. А пощата е достатъчно надеждна. Важно е да плащаш препоръчана пратка (с тракинг номер). Защото с тракинга доказваш на eBay/PayPal, че стоката е получена, а без тракинг всеки може да каже, че не я е получил и нищо не можеш да направиш!!! Доставката е относително евтина и доста хора печелят от цената на доставка - примерно пишеш стока $30 и международна доставка $20, а реално плащаш по-малко за поща. Хората гледат цената $30 и не забелязват, че им вземаш още $5 покрай доставката.

3. Не може да откажеш връщане, има си правила. Или ги приемаш или продаваш по друг начин. Като eBay имат политика за връщане, а отделно и PayPal. Ако PayPal реши да угоди на купувача, дори eBay да не те задължава, пак оставаш без пари.

4. Дръж парите в PayPal доколкото е възможно и ги харчи оттам за покупки. Изтеглянето струва пари като операция, а и валутният курс не е оптимален.

Ако трябва да върнеш пари, а нямаш налични в баланса, PayPal ще ти дръпне от картата. А ако и там нямаш, ще те накарат да ги платиш в кратък срок иначе ще ти закрият сметката. Ако решиш после да правиш фалшива самоличност, пак ще ти я закрият при първо засичане. Така че по-добре не прави цигански номера, да не си усложняваш бъдещите дейности заради 20-30 или 50лв.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker