Заблуда за IT бранша - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121047)
 Любов и изневяра (29671)
 Секс и интимност (14349)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Заблуда за IT бранша
преди: 4 години, 3 месеца, прочетена 2139 пъти
Споделяне на личен опит и търся мнение по - темата.
Все по - често попадам на заглавия за недостатък на кадри за it индустрията, говори се за порядък от 10 до 30 000 души.
След повече от 5 години учене в момента мога да кажа че под формата на различни проектчета и задачи съм навъртял няколко хиляди реда код но нямам релевантен опит. Минавам 40 те и се специализирах във фул стак. Основно HTML, CSS, JS, PHP, SQL и всички съпътстващи технологии. С по малко практика учих и Python, mongo db и react + native. Смятам че в момента спокойно мога да направя сайт от до и приложение за iOS и Android, може и да не са идеални но за ентър левъл толкова.
Вече повече от 6 месеца търся работа при повече от 100 обяви имам само 3 обаждания.
И в момента работя в тази сфера но не като програмист и имам известни наблюдения. В моята фирма се търсят само синиър и за това не мога да започна тук.
Ето и наблюденията:
- хубавите работи с уважение и добра заплата са под 10% и със съответните изисквания. Останалото е пълнеж за 1000 - 3000 лв заплата.
- Смятам че има дискриминация по възраст както и неглежиране на умения за сметка на "перфектно" CV от страна на hr-те
- Създава се фалшив образ на мечтана работа за да има повече балъци който да завършат за да има маса от която да избират.
- Повечето фирми не са като Гугъл, а шефа ти по - скоро е получил образование на Магурата.
- явно никой не иска да те проверява колко знаеш, а искат да откраднат на готово специалисти.

Започвам да се чудя за джуниър условията са 700-800 старт, през 3 месеца актуализиране и след 1 - 1. 5 година 1500 - 2000 лв. заплата. Почти сигурно работа във фирма с недостиг на кадри, овъртайм, текучество, поради бурното развитие на технологиите постоянно учене. Бива ме в боядисването и шпакловането, та да стана един строител за 1500+ почти веднага или шофьор. За първото не трябва и да съм грамотен.

Бесен съм от постоянното тръбен за недостига на кадри и че никой не ми дава шанс за интервю, не претендирам за работа. Това поредното мейдин БГ ли е?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 3 месеца
hash: 79451445e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Търсят се кадри много във всички професии. Това, че не те викат на интервю и че дори не се обаждат говори за много сериозен проблем в CV-то ти. Имаш нещо, което плаши хората. Огледай си добре CV-то. Ако си писал очаквана заплата я махни. Ако не можеш да разбереш какъв ти е проблема звъниш на някоя HR агенция за консултация. Те ще ти направят интервю, ще ти прегледат CV-то, ще те посъветват.

Прав си за митът в ИТ сектора, един бояджия или строител начално взима колкото ИТ. Ако си добър строител/бояджия можеш да взимаш няколко хиляди без проблем, т.е. колкото едно добро ИТ. Единствената разлика е, че когато си строител/бояджия нямаш добри условия на работа, работиш на студено, запрашено и т.н, но пък като свършиш работа не ти дреме за нищо. Ако си ИТ работиш в приятен и хубав офис, но в много фирми и ти пуши главата ;)

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 89b9f52017
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   По всички изброени точки си прав. За съжаление е така. Преквалифицирай се в нещо по сериозно, Джава, Шарп, ей такива неща. Набутал си се в средата на стадото. А за да успяваш трябва да изпъкваш.

Но иначе, да. По добре два лева като ленсър отколкото да бъдеш изтезаван от малоумници , а 80% от ИТто са уонабита. Особено женското съсловие в бранша (в старата ми фирма от 150 мацки, 4 ставаха за нещо, другите бяха пълнеж). Всички копират някаква пвевдо американска офис култура, а всъщност изглеждат смешно.
България е набутана в един невероятно малоумен сценарий, в който държавата ни умира. Какво очакваш?

Аз лично в офис не съм стъпвал от 6 години вече. Не, благодаря... Повярвай, и на теб не ти трябва.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: fafaf04a6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Аз работя в ИТ-то и мога да кажа, че има адски глад за квалифицирани кадри. Всичко под това ниво е яко под ножа и менъджирите буквално си разиграват коня както искат.
Това което ги притеснява да те извикат на интервю е че си възрастен, а нямаш никакъв опит. Това е лошо. Като бях към 25-30 си спомням като идваха на интервю някакви на по 40, а средната възраст при нас беше 24 примерно. Отделно имахме няколко младежа които бяха под 18 и имаха завидни знания. Трудно се стикова такъв екип в който човека който знае повече трябва да тръгна на училище защото има контролно, а другия .... е схвана идеята.

За да пробиеш си пиши в CV-то че имаш опит, работил си и т.н. Не се притеснявай, реално и тези които имат много опит рядко се представят отлично.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 6b4b32ae39
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Да, възрастта е проблем. Аз още преди първия коментар щях да го напиша, но изчаках да видя и други мнения. Бях гледал един ютюбър, който пак така впоследствие се е преквалифицирал на IT, той даже мисля, че е бил малко под 30 тогава и пак не си е намерил работа в София, но не помня вече как беше разбрал, че е заради възрастта. И на края се върнал в родния си град Русе и си е намерил там сравнително лесно. В София явно имат по-голям избор и предпочитат млади, докато в Русе може би няма чак толкова голям избор и са по-склонни да дадат шанс. Аз поне така си го обяснявам. А и съм чувал от мениджъри, че смятат, че един 20 г. начинаещ би напреднал доста по-бързо, отколкото един 40-годишен начинаещ, понеже с възрастта и умствените умения леко се влошават. Даже един беше дал пример с футбола и питаше дали е същото да започнаеш да тренираш на 10 и на 30. Дали има резон в това, не мога да кажа, но така разсъждават.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 3f59f5f8c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   В някои български градове почти не се търсят IT специалисти. В някои градове има няколко такива фирми и този сектор не е добре развит в тези градове.

 
  ...


...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 731f824c15
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Пич, ти си на 40 и досега имаш само лични проектчета и задачки на PHP и MySQL. Ами наистина си се набутал по средата на стадото, както е казал номер 2. Аз не съм и работодател, но това което мен ме притеснява е че досега си писал само някакъв код, който няма как да бъде оценен. Програмирането не е само писане на код, а голямо проектиране. Тоя код какви ресурси изисква при изпълнение, архитектурата позволява ли скалиране, ъпдейтване на изискванията без да се разваля всичко. В един истински проект по който работят 20 човека наведнъж се изискват и знания по билд скриптове, диплоумънт, рипозиторита, също и познаване на отделни фреймуъркове. Бас държа, че още си на нивото да си пишеш SQL като стрингове в програмния код. Това може да е ОК за някой ученик, в който да се инвестират 2-3 години за да добие нужните основи, но на твоята възраст тази инвестиция вече е много по-малко изгодна. Аз поне имам формално образование и съм учил алгоритми, криптология и прочие, и прочие и мога що годе да съобразявам технически процеси. Това при теб налице ли е или само си писал код по туториали и интуиция. Аз бях като теб на 25 и се смятах за много добър, а 10 години по-късно като си преглеждах старите кодове щях да умра от смях.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 317ad5481b
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Аз пък познавам човек, който на 60 години става програмист. И го взимат на работа без проблем, без грам опит и с минимални познания. Разбира се става въпрос за чужбина.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: cf54c10459
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   "Смятам че в момента спокойно мога да направя сайт от до и приложение за iOS и Android, може и да не са идеални но за ентър левъл толкова."

Ето ти един съвет - не смятай, ами прави. Аз имах проблеми с "правенето", защото не бях правил нищо, а само учих нови неща. Но в един моент се научих, да си правя сосбтвени API-та и сайвоте, колкото и смотани да са, показват, че "мога", а не само, че "зная". И ти говоря за по-сложни проекти. Нещото, което показва поне 10-15 класа в гит, ако имаш хубава документация, още по-добре, а ако си добавил и тестове, както и има колаборация с други хора, направо си златен. Ще запонат да ти се обаждат. Ще гледат за качеството на кода, тестовете и насоката, като цяло. Добре е, да прочетеш някоя книга за софтуерна архитектура/инженерство и подобни.

Но най-важното е, да знаеш че системата е сравнително затворена и се търсят познати на познати. Едно е, да имам двама от фирмата, да кажат "да, този човек може и умее нещата, препоръчваме го", друго е, да си едно от 25 CV-та, така че директно ти го казвам - гради връзки с други разработчици. Най-малкото, ще получаваш вътрешна информация, какво и как се търси. Преди да натрупам връзки, търсенето беше много трудно. След това е "я да видя, на кой да се обадя за работа".

Наблегни над алгоритмите. Това не е само за интервютата, но и за качествата ти, на разработчик като цяло. Тренира ти яко основите, а дори стари професионалисти трябва да наблягат над такива неща, отвреме на време. Книги от рода на "How to crack the coding interview" и прочие помагат, но те съветвам да потърсиш и други източници.

И последно - персонализирани CV-та и мотивационни псима за всяка фирма. Покажи им, че умееш това, кеото търсят, а не изпадай в "владея и CSS, забавен съм по партита, имам чихуахуа". Бъди "търсите React с Hooks" - ето го този уеб сайт, който позлва реакт с хукс - ето го качен на сървър, ето го Git рипото.

Това е - да орпеделено 40 за начало си в неблагоприятна позиция, но мисля, че ако натрупаш контакти, малко "портфолио" и се представяш в добра светлина, все ще си намериш. Гладът за кадри е пос-коро глад за печени про-та с по 10-15 години опит, в технологии на по 6-7 години, така че си прав - бая фейк си е.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 0000584f33
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   В ЛинкдИн даже ми няма CVто, нито къде съм работил досега. Само като напиша ключови умения Java, Python и пр. и разни момиченца от HR почват да ми се умилкват (повечето от тях не са били родени, когато аз съм станал програмист). Друг е въпросът (и тук си напълно прав, авторе), че както навсякъде другаде, количеството далеч надделява над качеството. Както относно работодатели, така и относно кандидати. Аз работя в бранша вече 25 години, дето се вика комай от началото (поне за БГ) и съм се нагледал на много. Общо взето, некадърник с 7 бона заплата не съм видял. Нито някой супер кадърен с 1500 лева. Така че пазарът си регулира нещата. Въпросът е ти да оцениш правилно собствените умения и да ги предложиш на компании, които търсят точно такъв клас кандидати. Знам, че е практически е трудно осъществимо, но е единственият начин за дълготрайни резултати - и за двете страни.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 25bcc4965e
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   ИТ в общинска голяма структура 1000 лв. заплата. Няма как без тази длъжност, но явно има кой да работи и за толкова.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker