Дали да напусна и да търся по-висока заплата - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121167)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6471)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Дали да напусна и да търся по-висока заплата
преди: 5 години, 3 месеца, прочетена 2301 пъти
На старата ми работа ми беше доста трудно, защото работата беше наистина адски много, а парите - чисто 530лв. Освен това, работната среда беше подтискаща и шефа крещеше върху служителите за щяло и нещяло. Всеки месец напускаха по двама-трима. Само аз търпях цели 4 години, но целта ми беше да натрупам опит, не исках да си цапам името с честа смяна на работни места, а и работата беше добра, защото научавах нови неща по институции и научих всичко за видовете документи.
Напуснах без да имам никаква визия за бъдещето си. Много ми се искаше да започна държавна работа, защото имам близки, които са ми казвали, че е най-добра и лека. Стана чудо, поне за мен, защото малко преди да изтече времето ми в бюрото по труда, спечелих конкурс. Получих хубав кабинет, заплатата чисто е 600лв., не много, но се справям, вече не мия подове, а преди работа ми го мият специално назначени за това хора. Работата е лека, вечер имам време да се занимавам с детето си и да готвя, а от предишната се прибирах капнала.
Сега вече я работя 7 месеца тази работа. Доволна съм, но като свикнеш започваш да си мислиш за повече пари. Започнах да се колебая дали да се върна на частно за повече пари или да гледам спокойствието, защото тук лесно взимам болнични за детето, имам много отпуска, никой с нищо не ме притиска. Понякога има дни, да не кажа повечето в месеца, в които предимно сърфирам в интернет и върша нещо странично. На Коледа получих 13-а заплата за първи път и посрещнахме празниците с обилно отрупана маса, накупих и подаръци.
Но, като се замисля, тези пари пак са малко за днешно време, защото това дете ще иска скоро университет, джобни, а аз с тази заплата няма да мога да му осигуря всичко, от което се нуждае.
Мъжа ми все ме съветва да си седя, че ако някой трябва да се помъчи за повече, това е той, но аз бих казала, че е добре да се помъчим и двамата.
Но пък ме е и страх, че на частната работа няма сигурност, докато тук си сигурен, че ще се пенсионираш.
Пред дилема съм.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 3 месеца
hash: caa3cc406a
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Първо потърси и евентуално намери нещо ново, помисли и чак тогава напускай. Може пак държавна работа, но за по-висока заплата. На сегашната ти работа има ли възможност за разтеж?
Според мен парите не са основния мотив. Където дават повече пари, там има и повече работа и стрес. Гледай си детето, семейството, спокойствието и проверявай дали ще изскочи нещо подходящо, успех!

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 1a62e197b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   По-добро от държавната работа няма, това се отнася разбира се, ако не си специалист по нещо, иначе ако работиш един вид обща работа, като продавач, касиер, склад и т. н. то на държавната работа ще си най-добре, сама показа плюсовете.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 5c7409dff8
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Да парите са много малко, обаче аз не бих напуснала. Знаеш ли защо, заради детето. Аз съм майка също с малко дете и знам за какво става дума. Стой си там, като стане по-голямо ще си търсиш някъде за повече пари. На частно няма кой да те търпи, когато детето ти е болно и прочие. Гледай сега време, после ще търсиш пари.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 22b71ede0a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   огледай се за други възможности като гледаш не само заплатата, но и други фактори - отдалеченост, работно време, задължения, трупане на опит, възможност за растеж...
заплатата ти е наистина много ниска, малко над минималната, ако няма изгледи за растеж, не е добре

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 33c7b6db27
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Знаеш ли каква късметлийка си, че си намерила такава работа? Да, вярно парите не са много, но пък и сама виждаш, че и да работиш в частна фирма парите могат да са много по-малко, а в същото време ще те побъркат от работа! Така, че на твое място нямаше да мръдна от администрацията, особено докато детето ти е малко и е доста важно да имаш време за него, да си ползваш цялата отпуска, да излизаш по-рано когато се наложи, да не ти правят проблеми когато взимаш болнички защото е болно и т. н. А другото си е огромен риск! Можеш и да получаваш малко повече пари, което дори не е сигурно, но пък за сметка на това ще искат да си им на разположение по всяко време, ще забравиш за 13-та заплата, за болнични и отпуски, ще ти крещят, ще те претоварват с работа, ще те държат отговорна за всяка грешка, без значение дали вината е твоя или на някой колега, който обаче е близък на шефа и т. н. Така, че ако имам шанс да се уреда на държавна работа, няма да мръдна от там! Да не говорим, че там имаш и шанс за повишение, което ще ти повиши и доходите. Докато в частните фирми нали знаеш кого повишават? Роднините, любовниците, натегачите... и ако не си в нито една от изброените категории ще има та де мачкат за малко пари чак до пенсия. Много се оплакват държавните служители, ама замисли се, защо като е толкова лошо никой не напуска и си е чудо да се уредиш там без връзки? Защото и сами си знаят, че почнат ли работа при някоя мутра ще разберат на какво му се казва кошмар! Така, че стои си, а и след като имаш толкова много свободно време, използвай го за нещо полезно. Чети разни неща в интернет, образовай се, изобщо постарай се да си повишиш квалификацията. Това ще ти е полезно без значение от това къде ще работиш в бъдеще.

 
  ...


...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 71507199b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Ще ти споделя възгледите на нашето семейство.
Единият трябва да работи за пари, а другият за работно време. Това е положението с малки деца, особено ако няма кой да ги поеме за час-два. Трябва да има кой да заведе и вземе детето от ясла/градина/училище, кой да му обърне внимание, кой да му направи закуска, кой да е до леглото, ако то е болно или да му помогне с домашните. Това са простички неща, които теоретично звучат изпълними винаги, но при повечето семейства организацията на отпуските е чист кошмар, а роднините не са длъжни да гледат нашите деца. Затова измислихме тази система- единият работи за пари, а другия за работно време. Така се смогва по-лесно, мъжа и жената са екип, детето не се лишава, а и семейството се справя самостоятелно.
Когато детето поотрасне достатъчно, че да може да бъде само вкъщи за известно време, няма проблем и двамата да работите за пари. Докато са малки имат нужда от повече внимание. До 4 клас поне е наложително да го следиш изкъсо, в прогимназията само може да пише домашни, ти само трябва да го проверяваш, а в гимназията вече береш плодовете на възпитанието, което си дал. На твое място спокойно щях да изчакам няколко години, след което вече щях да започна работа с по-високо заплащане, за да събираме пари за университет.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 85b702a7e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   И аз не бих напуснала. По-скъпо нещо от здравето и спокойствието няма.

В частната фирма ще те гърчат здраво и няма значение, че имаш договор за 8 часа - ще се налага да оставаш до късно и понякога се работи и уикендите. Забрави да почиваш на стари лаври и да правиш едно и също нещо. Постоянно ще изискват от теб нещо ново, което трябва да научиш в извън работно време.

Майките с деца не се толерират и най-малкото колегите ти ще те гледат на кръв всеки път, когато поискаш да излезеш по-рано заради детето.

Да не говорим, че масово те осигуряват на минимална заплата и ще вземеш много малка пенсия.

Най-хубавото на държавната работа е, че е сравнително сигурна, и ако не създаваш проблеми като нищо може да си работиш 20-30 години. В частните фирми съкращенията са всекидневие.
Съветът ми е да послушаш мъжа си.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 97910be3f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Без да намериш друго не напускай. А иначе е страхотно, че тази работи ти дава да го наречем "свобода" до известна степен. Но все пак всичко е до работодател. Аз работя частно, но имам отпуска като за държавен служител, така е при нас. Но за да стигна до това си ниво изтърпях някои други кретени и накрая се отплати. Издръж още. И още нещо - при нас майките, които взимат болничен за децата си ги търпят. Само да опровергая номер 3. ;) Помисли си. Всички може да ти дадем различно съвети, но ти знаеш кое е най-добре.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: c31c9f3f3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Аз бих останал на държавната работа. Аргументите-повечето свободно време, с което ще разполагам( в твоя случай за детето. знам какво значи да си с майка и баща, които нон стоп са заети, далеч от теб и т. н., и въобще не е приятно), възможността да излизаш болничен/отпуск(в много фирми не гледат с добро око на използването им, особено при липсата на персонал), когато се налага, почивките през празничните дни, възможността за кариерно развитие, получаването на парите на време и т. н.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: c54a881b13
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Защо не потърсиш нещо странично, почасово, като втора работа. В зависимост от уменията ти можеш да се пробваш в някой кол център, преводаческа агенция или пък в някой магазин. Хем ще се разнообразяваш от скуката в офиса, хем и ще си имаш сигурната работа.

 
  ...

...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 8ce7560010
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Аь работя в частна фирма. Има си плюсове и минуси. Спор няма, че заплатата ми е 3-4 пъти повече в сравнения с предишната работа, която беше държавна. Но дупе да ти е яко! Пари при частника има, ако се докажеш, но нямаш време да ги похарчиш... Според мен премисли хубаво нещата и си дай сметка кое е по-важно! Стандарта на живот и парите, или по-простичкият живот изпълнен с по-голяма радост в живота от парите.
Късмет!

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 773fad3afe
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Коментарите тук ме убеждават още повече, че българинът е супер мързелив и пълна скатавка. Толкова сте заблудени и с такова остаряло мислене, че направо сте противни. Работят за минимална заплата, защото айляк било, никой не им държал сметка, сигурна била работата. Липсата на амбиция и неспособността ми да виждате в перспектива е направо отблъскваща за всеки нормален човек. Именно затова винаги ще гледам на хора работещи на държавна работа като по-неспособни и мързеливи.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 0b935932ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   600 лева чисто е пълна подигравка към човека. За съжаление не си само ти в това положение - масово е така. А цените са вече като на запад.
Ако мъжът ти има добри доходи и парите ви стигат, може да се замислиш и да останеш. Но в дългосрочен план те съветвам да търсиш нещо по-добро.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 4045ba1a01
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Ако сте в малък провинциален град 600 лева заплата е масово явление, но за София е малко, въпреки че има много хора и в София с тази заплата. Щом няма проблеми за болнични за детето е добре както посъветваха да си на тази работа докато стане по-самостоятелно детето. Бил съм в частна фирма и една колежка прекаляваше с болничните за децата и тези деца все бяха болни или понеделник и вторник или четвъртък и петък. Как тези деца един път не се разболяха сряда и четвъртък. Поемахме и нейната работа и наистина е неприятно през седмица да отсъства цяла зима. Държавната администрация е добра обция за майки с малки деца.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: b930e1b367
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Много е условно. При жените е много по-сложно, сещайте се защо - ами защото те цял живот се грижат за някой и от тях това се предполага много повече, отколкото от мъжете. И в същото време, цените ни вече са западни, но ако се следва западният модел (т. е. рядко жени със семейства работят на 8-часов работен ден), то семейството често ще живее зле и ако не умира от глад - то няма и да преуспее в никакъв случай. А и масово гъвкава заетост няма или 4-часовата отговаря на половин работна заплата, което пак е смешно. Проблемът е в много ниските доходи и в липсата на гъвкава заетост за по-отговорна работа (понеже не могат всички да са касиерки примерно).

На второ място, има значение каква е възрастта на човека, особено на жената. Защото ако си на 20 и имаш малки деца, то предполагаемо те ще са самостоятелни към 35-тата година на майката, което е ОК за по-сериозна работа от нейна страна, т. е. тя все още ще има шансове за такава, ако поддържа ниво през годините. Съвсем различно е, ако този момент на самостоятелност се измести към 45-тата година (това вече е масово), да не говорим за 50-тата и нагоре, тогава е ясно, че ако се чака този момент, шансовете за по-амбициозна работа (защото не става дума само за пари, а и за професионално развитие, признание и постижения) започват да клонят към нула. Това пак е условно - има жени, които са в тази позиция, но тяхната кариера и след 45 е обезпечена (сещайте се как и от кого), така че те могат и по 10 деца да раждат и отглеждат, без никакъв особен риск за професионалното им развитие и житейско добруване. Така че условностите са много. Всеки си знае положението и на какво може да разчита, но в обичайния случай (без връзки, протекции и някаква сигурност) възможностите за "сериозна" работа намаляват с всяка календарна година възраст, като това е особено валидно за жените.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: afd3f18fe0
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   Номер 12, авторката съм. Ти наистина ли направи този извод, защото хората, коментирали тук не мислят като теб!? Не мисля, че някой може да се нарече мързелив или скатавка, когато предпочита да работи умерено за 600лв, вместо като вол за 500лв. Това се нарича разумно мислене и добро преценяване на плюсовете и минусите. Всеки трябва да избира кое е най-изгодно за него в дадена ситуация. Можеше да дадеш реален съвет, вместо да слагаш етикети. Как реши, че ми липсва амбиция? Как реши, че не виждам в перспектива? Коментарът ти е абсолютно излишен и пълен с нападки.

На всички останали - БЛАГОДАРЯ, че отделихте време за да ми дадете тези ценни съвети. Бъдете живи и здрави.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 85b702a7e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

17.   12 - надявам се не смяташ, че да гледаш малко дете е признак на мързел? Това е най-трудната и отговорна работа на света.

Ако ставаше въпрос за мъжа ѝ и аз щях да съм на подобно мнение, но да приказваш, че една жена била мързелива, само защото приоритетът ѝ е да има достатъчно свободно време за детето си е меко казано несериозно.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 51f7e87ddf
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   При частника не си е работа. Масово договори на 8 часа, а реално са повече-9, 10, 12. На едно място едната смяна беше 14 часа, но договора естествено беше за 8. Добре, че си намерих нещо друго тогава. Зависи от сферата, но много често ниски заплати, близки до минималната. Гърчене, нежелание за пускане в отпуск, следене. Една счетоводителка бая се запъна като си поисках отпуск. Извънреден труд, който понякога не се заплаща. Привикване в почивен ден на работа. Назначаване на любовници, роднини и прочие приятели на шефовете. Безумни глоби.
Държавната работа си е по-спокойна, и поне ги няма тия неуредици в известна степен. То и затова никой не я напуска, и карат до пенсия. Хубаво си помисли дали в дадения му момент може да си намериш нещо по-добро, или да изчакаш. Но аз бих предпочела държавната.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: b3cc5d0047
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   Абсолютно си е прав 12. Като чета коментарите и направо не вярвам какво се случва... Най-бедните роби сме... и заради кой?! Заради същите. Стандарта за нормален живот за САМ човек изисква минимум едни 1500, а те завалийките и деца нараждали. За да съществуваш на тоя свят ти трябват ПАРИ, без парите не можеш да съществуваш, а те гаврошчетата пишат да не се гледала заплатата. Ми хич не изисквайте заплата тогава, просто правете услуга на някой. И като ви е тоооолкова тежко да ги гледате тея деца, за какъв чеп изобщо ги раждате?! Да се жалвате колко ви е тежко и какви герои юи сте?! Ами не сте, едни роби сте. Не са виновни политиците. 12 Просто трябва и ние, като другите да се спасяваме в други държави където не те поробват твоите умственоизостанали съграждани.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 6f8ca21cab
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Не става въпрос за мързел, а разликата между 600 и 800 лв при различно натоварване не е никаква, не си струва. Така че в никакъв случай не напускай, лошото е че някой ден в държавното могат да те махнат ако искат да сложат свой човек. Иначе няма смисъл изобщо да се работи много и стрес за 100 лв повече, такава дупка е бг, не става въпрос за мързел

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker