Работи за себе си, а не за шеф - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121310)
 Любов и изневяра (29736)
 Секс и интимност (14375)
 Тинейджърски (21902)
 Семейство (6477)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3183)
 Образование (7307)
 В чужбина (1655)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18555)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Работи за себе си, а не за шеф
преди: 10 месеца, 5 дни, прочетена 1178 пъти
През години осъзнах едно нещо. Да бачкаш за шеф, е най-голямото наказание. В доста фирми съм работил, и единствения начин да успееш е да лижеш задника на стари работници и на началници. Във апсолютно всички фирми са така. От последната фирма в, която работех точно това изтъхнаха като причина. Само, че по културен начин. Първата заплата ми изплатиха със закъснение един месец. А е длъжен на време, както аз съм длъжен на време да идвам на работа. Били на почивка, а аз съм бил почнал когато другите заплати са били предадени на счетоводителя вече. Да ама то това не е мой проблем, а техен. Аз трябва през тоя месец да си храня семейството. И не ми издържаха нервите и ги понасолих тогава. Те пък с его до небесата, и не ми удължиха договора. Старите работници били ми плюли зад гърба, че не съм говорил с тях, иначе съм бил много добър работник, ама не съм бил много социален. Във всички фирми е така. И в други фирми съм фиждал как разни некадърници като се мазнят на шефовете и стари колеги, автоматично стават, , добри работници, , Другото, което е трябва да се съобразяваш с милион други работи. Работно време. Време за почивка. Отпуски. Да не разболяваш често. Бачкал съм за фирма, където собственика кара Ламборджини, а работниците коли до макс 5000 евро. Забелязъл съм, че по паркинга на една фирма може да прецениш колко добре се изкарва там. Има ли само бангии, те чака само мъка и тегло. Другото, което е повечето от обещанията не се спазват. Лъжат без да им мигне окото колкото да си мотивиран да тичаш да им изкарваш пари. Скоро ще почвам в нова фирма, от една страна съм мотивиран, защото не обичам да седя в къщи от друга не съм, защото знам какво е да бачкаш за нагли началници и да търпиш разни неприятни навлеци, като стари работници и прочие. Сега разработвам малък бизнес, ако стане ще мога спокойно да си позволя, ако не да не работя изцяло то доста добре да си подбирам къде и за кого да работя. И да има периоди в, които въобще няма да работя. Защото сега не мога да подбирам. Имам семейство да храня и чакам дете. За тези, които се чудят по кой да поемат. Мислете за собствен бизнес макър и малък, за началник само, ако няма вариант за собствен бизнес. Успех на всички.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 месеца, 5 дни
hash: fa0db784e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Тези които се мазнят го правят по същата причина - защото хранят семейства, не си мисли че го правят от голямо желание и добри чувства. Всеки си гледа собствения интерес и това е. Шефовете бетата други ядове, пожелавам ти да започнеш свой бизнес и да споделиш как е от другата страна.

 
  ...
преди: 10 месеца, 5 дни
hash: 2b4e30d6d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   По принцип си прав, но като всяко нещо, и собственият бизнес има минуси. Първо, юркането е много повече от това на работа, където си 8 часа, вземаш си шапката и си заминаваш. Всичко е за теб, плюсовете, т. е. печалбата, но и загубата. Ако си служител във фирма, където нещата не вървят, напускаш и си намираш по-добра. Ако си собственик, не е толкова просто, най-малкото губиш вложенията. А и нека не се лъжем, не всеки става за предприемач, има си хора чудесни изпълнители и служители, не всички имат бизнес нюх, а и не е нужно.
Иначе ти желая успех с бизнеса!

 
  ...
преди: 10 месеца, 5 дни
hash: 7c74c013f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Мерси, че ни каза ние какво да правим :)...
А на теб да ти кажа, пишеш като човек който хал хабер си няма от собствен бизнес и какво пък той изисква, и е решил да изпраскал една тема в сподели да му мине... Надявам се да ти е минало, ама темата ти е за кофата.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 5 дни
hash: f9a956db8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Към автора, незнам на колко си години, но евала, че си се осъзнал. И аз така направих преди 3 години. Но с всеки изминал месец осъзнавам, че по хубаво от нормална работа при шеф, особено ако попаднеш на шеф, няма!

 
  ...
преди: 10 месеца, 5 дни
hash: cc21a231fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Дрън-дрън, та пляс. Даже не осъзнаваш че работейки за себе си нямаш почивка. С всеки проблем ще се справяш сам. Моята управителка е милионерка, но постоянно под пара. Нямам нужда от такива пари. Аз в 5 си тръгвам и забравям за всичко. Нейния телефон не спира да звъни. Това живот ли е? Всеки иска да е "бизнисмиен", не останаха хора, които да работят.

 
  ...


...
преди: 10 месеца, 5 дни
hash: a83af29421
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Абе по принцип си прав.

Работя за себе си от години, но да не ти казва какви мъки и лишения е докато се освободиш и постигнеш нещо сам.

По принцип капитализмът като система не работи така. Едрият бизнес мачка дребния. Големите фирми предлагат по-добра материална база, по-високи заплати и по-ниски цени на дадения продукт/услуга.

Като си сам правиш всичко сам. Нямаш доставчици. Нямаш счетоводител. Нямаш фиксирани събота и неделя. Големите бизнеси конкурентно бият дребните.

Давам два елементарни примера.

Имаш магазин за хранителни стоки да речем. С определен брой посетители на месец. На 100 метра от теб отваря някой от големите вериги супермаркети. Фалирал си. Почти със сигурност. В големия супер ще има много по-голямо разнообразие от продукти, нмного по-голяма складова база и ще работят от 8 сутринта до 9 вечерта всеки ден.

Или имаш дребен цех за производство на мебели. До теб отваря ИКЕА. Фалирал си. Няма как да предложиш по-добри цени и продукти от фирма, в която работят хиляди души, има перфектно разделение на труда, разнообразие от продукти, а ти предлагаш 3 вида гардероби и 3 вида легла и шкафове.

Това са два елементарни примера, които важат за почти всичко. в капитализма едрия бизнес предлага много повече по-добре разделение на труда а при свободния пазар и конкуренция никой не ти гарантира купувачи.

Конкуренцията ще ти е не само от местните бизнеси, но и от еждународните фирми и корпорации, които са нахлули в българия отдавна.

Който иска да се пробва да е саомостоятелен - свалям шапка на такива хора. Но да знаят, че ги чакат години мъки докато постигнат нещо.

От човек с опит.

Т. Т.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 5 дни
hash: 8056261439
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

7.   Еми така е ама само който не е имал собствен бизнес мечтае за такъв.
Аз от 15 г. се оправям сам и да ти кажа, моите служители си купиха апартаменти и коли на изплащане, само аз не съм, макар да съм милионер на хартия, едва сега имам някакви пари, които мисля да вкарам в имоти или нещо, което е реален актив. Като говорим за фирма с около 50 човека и оборот от няколко милиона на година.
Много е трудно, нямаш си представа какво е - мизерия, мъка, проверки, нап, дългове, кредити, клиенти, проблеми - всичко е на твоята глава и нямаш почивен ден или работно време, 24/7 си, докато като си на работа - 9 до 5 и после ти дреме на гъза.
Между другото това с паркинга е наистина така, имам приятел, който кара ламборгини, но плаща малко и хората не го харесват и има огромно текучество. При нас, понеже съм със съдружници, ние караме скапани коли, служителите имат по-хубави и като цяло е като едно голямо семейство и повече от половината хора са от самото начало.
Но имай в предвид, че не всеки става за бизнесмен, но опитай, за да не се питаш после цял живот какво можеше да е.

 
  ...
преди: 10 месеца, 5 дни
hash: 4150d7384a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Е да се ама и собствен бизнес се прави с пари.

 
  ...
преди: 10 месеца, 5 дни
hash: 15e6b3d062
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Пълни глупсоти. Знаеш ли колко струва да развиеш бизнес? Да се бориш с пазарни ниши и с бюрокрация? Ако хванеш та изградиш успешен бизнес, знаеш ли колко бързо могат да ти го вземат ако не плащаш?
Аз работя, имам 20 години стаж и заплатата ми към момента е около 10к, като има адски много колеги над моята заплата. Нещата с които се занимавам са топ за Европа в момента и мога да започна в адски много подобни фирми, като разбира се този ресор е в България заради евтината работна ръка, на запад тънък специалист работещ по един проект взима 20-30к и блъска само един проект, с тук повечето работим по 3-4 проекта едновременно за по- малко пари. Стреса е с висок риск, но няма как да взимаш пари и да си лежиш.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 5 дни
hash: 5c4b359890
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   Това за старите работници, които се правят на началици е вярно. Във всяка фирма все се намира някаква злобна лелка и/или злобар. Много ме дразнят, че си правят каквото искат с това мазнене, а новите работници ги тормозят. Направо ми е писнало от българския началник и бригадир нищо не става. То не е да си шеф заради самия бизнес, а просто да няма кой да те тормози и да ти мрънка нон стоп. Преживял съм го това. Едвам се търпи.

 
  ...

...
преди: 10 месеца, 5 дни
hash: c9644a2d91
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Най е хубаво да работиш за музикална компания или в театър на щат. Хем работиш, хем можеш сопълнштелно да заработваш от участия.

 
  ...
преди: 10 месеца, 5 дни
hash: df773317ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

12.   Глупости. Я почни в междунарждна компания, а не за Пешо с Ламборджинито и всичко ще е наред.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 5 дни
hash: 7469894236
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   От автора:


Към номер 6: Няма значение, да ли си малък търговец или голяма верига. Добрата печалба не зависи от това, а от три основни фактора: Цена, качество и лесна рекламация при евентуален проблем. Ако тия три неща можеш да предложиш като малък търговец, ще бъдеш доволен от това, което изкарваш и ще се задържиш сто години. На повечето малки търговци едно от тия неща им липсва и в даден момент почват да издишат. Аз последно време започнах да си купувам консумативи за колата от един малък частник. А ми цените му с 30 процента по-ефтини от големите вериги, качеството същото. Няма опашки, веднага аз съм наред. Станах му доживотен клиент.




Към номер 5: Аве аз не ти говоря за голям бизнес тип, , Шеф Иван Манчев, , Да се заробя в хамалогия с 5 ресторанта и 20 години да не си вида децата само и само да бъда независим. Аз ти говоря за малък бизнес, който да въртя сам без ортаци и персонал, без фирма данъци, промишлен ток и прочие. Не искам да ставам роб на системата. Бизнес, където днес ще купя една стока с два сака например, пускам я да се продава в нета. И всичко да управлям през телефона си, до като с жената вечеряме в някой горин италиянски ресторант. Защото щастието не е в парите, а в свободата, която те ти дават.

 
  ...
преди: 10 месеца, 5 дни
hash: d474f777b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   То хубаво, ама не от всеки става бизнесмен. Отделно си има и доста минуси. Няма да се разправяш с шефове, ще се разправяш с клиенти, работници и институции. Отделно бизнеса е несигурна работа - днес има, утре няма.

 
  ...
преди: 10 месеца, 5 дни
hash: 7469894236
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Продължение от Автора: Най-големите тарикати са прекупвачите. А най-големите неудачници, хората дето те убеждават как няма да стане. Или колко пречки имало бюрокрация, начален капитал бла бла. Най-големите богаташи са хората дето заобикалят бюрокрацията бе. За какво ми е да отварям фирма. Аз живея на Запад, тука данъците са прогресивни. Колкото повече печелиш, толкова повече данъци плащаш и държавата те мачка. Може да стигнеш и до 60% процента данък печалба. Тука данъците отиват основно за социални помощи на Бонго от Конго дето по цял ден лежи и пърди и аз трябва да го храня него и чаветата му да се скъсам от тичане и хамалогия. Един циганин дето довел една циганка на витрините в Амстердам днес вади хиляда евро чиста печалба до като си пие биричката. Строят палати в България без стотинка платени данъци, а чичо Ханс дето има каравана за Бургери на гарата като си плати данъците, разходите, осигоровки, десет вида застраховки я му останат 80 евро чиста печалба на края за деня я не. И цял ден се пече в олио на фритюрниците. Бягай с тая работа от тука. Трябва да рабориш с главата, а не с краката.

 
  ... горе^

...
преди: 10 месеца, 4 дни
hash: f9b5d29707
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Хора, нека първо се уточним. Всички, които мислим за собствен бизнес, го искаме заради свободата, която ни дава крайния резултат, а именно - свободата. Свободата от това да "молиш" тийм лидера или шефа си за отпуска, макар че аз не моля, аз информирам, но хора различни.

За щастие, живеем в модерна среда и ако разширите кръгозора си, имате милион други начини да изкарате пари. Без всичките безсънни нощи, без бумащини и корупция, без мутри и т. н. Можете да спекулирате с акции и криптовалути дори. Последното не препоръчвам, защото си е на практика хазаарт, но все пак е опция.

И да, съгласен съм, че във всички фирми е така, трябва да се мазниш на старите работници, на които тийм лидера им е взел страха и ония като говорят с него вадят един писклив и треперещ глас като на петокласник.

 
  ...
преди: 10 месеца, 4 дни
hash: ee48d0199f
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

17.   Е авторе, какъв ще е този бизнес, дето цитирам "малък бизнес, който да въртя сам без ортаци и персонал, без фирма данъци, промишлен ток и прочие"? А в същото време ще ти дава достатъчно пари, дето да си дремеш вкъщи или пиеш виното в италиански ресторант докато го управляваш с телефона :-) Не мислиш ли, че тези изисквания малко си противоречат?

 
  ...
преди: 10 месеца, 4 дни
hash: aeb303017c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   "А най-големите неудачници, хората дето те убеждават как няма да стане. "

ОК. Първо го направи бизнеса, изкарай 5 лв, оцелей 5 г. само с него, без да работиш допълнително за шефове и ела пак в темата да напишеш какъв си удачник, става ли? Рибата в морето, а ти си приготвил тигана и вече наричаш другите неудачници. А защо не ти минава през акъла, че хората може и да не казват, че не става лесно, не защото са неудачници, а защото са малко по-зрели от теб?

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 4 дни
hash: aeb303017c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   16, ще имаш свобода от шефа, пък ще те заробят клиенти, работници, банки, институции, доставчици. От трън на глог.

 
  ...
преди: 10 месеца, 4 дни
hash: cc21a231fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Нали се сещаш че не си само ти на клона. Милиони хора в света искат това, да лежат, и от компа да работят. Не всеки успява. Такива тарикатчета да не плащат данъци един ден ще си платят с лихвите. Нали някой трябва да те пази от проверки на всяко ниво. Дали ще плащаш на него или данъци ти си реши. Така можеш да се оплетеш с мутри че бял ден да не видиш.

 
  ...

...
преди: 10 месеца, 4 дни
hash: 97bd4995e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Авторе, за тебе може най-голямото наказание да е да работиш за шеф, за други като мен пък най-голямото наказание е да носиш отговорност и искаме спокойна и лека работа, без да си напрягаме мозъка.
Докато се пънеш да измислиш какво още да направиш и подобриш и как да завъртиш парите, аз си свиркам с уста и се чудя къде да си използвам почивните дни, на коя дестинация.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 4 дни
hash: aeb303017c
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

22.   Не знам какво е това масово преекспониране и идеализиране на бизнеса и считането му за манна небесна. Защо повечето хора си мислят, че веднъж като си отворят собствен бизнес и всичките им проблеми се решават и живота им става рай. Даже напоследък по книги, соц. мрежи, семинари и какво ли не само това втълпяват. Естествено блажени са вярващите. А аз да ви питам, вие знаете ли, че статистически на всеки 10 нови бизнеса само един оцелява 5 г.? Знаете ли, че на всеки 10 оцелели 5 г. бизнеси само 1 оцелява още 5?

Истината е, че нито всеки става за бизнесмен, нито бизнеса дори успешен, е решение на всички проблеми. Да, решава едни проблеми, но създава други.

Не разбирам защо хората си представят, че като "станат" бизнесмени и едва ли не по цял ден ще си лежат, другите ще им бачкат, никой няма да ги безпокои за нищо, няма да се разправят с никого и само ще валят едни пари от небето.

Истината е, че напротив - не само ще си зависим от един човек - шефа, а ще си зависим от стотици души - от работници през конкуренти, институции и контрагенти до клиенти. Истината е, че не само няма да работиш, а ще работиш 3 пъти повече. И поне в началото няма да имаш право дори да се разболяваш, защото няма кой да ти плаща, докато не работиш и не носиш стойност. Ако нещата не вървят, не можеш просто да си вземеш шапката и да отидеш при конкурента - борчовете може и до живот да си останат.

Това, което си представяте как бачкате само като ви е кеф и ви падат едни пари, докато вие си обикаляте Хаваите, става само когато бизнеса е вече напълно изграден, а това отнема много много години, дори поколения и не е привилегия за всеки, а за много много малък кръг хора, които са в топ 1% на супер талантливите, да не говорим, че имат и протекции и контакти на високо ниво. Ако можеше всеки вчерашен пикльо с жълто на устата да прави бизнес и да работи, когато му е кеф, кой щеше да бачка и да движи икономиката?

 
  ...
преди: 10 месеца, 4 дни
hash: 25b16ee2ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   До 4 - По-хубаво от диверсифицирано портфолио в 8 цифри нема, ако говорим за финанси ;)

 
  ...
преди: 10 месеца, 4 дни
hash: c9644a2d91
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   Истинската свобода е в изкуствата. Но и те работят за други и парите са малко, освен ако нямаш супер много късмет.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 4 дни
hash: 7469894236
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   От Автора: Защо някои хора ви мислят, че на работа за шеф не носиш отговорност? Дори и пазач на паркинг да си и да решаваш кръстословици по цял ден, пак носиш голяма отговорност. Да вярно е, че да разработиш бизнес може да минат и 5 години. А колко години трябва да се кланяш и да бъдеш роб на някой, до като реши да те назначи при него на постоянен договор и на пълните 8 часа. Трябва да си оставиш здравето там и това пак не е гаранция. Въпрос на избор е да ли ще заложиш хикс време да станеш независим или ще заложиш хикс време да станеш златната кокошка на Пешо с Ламбото и да си наведен цял живот.

 
  ...

...
преди: 10 месеца, 3 дни
hash: 73682898a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   Много хора бъркат назначени шефове със собственици на бизнес. Мениджърчетата са същите като вас, наемници. За собственика няма почивка

 
  ...
преди: 10 месеца, 3 дни
hash: aeb303017c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   25, ако сравняваш отговорността на пазача и бизнесмена, значи ти си нямаш и представа какво е бизнес.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker