Кои професии ще изчезнат заради изкуствения интелект? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121310)
 Любов и изневяра (29736)
 Секс и интимност (14375)
 Тинейджърски (21902)
 Семейство (6477)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3183)
 Образование (7307)
 В чужбина (1655)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18555)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Кои професии ще изчезнат заради изкуствения интелект?
преди: 9 месеца, 19 дни, прочетена 833 пъти
Според вас кои професии ще изчезнат в бъдеще? Ще има ли кол центрове или ще бъдат заменени от автоматични централи? Или поне ще намалее ли нуждата от кол център агенти? Ами програмисти? У нас имам чувството, че всеки втори става програмист. Голяма част от счетоводните отдели могат да бъдат съкратени, защото за някои неще като набиране на отчети може и софтуера да се справи. Голяма част от административните длъжности и много професии, които се изпълняват от хора на компютър ще бъдат автоматизирани, това е факт.

Въпросът е кои точно професии очаквате да изчезнат и какво ще стане с всички тези хора? Не всички имат талантите, визията или дори желанието да станат инфлуернсъри, актьори, певци или са на възраст за която им е късно. Те какво ще правят?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 месеца, 18 дни
hash: c27cbab9b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Мисля, че ще мине много време именно във въвеждане на данни, които да обработи компютъра, защото пак човек трябва да ги вкара.. Доста наивно ми се струва вярването, че компютъра може да се справи сам с всичко.. камо ли да замени човек.

 
  ...
преди: 9 месеца, 18 дни
hash: a9c81fa889
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   Главен счетоводител съм и ти казвам, че няма как ИИ да замени счетоводител. Дълго за обяснение, но на кратко ще кажа, че има много специфични казуси и ИИ няма как да знае ти как искаш да го осчетоводиш и в коя презумпция искаш да попаднеш. Има и много случаи, в които закона позволява няколк начина и е въпрос на сч1етоводна политика. Същото се говореше и като навлизаха счетоводните софтуерни как едва ли не един счетоводител ще може да осчетоводява цяло предприятие. Нищо подобно. Пак си има доволно много работа за всички. Да, софтуера ти прави сметките за неща като курсови разлики, отчети, амортизации и осигуровки автоматично, ама пак си трябва човек, който да му вкара данните, да ги следи, да цъква бутона и да насочва софтуера по кой точно амортизационен метод иска да се начисляват. Да, не е като да го набираш и смяташ всичко на ръка, но чак да изчензе професията, е меко казано смешно.

Колкото до автоматичните кол центрове. Колежка искаше да си поднови дебитната карта. Обади се на кол центъра на банката и пред мен се опита да му обясни какво иска. Ами не можа да и помогне и дори не я разбра. Започна да и говори някакви неща, които нямат нищо общо с нейния казус. Тя няколко пъти се опита да му обясни, че проблема е друг. Не стана. Не я и свърза с истинси оператор. В крайна сметка за един елементарен въпрос се наложи да излезе по-рано от работа и да отиде до банката да пита лично и в крайна сметка ИИ не само не и помогна, ами стана още по-сложно.

Общо взето ИИ малко се надценява. Хората си представят едва ли не, как ИИ ще върши всичко и ние ще сме излишни. Не е точно така. ИИ само ще ни подпомага работата и ще съкрати времето, за която я вършим, но чак да ни замести - абсурд. Да, данните ще се обработват по-качествено и бързо, но до там.

Това е все едно да кажеш, че шевната машина е заменила шивачите. Не, не ги е заменила. Просто е улеснила работата им, но пак си трябва човек, който да работи с тая машина. Или да кажеш, че като са измислили трактора, орачите са изчезнали. Не, просто вместо с вол са започнали да орат с трактор и са започнали да се наричат трактористи, но по същвество пак са си орачи. Да, вярно е, че една нива вместо петима ще я изоре един. Но за сметка на това пък останалите четирима ще са ангажирани в производство и поддръжка на трактора и в още хиляди други нови бизнеси, които ще се пявяват вследствие на тракторите, които щеимат ниужда от инженери, търговци, скалдаджии, механици и какво ли не.

Човешката история е преживяла множество индустриални и информационни революции и много малко професии са изчезнали, а са се появили дори още повече професии. Просто производствения процес е станал по-ефективен и работата малко по-поносима.

Според мен единствената професия, която може да изчезне е шофьорлъка. Дори в момента има Тесли, които се движат автономно. Може би и преводачите ще изчезнат, но това няма да е чак толкова скоро, защото все още не е лесно да се направи качествен преводач.

 
  ...
преди: 9 месеца, 18 дни
hash: bb14f8e110
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

3.   Първо ще изчезнат програмистите.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 18 дни
hash: 46c5f92080
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Безспорен факт е че поне около 40% от всички професии няма да се извършват от хора до няколко години. Говорим за професии, които вероятно няма да се заменят от други.

По-горе някакъв псевдо счетоводител развива смешни теории. Да, за онея специфични казуси в България, където а помощта на счетоводството се укриват приходи и разходи. За тях може би. Навсякъде другаде счетоводителите вече ги няма или тези, които знаят някакъв език ги изпозлват за съпорт и да принтират фактури.
Много други уж трудни и специфични професии също ще изчезнат, особено тези които изпълняват повтарящи се задача

 
  ...
преди: 9 месеца, 18 дни
hash: 34b75caf38
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Номер 3, а ти кой мислиш, че се занимава със създаването и подобрението на изкуствения интелект? Учителя по рисуване ли?

 
  ...


...
преди: 9 месеца, 18 дни
hash: 4251ecb1a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

7.   И без ИИ всичко, което работи в офис на климатик е излишно. Проблемът е, че в Западния свят това са половината от хората.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 18 дни
hash: c2dc5129e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Графичните дизайнери

 
  ...
преди: 9 месеца, 18 дни
hash: 61cacda58b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Никой не знае.

В момента ИИ яко взима работа от художници и копирайтъри. Със сигурност ще засегне работата в кол центрове, програмисти, счетоводители, дизайнери, сценаристи, редактори, лекари, адвокати и т. н.

Много зависи с какви данни храниш ИИ-то. Заради тъпи потребители chatGPT затъпя. Midjourney започна да се "храни" с картинки произведени от други ИИ и започна да дава дефекти (а тамън му бяха пооправили рисуването на ръце). Ще трябват някакви допълнителни филтри в невронните мрежи за да се избегне храненето с боклук.

Ето ти нещо над което да се замислиш. До сега винаги сме надценявали влиянието на иновациите в краткосрочен план и сме го подценявали в дългосрочен. И почти не е имало иновация която в толкова краткосрочен план да породи толкова промени колкото ИИ. Вероятно промените в дългосрочен план ще са по-големи. Като промени които би предизвикал бих го сравнил с процеса Хабер-Бош - ще е нещо голямо.

От 80-те има много подходи по които се работи по ИИ, но Големите-Лингвостични-Модели са нещо сравнително ново, което се оказа, че работи доста добре - и само до преди 10 години дори не бяха в радара на изследователите в тази област. Това е най-големият пробив в областа и в момента тепърва започват да се наливат пари там. Така, че очаквай да стават по-умни. Почват да се правят и специализирани чипове за ЛЛМ което да подобри пр

 
  ...
преди: 9 месеца, 18 дни
hash: 3d1b0c290c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   Изкуствен интелект все още няма направен... Това са популярни думички, които се тиражират, за да заместят истинското име - machine learning. Като си обясниш това, ще ти стане ясно и кои професии ще изчезнат - всякакви които можеш да "трениш" машина да ги прави чрез база от данни откъдето да гледа. Това популярно ChatGDP не е нищо друго освен машина тренирана да търси в база от данни. Поне от 20-30 години има подобни, просто не бяха толкова добри. Самият Google също е нещо подобно, защото му казват (босовете на Гугъл) точно как да търтси в тая база данни, и какво да показва, кое да крие. Ето затова му викат "изкуствен интелект" - за да скрият, че е просто програма като всяка друга, правеща каквото и е казано отгоре. Като му викат популярно "интелект" незапознатите си мислят, че може да упражнява наистина интелектуална дейност от само себе си. Не, не може.

Пример за професия която ще бъде заменена - Гугълци нали наемаха хора да замаскират номера на коли и лица в Гугъл мапс. Ей това 100% ще се автоматизира. Друго нещо което правят е автоматично цензуриране - търси по ключови думички - написани или изговорени, и ако някоя думичка не му харесва - затрива ти поста/видеото и т. н. Могат да го пуснат също да слухти по телефоните какво говориш. Идеално е и за следващото поколение роботи които ще могат да изпълняват повече неща - и военни, и комерсиални. Заради това е огромният интерес към тези технологи.

Няма как да замести професии които искат човек да си говорите (като кол център или продавачи), или изискват истинска интелектуална работа. Просто автоматизирането на тривиална работа ще продължи. Хора без професионален опит в нещо, ще си намират все по-трудно работа. Това си е факт, а такива бълваме в огромни количества. Какво ще ги правят... Еми случват се разни неща - вируси върлуват, войни се водят... Ще го измислят.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 18 дни
hash: c91566e651
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Най-древната сигурно ще пребъде навеки.

 
  ...

...
преди: 9 месеца, 17 дни
hash: bb5f1b86a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   10 по-бързо минавам на касите за самообслужване в супермаркетите. Може да не изместят изцяло продавачите, но броят на намусените касиерки ще намалее. Относно кол центровете - и там дано да има съкращения, това е робска работа.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker