Колеги манипулатори - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121200)
 Любов и изневяра (29709)
 Секс и интимност (14358)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6473)
 Здраве (9601)
 Спорт и красота (4700)
 На работното място (3177)
 Образование (7303)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18526)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Колеги манипулатори
преди: 1 месец, 4 дни, прочетена 543 пъти
Жена на 24 г съм, от 2 години работя в една ИТ фирма, но вече обмислям напускане. В началото една колежка, която ми беше сложена, за да навляза в проекта се сприятели с мен, държеше се дружелюбно, приятелски. Споделяхме си, тя за нейния живот, аз за моя, като приятелки. Говорихме си относно притесненията и слабите ми страни на работното място, защото тя ме разпитваше. Нея я издигнаха на по-висока позиция (над синиър), много се подмазва и на хората в колектива, и започна да използва, това което съм й споделила срещу мен и да го разказва и на другите колеги и те да си изграждат мнение за мен на база нейните приказки.

Постоянно ми говори как не съм се справяла достатъчно добре, постоянно гледа да изпъква на мой гръб, винаги ми дава най-трудните задачи, а ако не си взема сама, ако си ги разпределяме сами, ми пише да ме пита защо не съм си взела една от трудните задачи. Когато я попитам за помощ или имам въпрос, ми отговаря с “не знам”, а пред колегите се изтъква, че ми била помогнала за пореден път.

Постоянно ми обяснява как по-младите хора трябва повече да работят и да се доказват, и ако за нещо ме похвалят, казва, че е благодарение на нея и съветите, които ми е дала при навлизане в проекта. Винаги търси повод да се заяде с мен, държанието й е пасивно агресивно.

Коментирала е лошо и други колеги пред мен, затова вярвам, че се изказва много негативно и зад моя гръб. Когато сме ходили с екипа на заведение ми е казвала, че няма място на тяхната маса, където са по-младите мъже от екипа и съм сядала на другата маса.

Държи винаги да й давам отчет на свършената работа и ме проверява, ако работим от вкъщи, пише ми в избрани часове, например следобед преди да приключим или сутринта, като започваме работа, за да провери дали отговарям бързо(тоест дали съм пред компютъра, като понякога иска да й пращам и файлове, които може да си намери и сама или ми дава да върша и нейната работа, защото била навън или пътувала и нямала възможност да я свърши накрая на работното време).

Но виждам, че при другите колеги такъв контрол и стрес няма. По-спокойни са, не им се дава толкова много работа като на мен, помагат си повече. Не ги тормозят като ученици да ги проверяват постоянно и да им се заяждат. Когато ходим в офиса те си закъсняват или си тръгват по-рано, аз съм винаги навреме, докато ако тя си тръгне по-рано, се е връщала да ме проверява дали още стоя в офиса. И отношението й към тях е по-хубаво и различно. И едната колежка веднъж ми беше казала, че й било неудобно да казва пред екипа, когато й помагам, не знам защо, но и повечето колеги си мълчат, ако аз им помогна. Ако на мен помогнат, веднага го казват и изтъкват.

Според мен е минало достатъчно време, за да съм се доказала в екипа, но това отношение не спира. Пак съм най-натоварена и гледа да се заяде за всичко и никога не е доволна, каквото и да правя. Не се чувствам добре, постоянно съм под стрес, докарах си и здравословни проблеми, доста често имам негативни мисли. Започвам да си мисля, че се държи така с мен на база личностно отношение и злоба, вие какво мислите?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 месец, 4 дни
hash: 29ade0d5b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Аз на твое място бих я записала с телефона си, когато говори и после ще го пусна като доказателство на колеги.
Изтегли си приложение и действай.
Помощ в работата търси от друг колега.
Не се давай на злобарката!
Успех ти желая

 
  ...
преди: 1 месец, 4 дни
hash: 409ae6818a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Дай на жената власт и й гледай сеира...

 
  ...
преди: 1 месец, 4 дни
hash: fcd735dfb5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Според мен, описаното не звучи много добре. Тази колежка определено не те харесва. Не може да те уволни, но се опитва да ти мъти водата. Имай предвид, че не винаги е добре да споделяш с колеги. Има си хора, които нарочно се опитват да се сприятеляват, за да научат нещо, с което да може да ти навредят. Не споделяй нищо негативно с никого.

За съжаление, често повишенията не следват ясна логика и предвидимост, винаги има и личен фактор. В действителност ти не се издигаш сам, а някой над теб трябва да те издърпа нагоре. И ако този някой не те харесва или е преценил, че не си му удобен, няма значение колко старателен или добър в работата си. Остава изборът дали да се примириш на тази позиция или да потърсиш друга фирма. Честно казано, аз не бих останал дълго във фирма, където шефчето ме мрази и колегите не са особено отзивчиви. С времето тези отношения се наслагват и това в някакъв момент ще ескалира.

Прецени обективно дали работата те удовлетворява, дали получаваш ценен опит, а не просто да извършваш някаква еднообразна повтаряващ се работа, дали заплащането е адекватно спрямо разходите ти и плановете ти. Това са важните въпроси. Ако отговорът на тях е "средно към ниско", направо започни да търсиш нова работа.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 4 дни
hash: 8c88ad7e56
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Колегите не са и приятели. За съжаление си споделила прекалено много за теб и тя го използва за да те смаже. Класика в жанра. Напусни по-добре и на следващата работа не споделяй нищо за личния си живот, това само ще те прецаква.

 
  ...
преди: 1 месец, 4 дни
hash: a513ab32cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Ти описа доста добре термина психопат. Просто такива хора се държат по този начин и най -впечатляващото е че са способни да определят един човек само по начина му на ходене. И то с точност. Просто тя опитва да се впише на работното си място и в повечето случай такива хора прибягват до изнудване, манипулации и коментари към събеседниците си. Подмазват се успешно заради добрите им качества да опознават околните. Ти лично не си способна да направиш нещо по въпроса. В повечето случаи хората сами се обръщат срещу тях, защото като всичко хора на земята и те правят грешки. После може пак да се сближат с нея и после пак да я намразят. Като своеобразен кръг са тези хора и това им е забавното. Просто се дръж все едно не ти пука за нищо, не споделяй на никого за своите мисли и преживявания (всеки който чете това да го прочете пак). НЕ СПОДЕЛЯЙТЕ С НИКОЙ СВОИТЕ ПРОБЛЕМИ. Действа лошо за теб. И също може да покажеш по надменно поведение за да вдъхваш респект. Влизаш в кабинета и не оглеждай хората а помещението. Като ти се присмиват ги изглеждай отдолу до горе няколко пъти ( като се стараеш да изглеждаш отвратена ) психологически обърква хората и те почват да мислят под съзнателно че нещо им има. Особено тази колежка ако ти го направи. Когато някой колега има нужда от помощ ама не се обърнали към някое обособено лице а търси всеобща помощ не му я даваш ти. Не си чула нищо. Ако никой не си говори с теб и не те поздравяват и ти не ги. Живееш си живота и не се прави на мила като им даваш всичко и им споделяш всичко. Бъди непокист и отклонявай темите за личният ти живот. Работи в насока добре свършена работа, мазнене пред шефовете. А ако иска да ѝ свършиш работата направи ѝ мръсно и опитай да развалиш нещо. А това с колегите и срама си представям кво коментиране става за твоя гръб. Представям си кво са ти говорили зад гърба. Ако не можеш да заспиш да знаеш защо

 
  ...


...
преди: 1 месец, 4 дни
hash: dbc473b7ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Според мен иска да те накара да напуснеш. Умна си и млада, и ти завижда. Не и позволявай да те тормози. Не си длъжна да и отговаряш бързо, нека чака. Още повече щом тя самата напуска работа по-рано, и ти имаш пълното право да го правиш. А и в крайна сметка, ти пред нея ли се отчиташ? Тя пряк мениджър ли ти е? Защото ако не е, няма никакво право да ти държи сметка, нито пък ти си длъжна да и се отчиташ.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 3 дни
hash: 32fd0adcb1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Тя пряк шеф ли ти е? Ако не, дръж се по агресивно и ти... така две кукумявки се опитаха да ми стъпят на шията, обаче се сблъскаха с бързия влак... и сега са по кротки от агънца.... а аз съм жена на 60г. Отстоявай правата си и не се давай....

 
  ...
преди: 1 месец, 3 дни
hash: d278553e1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Аз също съм се сблъсквал с такива колеги и те разбирам. И аз не знам как да се справям с тях все още. Опита ми ме научи, че на работното място колегите масово не се харесват. Случвало ми се е да се сработвам с един, двама, но с повечето не е имало разбирателство а главно дразги. Обеснявам си го така, че всеки гледа да не се мине да свърши повече работа от другия и винаги си мисли, че той работи най-много а другите едва ли не скатават. Това създава напрежение.

Отделно голяма част от хората не харесват работата си, те са там за да изкарат пари (тоест по принуда). И гледат времето им е да свърши възможно най-бързо. Те не свързват работата си с нещо приятно и разпускащо и още преди да са дошли. Вече са се настроили, че трябва да вършат нещо, защото им се налага, а не защото искат. И това също опъва нервите на човек и го прави по сприхав. По-склонен към конфлитки

Затова вече се забелязва такъв наплив на хора, които искат да работят за себе си. Не искат шефове и колеги а хора, с които имат общи интереси. И тук дори не говорим за повече свободно време или повече пари. А по-скоро спокойствие и чувство за самостоятелност.

Може би някой от по-опитните хора тук може да сподели, как се процедира с такива колеги. И как се държи с тях ще бъде полезно.

 
  ...
преди: 1 месец, 3 дни
hash: a16da26b56
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   Мисля че имаш грешни очаквания, колеги да показват и казват че били доволни от теб, защо да ти казват такова нещо та ти вземаш заплата точно защото някой е доволен от твоята работа. На работно място с фиша за заплата се показва доволност от работата ти!
Да, направила си грешка да си мислиш че въобще обучаваща колежка на ново работно място може да ти е "приятелка" й да й споделяш лични неща, но си търпиш последствията на тази грешка. Тя е била права да те разпитва, нормално е да иска да научи подробности за нов колега, ти колко ще споделиш е твоя работа, е споделила си прекалено много.
Второ работодател или негов наместник е напълно нормално да ти дава колкото може повече работа, те са те наели за дадени часове от месеца и ако срещу заплатата на която си се съгласила да работиш, тяхна цел е ти ако може да свършиш повечко работа за парите за които са те наели, кое те очудва.
В крайна сметка вършенето на повече и по трудна работа те тренира и е в твоя полза, един ден ти ще можеш да решаваш най бързо трудни казуси, само заради тренинга на който те полага госпожата.
Не разбираемо е защо на работното място търсиш приятелки и близост с млади мъже, това засяга личният ти живот и трябва да се научиш, че работното място не е място в което можеш да смесваш личния си живот, трябва да се научиш да ги разграничаваш.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 3 дни
hash: 53766c22b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Да, благодарение на това, че всеки път изтъкваше, колко е отзивчива и ми помага, и на това, че е доста близка и излиза с шефовете, я повишиха на шефска позиция.

От авторката

 
  ...

...
преди: 1 месец, 3 дни
hash: eb85200b2e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   Набелязала си те е и ти прави сечено нарочно. Колегите ти го виждат, но се страхуват да те защитят. Абе жалка история.

 
  ...
преди: 1 месец, 3 дни
hash: 6695942740
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Подозирам, че си по-хубава от нея и колегите мъже, заглеждат теб вместо нея.
Виждал съм подобна ситуация във фирмата в която работя - дъртата скрофа, като се усети, че младото маце обира вниманието и гледа как да му вгорчи живита, докато не напусне.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 3 дни
hash: 28c633a517
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Номер 7, точен коментар.

 
  ...
преди: 1 месец, 2 дни
hash: f1fd1d43a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Абе тя може и да не и е пряк мениджър, но има голямо влияние над шефовете. И при един конфликт, авторката отлита. Съвета ми е да се опиташ да намериш начин да се сработиш с нея. И друг път не споделяй личния си живот на работното място. На много места има хора, които събират такава информация за да могат в даден момент да злепоставят някого.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker