Неспеаведливост на работното място - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121538)
 Любов и изневяра (29801)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21915)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18612)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Неспеаведливост на работното място
преди: 1 месец, 20 дни, прочетена 794 пъти
Здравейте,
Историята е следната. Работя в държавна институция от 18+ години. По същото време с мен започна работа колежка, която е с ТЕЛК заради увреждане на слуха. Първоначално започна работа като домакин, и доста години беше на тази длъжност. Преди 2 години по настояване на директора тя и още няколко човека, които нямаха нужното образование за работа в институцията ни, завършиха някакъв дистанционен курс, получавайки диплома за професионално образование (както едно време след завършване на техникум) Съответно тя беше преназначена на длъжност като моята и на останалите 20+ колеги, учили по 4-5 години в университет нужната специалност за работа в нашата институция. Проблемът идва от следното - въпросната колежка е напълно некомпетентна, въпреки този курс не знае елементарни неща от работата ни, ежедневно закъснява за работа, а през работно време 90% от работният ѝ ден минава в ровене в Интернет или разговори по телефона. Досещате се, че за това тя получава заплата, която предвид ТЕЛК-а ѝ е по-висока от тази на други колеги, които по цял ден си скъсват задниците от работа, че даже поемат и част от нейните задължения, за да върви работата. Въпросната е близка на директора, той постоянно я дава за пример колко е работна, а всичко останало се пренебрегва. Смятате ли, че има шанс някога тази колежка да бъде освободена (директорът скоро ще бъде пенсиониран, няма да има протекции от високо) И въобще, как бихте постъпили в такава ситуация?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 месец, 19 дни
hash: efdc4a3e63
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Ей сега след изборите като се смени властта, директора барабар с колежката ще се хванат за ръчички и ще си тръгнат. На тяхно място ше дойдат същите, ама това е друга тема. В държавна институция е така. Няма реална конкуренция, а печели най-големия връзкар.

 
  ...
преди: 1 месец, 19 дни
hash: 10f7feded4
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Аз гледам само в своето канче!

Не гледам и не съдя другите хора!

Така, че съветът ми е да си гледаш твоята работа и да не се занимаваш с нея, и да не я съдиш!

 
  ...
преди: 1 месец, 19 дни
hash: 3917d26209
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Да не те отчайва, но в много от фирмите /институциите има такива колеги и колежки.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 19 дни
hash: d53e873832
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Животът като цяло е нечестен. Приеми го и заживей с тази мисъл. Иначе такива ги във всеки колектив.

 
  ...
преди: 1 месец, 19 дни
hash: ad1bc856f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Довиживях да видя да се завижда на инвалиди. Коя си па ти че да казваш кой е компетентен и кой не? Голяма завист те тресе и страх някой да не лапне повече от теб. А защо не кажеш ти как се уреди на държавна службица? Публична тайна е че в държавните учреждения всички са връзкари. Някой ти е подхвърлил решения въпросник за конкурса и си се наместила. Една позната по същия начин се настани в здравната каса и си клати крачетата по цял ден.
В държавна институция си скъсвате задниците от работа :D :D. :D Повярвах. А защо не напуснеш? Или ще изтървеш 10-те заплатки при пенсионирането. Май те е страх новия да не нарита теб? Щом тя е близка на доректора няма шанс. Той ще подшушне на новия кои са му близки.
Истината е че 80% от вас няма нужда и държавната администрация трябва да се ореже. Всички калинки на държавна храниллка сте един дол дренки.

 
  ...


...
преди: 1 месец, 19 дни
hash: ad1bc856f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Не съм попадала в подобни ситуации. Работя в колектив, в които си помагаме и не го изтъкваме. Днес колежките на мен - утре аз на тях. Никой не знае в каква ситуация ще попадне. Ама то в държавните институции си е змиярник. И всеки гледа да не се преработи.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 19 дни
hash: 242bd8e28e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Ако е на постоянен договор ТЕЛК май няма махане. Евентуално заради закъсненията може да стане при подходящ директор.

 
  ...
преди: 1 месец, 19 дни
hash: 668a7a1d02
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Ясно и казвате колегите, че така не става и не и вършите работата. Иначе жената достатъчно е наказана.

 
  ...
преди: 1 месец, 19 дни
hash: b7fb63e20b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Много сложна ситуация ама и при теб не е лесно, защото след 18 години в тази сфера... Сигурно си на възраст поне на 45-50 и за теб вече е невъзможно да се хванеш на друго. На всички ни е ясно, че в държавната работа се повишават хората за това което не са направили, а заради това, което са направили биват смачкани... И така е в почти целия ни бизнес.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 19 дни
hash: 460d74056d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   До #5 - кой говори въобще за завист? Смятам, че човек трябва да си заслужи заплатата, независимо в какво положение е. Друг е въпросът, че при нея и % за ТЕЛК е чрез връзки. Имам колеги, които са с онкологични и професионални заболявания, които не се ползват от всички привилегии, които получава тя от държавата. Но за това има кой да я съди. В конкретната ситуация тя просто се възползва от положението си, за да ѝ върви стажът. Мога да преценя компетенцията ѝ, защото работим в един отдел и съм пряк свидетел на невежеството, включително не покрива базови изисквания като работа с Microsoft Office. Колкото до това как съм започнала работа - в сферата на културата няма много специалисти и желаещи да работят за близка до минималната заплата.

 
  ...

...
преди: 1 месец, 18 дни
hash: 460d74056d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Извинявам се, че два поредни отговора пиша, но сега имам възможност да отговоря на всички, които са писали. В допълнение на номер 2 искам да кажа, че съм съгласна с това, че държавната администрация е раздута много. При нас има поне 10 човека, които са само за заплатата, без нужното образование и като цяло напълно излишни за работния процес. Но все пак вършат нещо, срещу което получават заплати.
До номер 1 - Директорът от 30 години е на този пост, "който е на власт - аз съм с вас". Назначава си роднини и приятели, за толкова години никой нагоре не проверява тези назначения.
До номер 2 и 6 - аз си гледам моята работа, но работата при нас е от такова естество, че ако един не си върши неговата, това пречи на работата на останалите. Поради тази причина се налага да вършим и нейната. Като цяло сме задружен колектив и всеки влиза в положение на другия. Но тук става дума за дългогодишна тенденция, а не за моментна невъзможност да се свърши работата.
До номер 9 - на 39 години съм, работя практически от втория семестър на първи курс в университета като съм започнала от най-ниското стъпало в йерархията. Бих могла да работя и друго, тъй като магистратурите ми позволяват развитие и в други области, но просто си харесвам професията. Не е работа, която всеки би избрал и определено не е работа, от която човек може да забогатее, но я приемам като призвание и ми доставя удоволствие

 
  ...
преди: 1 месец, 18 дни
hash: b937bf2033
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   Няма сплаведливост, в частния сектор е и по-лошо дори. Държавната администрация според мен не са се разработили. Търси решението, а не проблема, отстоявайки себе си.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 18 дни
hash: 12b06a125b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   Авторката е описала ситуации че човека не е за тази позиция и че много често се налага да вършат и неговата работа. И пак има разни индивиди с неадекватни коментари. Кво значи завист бе. Нали работното място е мястото, на което трябва всеки според заслуженото. Никой от писалите горе няма да иска да е в тая ситуация. Връзкарството и немърливостта в работата са обхванали цялата страна.

 
  ...
преди: 1 месец, 17 дни
hash: eb3546a4d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   За съжаление, не е само тази жена. За всички хора е ясно, че държавната администрация е раздута и пълна с връзкари на хранилка, които не правят кой знае какво, за да заслужат, това което получават. Дори и в този форум има теми за това. Няма какво да направиш, директорът никога няма да уволни свой човек. Ако до него стигне, че се оплакваш от това, по-скоро теб ще уволни. Казвам го като човек работил в общинска адмнистрация и имам впечатления за заплащането на някои такива свои хора, както и за привилегиите им и толерантността към поведението им. Ако това ти пречи, можеш единствено да потърсиш ново работно място.

 
  ...
преди: 1 месец, 17 дни
hash: c629fcdc5e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Познато, защото повечето ми колеги са така. Даже тези с по&високите заплати или учили магистратура за високата заплата имат по-малко задължения от нас и ни командват сякаш това им се полага. Истината е само в това да се напусне. Няма да има промяна, дори тя да се махне, ще дойдат двама такива на нейно място.

 
  ... горе^

...
преди: 1 месец, 16 дни
hash: 12f33d5c0f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   До номер 15 - при нас наличието на магистратура не е фактор при определяне размера на заплатата. Когато записвах магистратура, директно ми беше казано, че тя няма да повлияе на заплащането ми

 
  ...
преди: 1 месец, 11 дни
hash: 89f30371cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Няма значение дали човек е напълно здрав, или с някакъв здравословен проблем, важното е да върши работа! Аз съм също с така наречения ТЕЛК, но винаги съм се доказвала, че върша повече работа 2-3 пъти повече от така наречените "здрави" колеги, но за жалост не ми е оценен труда, както трябва, защото на никой не съм човек, до този момент винаги сама съм си намирала работа сама ( макар да ми е по трудно от т. нар. "здрави" хора), не умея да се мазня и лицемернича. Работя по специалността си, завършила съм си 2 магистратури от т. нар. "елитни" специалности. В момента съм на търсене на друга фирма, защото не ми увеличавана заплатата от 5 години и искам да работя с повече знаещи колеги дори от мен, а не двама работим, а екипа е от шестима и колеги, които имат " 30" опит елементарни неща да не знаят, а иначе се хвалят колко "опит" имат и т. н.
А относно, че човек с ТЕЛК не може да се освободи не е вярно. Човек с ТЕЛК, когато започва нова работа, в изпитателния срок не е защитен по никакъв начин, той може да се освободи/уволни както всички останали. А дори да е след изпитателния срок пак може да се освободи, например съкращава се щата. А да се завижда, че има данъчно облекчение от 66 лв. на месец, е абсолютно смешно, все едно да се завижда на хора, които получават данъчно облекчение за дете/деца.

 
  ...
преди: 1 месец, 9 дни
hash: 631f41e2f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Не се надявай да я махнат, дори когато директорът се пенсионира. Гледай да се абстрахираш и не се натягай. На всеки с мозък е ясно кой е компетентен и кой е парашутист. Като се опита да ти пробута да вършиш нейната работа, й кажи да ходи да се снима, защото не ти влиза в задълженията. Същото важи и за приказките на този директор - пускай си ги покрай ушите.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker