В Безизходица - Аутист на работното място - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121546)
 Любов и изневяра (29806)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21916)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (799)
 Проза, литература (1740)
 Други (18613)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

В Безизходица - Аутист на работното място
преди: 1 година, 1 месец, прочетена 1341 пъти
Привет, аз съм диагнозиран аутист на 23г. Тепърва започвам да осъзнавам как състоянието ми въздейства върху поведението. Не търся съвет, просто искам да споделя.

На първата ми работа колективът ме сдъвка и изплю като мокро псе, а шефът дори не ми заплати минимална заплата за месец и половина работа. Просто не се харесах, въпреки че бачках с пот на челото и стоях допълнително и с наведена глава, даже шофирах работната кола, така че тръгвах най-рано и се прибирах най-късно, за да возя работещите. Общо на ден отделях 13-14ч на работните си задължения, в замяна за ежедневен тормоз от колегите, към който управителите отказаха да вземат отношение, и подигравателнa наденица, . Това се развива в склад "ВИП Кетъринг", Слънчев Бряг (до колкото знам все още имат проблеми с набирането на персонал, ако някой си търси работа)

Пробвал съм на 3 други места през годините със същия резултат. В диабазона на 3 години, в които активно съм търсил работа или работил, съм работил общо 3 пълни месеца, за които изкарах общо ~1500лв нето.
1500лв за 3 години.

Аз в момента напълно осъзнато съм нетрудоспособен заради дефицита в социалното развитие, който привидно създава напрежение на работното място дори когато си гледам работата. Разбира се, тук можем да направим коментар за отношението на хората спрямо тези с увреждания, но знаем, че на никой тук не му пука.

Това, което ме полудява в момента, е че България се преструва, че хора като мен не съществуват. Ако съществувамe е, то нека сме бездомни или в психиатрията.. Програми и помощи за възрастни Аутисти в БГ просто Няма: може би единствената държава в БГ, която отказва всякакви грижи към хората с по-леки нужди. Мога единствено да получа помощ чрез ТЕЛК, но ако бях на ТЕЛК сигурно в момента нямаше да бъда способен да пиша.

Не разбирам - аз имам приятел в Спектъра (Аутист) от Холандия, който по държавна програма мие пожарни коли 6ч на ден и за 2г е спестил 30k+ Евра, понеже живее със родителите и няма разход. БУКВАЛНО НЕ ЗНАЕ КАКВО ДА ПРАВИ С ТЕЗИ ПАРИ!! Въпреки че просто не ги ползва, държава е осигурила достойна работа и добро заплащане, отключвайки път към независимостта и социалното развитие за хората с нужди. А аз съм оставен на кучетата да се справям със неща, с които аз просто чисто човешки не мога да се справя.

За да работя трябва някой да върви с мен и постоянно да обяснява какво да правя във всеки даден момент, или да имам UI интерфейс, като в компютърна симулация, за да виждам къде трябва да ходя и с какво трябва да взаимодействам, без да се губя или обърквам. Ако бъда оставен сам да се оправям на работното място съм способен да създам такава бъркотия, че ще прекарам повече време опраяйки мизериите след себе си, от колкото работейки продуктивно.. Губил съм стотици левове на каса, а не съм "прибрал" дори стотинка и надали има работа, на която мога да бъда полезен, макар да съм може би най-съвестният работник БГ - никога не съм лъгал или инак укривал от работодател и не намирам смисъл в това, макар да е масово и дори прието това да се прави.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 1 месец
hash: 7049205a56
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Намери си някаква елементарна работа. Да не е много отговорна. Аз не знам какво точно е аутист. И надали някой знае. Виждал съм хора с различни дефицити, които са заклеймени като аутисти. Виждал съм такива, които се държат като деца, но са на по 60 години и ги наричат аутисти, и такива, които са много сприхави и чуствителни просто и пак ги наричат аутисти. Аз не разбрах какъв точно ти е проблема човече…? Според мен си доста наивен, оставяш хората да те тормозят и си много разсеян. Научи се да отстояваш себе си първо. Когато ти кажат лоша дума отвръщаш с две още по-лоши. Понаучи се да се защитаваш и отстояваш себе си. Не разчитай, че при конфликт с колеги шефовете ще вземат позиция. Шефовете гледат само как да върви оборота.


Чингис Хан-Скандинавеца

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: ddbed42010
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Здравей! Детето ми е на 7 години. Той е също аутист. Той беше на три и разбрахме, че детето ми не е като другите деца. В България имах добри доходи. Позволявахме си почти всичко.
Тъй като такива деца няма как да живеят спокойно в България, тръгнахме със семей ми за Германия ( където живеем и сега ).
Не исках да се подиграват на детето ми в училище, исках да се чувства добре и затова дойдохме тук.
Тук тези деца са нормални така да се каже. В училище всички деца го поздравяват, играят си, никой не го е убидил с нищо! За учителите нямам думи просто. Те го гледат по-добре от нас! Сега той ще има асистент в училище и след училище. Тепърва започваме с документите за него.
Ще ходи на групово лечение за аутисти, ще получава подпомагане от държавата и още куп неща и всичко това го поема здравното осигуряване!
Имам познат в България с малко дете аутист. Вече е изхарчил сума от 30 хил за лечение в България. Преди една седмица детето му се върнал от детската градина със синини. Помисли - даваш пари да го лекуваш и някой с лека ръка ще тормози детето ти и лечението отива под дяволите с една дума! Затова ако имате шанс бягайте навреме от тази така наречена Родина!

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: fa1e5e07b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Съветвам те да си изпратиш документите на големи фирми, като обясниш диагнозата си, ти не си за някаква малка фирма. Дано се намерят читави хора да те вземат, така ще се справиш, ще си сред хора. Добър човек си, просто в България още е дивото. Не сравнявай с чужбина.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 1 месец
hash: 63a65591cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Приятелю, съчувствам ти, но наистина България няма програми за хора като теб, осъзнал си го, а се чудиш какво да правиш? Или отиваш в друга държава, разбира се с придружител, и се осланяш на нейните програми за интеграция, или оставаш в България и получаваш още от същото, което вече знаеш. От друга страна предполагам, че и тук би могъл да изпълняваш някакви прости неща, ама трябва да имаш разбиращ работодател, някакъв познат, приятел на семейството ти. Т. е. трябват ти добри връзки, за да започнеш работа, иначе не виждам как ще станат нещата. Успех, момче!

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: aaf9a484a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Да, в България няма програми, по които някой да стои до теб и да ти казва постоянно какво да правиш.
А защо не започнеш някоя рутинна работа, която не изисква много усилия, например в автомивка, като чистач, портиер или нещо по-леко?

 
  ...


...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 386fff20a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Аз също съм с психично разстройство - ОКР, мисля че имам и аутистични черти, което не е рядкост при ОКР.

Искам да кажа, че България е много дискриминативна към хора като нас. Махали са ме на 2 места. От едно аз си тръгнах - не разбирах нищо от целия хаос и неразбираема система за подреждане на стоките в този склад (или липсата на такава), всичко ми се струваше твърде сложно, аз го наричам когнитивен дефицит.

Познавам момче с Дефицит на вниманието с което също се отнасят лошо и без капка разбиране на работното място.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 1 месец
hash: a647c29a5b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Измисли как да се създадат такива програми и му търси пътя да се реализират като заинтересовано лице, иначе отивай на някоя автомивка и веднага ще те вземат да работиш, но важното е ти да знаеш какво искаш и какво можеш реално щ, защото това някой да ти върви подир гъза няма как да стане, че и пари да ти дава.

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 626d1df9a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   5 къде са леки работите, то освен да те гърчат като роб друго няма. Отгоре на това не му и платили.

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 1193530150
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   От така написаното по нищо не личи, че имаш аутизъм. Ако е, е влека форма.
Интелигентен си и със сигурност има работа, с която би се справил чудесно.
Првъзхождаш значително средностатистическия български мъж по грамотност и изразни средства.
Не бива да се подценяваш.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 1 месец
hash: 004ca03c31
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   Хора, преди да пишете коментари се поинтересувайте поне малко какво е аутизма... Някои от спектъка, както предполагам автора, имат отлично аналитично и логическо мислене, изключително високо IQ и се справят страхотно с езиците, но за сметка на това им е трудно да общуват с други хора и да се ориентират в заобикалящата ги среда. Това не ги прави по-малко хора от нас, нито ги прави бавноразвиващи се! Те са подредени и желаят всичко да се случва в определен ред и график, за да не се объркват и много често умът им е подценяван и неизползван...

Друго важно нещо е, че се губят изключително лесно - ако цял живот са ходили до магазина през Х улица и днес ги преведете през У такава, те ще бъдат объркани, а пък ако ги оставте сами е възможно дори и да виждат магазина, пак да се изгубят (не всички, някои спектъри). Затова такива хора НЕ бива да бъдат карани да шифират из града сами, да возят други хора и пр., изброените от предишния работодател изисквания. Те не са съвместими с това!

Авторе, ти просто не си създаден за работни позиции в складове, каси и изобщо общуване с хора, динамична среда и напрежение и НЕ си виновен за това по абсолютно никакъв начин!

Съдейки по изказа, правописа и начина да анализираш ситуацията, в която се намираш, мисля, че си подходящ за дистанционни позиции като:

- Technical Writer - създаване на документация за продукти, услуги и процеси. Използват се писмени умения и добър изказа, за да бъде обяснена сложна техническа информация по лесен за разбиране от незапознатите хора начин. Работата може да се върши без излишна комуникация с хора;

- Copy Editor - преглеждат се писмени материали като книги, статии и др., за да се гарантира, че в тях няма граматически, правописни, пунктуационни и стилови грешки;

- Copy Writer - копирайтърите пишат рекламни материали, описания на продукти, статии и пр. Изисква се творчески усет за писане на убедителни и интересни текстове и способност за работа в кратки срокове;

- Data Analyst - анализаторите на данни използват аналитичните си умения, за да интерпретират данни и да правят заключения, използвайки статистически софтуер. Комуникацията с колеги може да се сведе до минимум и работата спокойно може да бъде дистанционна;

- Ако си по-скоро научно ориентиран и имаш аналитично мислене, умения за решаване на проблеми и внимание към детайлите и в училище силните ти страни са били физиката, математиката, информатиката или химията, би могъл да се пробваш да работиш в някой от институтите на БАН. От лични наблюдения знам, че те обичат да дават шанс на хората, радват се на млади попълнения и са склонни да подадат ръка при нужда.

Важно е да се отбележи, че всеки човек с аутизъм е уникален и различните индивиди могат да имат различни силни страни и предпочитания, когато става въпрос за кариера. Важно е да проучиш различни възможности и да намериш работа, която е подходяща за ТВОИТЕ умения и интереси. Обясни открито и ясно в писмото си при кандидатстване за работа това, от което се нуждаеш. Обясни им какъв е твоят спектър, какво ти е интересно, какво те прави щастлив и какво те плаши, кои са силните и слабите ти страни. Не им спестявай нищо! Сигурна съм, че можеш да намериш призванието си и че някъде там има хора, които биха те оценили! Недей да си губиш времето и нервите като общ работник - така само пропиляваш потенциала си!

 
  ...

...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 13693d6bc0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Първо, не бива да слагаме всички аутуисти под общ знаменател. Да, сред тях има блястящи учени, има и хора от всяка една социално прослойка, има и също хора, които не могат да се спряват с ежедневните задачи. Тяхното мислене е различно, но това не означава, че са бавноразвиващи се.
Аз самият съм с психично заболяване. Бих препоръчал на автора, ако няма образование, да търси физически труд, който е повтаряем и не изисква придобиването на висока квалификация. Такъв труд може да намери в произвоство, в сферата на услугите или другаде. Дали в колектив, или не, важното е да се чувстваш сигурен в дейностите, които вършиш. Работодателите ценят тези, които са всеотдайни и които ги е грижа за просперитета на фирмата, даже се чудя защо са те изгонили от този склад, при положение, както казваш ти, си бил всеотдаен. За съжаление, в България хората с психични проблеми са стигматизирани, а голяма част от тях всъщност имат потенциал и прогресивно мислене...

 
  ...
преди: 1 година, 29 дни
hash: 50bc657620
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   До номер 6: А как разбраха, че си с такова заболяване?

 
  ... горе^
преди: 1 година, 26 дни
hash: 7388d92217
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Номер 10 ти предлага работа изолирана от хора, а мисля, че ти изпитваш нужда да бъдеш в близост до хора и да комуникираш с тях.
Когато по-горе написах, че си интелигентен, имах предвид, че трябва да имаш значително по-високо самочувствие, а не да се описваш като човек с дефицити и да се самобичуваш.
Доказано е, че аутистите са хора с висок IQ.
Имам 2-ма колеги аутисти. И двамата са честни и свръхотговорни.
При стрес обаче започват да се държат като малки деца.
Единият започва да обикаля стаята в кръг, докато се успокои, а другият изпада в паника и започва да се ибяснява, че не се справя, чувства се объркан, не знае с кое първо да се захване и решава, че месечните задачи очакваме да ги свърши всичките за 2-3 дни.
Всеки ден отделяме време за кратки оперативки, а с втория колега и за допълнителни разговори, но те ви вършат прекрасно работата и макар в началото доста колеги да реагираха с досада, свикнаха и дори оценяват, че те се справят чудесно и дори много по-добре от останалите на същите длъжности. Приеха ги с техните особености.

 
  ...
преди: 1 година, 22 дни
hash: af5c72bbfc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Здравейте! Лично мое мнение, без да засягам автора, но според мен тази изповед е написана от някого, който е близък на въпросния аутист, майка, баща и т. н. и е загрижен и търси информация. Един аутист не може да напише подобно нещо, защото той не осъзнава, че е аутист, той дори да осъзнава, че е различен, не го смята за проблем. Синът ми е на 19 и, по думите на някои специалисти, е с Аспергер. Много интелигентен е, но и много различен, но не смятам, че го осъзнава и го смята за проблем. Той е абитуриент и тепърва ще се сблъсква с проблемите на автора. Трудно е за такива хора. Успех, момче, наистина не знам какво да те посъветвам, защото и за себе си не знам какво ще стане занапред.

 
  ...
преди: 1 година, 10 дни
hash: fff1bc80eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Значи отиди в Холандия или Германия да живееш.
В България много трудно.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker