Глупаво ли е? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121166)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6470)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18516)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Глупаво ли е?
преди: 5 години, 1 месец, прочетена 1686 пъти
Здравейте. Момиче на почти 24 години съм, което завършва право скоро. Хубава е специалността... но скоро ми се върти в главата да запиша като го завърша и за даскал по история... честно казано винаги съм била малко мързелива... половин работен ден с 900 лв залплата, както им ги вдигнаха наскоро... Е, сигурно няма да съм много всеодайна, а нещо като "палавата класна" :дд... Но да съм завършил юрист и накрая да стана даскал, заради по лешперската работа е може би... малко глупаво? Искам откровени мнения.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 1 месец
hash: e565417eac
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Щом това ще те кара да се чувстваш по-добре, направи го, аз лично не виждам пищо лошо или срамно да си завършил юрист и да станеш учител. Според мен ти трябват поне 2 предмета, защото само с история трябва да обикаляш няколко училища, за да ванеш пълния щат. Аз лично не познавам някой който е учител и взима толкова. Половин щат млад учител е около 300лв. след данъците.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 14844a32fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Като човек завършил история и категорично отказал да стане даскал мога да ти кажа, че дори нямаш идея в какво ще се забъркаш.
Като начало забрави за легендата за половин работен ден! Половин ден преподаваш, останалото време ще се занимаваш с административна работа, с подготовка за следващия урок, с проверка на контролни и т.н.
Лятната ваканция също няма да ти е 3 месеца, защото ще те пращат като квестор по разни изпити, като понатрупаш стаж, ще ти дадат и да проверяваш работите от матурите, ще ходиш по разни учителски семинари, където ще ти обясняват поредната мъдра идея измислена от някой "експерт" от Министерство на образованието как трябва да се преподава (Има си строги изисквания какво точно можеш да преподаваш. Никой няма да ти разреши да говориш на децата спрямо твоето виждане.). После пък септември ще имаш поправителни изпити...
А ако попаднеш и в училище с директор-феодал, който се мисли за законът съвсем ще ти стане тъжно.
Прибави след всичко това и разглезените ученици, които идея си нямат защо са в твоя час, нервните родители, които ще са готови да ти вдигнат скандал защо, о ужас, си писала 2 на безценното им детенце...
Още ли си мислиш, че е като във филма "Палавата класна"?
А забравих, от Министерството през ден през два ще ти измислят нови забавления и колкото по-откачена е идеята, толкова по-задължена си ти като учителка да я приложиш.
Повярвай ми, не случайно масово младите хора не искат да стават учители! Дори не става дума само за пари, които впрочем са жива подигравка. Братовчедка ми е учителка и я виждам всеки ден как се старае да научи децата на нещо, обаче е с вързани ръце, защото от Министерството имат друго виждане за преподаването, а директорката е от описания от мен по-горе тип.
Не случайно аз КАТЕГОРИЧНО и още от първи курс отказах да запиша допълнителните предмети, които ми даваха право да стана учителка по история. Сега работа в музей, спокойно ми е и не съжалявам за решението си.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 6376289dde
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Аз за 800 лв. си късам червата по цял ден в маслата, мизерията и студа! Къде видя даскал със здрав разум? Или да живее охолно?

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: 7d8fede0d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   На мен пък идеята ми се струва супер:) И без това повечето юристи нямат работа, но не знам дали даскалите по история ще имат. Търсят се най-вече по математика, химия, езици...Какво му е да си даскал, като кажете административна работа, не знам защо толкова всички се плашат от нея. Много хубаво ми изглежда да си учител, пишеш минимум 3, за да си нямаш проблеми, блееш по някакви изпити, много важно. А я си представи цял ден от сутрин до вечер да стоиш затворена или в някой кюбикъл пред синия екран и като мен например да цъкаш цифри, ужас.
Младите не искат да учат за даскали, щото трябва много да се напъват, да мъчат да вкарат в правия път децата. Но с възрастта ценностите се променят и нищо чудно някои от сегашните млади с течение на годините да се преквалифицират. Какво по-ценно от образованието и здравето разбира се, има?

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 7d8fede0d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   И да допълня учителите имат 56 дни отпуск. Какво по-хубаво от това. Коя друга професия има толкова много отпуск? И също да не забравяме, че имат грипна ваканция, неучебен, но присъствен ден (разбирай от 9 до 11), спортен полуден. Посещения на забележителности в работния ден и т. н. После минимум една седмица преди края на срока, особено края на учебната година нищо не правят, уроци не преподават, стоят и дремят, отбиват време. Нали виждам съседката в 11. 30 се прибира от работа. В офиса в 11. 30 още не ми е минал и половината работен ден.

 
  ...


...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 11e9cd8b7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Номер 6, кандидатствай за учителско място, търсят се даскали, що чакаш още?!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: 78958b3fe9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Глупаво или не, човек трябва да следва собствения си път и никой няма правото да му се меси. Виждам, че ти е голям мерак в момента. Склонна съм да вярвам, че учителската работа може и да не ти се хареса толкова. На теория е голям рахат, но учителите правят много повече от това да преподават. Не работиш точно на половин работен ден, работиш повече. Има административна работа и отделно ти ще водиш часове и в двете смени, а не само в едната. Лятото не почиваш 3 месеца, както си мисли всеки ученик. Познавам учители, наистина е много по-различно, отколкото аз предполагах. Да си учител е призвание, има хора, които се чувстват отлично на тази длъжност. Ако смяташ, че това е нещото, което ще те прави щастлива, действай.

Аз те съветвам да опиташ и като адвокат, и като учител. Направи се една база за сравнение, дай си шанс да опознаеш и двете работни среди, преди да решиш кое да работиш за постоянно. Колкото до второто висше, чудесно, няма по-хубаво. Редно е човек да си даде възможност да избира в бъдеще, стига това да му е по силите в настоящето. Стига да можеш да се справиш с ученето и да се занимава, действай. Не се знае накъде ще те отвее живота. Жена си, хубаво е да имаш избор, защото един ден ще съобразяваш живота си и с деца.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 8a573b5409
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Каквото ти се работи това работи. Няма как да си истински добър в работата си, ако не я обичаш.

 
  ...
преди: 5 години, 29 дни
hash: bbd3375fd5
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Имам приятелка, която е учителка по всичкология в начално училище (т. е. има богата обща култура и преподава всевъзможни предмети) и отделно обучава студенти, ходи на семинари, танцови тържества (преподава и танци на учениците), ръководи откривания на детски площадки в града и т. н.. Заета е толкова, че в годината наистина има не повече от месец почивка - както е и при другите професии. Съгласен съм с горен коментар, че учителската професия е най-вече призвание, защото трябва не просто да имаш дипломата, а да обичаш това, което вършиш, за да успееш да го изпълняваш както трябва!

А сега малко да поразведрим обстановката. :)

Тъй като няколко човека вече се изказаха по-горе, че учителската професия е много тежка и времеемка, аз предлагам всеки, който мисли по този начин, да се хване на значително по-леката и лесна задача да работи на струг и фреза за горе-долу същото заплащане! Я имате отпуск 20 дни в годината, а не. Значи, ще имате сигурност! :) Бачка се по 10 часа дневно, може и повече, иначе на хартийката, наречена "договор", са 8 (тоест и тук никаква изненада, защото при преподаването също ще ви гърчат в извънработно време). Съботата се подразбира от самосебе си.
Вярно, че няма да сте седнали зад бюро, а постоянно прави, но вие наум си повтаряйте, че това е за здраве! :) Даже ще се спасите и от така тежките семинари, защото при струговането сте "залепени" плътно за машината до последната секунда и пъргавичко трябва да изработвате дневната норма, която обикновено е с едни 20-30% завишена спрямо физически възможното. Това ще ви научи да се развивате като личности!
Няма да се налага да пипате микроби при досега с моливи, тебешири, учебници и тетрадки, защото се работи изключително с масла, черни и цветни метали, десетгодишни добре напоени с какво ли не парцали и се диша прекрасен въздух (освежен с полъха на половината Менделеева таблица) в само привидно запотения и прашен цех. А изпаренията от киселинната вана в съседното помещение допринасят да бъдете бодри и идеално работоспособни. В такава среда микроби просто не виреят, че даже и хлебарките бягат. Каква по-добра новина за вас!? :)
Шумът от струговете, фрезите, абканта, пресите, щанците и бормашините е като фина музика, галеща ушите ви, и няма нищо общо с гадната и скучна тишина в класната стая! :)
Отскочилите в очите ви метални стружки, периодичните порязвания, охлузвания и счупване на ноктите на ръцете ви ще придадат завършеност на работния цикъл и ще спомогнат да се сдобиете за цял живот с неповторими спомени от работата ви!
След като се приберете вкъщи вечерта, дори и продължителен душ не ще ви лиши от уханието на работната атмосфера! Черното изпод ноктите ви ще е все така наситено, както е било и по време на смяната.
Поне веднъж седмично чорбаджията на цеха ще идва да ви радва с думи от рода на "Ще завършиш т'ва после, че изскочи сега една нова поръчка и първо нея ще направиш! " или "Бай Георги днеска не дойде и зат'ва трябва да поемеш и неговата норма! ".
Абе, идилия голяма е, та чак се чудя как има толкова много балъци, които предпочитат непосилно тежката учителска работа на чисто бюро пред лежерното бачкане в цеха за металообработка. :)))

Иронията настрана, работя като свободнопрактикуващ и не бих се върнал на редовен щат във фирма или държавно учреждение. Отговорностите са повече, често и работното време е осезаемо повече, но също така имам пълната свобода почти по всяко време да си позволя по няколко почивни дни или да излизам по всяко време на денонощието на разходка я из града, я извън него. Доходите са в пъти по-високи от учителската заплата или тази на редови бачкатор.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker