Живот в България - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121602)
 Любов и изневяра (29819)
 Секс и интимност (14411)
 Тинейджърски (21920)
 Семейство (6491)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4715)
 На работното място (3194)
 Образование (7320)
 В чужбина (1660)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1742)
 Други (18634)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Живот в България
преди: 4 месеца, 21 дни, прочетена 1152 пъти
Здравейте! Момиче съм на 23 години, искам да чуя вашите искрени мнения и съвети по въпроса. Мога да кажа, че водих горе-долу нормален начин на живот като за възрастта си, нямах големи финансови възможности, но се оправях. След започване на пандемията нещата станаха доста зле на работното ми място, нямахме работа съответно ни плащаха по-малко, а точно тогава всичко се покачи много рязко. Бях студентка и трябваше да си покривам всичко сама квартира, сметки, образование и тн. Беше ми много трудно, финансово бях на ръба и време за учене имах минимално, казах си, че така няма да стане. Реших да прекъсна и да замина за чужбина при приятели. Живота там, който водя е доста по-висок, но просто не е моето място. Плана, който си измислих е да събера пари, които да вложа в образованието си, което не завърших и отделно да имам за сметки и други разходи, понеже специалността ми не е лесна и с работно време по цял ден нямам как да завърша. Успях да събера доста хубави пари и в момента се върнах в България за да завърша. Тук идва най-големият проблем и ограничаващите мисления на 80 процента от хората. На когото и да кажа, че съм се върнала за да уча и след това да работя това което съм завършила и ми харесва, всички остават потресени от казаното, как при положение, че съм имала толкова хубави доходи в чужбина съм се върнала в тази”ужасна” държава. За мен България е страхотна и, ако се потрудиш мисля че можеш да имаш добри доходи. Всички ми казват, че съм била мечтател и тук никой няма пари. Ами не мисля така. Нашите не спират да ме разубеждават, че няма смисъл да уча тук, а е по-добре да се върна в чужбина, където изобщо не ми харесва и да търпя всичко. Имам ясен план и поставени цели след завършването си, но всички около мен повтарят само едно “тук е ужасно” “Тук нищо не става”. “Забрави за целите си никога няма да успееш тук, дори да учиш”. Кажете ми тези изказвания, реалност ли са? Защото аз не мисля, това са хора, които не са успели може би да направят нещо, или поне аз така си мисля? Ясно е че няма лесно, но не е невъзможно. Моля за вашите искрени мнения по въпроса. Смятате ли, че наистина, ако учиш и искаш да се развиваш, отново не можеш да имаш хубав стандарт на живот. Смятате ли, че наистина е толкова зле положението тук, защото аз не го виждам чак толкова зле? За мен това е ограничаващо мислене, което не е реалност, поправете ме, ако греша. Ще се радвам да чуя също така с какво се занимавате и доволни ли сте от стандарта си на живот, благодаря!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 месеца, 20 дни
hash: c0d04bba20
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Прави са хората.
Ако си момиче - платени услуги или onlyfans.
Ако си момче - незаконни дейности.
С учене и работа никой не е забогатял, колкото и да се налага като формула за успех за съжаление....

 
  ...
преди: 4 месеца, 20 дни
hash: 56abba161f
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   България няма светло бъдеще, ако ти не, то децата ти ще емигрират... по качество на живот сме последни в ЕС.

 
  ...
преди: 4 месеца, 20 дни
hash: 6743cc2b73
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Какво учиш?
Ами живота не е само пари, но те са нужни. Аз имам доходи колкото да изкарам месеца. Последните месеци не ми стигат парите до другата заплата.
Тук са роднините ти, знаеш езика и е нормално, ако в чужбина не ти харесва. Живей както ти искаш, другите да гледат себе си.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 20 дни
hash: bf0a7e05ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Истината е, че тук средата не е много добра, но това си зависи от всички нас, от друга страна и тук можеш да си докарваш добри пари, стига да си целенасочена в желанията си.

 
  ...
преди: 4 месеца, 20 дни
hash: 90ac5fa7e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

5.   Зле е и ще става още по-зле с този боклук в парламента. Сега и бежанци ще ни натресат, освен всичко друго. А и не е въпрос само до доходи, виж каква кочина е навсякъде...

България е добро място за хора с нелегални доходи, които укриват данъци и осигуровки - строители, плочкаджии, крадливи политици и чиновници, разни търгаши и далавераджии. Всичко е заради беззаконието и масовата корупция навсякъде.

 
  ...


...
преди: 4 месеца, 20 дни
hash: 26052faf9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

6.   Авторке, аз си обичам България и те поздравявам за решението си да се върнеш тук!

Камъкът си тежи на мястото!

А и най-важното България е Православна държава и навсякъде тук цари Божията благодат: има и много Православни храмове, манастири, църкви, духовни хора...

А в чужбина - вече са почти езичници!

Така, че еднозначно - решението ти е най-доброто!

И недей въобще слуша такива негативни мнения за България!
Следвай целите си и всичко ще се нареди!

А и много по-важно в живота е не материалното, а духовното!

На второ място е много важно да си намериш добър и подходящ съпруг, и да си създадете добро, сговорно, задружно семейство!

Но, внимавай много! Не се увличай по "атрактивни за жените" мъже! А гледай следните много важни неща:

Човекът да е добър, добродушен, благочестив, сериозен, отговорен, милостив, жервоготовен - това са на-важните качества за един мъж, за да ти бъде добре с него!

Сключете си и църковен брак, и винаги се стремете към Бога!

Положението в България, като изключим продажните на запада и американците управляващи политици, е нормално.

Аз се занимавам с компютри, инженер съм(не програмист!), вярващ и въцърковен православен християнин, женен съм за добра и вярваща жена, имаме добро, сплотено и задружно семейство.

Не вземаме високи заплати, но живеем скромно, харчим разумно и умерено, имаме добра финансова дисциплина, нямаме пороци от типа: хазарт, алкохол, цигари, изневери...

Парите ни стигат, но по-важното е , че духовно се чувстваме добре!
Ценим това, което имаме!
И за всичко благодарим на Бога!

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 20 дни
hash: d46b69f98f
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

7.   Никой няма пари ли???? Влез в Лидл и Кауфланд и погледни количките...

 
  ...
преди: 4 месеца, 20 дни
hash: 5ed25479ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   България наистина е много прекрасна страна, но не заради образованието, нито заради перспективите. Още по малко заради масата от хора в нея.
Тя е прекрасна, защото е твоята страна.

Проблема идва от там, че масата хора продължават да са закостенели, не са били навън за да видят какво е и да сравнят. От там и вземат за даденост всичко в България, вместо реално да се потрудят, както казваш и да си пооправят кочинаката си. Да понесат отговорността на български гражданин.
Поздравления за взетото решение да се прибереш! Само така!

 
  ...
преди: 4 месеца, 20 дни
hash: e5584a9ac5
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

9.   Здравей,

По принцип в България за една и съща длъжност/работа сравнено със Западна Европа няма как да взимаш същите пари и да живееш по същия начин, това е факт.

Не е вярно обаче, че не може да живееш добре, в България има много богати хора, както и такива, които си живеят прилично(аз включително) - имат собствено жилище(това е голямата разлика със запада, където масово са под наем), имат работа която харесват, имат социална среда.

В чужбина доколкото имам впечатления първо, че всички са под наем, второ социалната среда им е много зле, трето изкарват добри пари, обаче и там остават парите, почти не познавам хора под 40-50 години, които да са заделили някаква сериозна сума от чужбина, за да си 'оправят живота' - тоест да се върнат и устроят тук.

Повечето са волю-неволю наемници, не успяват там да постигнат нищо значително - вече знам такива след 20 години дето се връщат и нямат НИЩО - идват си с куфара с дрехите, както са тръгнали, на един такъв му слушах изповедта миналата година, беше с колело човека, 20 години по чужбина, викам му е не съжаляваш ли, че замина? 'Не'...

Та то решението си е твое - ако ти е за парите отивай в чужбина, да ще живееш по-изобилно, ще харчиш за кафенета, за стоки, излизания. Обаче повярвай ми, нито ще изработиш достатъчно, за да имаш собственост или бизнес там, нито пък вероятно, ще изкараш достатъчно стаж, за да се пенсионираш по 'европейски'.

Помисли добре, животът в България не е лесен, но поне си знаеш, че е твоето, майка, баща, ще има кой да ти помогне, в чужбина си сам с малкото повече пари това е единствения плюс

Какво работя? 2 неща - в сферата на строителството и държавен служител.

Доволен ли съм? За себе си да, на мен не ми трябват всяка седмица нови неща, десетки излишни дрехи, последен модел телефони и други глупости и играчки, за да бъда щастлив.

Имам време за всичко - да уча(сега уча нов език), да спортувам, имам социална среда

Имам и доста близки/познати по чужбина, голяма част от тях УЖ са добре и доволни и всички мислят да се връщат? !? Ама така ги е завъртял живота и ежедневието, че въобще не могат и да се върнат дори да искат - нито имат ясна визия и план, нито нищо

Т. Т.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 20 дни
hash: 028f97eabf
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

10.   Как така никой няма пари??? По-голяма глупост не съм чувала. Някои хора в стремежа си да принизят страната и живеещите тук не се чуват какви небивалици дрънкат. Голямо възхваляване на чужбина, голямо чудо. Иначе ако си некадърник никъде няма да успееш и да имаш пари. Общо взето Запада върви яко надолу, точно заради навлеци от цял свят. Ние откъдето се връщаме те натам са тръгнали. България се опитва да излезе от кочината, Запада тепърва затъва. А пенсии едва ли някой роден след 90-та ще види. И не само тук, навсякъде годините се вдигат постоянно. Забавляват ме наборите, които си мечтаят че ще лежат и ще взимат пенсия. Още едно доказателство как нямат връзка с реалността милеещите и жадуващите за чужбина
ж, 25

 
  ...

...
преди: 4 месеца, 20 дни
hash: a1864c0b9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   На 23 си имаш време и тука да пробваш и в чужбина да заминеш, всичко в живота си трябва да правиш от личен опит и убеждение, а не защото еди коя си стринка, мислела еди какво си. Кат не ги кефи в България, що не заминат те? И ще се почне едно вадене от 100 кладенеца вода - що не можели.
Хорското одобрение за действията си, никога няма да получиш ако ще и на ръце да ходиш по тяхна воля.

 
  ...
преди: 4 месеца, 20 дни
hash: 0d4243cc04
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

12.   "ограничаващите мисления на 80 процента от хората"

Моме, хората тук... пък и не само тук, може да имат ограничено мислене, но това не означава, че нямат богат практически опит...

Явно не си го разбрала до сега, но образователната ни система е под всякаква критика. От началните класове, до т. н. висше. Програмите са стари, водят ги хора които за нищо друго не става, щото няма как да привлечеш кадърни кадри с мизерни заплати. Сульо и пульо влизат да учат висше, изкласява се със зубрене и преписване. С малки изключения, хората излизат хора без реален опит и познания. Затова самите работодатели не държат особено да имаш висше, освен когато е просто неоходимо - за медици, адвокати и т. н. На какво държат... ами във малкото фирми които се върши качествена работа и се печелят пари - реален опит и знания. А в останалите - шуробаджанащина.

Това го знае и най-простия човек в България. Съжалявам че се надценяваш толкова, летиш някъде из облаците и си представяш, че човек само трябва да "вярва в себе си", да има "големи мечти" и нещата стават. Дори на запад не е вече така... Да се прибереш в България да... "учиш" наистина е тъпо решение, но си е твоето решение, ще си го изживееш, лошо няма.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 20 дни
hash: 08178df5cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

13.   Това е пропаганда, която тече от десетилетия. Да се махаме от тук. В България всеки, който не го мързи, умее нещо и знае да си прави сметката, живее повече от добре. Аз съм от по-старото поколение и като се сравним с моите приятели и познати, които емигрираха преди 25 години-стандартът на живот или е еднакъв, или ние сме с по-висок. Но пък качеството на живот в България е по-високо. Тези години ние прекарахме заедно с близките и роднините си. Децата ни познават и общуват постоянно с бабите е дядовците си. Това е изключително важно. Родителите ни са щастливи и не се чувстват изоставени, помагат с каквото могат. България вече е модерна държава, която се подобрява всеки ден. Има още какво да се желае, но и това ще стане. Аз от 2012г. нямам познат, който да е емигрирал. Нямам и такъв, който се е върнал де, но няколко си купиха имоти тук, а няколко направиха основен ремонт на притежаваните имоти, като им писне да се върнат.

 
  ...
преди: 4 месеца, 20 дни
hash: b6c7eeac3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Действай си по плана и хич да не ти пука кой какво ти казва. Успех!

 
  ...
преди: 4 месеца, 20 дни
hash: 002adab32e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Не прочетох публикуваните мнения, защото не харесвам негативни хора. За мен образованието е много важно, причините ти ги знаеш. Не се насилвай да живееш в чужбина, след като не се чувстваш добре.

 
  ... горе^

...
преди: 4 месеца, 20 дни
hash: a724ae3739
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Много е относително и всеки сам трябва да си прецени къде ще се чувства по-добре. Ако говорим за чисто икономически стандарт на живот, на всеки му е ясно къде е по-добре и това не е мнение и субктивизъм, а чиста статистика и математика. Но къде ще се чувстваш по-добре и по-щастлива, вече е въпрос на субектизивъм. Така че сама трябва ад си прецениш. Но и имай предвид едно - ти си още твърде малда, за да имаш трезва преценка. Не си се сблъсквала с реалния живот. Имаш някакви свои предположения, ама доколко те ще съответстват на реалността е съвсем друг въпрос. Ако те познавах лично, може би щях да ти дам някакъв съвет.

 
  ...
преди: 4 месеца, 20 дни
hash: a191508bce
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

17.   Правилно са ти казали хората. И аз ти казвам същото. Също прекъснах и заминах за чужбина, и нямам намерение да се връщам. Какъв беше проблемът да запинеш някакво висше в държавата, в която си пребивавала?
Ж24

 
  ...
преди: 4 месеца, 20 дни
hash: 951f9da283
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

18.   Казали са ти истината, живеи си в чужбина, така ще имаш добър живот, тук за жалост нещата ако си обикновен човек са много трудни, хората работят на няколко места за да оцелеят, това е истината.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 20 дни
hash: 39f659d8c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Всичко зависи от това ти как ще се чувстваш. Парите не са всичко, но са много важно нещо и това за много хора е водещо. За това така ти говорят. От друга страна не всеки става за емигрант. За мен чужбината е "джоба ти пълен, но душата празна", казано в едно изречение. Или "чуждото свое не става" никога. Както искаш го приеми. Това го казвам след повече от 20г. навън.
Ти си вземи решение на база твоето светоусещане. Никой не слушай. И мен дори не слушай. Никой не ти е в сърцето и не може да те разбере какво ти е. Това, за което не вземеш" правилно" решение живота ще ти покаже пътя.
Не казваш какво искаш да учиш. Но от друга страна нали трябва да има хора в БГ, за да облагородяват страната и работят за нея...

 
  ...
преди: 4 месеца, 20 дни
hash: b382a68e25
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   13 не всеки емигрира заради парите. Има и други причини - любов, просто да не хаписва нашата култура и език и т. н.

 
  ...

...
преди: 4 месеца, 20 дни
hash: 1aefc17a01
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   Моя съвет е просто да не споделяш с хората такива работи.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 10 дни
hash: f5b776a82b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Просто си надраснала средата си и по-рано си се осъзнала от хората в обкръжението си.

 
  ...
преди: 4 месеца, 9 дни
hash: b382a68e25
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   Един ден може да ти се походи в чужбина на екскурзия ето така и като видиш, че само хотелът за една седмица ще ти е 800 лева да речем, отделно транспорт и билети за театри, музеи и т. н. и едва ли не ще трябва да ядеш храна от супермаркет там и ще са кажеш "Хубаво аз работя в любимата си родина любимото си нещо, но не мога да си позволя това". То всъщност и у нас на морето вече е 800 лева на седмица.

 
  ...
преди: 4 месеца, 9 дни
hash: 921fcf2369
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

24.   Животът си е твой! Както каза и друг някой, бе споделяй своите планове с хората. България има нужда от нашата любов, човек има само една майка, един дом, и една родина. Това не са глупости! Какво стана с хората.... Новия айфон, новата кола, новата парцала, неща като родина, семейство, чест, вярност, вяра... ги взимат на присмех. Това вече е проблем! Ако тези думички за човека нищо не значат, то той е по-скоро биологичен вид някакъв, но не и Човек! Айде моля, колко пари ви трябват, за да живеете нормално и щастливо? Един милион, два, колко? Не се наядохте, както се казва... Хората са вече уникално разглезени, със своите супер модерни телефони, с по две коли на семейство, собственост някаква, прилични дрехи и всичко, ама все недоволни и гладни, горките. Замислете се, тикви такива, има глад, ама истински глад на някои места, има войни, има окървавени деца, има майки, загубили децата си, има деца без родители, има какво ли не по тоя свят. Радвайте се на малкото, иначе Бог, в който дори не вярвате, ще ви го отнеме, бъдете сигурни!!! Айде стига спали и сънували молове само.... Че аман от мрънкорляци.
Авторите, голямо Браво на млад човек, който има душа и сърце за родината. Ще се оправиш, където и да си, зависи от личните ти качества. И в Канада да си, и в най-развитата страна да си, ако си некадърник все ще си зле. Ама кой да разсъди толкова.... Остави мрънкачите в тяхната тъжна реалност и бъди щастлива с малкото, , а да дойде и голямото. Успех!

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 8 дни
hash: 3bc703735c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   Авторке, щом учиш висше защо не проучиш колко взимат повечето специалисти, вместо да пишеш тук. От висше до висше има огромна разлика. Ако можеш над средното да работиш не виждам проблем. Дори в България мисля, че е по-хубав живота. Но няма как да не се сблъскаш със завист, това трябва да се приеме. Гледам много хора в чужбина използват това като предтекст, че не искат да се връщат. Тоест културата в някои държави няма какво да се лъжем е на по - високо ниво. Хората не са озлобени и са любезни. Но в крайна сметка това не знам дали трябва да е основа за заминаване. Защото не можеш да замениш майчиния си език, не можеш да промениш собствените си български качества и манталитет в замяна на чужди. Така че в България трябва да се игнорира завистта. И все пак в чужбина има една система, която в България е счупена. В България сме известни навсякъде с корупцията.

 
  ...

...
преди: 4 месеца, 1 ден
hash: 69813d811a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

26.   Не бъди като тълпата, а outlier! В чужбина винаги ще си пришълец, ако не си роден там. Имах състуденти и приятели заминали на 3, 5, 7 годинки-пак ги гледаха като циганите ние тук в Германия и ЮК. Жена ми е следвала в САЩ и след 5 години се е върнала. В момента е ръководен кадър в международна компания. Заплатата й е една трета от тези в ЮК или Западна Европа, но там данъците са 45% и от десет хиляди евро на месец ти остават пет и малко а хубав апартамент е няколко хиляди евро/паунда на месец. Аз съм учил също цел живот от пети клас съм селектиран бил за СМГ с две паралелки само от 5клас. Като студент съм бил буквално хамалин и давах уроци по математика и финанси. От осем години работя пак в България. Семейни заедно сме над 15к лева на месец от образование и заплати-може да работим от цял свят. Но с такива заплати от чужбина в България се живее най-добре. Не харчим за коли и хотели, но ако си видял и чел искаш хубава храна, вече за съжаление аз сам харча по 100лв на ден само за храна/напитки без алкохол. За семейство в България и в цяла Европа вече смятам че трябват поне 5000 евро/10к лева за нормален живот без ограничения, но и без излишен лукс. Мен ми стига че си купувам каквото и каквото искам навсякъде по света от Токио до Топлите острови и мога да правя две почивки извън Европа на година-иначе пътувам с автобуса и с колело...
Тоест ако си студент и трябва да работиш за 1500лв и днсплащ наем не виждам как може да се оцелее. Моя съвет е да се учи и работи в чужбина, където заплащането е на час, а после да се прави кариера в България. Но без специални умения не става. Не може да не си учил от седми клас, да искаш високи доходи и да мислиш, че само с проституция и наркотици се изкарват пари

 
  ...
преди: 1 месец, 23 дни
hash: 67a324e6a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   Макар и трудно можеш да изкарваш добра заплата и в България. Обаче такива позиции едва 5-10% и по-малко и идват с много труд и работа. Иначе за всяка професии си има фирми еднорози, които с късмет и труд ще ти дадат добра заплата, но като стигнеш там, ще видиш колко стресово се изкарват тези пари.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker