Ритуалът за ''Добре дошли'' на новите служите от старите - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121528)
 Любов и изневяра (29799)
 Секс и интимност (14406)
 Тинейджърски (21915)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3193)
 Образование (7319)
 В чужбина (1658)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18607)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Ритуалът за ''Добре дошли'' на новите служите от старите
преди: 3 месеца, 16 дни, прочетена 1006 пъти
Защо е тази тенденция? Вече за втори път ми се случва да започна работа и на интервюто шефа казва, че уж има кой да ми обяснява, но служителите на които са ме поверили нито обясняват всичко, нито ми дават нещо да правя. Напротив те си го вършат сами и се крият все едно са открили нещо за което ще спечелят Нобелова награда и не трябва никой да го вижда.
Вчера отидох до кабинета на колежката, която ме обучава и чух да ме коментират, че нищо не мога и ми няма доверие - т. е. не ставам за нищо. Е как така говори при положение, че нищо не ми дава да правя.
Между другото обаче не е само при мен така. В последните години винаги, като се срещна някоя позната или се чуем по телефона и се заговорим за работа. Всичките без изключение обясняват едно и също, когато имат нови колежки как ги обучавали и те нищо не разбирали и за нищо не ставали.
Та искам да се обърна към вас драги ''стари'' работници /работещи на едно място над 10 години/. Защо го правите? Защо не казвате и не показвате всичко? Нима вие сте се родили научени, ако с вас така постъпят как бихте се чувствали? Нали всички сме там да работим и взимаме заплата? Какъв е смисъла едни да правят всичко, а на други нищо да не им се дава нищо /между другото само с гледане не стават нещата/?
Не на последно място искам и съвет от някой от сайта, преминал подобно нещо. Как да направя така при положение, че никой нищо не ми дава да правя да се науча и да придобия опит? Защото и заплатата е добра и мястото ми харесва и не искам да го загубя.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 месеца, 16 дни
hash: 07cd67aab1
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Много просто - конкуренция си им. Преди години когато имах правомощията да казвам на хора какво да правят в едно производствено предприятие един от по младите новоназначени ми се оплака че майстора на машината не му показвал и не му казвал нищо. Аз попитах майстора, а той ми каза:
-Да не съм луд, аз съм на 55, той на 25. Утре ще се научи и ще стане по добър от мен, мен ще ме изгонят преди пенсия, а него ще го оставят да работи!
На следващата ми работа също никой почти нищо не ми е казал. Така че навсякъде е така. Имай желание и упоритост и всичко ще се нареди с времето.
Успех!

 
  ...
преди: 3 месеца, 16 дни
hash: e362dabc92
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Звучи като предизвикателна ситуация. Възможно е причината за този модел на обучение и работа да бъде слабо организирана комуникация вътре в екипа или липса на ясни насоки от ръководството. Може да опитате да инициирате открит разговор с шефа или колегите си, изразявайки интереса си за учене и сътрудничество.

Питайте какво конкретно се очаква от вас, изразете желанието си да научите повече и да допринесете за екипа. Важно е да изградите отношения и комуникация, за да се разберете с колегите и ръководството.

 
  ...
преди: 3 месеца, 16 дни
hash: f52d657ccc
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Това се получава, защото в България са малко читавите фирми. Обучението би следвало да е сериозен процес със съответните специалисти, които се занимават само с това.
Колегите ти нямат в длъжностната ди характеристика клауза да обучават, съответно не взимат пари за това, защото вероятно освен че от тях се изисква да си свършат перфектно работата, се очаква са намерят време да те обучат, което практически е невъзможно. От съвсем друга страна, в повечето фирми има голямо текучество на кадри и ся представи си някой от тия биват нагърбени с това, чест стари колеги, че им е писнало да обясняват нещо и да знаят че ти ще седиш месец два и ще си биеш шута.
И точно по тази причина в България има недостиг на квалифицирани кадри, които освен образование, да имат и опит в сериозни предприятия, защото такива хора си знаят цената и искат пари, а пък бг шефовете не искат да плащат пари.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 16 дни
hash: 1f3348a623
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

4.   Здравей, искрено ти съчувствам мила! Знам какво е. Пазят територия това е. Особено ако не е тежка физическа работа и ако са предимно женски колектив. С мъжете не е точно така. Ако имате колеги, сериозни мъже по-скоро те могат да са по-отзивчиви. Или сменяш като мен работа докато попаднеш на точни хора. Ако работата ви беше неприятна повярвай ми с голямо желание щяха да те обучат. Целта е да те отстранят, защото помагайки ти се страхуват, че ще им бъдеш конкуренция. Била съм в такава ситуация. Зависи от шефовете ти. Където и да отидеш е така, жена съм, но женската подлост е безкрайна.

 
  ...
преди: 3 месеца, 16 дни
hash: 7fa5964f9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Интересно. При мен пък тенденцията е да ми провеждат "обучение" в рамките на ден-два, след което положението е "оправяй се сам" и общо взето сам/а се обучаваш в движение. Както и да е... Ако нищо не ти дават да правиш, в един момент някой от горните етажи може да те смъмри, че бездействаш (имам приятелка с такъв опит). Съветът ми е да коментираш това с робучаващата/обучаващите, а ако няма резултат - и с прекия ти началник, за да се вземат мерки, защото нищо чудно да изпаднеш в още по-лоша ситуация от настоящата, ако нещата продължат по този начин.

 
  ...


...
преди: 3 месеца, 16 дни
hash: 2c4ea1519f
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   Кое не ти е ясно, не ти дават, защото ти нямат доверие! Отишла си да работиш, а и ти и те твърдите че нищо не си свършила, нима не знаеш длъжността за която си наета?
По принцип би трябвало да знаеш за какво си наета, и като идеш на работа да се захванеш, а обучение не значи стар служител да се хване и да те научи изцяло как да работиш, а само да те насочи за спецификите на самата фирма. Стария служител не е там за да ти даде работа и да те оценява как си я свършила. Работодателя с подписването на договор ти е дал работа, той е и човека който ще прецени дали си му достатъчно полезна.
Отиваш на рботата на която си наета и сама почваш да работиш, ако си счетоводство, обучителя е за да ти каже в тяхната фирма дали искат отчета още на 1 дата или може да е в първите 7 дни на следващия месец. Но самия отчет би трябвало сама да можеш да оправиш.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 16 дни
hash: 6735e1d0c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

7.   Е това е стар трик, да не им вземеш работата...

 
  ...
преди: 3 месеца, 16 дни
hash: 4cf430a574
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   Що за въпроси, елементарно е обяснението - голям страх да не останат без работа, някой друг да не усвои уникалните им умения. А това, че някой нищо не може и не става са банални бърборения колкото да оплюят някого. Десетки пъти ставам слушател на разговори в супера между 2 служителки (не едни и същи). Едната мърмори как еди коя си нищо не правела и чакала тя да го направи. Сигурно като е с другата ще каже същото за тая първата. Просто жените обичат да се кълват и оплюват. Чувстват се сплотени, ако имат общ враг. По-опитните интригантки прилагат и друг тъп номер - Ти знаеш ли оная какво каза за теб... Върви после се оправяй.

 
  ...
преди: 3 месеца, 15 дни
hash: 5a9a5b1c4c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Едно важно уточнение е нужно - на теб дали ли са ти определена задача или не? Не знам какво е естеството ти на работа, но ако не ти е дадена конкретна задача, както на мен ми изглежда по написаното, според мен е нужно да отидеш при шефа и да му кажеш. Той трябва да е наясно че трябва да разпредели задачите измежду екипа. Отивайки при шефа/шефката, ти ясно декларираш че не ти е поставена конкретна задача и съответно си на изчакване. Така няма как да бъдеш обвинена в нещо, защото е отговорност на фирмата след като наеме някой, да му постави задача (логично).
Но ако не ти е поставена задача, и ти просто си седиш и чакаш, може в един момент да бъдеш обвинена в нищо правене (което вероятно е и целта. Това, което зависи от теб, го направи, другото е извън твоя контрол.
Подкрепям останалите мнения, че тези неща се правят целенасочено. Брутална е действителността в родината ни. Не знам дали страховете на хората за работното им място за основателни или не, но крайната вина е на работодателите. Отговорност е на шефовете да осигурят сигурност за своите подчинени, така че те да не треперят за работните си
места, и да внедряват новите кадри в екипа. Нарича се мениджмънт. Мениджмънта е ужасен.
Най-голямата пародия е че с това темпо, след 20-30 години няма да имат работници, които да изкарват пенсиите на сегашните млади. С демографската криза и имиграцията съвсем няма да останат работници. Да ги питаме тогава какво ще правят. Те даже трябва да ти постелят червен килим, защото си млад човек, който сега се присъединява към капиталистическото колело, и ще изкарваш пенсиите на някого. Вместо да имигрираш или да седиш на помощи, ти искаш да работиш, но не, те ще те саботират до безкрай, и България сама ще се самоунищожи.
Прецени си битките и направи това, което зависи от теб. Но със сигурност поискай да ти дадат работа, поискай от шефа.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 15 дни
hash: 6b9d5f5d7e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

10.   Прочети темата "Не мога да се зарадвам на повишението на приятел".
Не се сърди на колегите, а на тези, които са те наели без да имаш нужния опит и възможност да се справиш с работата. Нали има характеристика на работното място с изисквания какво точно се прави? Щом са те назначили и ти плащат за нещо, очаква че можеш да го правиш, не тепърва да се учиш. Старите служители не са учители и не им плащат за това, както казва и номер 3.

 
  ...

...
преди: 3 месеца, 15 дни
hash: 9e9b2cef18
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

12.   Имал съм ситуация да завися от момче на половината на годините ми. Буквално го докарваше, че нищо не правя както трябва. В един момент започна да ме топи, че си стоя без работа. Получи се интересно - бях говорил с шефа преди това, че въпросният ме игнорира. Беше ме успокоил, че няма проблем. И... после ми се развика, че съм стоял без работа. Е, няколко дни след това буквално ми се молеше да остана. Онзи щял да се маха. Показах му комбинация от три пръста между, които е най-дълъг средния. Това, разбира се, малцина могат да си го позволят.
Запомни: "занаят се краде"! Мислех, че е отживелица, но за съжаление не е. Свивай се, прави се на смотан, но влагай максимално старание в работата. Дебни незабележимо за тънкости. Гледай да пристигаш по-рано на работата и да си тръгваш по-късно. Също и с почивките - свивай си ги за твоя сметка. Няма никаква рецепта за успех в гаден "колектив". Ще трябва да се наложиш. Как - с разум, тактика и ентусиазъм.
Успех!

 
  ...
преди: 3 месеца, 14 дни
hash: d432121573
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Аз пък попаднах в ситуация да работя на ново място с стари колеги, те двамата и аз ама темерути не говорят. Като ти обясни с половин дума, или ти каже нещо да направиш -после вика : Е ти буквално ми вземаш думите... Казал веднъж нещо, после ам аз нали ти казах. То никой не го чул, казал под носа си. Синът му работи у фабриката дето е той, и искал да го вземе него да го обучава. Ама на шефовете не виждат потенциал в хлапето, и оня сърдит прави на пук и не показва, не обяснява само дига ръце като някоя чайка. А бе тегаво си е...

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 28 дни
hash: 9b43e1d79a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Гнусната провинциалщина на българина... Дъртаците, които съботират всички младежи с желание за работа, да се замислят кой ще им изработи пенсиите след няколко години...

 
  ...
преди: 1 месец, 28 дни
hash: afa63e4ebe
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   А ти питаш ли или само чакаш да ти обясняват? Защото аз обяснявам и то влагам буквално часове, но когато някой насреща ме гледа като теле в железница, ми писвамного бързо. да не говорим, че не знам аз какво ти е в главата и какво разбираш от това, което ти обяснявам. Така че не чакай на готово да ти е сдъвкано всичко и хората да си мислят какво не разбираш, ами питай! Интересувай се, икай да знаеш защо нещо е така, а не иначе.

 
  ...
преди: 1 месец, 28 дни
hash: 9a94629d66
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Здрасти. Аз съм на 32 и работя в офис от 5г. Когато започнах никой не ми помогна. Всичките ми колеги тогава бяха по-големи от мен. Бързо схванах, че сама трябва да се обучавам и да си търся задачи. Скоро вече бях най-добрият работник, съответно ме повишиха. Не съм обръщала внимание на останалите. Когато идваха нови хора все аз ги обучавах- имаше и 20 годишни, имаше и 44 годишни. Различни характери и възможности, общо 5 човека. Всички до един ми се качиха на главата. Искаха от мен да върша и елементарните задачи, които им давам, макар към онзи момент да имаха стаж по 6-7месеца. Не проявяваха и инициатива. Редовното измиване на ръцете беше "аз съм нов/а, питайте еди си кого". При въпрос от началник на сектора за свършената работа се отговаряше "Тя така ми каза". Някои си позволяваха арогантно отношение. Част от "старите" колеги тогава ми се подиграваха и разбрах защо. От тази година не обучавам новия колега и се чувствам добре. Помолих началството да избере друг човек, който да обучава. Мисълта ми е, че има резон в лафа "вратът на вълка е дебел, защото сам си върши работата". Съдя от позицията на човек бил от "двете страни на барикадата" и те съветвам да разчиташ саво на себе си. Чети методиките, самообучавай се и не опирай на никого. Не знаеш, дори, дали някой нярочно няма да ти каже нещо грешно, за да сгафиш. Успех.

 
  ... горе^

...
преди: 1 месец, 28 дни
hash: 921cb13541
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Виждат те като конкуренция. Страх ги е в даден момент да не станеш толкова добра, че при първите съкращения или намаляне на работа някой от тях да изхвърчи, а ти да останеш. Старите работници там, освен, че са стари колеги те са и стари приятели. Гарван гарвана око не вади.

 
  ...
преди: 1 месец, 27 дни
hash: 505daef8b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   17, това със съкращението не е вярно. Работил съм доста и до сега където и да съм попадал във време на съкращения винаги, ама винаги са махали най-скоро постъпилите, независимо от възраст и способности. Гледането на "новия" като конкуренция ми е било винаги странно обяснение. По-скоро новите се отбягват и не се старае почти никой да ги обучи добре, защото гледат на тах като следващият напуснал. Не вярвате ли? Погледнете заплатите. Никой амбициозен не се задържа дълго на ниска заплата, а знаете, че бързото повишение често е мираж. Доста често колективите се държат малко нападателно към нови, докато в един момент новите не се докажат и не ги приемат каквито са със всичките им особености. Бих подъветвал автора да не си навива на пръста, че не го харесват, защото е най-добрия и умния, а да потърси сам задачи, самоуверено да пита директно някой старши за по-сложните моменти от работата и като цяло да се самообучи с помощта на различни вътрешни методики и менуъли.

 
  ...
преди: 1 месец, 24 дни
hash: 49d7126826
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   А ти търсиш ли работа? Питаш ли за разяснения? Или типично по нашенски чакаш някой да те покани, да ти разясни, да седне до теб и да те надзирава като учител? Предлагаш ли да свършиш нещо и да помолиш някой само да види дали е правилно? Работата ти си има длъжностна характеристика и трябва да си наясно какви са задълженията ти. Всяка фирма си има разлики, но същността на професията е една и съща. Питай кое къде седи, за срокове. Записвай си, това прави добро впечатление. Както и питането, стига да не е прекалено. На всеки би му писнало да обяснява едно и също.
И аз съм обучавала нови колеги, някои и по-големи от мен. И това не се заплаща, върши се по време на работа. Но няма как. Ами някои хем не питат, хем уж всичко разбрали и после грешки. Други се стараят да научат нещо, записват, проявяват инициатива. Ако питат, отговорям. Ама да ги хвана за ръчичка, да им бъда като даскалица, да им давам задачки, да ги дебна какво вършат, а те да сядат само и даже да не питат, не върви. Ако само седиш и чакаш някой да те повика, не се чуди защо така реагират. Търси си ги ти.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 10 дни
hash: 192e243e08
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Аз не разбирам какъв е този зор да бачкаш - това да не правиш нищо и да взимаш добра заплата ми звучи като рай. Според мен си питай питанката и карай ден да мине друг да дойде. Ако някой тръгне да ти търси сметка, веднага посочи дъртите гадове и кажи, че не ти се дава нищо да пипнеш. Ако ли пък никой не ти търси сметка, още по добре - намерил си работата-мечта и благородно ти завиждам.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker