Има ли изход? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121189)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Има ли изход?
преди: 12 години, 10 месеца, прочетена 4846 пъти
Здравейте,няма да отегчавам никой с дълги истории. Напоследък си задавам един единствен въпрос - има ли изход за младите хора в България? Как един току-що завършил човек без стаж да започне работа, при положение че или искат стаж минимум 1 година( а никой не те наема за да го придобиеш) или ако не искат то е за сервитьори например, а не мисля че това е смисъла на образованието!

Да учиш 4-5 години и накрая да си в положението на тези които са със средно образование,да не кажа и по-зле! Без помощ от някой за един млад човек който е никой шанса е нищожен за каквото и да било и не ми казвайте не е така. Ако не беше така,щеше да е пълно с успели млади и самостоятели хора навсякъде!

Нашата жалка България е едно абсурдно място, в което дори и да имаш мечти, те със сигурност се скапват под натиска на смазващата и грозна реалност. Давайте господа управляващи, постигнахте целта си- населението на страната се стопява и тъкмо ще има повече за вас. Нямам думи за ситуацията в която се намираме. Жалко за младите-погубен живот.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 10 месеца
hash: 2359aa6ad8
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Това за стажа го пишат ей така. Ако те харесат на интервюто, ще те вземат.

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: f26fcb4b7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз съм на 20 от както завърших съм в бюрото по труда.
Питах из магазини, дори за сервитьорка се пробвах макар, че знам че не ставам за това (с две леви ръце) и след 2 години ми предложиха курс обвързан с работа. Изкарах курса колкото и да не исках, нищо не научих от курса защото всичкото го бях учила цели 4 години в училище. Поне получих пари.
Сега съм вече 3-ти месец на работата която е след курса, харесвам или не никой не ме пита, защото искам стаж и пари.
За да мога един ден, като ми свърши договора, ако не ме оставят на работа да имам очи да погледна хората и като ме питат работила ли си и какво можеш да правиш да им покажа че мога и че имам опит в някоя сфера на работа.
Наистина няма нищо в България, за тези две години така се бях сдухала, самочувствието ми падна на нула, по цял ден в къщи защото или няма с кой да излезна или защото ме е срам пак да искам пари от нашите.
Само тези курсове са някаква надежда младият човек без опит да намери работа, да започне от някъде

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: d72077195e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Стани овчар/ка така нали каза бате Бойко.Хората с образование да станат овчарат!!!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 10 месеца
hash: 506b9c1643
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Това е положението не само на младите в България, а на всички от тази генерация. Затова ни наричат вече „загубеното поколение“. В Испания 40% безработица сред младите, в другите страни - подобно.
Проблемът е в системата.

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: c96cc96a8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Аз съм в същото положение, имам много престижно образование, за което няма обаче никаква работа. Много трудно се намира, а аз съм в София, в останалите градове е о
ще по-зле. Много работих докато завърша по-обикновени работи и мечтаех само как ще взема дипломата и вече ще работя мечтаната работа. Уви, просто работа няма, Заплатите са ниски и като цяло дори имам приятелка, която работи по специалността, но не взима добри пари и мисли да емигрира в Англия. Разбира се има и изключения, но като цяло положението е скапано. И чак ме е срам, толкова време стоя без работа, вече година и половина, но от една година от джобса никой не ми е звънял. Финансово се оправям, понеже мъжът ми изкарва доста пари и като цяло нямаме никакви притеснения, но аз не искам да съм от жените, които разчитат на това, искам да имам собствен доход и бъдеще. И се чудя вече какво да правя и какво да предприемам. Лично мисля да изкарам курс за допълнителен език освен английския, който вече е задължителен и да запиша второ висше, знам ли вече как се пробива в тази скапана държава. Положението е кофти, защото всеки ден отриват университети, вече всеки има висше образование, независимо как и колко е учил за него. Но на държавата не й пука, защото си лапа парички от тях и колкото повече, толкова по-добре за нея. Направо, ако знаех какво е никога нямаше да жертвам 7 години, защото толкова ми излезе всичко със стаж и изпити в здраво четене, а щях направо да емигрирам и да мисля за образование в чужбина. Сигурно никак не ти помогнах с този си пост, но все пак ти желая успех

 
  ...


...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: 717d2da1bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   От автора: до предния коментар
Радвам се че има кой да ти помога докато си без работа, въпреки че ми е познато чувството на безполезност, което всеки изпитва когато е без работа.

Но се замислете за всички хора, които по една или друга причина са сами и няма кой да им помага с най-елементарните ежедневни разходи, които си вървят постоянно, да не говорим за по-големи неща. Как живее един такъв човек да кажем една година без работа?

Това е абсурдно и нека всички признаем че излизане от това положение в България няма, приемете реалността че тук всички сме обречени до живот на мизерия с малки изключения.

Не казвам да не мечтаем, защото това ни поддържа живи, но въпреки това всеки трябва да приеме истината-тук сме роби и винаги ще бъде така, робската психика е толкова вкоренена в нас от векове че НИКОГА няма да се променим. Затова сме в това положение и ще става още по-зле.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 10 месеца
hash: 5ac0aa5fcf
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Изход има! Най-близкото летище по местоживеене!!!

И да знаете проблема не е в държавата, управниците и т.н., проблемът е в 90% от самите българи! Няма такава грешка на еволюцията, никъде другаде!

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: 717d2da1bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   В други държави само малко да не им хареса нещо, народа веднага вдига стачка. Достигам до извода че на българина му харесва да бъде унижаван, да живее в мизерия и да няма никаква перспектива пред себе си. Само като сме с приятели и познати мърморим и псуваме управляващте но знаете ли кога тук ще се обединим и ще се опитаме да променим нещо-НИКОГА, защото сме едни жалки овце които обичат да си стоят кротко в обора.

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: c96cc96a8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   От номер 5 до автора, да има кой да ми помага, но нека да ти разкажа малко преди това. Като завърших средното си образование записах педагогика редовно в моя собствен град, защото нямах пари да уча другаде. Майка ми милата нямаше никакви пари да ме издържа и в един момент се наложи просто да започна работа. Започнах на 12 часови дневни и нощни смени в игрална зала-2 дневни, 2 нощни, 2 дена почивка. На изпити ходех дори след нощна, на лекциите заспивах, имах дни в които спях само по 2-3 часа, но имах някакви пари. Дори изкарах успех за стипендия, после реших, че не искам да уча педагогика, защото няма да го работя и започнах да уча за кандидат-студенстки изпити и така работех тия смени, учех педагогиката и история и български. Там, където работех не знаеха, че съм студентка и то редовно, защото щяха да ме изхвърлят. Изобщо още се чудя как устисках. Но бях още на 20 и имах сили и енергия, пък и бях още сляпо амбициозна и вярвах, че ще успея рано или късно. Стана така, че ме приеха мечтаната специалност и аз реших да напусна. От тогава до сега съм сменила над 10 работи, бях в интернет зала, в която работех 3 месеца и нямах пари дори за кафе и от която не ми платиха, бях в барче, но общо взето не ставам за сервитьорка, нямала съм пари за билетче и зимата съм обикаляла пеша по обявите в най-големия студ, тогава не живеех в софия, но пак в голям град, та направо съм плачела за положението си. Имах малко злато беше ми подарък от едно момче, което много обичах, за съжаление го продадох всичкото, защото просто нямаше с какво да живея, а аз не съм от жените, които биха се хванали с някой заради парите, въпреки че си бях доста харесвана, пък и бях убедена, че ще се справя. От всичките колеги съм била най-бедната, нямах пари за учебници, абе какво да ти кажа, просто нямах студенстки живот, беше ад, безпаричието и постоянния страх да не остана без работа, постоянно ме съпътстваха. Търпяла съм всякакви идиоти за шефове, включително попадах многократно на такива, които искаха да спят с мен, дори бях попаднала на страхотна работа и там шефа обаче искаше да спи с мен и в един момент след година и половина работа той ме уволни за 2 дена под претекст, че сме много, а след 10 дена нае нов човек, въпреки че ми знаеше положението, грам не се трогна, а аз я обожавах нея работа, но просто не можех да си легна заради нея с някой, който не искам и така после месеци наред не можех да си намеря рбота, а си бях взела компютър на изплащане и направо беше кошмар. Помня когато си намерих работа след това заплатата ми стигаше колкото за вноската на компютъра и за път и за някакви закуски за обяд, в никакъв случай на заведение, дори си спомням веднъж си бях взела геврек за обяд и го изпуснах на земята и останах цял ден гладна, защото нямах никакви пари да взема друг. Едва на последната ми работа, на която бях три години видях така да се каже спокойствие и добра заплата, но беше в международна компания и спазваше законите и въпреки че шефа ми пак ме натискаше той вече не можеше да ме уволни, защото за мен отговаряха в отдел в софия. И през цялото това време живях с мисълта как като завърша и всичко ще се нареди и ще имам прекрасна работа и кариера, тогава и се събрах със сегашния ми приятел и в действителност вече съм добре, чак ми е странно при положение, че никога не съм търсила съзнателно мъж с пари, но както и да е, това не ми дава никакво успокоение, постоянно се питам защо всичките тези усилия, а нищо. Обожавам това което учих, постоянно чета, за нищо. Преди бях убедена, че ще успея, в това което съм учила, сега съм сигурна, че няма смисъл. Просто ми писна да се напъвам и да влагам усилия. Бях казала, че дори и за 400лв ще се хвана само и само да правя нещо и да не стоя и да уча по специалността си, но в момента и за толкова няма. Ходих на конкурси в държавната администрация, но там не съм толкова амбицирана и не четох, пък и за едно място ходят по 30-40 души, имам колеги ходят от една-две години на всеки конкурс и още не са успели, та се отказах от тях. Не искам и да се отказвам от тази специалност, по-точно от работа свързана с нея, то все едно съм градила къща, поставила съм и основите и покрива само остава и аз я зарязвам. Но това е нашата мила държава, положението е такова. Малко съжалявам, може би, ако бях в началото в София, тука има повече възможности, има стажантски програми, можеше да започна някъде, но там където живях просто нямаше нищо и никъде и всеки те използваше. Та така, просто го разказвам това, за да ти кажа, че и аз съм била на ръба на отчаянието и съм се хващала на какво да е само и само да не остана без работа, защото няма кой да ми помогне. Парадоска е че точно като завърших спрях да работя. Сега съм на 29г. имам 8 години стаж зад гърба си и съм наясно, че никой няма да ме иска на тия години без стаж по специалността. И например имах една позната, която нямаше основно образование, аз още бях в на 24 и тя е как да кажа, без желание да учи и не искаше, но си хвана един приятел и той я накара и гледам и тя вече висше учи към днешна дата. Аз просто не познавам човек със средно образование. Малко дълго стана, дано не съм те оттегчила, на тебе ти желая най-искрено успех

 
  ... горе^
преди: 12 години, 10 месеца
hash: e6beb26bcd
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Номер 9, толкова си неграмотни, че се чудя как изобщо си влязла да следваш!

 
  ...

...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: e6beb26bcd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Изход има - терминал 1 и терминал 2.
Аз лично харесвам Чехия и искам тя да стане моята нова родина.

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: c96cc96a8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Номер 10 би ли уточнил кои сме неграмотни? Че ми стана интересно. И да ти кажа в интернет дори на шлякавица пиша, така че не гледам колко е грамотно ни най-малко. А за твое инфо в унито влязох с 5.75 изпит по българси и 5.50 по история, бях на 4-то място на изпита по български, така че не ми мисли грамотността.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 10 месеца
hash: c96cc96a8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Сестра ми е в Чехия и твърди, че няма по-ужасна държава и студени хора. Дискриминацията била ужасна, времето кофти, парите недостатъчни. Иска да се върнат или да се изместят другаде.

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: e6beb26bcd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Ако под студени има предвид хора, които няма да ти досадят като се самопоканят на гости, нещо които драгите ми сънародници българите правят постоянно, тогава съм с две ръце за Чехия. А вие саноридници се научете на обноски и, че да се самопоканиш на гости е невъзпитано и просташко. Никой не е длъжен да те посреща, ако не си се обадил предварително!

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: e6beb26bcd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Номер 13, оценките не са важни, те не са доказателство за знания.

 
  ... горе^

...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: e6beb26bcd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Женен съм за чехкиня и не бих я заменил за никоя българка!

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: c96cc96a8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Хаха номер 9, ти си пък щото си много грамотни :)

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: e6beb26bcd
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   До 18, ами какво очакваш? Всички тук са неграмотни, ограничени хорица, които имат само приятели в Интернет и постоянно висят в Нета.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 10 месеца
hash: c96cc96a8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Не, няма това предвид. Изобщо за гости не говори, говори за отношение спрямо тях като хора, един чех примерно им казал, че за него българите са най-долу, дори и след циганите. Говори ми, че като ги чуели, че говорят на български имало чехи, които отивали на другия тротоар. Просто казвам това, което тя казва. Но всеки сам си избира. Аз лично от България не бих се махнала изобщо.

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: 02663187ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Така... сега. Аз вече си мисля, че това да плюем по страната си и нас самите е върховна глупост! Всеки си мисли, че българите са гадни в това число включва и себе си, но въпреки това гледа да избяга навън. Аз не съм против да живеем навън, аз също искам да обиколя света и често се потресавам от някои неща тук и за мен Англия е втората родина, НО обичам България много -проблема не е в насадената психика, не е нещо от Господ дадено, не е в гените... не е, че българите са лош материал защото АЗ не съм и познавам МНОГО които не са!

Проблема е, че и аз не знам -нищо не правите. Аз искам да променям нещата и за това чистя пред блока си и не само, пускам жалби и т. н и нещата действително се променят! На 16 съм, сигурно ще кажете малка си -малка но променям. Бях на обмен с италианци, турци, словаци, поляци и португалци и една българска група от много по-малки на възраст от сорта 16-18 и ви казвам, че освен, че бяхме забавни, луди и отзивчиви ние бяхме НАЙ-отговорните, най-милите и действително се представихме на ниво.

Италианци -мързел, поляци -пиене, португалци-никак не бяха отзивчиви, словаци-почти не знаеха английски и затворени, турците бяха най-готини и ние. Имаме много потенциал, но нищо не оравим. На автора желая успех и 1 съвет, не отричах българския си произход и не се срамувай, няма от какво. Чужденците ненавиждат хора които се отричат. Вярвай и ще успееш :)

 
  ...

...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: 265804198b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   Да бе все ние сме най-работливите, най-добрите, най-великите и сме създали цялата история на света. Ето по това се познава, че македонците са българи - и те си приписват всички положителни качества. А чужденците са пияници и мързеливи, хайде стига с таки ксенофобия!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 10 месеца
hash: 02663187ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   не съм казала, че сме най-великите! И това не се нарича Ксенофобия. Плюс това това беше обмен, т. е става въпрос за представителна извадка не за всички генерално. Хората бяха добри, но наистина особено италианците супер много ме раздразниха защото за националната си вечер не направиха НИЩО... едни голи спагети и това е... :Д а то се иска креативност, традиции, богата трапеза, игри и т. н, но те разчитаха на имиджа на Италия... всеки знае за нея.. какво да разказваме... а за поляците никой не може да отрече, че пият нон-стоп. (извинявам се за отклонението по темата, просто опитвам да отговоря) Номер 21 :)

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: 265804198b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   То пък щото българите хич не пият, не, не!

 
  ...
преди: 12 години, 9 месеца
hash: 100e8994ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   Да, ние българите сме все по-по-най и сме все последни на опашката, едното голо самочувствие и вицове за традиционното трудолюбие не стигат. Неведнъж чужденци са ме питали "Като сте толкова умни, защо сте толкова бедни? ". Обикновено казвам, че причината не е в бобината, а в магарето в кабината. Авторке, такава е ситуацията у нас, не губи време да я променяш, а търси изход за себе си, на пазара висшисти с лопата да ги ринеш. Хващай каквото ти падне, да си изкарваш по нещо, а и за стаж и се ослушвай за друго. Или хващай границите. Пътища винаги има, като не идва неволята ще се справиш сама.
Мечо Пух

 
  ... горе^
преди: 12 години, 9 месеца
hash: 35c8056ae1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   Чужбина е спасението..

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker