Не мога да се зарадвам на повишението на приятел - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121528)
 Любов и изневяра (29799)
 Секс и интимност (14406)
 Тинейджърски (21915)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3193)
 Образование (7319)
 В чужбина (1658)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18607)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Не мога да се зарадвам на повишението на приятел
преди: 3 месеца, 16 дни, прочетена 918 пъти
Пиша тази история тук, защото просто искам да си го излея.
Не мога да се зардвам на повишение в работата на приятел!
Ситуацията е следната, преди около година уредих позиция на мой приятел във фирмата в която работя. Човекът беше дълго време безработен и не го взимаха по интервюта. При нас изскочи позиция по специалността му, говорих с шефове, той подаде документи и го наеха.
Той не е лош човек, даже напротив, изключително всеотдаен и приятен. Назначиха го за заплата със 150 лв., по ниска от моята, а аз лично съм служител 7 години. Криво ми стана, разбира се, но се опитвам да се утешавам, че навсякъде новите са с по-високи заплати. Даже, когато човекът разбра, колко ни е малко разликата /неговата позиция е по-ниска от моята/, замълча сконфузено, защото си мсилеше, че разликата е доста повече в моя полза.
Но сега, след 1 година работа, разбрах, че на него му готвят повишение, при все, че работат в неговия отдел е доста по-лека и май ще трансформират длъжност специално за него.
Ми хора, супер криво ми стана, съжалявам, че е така, не го искам. Но все едно съм супер огорчен от това, излиза, че все едно аз съм някакъв некадърник, които тъпче на едно място, а видиш ли само за една година можеш да бъдеш повишен и заплатат ти да стане по-висока от на човек, работещ там от 7 години. Ще ми се да се зарадвам, но нещо не мога. Не ме разбираите погрешно, човекът си върши ок неговата работа, но аз също си върша добре моята и през годините в доста неща съм се доказал.
Супер зле се чувствам, виждам единствения изход в това, след като него го повишат да почна активно да си търся друга работа, не ми се седи повече в това място и на тази позиция. Явно хората имат нужда от време на време от такива ледени дошове, за да знаят, че е време да поемат в друга посока, където ще оценяват усилията им и няма да им се подиграват.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 месеца, 16 дни
hash: df1f714f42
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Ами какво да ти кажа, доста често се случва. Аз преди години се бях записала на един спорт в който исках да се развивам. Бях супер старателна и си вършех всичко и само ме държаха при начинаещите, да съм се упражнявала още. Дойде един мъж и имам чувството само защото беше мъж и след една седмица от начинаещите го сложиха при напредналите. Имам чувството, че беше точно на таква основа или на някаква симпатия. Аз лично се махнах оттам след тази несправедливост. Аз ще си хвърлям всички усилия и после идва някакъв и след една седмица - бам при напредналите, а си беше дърво дето дори не можеше да се разтегне. Не знам за теб, но мен лично ме смаза това, че влагам толкова усилия и те не се ценят, а някакъв идва и всичко на подност. Аз лично вече не седя на места на които не ме ценят и не виждам напредък. Може би и ти трябва да направиш същото. И най-лошото е че може би и твоя познат ще го повишават, не защото е много по-добър в работата, а по лични симпатии или повече се е мазнил на шефовете. И после всеки ти вика- труди се, старай се това се цени, положи труд- да бе видях колко се цени, май се цени кой е по подмазвач или на полова основа.

 
  ...
преди: 3 месеца, 16 дни
hash: 09c7e649e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Виж, не си прав. Няма да ти спестя коментар, който няма да ти хареса, защото е важно да чуеш обективната истина.
Първо, поздравления че си помогнал, никога не съжалявай за това нещо. Ще ти кажа къде именно къде грешиш. Хората са склонни да виждат нещата от тесен ъгъл, но не и голямата картинка на нещата. Това че някой дълго време е бил безработен, не означава че е некадърен. Това че си помогнал на някого, също не означава че ти си по-добър от него, а че просто в дадения етап от живота си, си могъл и си избрал да помогнеш. Този човек може да има много качества, които просто в стечение на обстоятелствата, не са били оценени преди, а сега е дошъл момента. Хората имат спадове и възходи в животите си, и познай какво - ами при всеки един човек този момент идва в различно време. В момента той е във възход, ти претърпяваш разочарование, съответно спад.
Виж, аз съм вярващ човек. Всички сме взаимно свързани. Нито знаеш на този човек дали няма да му притрябват повече финансови средства (например болни родители или нещо друго), нито знаеш на теб каква по-добра възможност може да ти се отвори. Само Бог знае. Може би Бог е решил да помогне на този човек, защото се е нуждаел от помощ, а ти си бил приятелят, който Бог е използвал за дадената цел. Съжалявам, знам че звучи несправедливо погледнато от чисто човешка гледна точка. Но Господ гледа по съвсем друг начин на нещата.
Ако сега изпаднеш в горчивина и завист, ще си нанесеш неприятни последствия. Моля те, погледни над нещата от широкоспектърен ъгъл. Може би пък за теб е време да смениш. А може би теб те чака нова, по-високоплатена позиция?
Пс, дори и в случая колегата ти да е бил повишен въпреки липса на качества, пак не трябва да завиждаш. Реално всички хора са част от този процес, нарича се капитализъм, и абсолютно винаги се случват подобни случки. Моля ви хора, . никога не забравяйте че 1% от човечеството държи 50% от богатството на света, докато ви чакат вас да се избиете за залък хляб!
Тези несправедливости винаги, ама винаги ще ги има.
Ps, дори да не беше помогнал на приятеля си, щяха да назначат някой друг, и пак него да повишат, а не теб.
Ps и също така, затова някои кариерни експерти съветват смяна на работното място през няколко години, с инфлацията, заплатите постепенно растат, но познай какво растат за новоназначените т. е. заплатите винаги се определят на самото интервю. Много рядко има покачване, и то говорим за някакво внушително увеличение на стари кадри. Причината е в това че каквото се определи на интервюто, това ще е. Е, много ясно че през 2024, средната заплата както се е увеличила, така и ще се определя за новоназначените.
Само искам да вметна и още нещо, в случай не съм обяснила добре. Хората са склонни погрешно да вярват, че щом са помогнали на някого, то те са по-добри в нещо (това е битка на егото). Сякаш казват самите на себе си, аз си имам всичко, защо да не помогна. По този начин се чувстват по-значими т. е. хранят егото си. Това се наричат фалшиви подбуди за помощ. Затова се помага безкористно, а не да те е яд после че си помогнал. По-добре помагай там, където чувстваш че ти идва от сърце, отколкото там, където в такава ситуация, ще се
чувстваш ощетен. Не ти знам работата каква е, но ако в твоята сфера има други работни места и не е трудно намирането на нова, моят съвет би бил да погледнеш в чисто нова посока. Иначе само ще се измъчваш от яд и завист с този твой 'приятел', а това не е добре за душата ти.

 
  ...
преди: 3 месеца, 16 дни
hash: 35c9c66305
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Затова не взимам никой при мен на работа. Затова не питам кой с каква заплата е.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 16 дни
hash: 6ed3dc4bf3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Винаги когато се чувстваш недостатъчно оценен някъде, независимо дали във финансово отношение или в друго, е най-добре да си тръгнеш. Не е казано да е веднага, но да се ориентираш малко по малко в друга посока. Тук изобщо не става дума за приятеля ти, а за теб самия. Ако ти беше доволен от позицията и заплащането си, едва ли щеше да те вълнува колко получава еди-кой си и каква позиция му готвят, с изключение на случаите, когато е очебийно незаслужено естествено.

 
  ...
преди: 3 месеца, 15 дни
hash: 1a6ccd19b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Напускай и си търси друга работа, където ще те оценяват. И другия път се позамисляй като "помагаш" на разни приятели, дали няма да е за твоя сметка..

 
  ...


...
преди: 3 месеца, 15 дни
hash: 4409c1aefb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   И къде ще ценят усилията ти, работодателя иска да взима не да дава. А защо при него се е получило, а при теб не.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 15 дни
hash: eb28a6a457
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Пише се "душове".
Дс, време е за ново работно място и да обмислиш дали наистина си толкова кадърен, колкото ти си мислиш.

 
  ...
преди: 3 месеца, 15 дни
hash: 505a8b7b81
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Нямаш проблем с него, а с шефовете ти. Те са преценили колко заплата да му дадат и да го повишат. Но хората сме така устроени, не можем да понесем чуждия успех. Толкова са ни и приятелствата.
Наистина е най-добре да напуснеш. Което не значи, че на другото място ще е по-различно.

 
  ...
преди: 3 месеца, 15 дни
hash: 14f49d1af3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Ами приеми просто че приятелят ти е по-кадърен в неговата работа, отколкото ти в твоята. Познавам хора които цял живот работят работа, която аз мога да свърша по-качествено и за два-три пъти по-малко време от тях, без да имам кой знае каква подготовка в тяхната област, освен добра компютърна грамотност и логика. Даже е имало случай да им помагам и да им давам акъл за даден проект, а те да ги представят за свой пред техните шефчета и съответно да трупат фалшиво самочувствие. После не спират да се хвалят колко са били добри и че шефът им ги е похвалил. Вместо да му завиждаш, дайси равносметка за свършената от теб работа и помисли как можеш да я оптимизираш и подобриш. Не живей в само заблуждение!

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 15 дни
hash: 65d1fd3d4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   Авторът съм: Някой беше писал, че е проблем с шефовете, да определено е такъв. Имаме различни шефове, неговите оценяват служителите си и им дават шансове, моят е на принципа, аз никой не задържам.
Някой беше писал, как той бил по-добър в работат си и т. н.
Ми не, не е това. Работат ни е коренно различна, до такава степен, че никой не може дори да си помисли да върши работата на другия.
Целия проблем идва от това, че аз все чакам и чакам някой да ме забележи, поемам чуждата работа и чакам някой да го оцени, не се скатавам и чакам някой да го забележи, но моя ръководител приема това за даденост и така до този момент...

 
  ...

...
преди: 3 месеца, 15 дни
hash: dccc024177
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Разбирам защо не можеш да се зарадваш, ама раздели нещата. Ти си направил добро. Ако можеш, пак напрсви. А проблемът ти е точно с твоя шеф и като той не се сеща, подсети го. Ако си кадърен наистина и иска да те задържи, да действа. Ако не, майната му, не е единственият шеф.

 
  ...
преди: 3 месеца, 14 дни
hash: c7503299d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

12.   От цялото нещо разбирам, че не си попаднал на шеф, който да те оцени. Не знам какво да те посъветвам. Едно време бях в твоето положение - каквото и да направех, все не беше достатъчно, все заплатата ми си стоеше същата, все имало хляб да ям и не знам си какво. Случвало се е свърша някоя работа, която никой друг не е успял да измисли как ще стане и пак нямаше реакция от негова страна. Тръгнах да търся друга работа, без да напускам, но не успях, защото беше точно в голяма криза 2008-2009 година, не можах да си намеря друга работа, а тогава тъкмо бях изтеглил кредит, имах и малко дете и не можех да си позвоял дори и един ден да съм без работа. По принуда търпях чак до 2012 г., когато най-после го разкараха тоя и на негово място назначиха негова противоположност. Най-после някой ме оцени и кариерата ми и заплатата ми тръгнаха рязко нагоре. До ден днешен съм с този новия шеф.

Искам да ти кажа, че все някога човек получава това, което заслужава. Но за съжаление не става бързо. Не смея и да ти дам и съвет, защото човек не знае къде му е късмета. Аз например ако бях напуснал, щях да сбъркам.

Според мен почни да си търсиш, пък слушай сърцето си. Ако намериш твоето място, сам ще го усетиш веднага. Но не напускай на инат и против волята на сърцето си.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 14 дни
hash: 2ae1ae0aa5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Сам споменаваш, че задълженията ви са от различно естество, имате различни ръководители, той очевидно си върши работата.
Тоест той не е виновен, че при теб нещата са в застой. От къде идва разочарованието ти?
Завиждаш му, чувстваш се неодоценен, тези чувства не те правят лош човек. Хубаво е че си помогнал, но това би трябвало да е безусловно. Ако не си оценен както ти мислиш, че би трябвало или не си толкова добър колкото за колкото се имаш или ти е време за смяна на работата. На твое място щях вече щях да ходя на интервюта.

 
  ...
преди: 3 месеца, 14 дни
hash: 776e719700
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   Несправедливо и демотивиращо е, а и вероятно си недооценен.
Работодател не би държал служител 7 години, ако го смята за некадърен или за неефективен.
Мисля, че човекът, когото си препоръчал е натегач, ласкател и умее да се пробутва на шефа. Такива екземпляри успяват да се издигнат бързо при нарцистичен шеф. Той никога не издига тихите и без това работещи хора.

 
  ...
преди: 3 месеца, 9 дни
hash: 65d1fd3d4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Авторът съм, мерси за мненията. Да такъв съм, тихичко работещ си човек, който обира чуждата работа и не може да се самоизтъква. Към това добавяме и факта на ръководител тип "всички сме равни". Изключително много се уморих вече да се доказвам с все нови и нови задачи и постижения и на никой да не му дреме.
Моят приятел е кадърен човек ако някой най-много заслужава повишение от неговите, колеги, това е той. Но няма как да се зарадвам, защото ми е мъчно, че след всичко което съм правил през годините, явно е било излишно. Цялото доказване колко мога е било безмислено. Това е!

 
  ... горе^

...
преди: 3 месеца, 9 дни
hash: 37324e5477
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   15 добре дошъл, всякаква работа тип офис е безсмислена, добре е да го осъзнаеш. Малцина са успелите с напъване и много работа.

 
  ...
преди: 2 месеца, 16 дни
hash: 8c18ce15b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Хората които нападнаха автора... Ми е интересно дали си дават сметка колко много време са 7 години от живота. И как през това време работата не се цени изобщо. А в същото време повишават и ценят някой, който е от няколко месеца. Какво можеш толкова да научиш за няколко месеца? В която и да е сфера, което да може да пребори или да се конкурира с човек със 7 години опит. Много моля някой отворко горе да ми обясни.

Искам всички писали да ми кажат как биха се почувтсвали ако на тях това им се случи. Щото точно тия реват най-много.

Някой горе го каза много вярно. Че нарцистичните шефове не ценят никога тихите и добри работещи. Те ценят всички гнусни подмазвачи и отрепки, които не правят нищо. Преди години и на мен се случи същото. На работата, на която съм сега стана подобно нещо също. С разликата, че на старото място заради наецистичен шеф и нарцистична тийм лидерка, заплатата ми не тръгна нагоре с нито лев за 4 години. Сега на това място, на което съм вече 2 години и половина, ми е вдигана два пъти. По моя инициатива, но е вдигана. И пак имаше нарцистична тиймлидерка, но се махна, след като опита да ме натопи, както и някои други колеги. Сега шефовете странно как след нейното напускане ценят повече работата ми. И как 2-3 месеца вземам добри бонуси.

Преди години се чудих и се изнервях много, но сега знам от къде идва проблема и ми е ясно какво ще се случи отново, ако на бъдещи места шефа е нарцисист. Защото аз работя много, не се мазня на никого и дори съм виждал омраза. Нарцистичните хора ако са ръководители не обичат някой да е много работлив. Те изпитват отвръщение от него и повишават абсолютни мижитурки. В следствие на това работливия човек напуска и ръководството реве, че нямало читави. А никой не работи върху себе си да види от какво имат нужда тия хора.

Дори за секунда да не ви е приятно от шефа на интервюто, означава, че и в работата ще е така.

 
  ...
преди: 1 месец, 7 дни
hash: d5b6f64299
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Научил си важна истина от живота - дори и да даваш 110% от себе си, не значи че ще бъдеш възнаграден на 110%.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker