Наистина ли няма кадри (или балъци) - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121258)
 Любов и изневяра (29727)
 Секс и интимност (14366)
 Тинейджърски (21900)
 Семейство (6474)
 Здраве (9601)
 Спорт и красота (4702)
 На работното място (3182)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18543)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Наистина ли няма кадри (или балъци)
преди: 25 дни, 18 часа, прочетена 2778 пъти
Аз пък твърдя, че няма работодатели. :) Защото по тяхната логика служител, който иска нормална заплата, не е кадър. По тая логика за мен и работодател, който дава 1000 лв, не е работодател. Така че да, в тези държава почти няма работодатели. Аз лично си имам добре платена работа, но не дай си Боже да се наложи да си търся нова.

Майтапа настрана (къде майтап, къде истина). Навсякъде се тръби как нямало кадри, а в същото в обявите не се предлагат заплати над 1000-1400 лв и то масово за работа над 40 часа, вкл. и за квалифицирани кадри. А тия пари на тази скъпотия са едно голямо нищо. Ми то наемите са вече почти толкова. Или се очаква от всеки да живее при мама, да не плаща наем, да му пазаруват храна на аванта и цял живот да няма деца. Не си представям как двама работещи с подобни заплати отглеждат 1-2 деца, особено ако плащат и наем.

Отклоних се, но нали икономическата логика е като няма предлагане на труд, както твърдят работодателите, цената на труда да расте? Как така хем няма кадри, хем заплатите ни са 5 пъти по-ниски от западна Европа и то при повече часове работа? Или може би не кадри, а балъци няма? Аз съм сигурен, че ако предлагаха заплати само наполовината на европейските, кадри щеше да има, даже много хора щяха да се прибират от чужбина.

Демек работодателя търси работници, ама ако може за 1000 лв, ако е за повече не търси. Това е малко като пазара на имоти - всеки продава, ама само барака за 5 000 евро квадрата, "само" за 3000 евро не продава и предпочита да му виси обявата с години и да обяснява как няма сделки и пазара е замрял.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 70

преди: 25 дни, 14 часа
hash: 0d174d001f
гласове:
1 2 3 4 5
  (26 гласа)

1.   Икономика не се прави с пожелателно мислене и "ако Еди какво си, то Еди какво си"

Икономика се прави с млади и кадърни хора, мотивирани, с честно заплащане и подходящия капацитет откъм работна среда, технологии и т. н.

Нещо си се объркал, че заплатите в Европа са "5 пъти по-големи", в цифрово изражение може и да е така - реалността като си платиш наема и данъците е съвсем друга.

Майка ми работи в Швейцария и взима огромна заплата там(над 10 000 лева български пари), наема й в Цюрих е около 2000 франка на месец, данъците за годината и удръжката от заплатите :

15 500 франка.

Разликата като покупателна способност е около 20-25%, тоест в реално изражение заплатите в Европа(пак зависи коя страна визираме) са около 20% по-високи сравнение с тукашните.

Не говори празни приказки за 5 пъти разлика, няма такова нещо. И там е гърч с наемите и там има инфлация и там хората не искат да раждат, защото нямали пари.

Храната е евтина, но всичко друго - наеми, кредити, образование са скъпи.

А защо не кажеш нещо за производителността на труда в България? Най-ниската е в Европа изглежда.

Ти колко пъти виждаш някой да работи концентрирано и кадърни и колко пъти да се пушат цигари, пият кафета и гледа във Фейсбук в работно време?

За мързели и тарикати като нас българите и тези пари са ни много!

 
  ...
преди: 25 дни, 14 часа
hash: 3561f1055b
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

2.   Така е, кадри има, и работни хора има, обаче си искат прилична заплата. Просто БГ работодателя е свикнал и добрия работник и мързеливия да им дава малка заплата. И като види, че добрия вече не е мотивиран и напусне, - реве, че няма хора. Ами не върви да работите едно и също, ти да си по-продуктивен от колегата и хем да ти пробутват повече работа, хем за същите пари като на мързеливеца. Ама си е България и български манталитет, работодателите не ценят добрите служители, те напускат и после реват.

 
  ...
преди: 25 дни, 14 часа
hash: 2e44a6ff2b
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

3.   Зависи, така е от гледната точка на служителя. От гледна точка на работодателя пък нещата изглеждат така: има маса хора с големи претенции за заплати, работно време и т. н., без покритие, без трудови навици, без знания и умения. Не са надеждни, но искат много.
Не казвам, че твоят случай е точно такъв, но има доста такива случаи. Нали се сещаш, че нещата са двустранни, няма как проблемът да е изцяло при работодателите. Моят съвет е да започнеш дори на по-ниска заплата, ако вече не си го направил, да натрупаш опит, да добиеш умения и тогава да търсиш по-добри условия. Разбира се, зависи от образование, професия, бранш и т. н., но най-общо мога това да те посъветвам.

 
  ... горе^
преди: 25 дни, 14 часа
hash: 12a7513dc8
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

4.   За работа в офис която не е особено трудна - пр. не е за инженери или програмисти - има много кандидати. Да пращат имейлчета, да сетъпват митингчета, да сричат на английски.

Колцентровете не срещат недостиг на кадри.

Уеб/интерфейс дизайнери с лопата да ги ринеш.

QA/Тестери (които да могат да кажат на баба, че работят "компютри") са на тълпи.

Офис асистенти - кандидати на килограм.

И т. н. За това сега да си плочкаджия е по-добре платено от програмист. Или механик, или тракторист. Пазара се обърна - от недостиг на бели якички минахме към недостиг на сини якички.

 
  ...
преди: 25 дни, 13 часа
hash: a8c74ae1e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Кадри има някакви добри, но или ги използват, или някои са успели да се уредят. Ама то и хората понякога са си виновни. Аз работих без договор за една фирма вече почти 3 години онлайн. От няколко месеца не ми пращат работа и го караме само на стари проекти. Явно са намерили друг балък и така. А не трябваше да им работя за тия пари. Но човек се учи. И аз съм си виновен също. Защото подклаждам подобно нещо.

Ако работите на частно - искайте повече пари. Бъдете квалифициран и добър кадър, но си искайте повече. Защото така ще ви уважават повече. Същото е и ако сте на заплата. Естествено, че ако сте съгласни на малки пари, няма да ви уважават и ще са готови да се разделят с вас, колкото и да сте добър. Темата е дълга и може да се пише много.

 
  ...


...
преди: 25 дни, 13 часа
hash: 326baa8634
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Кадри има много, няма кадри за без пари.... но те намериха решение на проблема с внасяне на кадри от трети страни

 
  ... горе^
преди: 25 дни, 13 часа
hash: 7be5b83c7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

7.   Ако не си разбрал, живеем в пазарна икономика. Не е комунизъм, всеки може да започне бизнес и да стане работодател като не му изнася. Това да се оплакваш, че видиш ли работодателите в България те използвал и не давал пари... меко казано - тъпо и непродуктивно поведение.

Вече що на практика в България ситуацията е такава... комплексна тема. Такова ни е обществото. Такива "лидери" си е избрало, които са превърнали държавата в частна, и са си направили "обръча от фирми". Толкова сме инициативни да правим бизнес и да намираме начини.

 
  ...
преди: 25 дни, 12 часа
hash: cbedf950a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

8.   Търсенето винаги е съпоставено с предлаганото и винаги заплатата е абсолютно реална.
Кадри има, но не са кой знае колко подготвени. Тези които са подготвени няма кой да им вземе хляба от ръцете дали ще е в една или в друга фирма.
Говориш за някакви часове, средно 40, но тези часове са недостатъчни за да станеш добър професионалист, тествано.
Така че всеки иска да работи по 40 часа седмично и да взима 10к, само че така цирка не играе.
Работел съм двойно над месечните часови ставки, отделно не броя в това число колко съм се изучил извън това. Всеки минал по този път знае, че това е в ущърб на почти никакъв личен живот и то не за месец, а с години.
Сега е друго, няма да пиша какви пари взимам, че ще кажете че е невъзможно, но тези пари са изгладувани, изстрадани и заслужени.
Така че преди да обвиниш работодателите, помисли си какво можеш да предложиш. Аз лично за мен си съм приел, че не е нужно да работя за себе си, тъй като парите които ми дават, ще мога да ги взема в почти всяка фирма в сферата ми, поради факта че се знае кой съм и съм го доказал.

 
  ...
преди: 25 дни, 12 часа
hash: e093fc3ef4
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

9.   Да, вече наистина няма балъци. Едно време преди 20 - 30 години хората от предишното поколение склоняваха глави и работеха за колкото им кажат така наречените работодатели / чорбаджии. Дори и през не толкова далечната 2009 година когато имаше криза, доста хора не можеха да си намерят работа, а шефчетата се правеха на интересни в стил, , Ако не те устройва, напускай! Още 100 човека чакат за твоето място". Да, ама свърши тази. Сега кандидатите за работа са от западноевропейския модел. Първо питат, , Какво плащаш? ". Най-смешно ми беше как миналата година по новините масово се оплакваха собственици на шивашки фирми как не могат да си намерят работници за 900 лева, тъй като доста хора ходят да работят в чужбина и след това получавали по 1800 лв. на месец от борсата в България, без да си мърдат пръста. А в случая точно това беше проблемът на нашите РОБОдатели - че не могат да си намерят балъци, на които да им изпадат душите и то за минималната заплата. Времената се менят, нека се гърчат сега чорбаджиите, така им се пада!

 
  ... горе^
преди: 25 дни, 12 часа
hash: c043e69b04
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

10.   Да кажем едно 99% работодатели са експлоататори и нещастници.
Комплексари и мизерници, заделящи си по някой лев от нашите пари за да подарят нещо на кучките си, да ходят на почивки и пр. А всичко е толкова просто, бойкот във всяка фирма и логичен фалит. Там където има едноличен собственик, фалитчето е нризбежно. В някой магазин с обслужващ персонал 25 човека! Половината не идват на работа и искат промяна в условията! Ще хи послуша!!!

 
  ...

...
преди: 25 дни, 12 часа
hash: 7459d162cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Повечето работодатели не търсят служители, а роби. В 2-3 по-големи града има някакви позиции с нормално заплащане, а в прованса хората масово са принудени да работят за МРЗ

 
  ...
преди: 25 дни, 11 часа
hash: 3b993c3831
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

12.   Те, ако дават 1000 е добре, масово жените работят за минимална около мен. Ние сме в малък град, работа има де. Просто като има минимално гледат да дават около нея. Дори да искат повече, много хора работят за да си покрият някакви разходи.

 
  ... горе^
преди: 25 дни, 11 часа
hash: d3f2021110
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

13.   С лопата да ринеш кадри за "работа" в офис, по министерства или агенции. За "работа" в офис и 1000 лева стигат.

 
  ...
преди: 25 дни, 10 часа
hash: 22629a656c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   За съжаление така е при Ганьо работодателя..

 
  ...
преди: 25 дни, 9 часа
hash: bc9042f6eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   1, аз говоря за нетни заплати, така че стига сте повтаряли тия данъци. И да, 5 пъти е. И дори да си платиш 1000 евро наем, пак си с 3 пъти по-голям разполагаем доход.

 
  ... горе^

...
преди: 25 дни, 9 часа
hash: bc9042f6eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

16.   7, прочети пак темата и виж, че аз лично съм добре платен, говорех по принцип.

Колкото до редовния аргумент "стани и ти бизнесмен" е все едно да кажеш на боксьор "стани футболисти защото там има повече пари". Всеки го бива за различно нещо. То това е проблема, че всеки ганьовец се бута да става бизнесмен и резултата е този.

 
  ...
преди: 25 дни, 9 часа
hash: 3a3c290b72
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

17.   На мен пък ми прави впечатление колко са злобни и завистливи тия, които не са учили. 4-ти сигурно е спал в часовете и бъкел не владее английски. Ей такъв да ти дойде и да ти иска стартова 2000лв добре ли ще ти е? Аз съм учила, и уча, владея 3 езика и не спирам да се развивам. Лъжа е че и колцентровете са пълни. Постоянно се търсят хора. Даже вече и с румънски, защото и те ни изпревариха. Ама Ганьо търтея го мързи да научи два езика и да взима 3000 от дома си. Цар е на мрънкането

 
  ...
преди: 25 дни, 8 часа
hash: b3688f2bd1
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

18.   До Номер 7, това е пазарна икономика, а не комунизъм! Като не ти харесва да си работодател и да намираш кадърни за без пари, ставаш един работник за без пари и показваш на всички колко е хубаво да бъхтиш за минимална!

 
  ... горе^
преди: 25 дни, 8 часа
hash: 4a8932a4a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

19.   Кадри има, работодатели няма като хората.

Масово, българският работодател иска с малко пари да се свърши много работа. Ако можеш и да спиш на работа - още по - добре. Ето това ме кефи много на младото поколение - един от първите въпроси е "Каква е заплатата? ". Сега, много хора ще ми скочат, че те първо трябвало да покажат умения и знания, и не знам си какво. Е, като ги покажат и ти им даваш 900 лева - каква файда?

Крайно време е този български тарикатлък да се изкорени, защото държавата ще продължава да губи добри, знаещи и умни кадри, заради отвратителното отношение на шефовете.

 
  ...
преди: 25 дни, 8 часа
hash: 0d174d001f
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

20.   4 и 8 са дали добри коментари продиктувани от опит натрупан, някои други коментари ми звучат малко детски и наивни(без никой да за засяга).

Накратко - никой няма как да ви даде високи заплати, които не сте изработили! Трудът ви струва толкова колкото струва! При пазара цени на труд/цени на стоки и услуги се саморегулират!

Никой не е длъжен да ви даде повече отколкото сте заслужили, ако някой друг ще свърши същата работа за по-малко пари.

1500 лева на месец са НОРМАЛНА заплата за България, даже бих казал за София, ако не ви специалист в нещото, което вършиш!

Съвсем друг е въпросът е, че и шефове/работодатели масово са алчни типове, които мислят само за собствения си за*Ник и как да уредят децата си.

Нещата да комплексни и взаимни - истерични пубери с нереални претенции за заплати(дето не могат да вършат нищо), които ТЕПЪРВА трябва да ги обучаваш и да набиеш сумати пари и ресурс в тях преди изобщо да започнат да вършат нещо; от другата страна алчни шефчеъа, които нон-стоп видят в сайтовете, за да разглеждате последен модел коли и екскурзии по топлите места с парите на работниците им.

От мен ако зависи ще забранят изобщо е България да има коли за над 20 хиляди лева и разни скъпи ресторанти и дрехи, защото българина е алчен и просто не знае кога да се спре и колко му е достатъчно.

Все новите коли го влекат, скъпите дрехи, почивките, Абе въобще лукса!

Т. Т.

 
  ...

...
преди: 25 дни, 8 часа
hash: 28f89535d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

21.   Че няма кадри за физически труд е вярно, за офис с лопата да ги ринеш, но сега по морето трябват 27 хил души работници готвачи камериерки, миячи, градинари, работници по подръжка и други подобни. Е няма толкова броики съгласни да работят само лятото и срещу такива заплати. Работодателите плашат че щели да си внесат хора от Бангладеш и Киргистан, но малко не ми се вярва при условие че пътят им е доста скъп, а и в Турция плащат повече и по често спазват работно време. Възможно е някой от бангладеж да се съгласят само с цел да ги вкарат в Европа, с визи и при наличие на въздушен шенген колко му е на следващия ден да хване самолет за Франция, но ще видим

 
  ... горе^
преди: 25 дни, 6 часа
hash: 4cc12bfb22
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

22.   Кадри има, заплащане и отношение няма. Искат огромен опит, да си женен/ омъжена за работата, а насреща-нищо. Споменават в обявите трудов договор и осигуровки, все едно е нещо уникално. Изисквания за езици, а шефът не знае езици и те препитва някой колега. Крият се заплати масово в обявите, или се завишават.
Шефчетата са богове и искат такова отношение. Трябва да живееш и умираш за фирмата. Преди години един шеф си беше зачислил кучетата към фирмата(хотел) и търчаха из задния двор/ паркинг, който беше заграден. А този паркинг се ползваше всеки ден от гости на хотела. Как да обясниш на хората защо търчат големи кучета и лаят? Не бяха злобни, ама все пак могат да те стреснат. Трябваше и да ги дебна да не излезнат на улицата. Баш шефът даваше за месец такса за басейн, почти колкото заплатата ми тогава. Колегите бяха ОК, но заплащането беше лошо, нямаше къде да ги оставиш багажа като хората. Имам и други примери за шефчета богове, ама трябва да се пише с дни.

 
  ...
преди: 25 дни, 5 часа
hash: d350e50475
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

23.   1, за производителността на труда не обвинявай работниците. 99% са виновни работодателите. Или пестят от техника и искат ръчно да стане - после ниско КПД. Другият вариант - назначил N човека с идеята, че те така и не му струват големи пари, не може да ги уплътни с работа и после имало ниска производителност. Който организира нещата, той е причината. Отделна тема е, че някои не могат да измислят печеливш бизнес, но тръгнали хора да наемат. Отворил пикливо магазинче, едвам се продава нещо, но не работи той (предприемачът), а наел продавачка. А оня обикаля, скучае и отива да пита колко е продала...

 
  ...
преди: 24 дни, 23 часа
hash: 65a03117ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

24.   Знам една банка, в която в един отдел един човек върши почти цялата работа. Работят двама, а трябва да се четирима. Има крещяща нужда от хора. Там се работи с милиони евра. Въпреки това, ако потенциалните кандидати кажат, че очкват заплата над едно определено число, кандидатурите им отпадат. Ако знаехте коя е банката, веднага щяхте да си изтеглите парите от нея. Но то почти всички други са така. Като вземат, вземат с овворени шепи. Като дават, мъката е все едно раждат багер.
Заплата на човека, който върши всичко, даже като е в отпуска казва по телефона какво трябва да се направи, е около 2000 лв. А сега кажете има ли експотацаия на безценица в Бг или няма?

 
  ... горе^
преди: 24 дни, 19 часа
hash: 03423e98e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

25.   Не знам откъде ги измисли тия 1000 лева, но в повечето фирми се предлага почти двойно по-висока заплата (говорим за ниско-квалифициран персонал). Честно казано, смятам, че голяма част от хората не заслужават дори и тия пари. Ако гледаш как да лъжеш с работното време, да се скатаваш, да говориш по телефона, да не си лоялен към колектива, да взимаш болнични всеки месец, как очакваш някой да те вземе насериозно? Работодателят ако види, че си мотивиран, че имаш желание тая фирма да просперира, няма да те остави с 1000 лева, а ще търси как да те задържи.
Същото беше и в университета, за колегите бяха важни кафетата, купоните, гаджетата, а после на изпитите се чудеха как да преписват. Кажи ми, това сериозно ли е? После искали лека работа и високи заплати.

 
  ...

...
преди: 24 дни, 15 часа
hash: 5a53dd421b
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

26.   Заплатата не се определя от това на кой колко пари му трябват, а според изработеното от него. За съжаление повечето кандидати за работа не могат да си изработят заплатите, които искат. Претенции много, но качество почти никакво. Като искат много, нека започнат да работят за себе си, за да видят дали могат да си изкарат парите, които претендират. На запад плащат повече, но наемите, осигуровките и данъците са много по-големи и като теглиш чертата, пак остават малко пари. Но там работниците са в пъти по-съвестни и работещи от нашите тук. При нас само претенции, обикновено без покритие.

 
  ...
преди: 24 дни, 15 часа
hash: 80c7718d55
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

27.   Аз като казвам, че България ще изчезне до 50 години ме нападнаха разни псевдопатриоти какъв родоотстъпник съм бил, а удобно пропускат факта, че за това положение са виновни политиците и политическите им агитки, които гласуват за тях. Рибата се вмирисва от главата.
От както ГЕРБ идват на власт 2009 година - България става най-бедната държава за 12 години. Дори Румъния ни изпреварва. Логично и заплатите няма как да очакваш да са нормални в бедняшка държава. “Ама България не била бедна, имало много голяма сива икономика и специалистите вземали много пари на ръка” Типично мислене на Бай Ганьо. Най-голямата сива икономика, тарикатите вземат на ръка без договор (няма да изпадам в подробности за проблемите от това) и те са уж добре, а другите? Липса на емпатия. За такова егоистично мислене, толкова.
Не съм политически обвързан, гледам фактите. Политиците и работодателите са отражение на народа и играят според тоягата на народа, който е заспал.

 
  ... горе^
преди: 24 дни, 11 часа
hash: 850d012cc5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

28.   25, да, обаче влез в джоба и виж колко се предлага в провинцията. Аз няма връзки и бих търсил по обява. И кво правим с 1000 Леа?

 
  ...
преди: 24 дни, 11 часа
hash: 850d012cc5
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

29.   26, тогава защо няма заплата за кадърни и такава за некадърни, а просто си дават 1000 лв и който се хване?

 
  ...
преди: 24 дни, 11 часа
hash: 850d012cc5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

30.   24, такива банк са дск и Уникредит. Ама и другите са почти същите

 
  ... горе^

...
преди: 24 дни, 11 часа
hash: eedb539f0a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

31.   Номер 1.
Аз ще ти кажа нещо за производителността на труда в Афропа. Пълна измама е. Там са също толкова мързеливи, че дори и повече. Защо "производителността" им е висока - щото изнасят основното усилие в Китай и Индия и други бедни държави. В Европа основно се лепят етикети по стоките и се "добавя стойност" - разбирай прибира се основната част от печалбата. И така, малко труд се оценява високо и на хартия всичко е прекрасно. Тъй че не ми обяснявай за производителност на труда - пълна измишльотина е това!!!

 
  ...
преди: 24 дни, 11 часа
hash: eedb539f0a
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

32.   За да има един дето да печели добре, трябва да има 10 които да са на ръба на оцеляването. На запад са го решили това, като са изнесли мръсната и нископлатена работа на изток. Откъдето идва заблудата че са високоефективни и висококвалифицирани и заслужават високи заплати... Начин да се печели на гърба на другите, един вид кражба.
Това присъства и в далеч по-малки мащаби - в рамките на една семейна фирма да речем.

 
  ...
преди: 24 дни, 10 часа
hash: 7459d162cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

33.   100% съм съгласна с написаното от номер 27. Може би само 50-те години са доста оптимистична прогноза, по моему много по-малко ще са нужни, докато се затрием, ако спешно нещо не се промени. За сивата икономика не мога да гадая в какви размери е, но е факт, че има огромно разминаване между официалните данни (България е най-бедната страна в ЕС, и това са си напълно официално), с най-много работещи бедни, най-много живеещи под прага на бедност, в същото време масово се създава впечатление за висок стандарт на живот. Около мен масово наблюдавам хора, чиято професионална реализация не предполага подобен стандарт на живот - по 2-3 автомобила в домакинството, всяка година скъпи екскурзии, пътувания из страната по спа-центрове, чести вечери навън и т. н. Всеки знае за какво разходи иде реч. И как го постигат с 2 заплати от по 1500 лева, за 4-членно семейство, идея нямам

 
  ... горе^
преди: 24 дни, 6 часа
hash: 4cc12bfb22
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

34.   26, в много фирми един човек върши работа като за трима-четирима. Твърдиш, че българите сме мързеливи. Къде? Кога? Плащат ти за една длъжност, а вършиш още неща допълнително. Които не са заплатени. Това къде го има другаде по света?
Какво прави шефът като такъв? Идва със скъпата кола. Идва и любовницата му. Пият кафенца и ядат. И това е. В много фирми има мизерни условия на труд- няма нормални съблекални за персонала, място за обедна почивка. По празници бачкаш. По морето шефовете ядоха готини манджи, не като гостите и персонала на хотела си.
Ясно е, че си бг шеф, свикнал да е робовладелец.

 
  ...
преди: 24 дни, 4 часа
hash: 3a3c290b72
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

35.   Наскоро за работа в държавно учреждение в Пловдив с обявена минимална запата имаше 35 кандидати. Та тук пишещите гледат от своята камбанария. Друг пример - детските градини за ЗАС - също на минимална заплата има десетки кандодати. Директорката се беше ошашавила, последния път защото не очакваше толкова много хора да са готови да работят за 800лв. Не са ви верни данните че няма кадри

 
  ...

...
преди: 24 дни, 4 часа
hash: d24b21315d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

36.   Ми реално сме с най-ниски заплати в ЕС.
В Македония и Сърбия заплатите са на сходни нива като нашите.
Ако дай боже позабогатеем като страна и нивата на заплащане станат по-добри, веднага ще дойдат и работници.
В природата празно няма.

 
  ... горе^
преди: 24 дни, 3 часа
hash: 5621b74204
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

37.   Ако си кадърен, не се оплакваш, не правиш интриги, поемаш много повече работа и си без връзки и препоръки не ти оценяват труда изобщо, ако си некадърен, хвалиш се колко "много" работа си свършил пред шефа, който не разбира от тази работа, изтъкваш се, мазниш се, с връзки си, правиш интриги получаваш в пъти повече, от кадърния. Е това справедливо ли е? Затова няма да има качествени кадри.

 
  ...
преди: 24 дни, 3 часа
hash: 0d174d001f
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

38.   Само да добавя, че в строителството над 70-80% от общите работници са цигани.

Масово се работи на минимална заплата, гледат по 2-3-4 деца и пак не мрънкат колкото нашите българи.

Българина пак е на някое по-приятно местенце обикновено - я шофьор че, я надзор нещо, Абе да не е на пек и на студ той, нали? !

И на 1500 - 2000 лева се МРЪЩЯТ. Ако българите работеха нямаше България да е най-бедната страна.

Кражби има, ама има и мързел и тарикатлък.

Виждал съм как "работи" в голям % от случаите българин-майстор - то са подпираници, то са кебапчета и бири и ако си го викнал да ти прави банята 3 седмици не можеш да го разкараш, толкова "работи".

Не знам откъде идва тази брутална липса на мотивация, като чели като работи в друг колектив, примерно с чужденци и българина работи добре.

Обаче като е сред нашенци, всеки гледа да прецака другарчето, да свърши по-малко работа и да вземе повече пари.

Работил съм с цигани, турци, араби, с почти всякакви малцинства в България, но селския манталитет на Бай Ганьо си е запазена марка

Т. Т.

 
  ...
преди: 23 дни, 18 часа
hash: 6e27459652
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

39.   До 38 вярно е че циганите ги осигуряват на минимална, но въобще не си запознат с това колко вземат в строителството. Циганина в сроителството прибира на ден между 200 и 300 лева кеш.
Колкото до подпиращите се правячи на баня, защо не си я направиш сам? Мислиш че щом по тв в предаването "бригада нов дом" правят баня за 4 дни, то и твоята трябва да стане за толкова, обаче реалността съвсем не е тв предаване. От друга страна ти като организатор на обекта си освен за цена на труда трябва да говориш и за време на изработка, не е невъзможно да се прави баня за 4-5 дни, но се иска да се плати за майстор и за общак и за доставчик на маериали и т. н. Когато се очаква майстора да иде до магазина за муфа или други дребни елементи, когато се очаква той да иде да носи торбите с лепило, той да иде да кърти, пълни и изхвърля строителния отпадък, разбира се ще става бавно.
Че има шляещи се работници има, но това зависи само от организатора на работниците.

 
  ... горе^
преди: 23 дни, 14 часа
hash: deb8a141f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

40.   Естествено, че балъците свършиха. Мафиотското управление на България през всичките години и особено това на ГЕРБ-ДПС съвсем целенасочено изгони младите и кадърни хора в чужбина, за да няма кой да протестира и да им мъти водата. Отделно гореспоменатите политици съвсем целенасочено превърнаха България в хъб за нископлатен труд, с ниска добавена стойност. По този начин хем си осигуриха спокойна среда от роби, които не протестират, хем имаха работна ръка за икономиката, която пак е тяхна. Кадърни хора не са им нужни поради простата причина, че всичко е в техни ръце и на практика нямат никаква вътрешна конкуренция. Производствените линии така или иначе са внесени отвън и поддръжката им се извършва от чужди инженери, така че инженери не им трябват. Юристи не им трябват, защото е много по-лесно да се договорят докато си пият кафето в парламента, вместо да се съдят. Или пък просто си плащат директно на когото трябва. Икономисти също не им трябват, защото знаят, че държавата това са те и няма как да санкционират сами себе си. Всякакви обществени поръчки са предварително разпределени, така че и за това не са им нужни добри икономисти. Единствено не прецениха, че толкова много хора ще се изнесат, че в момента дори и за общи работници не могат да се намерят кадри. Останалите кадърни, които имат знания и умения, си правят сметката. За толкова пари - толкова работа. Отдавна го няма това "назначил съм те за техник, ама ти понеже си инженер, да ми вършиш и тая работа". Всеки казва "не знам", "не разбирам" и т. н. И хората са си прави. Това, че заплатите били ниски, защото работници и служители били мързеливи пък е най-плоското оправдание. Мързеливи са, защото т. нар. "мениджърски" състав е още по-мързелив и най-вече некадърен. Тъй като имам поглед върху доста компании у нас, веднага давам много показателен пример, който важи в 90% от случаите. Във фирма Х почти всички мениджърски позиции са заети от парашутисти, съответно кипи пълна анархия. Работниците пият кафета и почиват, когато си искат, 5 човека едва вършат работата на един и прочие. Междувременно фирмата разполага с всякакви скъпи софтуери за следене на производителността, работното време и т. н., но никой, никога не ги е ползвал, защото няма кой да измисли методиката, която да се заложи в софтуера. Част от същите тия хора, които по цял ден се шляеха, заминаха в чужбина да вършат абсолютно същата работа. Малката разлика е, че там работят при стриктно определени почивки и имат и норма, която се следи постоянно. Ако се потриваш, просто те освобождават. Та, задължение на ръководството е да си намери правилните хора и да следи работата им. Останалото са глупости от рода на "дайте, тука нешето момче/момиче да го сложим мениджър". Нищо, че е с 3-ти клас до обяд.

 
  ...

...
преди: 23 дни, 31 мин.
hash: 850d012cc5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

41.   39, защо въобще му отговаряш?

 
  ...
преди: 22 дни, 1 час
hash: 0d174d001f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

42.   39, "циганин на ден прибира между 200-300 лева на ден кеш", - това къде?

В Люксембург, Швейцария или България? !

Значи ти искаш да ми кажеш, че облаците за 20 работни дни месечно взимат между 4 и 6 хиляди КЕШ? Повече от мен, от адвокати и т. н.?

Доста грешна представа имаш за ценообразуването.

Общак взима около 1000-1200 лева месечно, чисто са му 800-1000.

Говорим за общ работник. Не майстор на бани, не електричар, не ВИК

Почти всички общаци са цигани, има тук таме по някой българин, ама гледат да не се "минат".

Българина винаги работи по-малко, но за сметка на това почти винаги е с повече претенции и гледа в канчето на другия да върши повече работа, а да не взима повече.

Шофьори на камиони, бетоновози(вътрешни превози на материали) 1400-1800 лева...

Багери, кранисти, булдозер, валяк - около 2к...

Строителен надзор(аз), адвокати, счетоводители - около 2 - 2, 5.

Шефовете(собствениците) на строителните фирми - 10-30% печалба от крайната цена на сградата(30% е оптималната възможност ако си продаде всички апартаменти... )

Това са цифрите и реалността за София като заплати и печалба, разни други сметки са от хора, които хал хабер си нямат за какво става въпрос и говорят за друга държава или направо за друга планета.

Числата дето аз давам са реални(на базата на документи) и договори.

Т. Т.

 
  ... горе^
преди: 21 дни, 10 часа
hash: c1d95dbf1e
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

43.   Няма балъци, аз например не бих се върнала да живея и работя в България, защото напълно осъзнавам, че никой работодател не може да ми предложи добри условия на труд, и това важи както за ниско-, така и за висококвалифицирана работа.

– първо и най-важно заплата, която е в състояние да покрива основни нужди като храна, наем, сметки и др. неща от първа необходимост, отглеждане на дете, както и удоволствия от време на време като почивка. Това не е възможно с българска заплата. Понеже знам, че ще искате конкретна сума - минимум 5000 лв за един човек.

– твърд 8-часов работен ден, който да се спазва и извънредното стоене след работа (над 15 минути) да се заплаща. Това почти никой работодател не го прави в България и им стоиш безплатно след работа да доработваш.

– Ако трябва нещо да доработваш в почивен ден, те питат дали имаш желание и възможност да дойдеш и няма проблем да откажеш, защото имаш личен живот. Ако избереш да работиш, ти се заплаща двоен надник. 100%

– 6 седмици платена отпуска

– спокойно вземане на болнични, без да ти се мрънка защо си болен.

– болничен за гледане на болно дете, без да те гледат на кръв после.

- вземане на извънредна отпуска за ходене по изпити, без да те гледат на кръв после.

 
  ...
преди: 20 дни, 19 часа
hash: 0968e3d408
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

44.   До 38, ромчетата не се оплакват, защото в семейството с жена си вземат от допълнителни помощи и детски на всяко дете по над още 1000лв. Така че в семейството им влизат сигурни 3000лв, които са чисти, нямат данъци, защото всички роми в България се водят социално слаби, не плащат никакви сметки, наеми, строят си където си искат и тия пари реално са им само за храна и цигари, ако пушат... Всичко останало, с което лошите и мързеливи българи се сблъскват като сметки и разходи, просто не съществува за ромската общност в България. И на мен ако някой ми плаща ток, вода, квартира или апартамент и аз ще съм много щастлив и няма да се мръщя и ще направя на жена си 8 деца за държавата, но докато съм с всички тия разходи и започвам на - 2000лв всеки месец, няма как да не се мръщя на тия смешни парички. Като са щастливи от такива запалти големите бизнесмени, да си работят сами.

 
  ...
преди: 20 дни, 19 часа
hash: 0968e3d408
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

45.   До Номер 43, тя и самата атмосфера на работа в чужбина е съвсем друга. Дори да има много работа, като я няма помията от шефа се работи по съвсем различен начин. Пак има много работа, но се върши с кеф. Идиотите които изгониха работещите българи както го описа Номер 40 наистина не си представяха, че няма кой да им свърши елементарни неща. И малкото които могат в България, в следствие на това напрежение от предни работни места се изнервят и си вдигат цената петорно. Аз затова и вече не взимам всякаква работа от всеки или казвам пари които ме устройват. Ако се навият се навият... Все ми е тая. То по-добре ако не ги устройва да не се навият, защото няма да си струва. Така се прави. И уважението е друго. Ако се съгласите на всякакви условия, мизерна заплата, ще ви унищожат от работа и ще ви сменят с някой некадърник на двойна заплата, който не може нищо, но ще го изчакат да се обучи. Това се случва с кадрите в България.

 
  ... горе^

...
преди: 17 дни, 5 часа
hash: 44590256e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

46.   Няма балъци.

 
  ...
преди: 15 дни, 13 часа
hash: 7dec807cea
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

47.   Наистина в някои фирми не се плаща добре колкото заслужава работника, но според мен и много пари да получава някой, пак няма да му стигат и ще се оплаква. 1000 лева вече са малка заплата и не стигат, но според мен един работник от 1000 да мине на 5000 лева заплата, пак ще се оплаква, че са му малко и не му стигат. Когато става въпрос за пари все са малко. Когато започнеш да взимаш повече пари започваш да харчиш повече. Започваш да купуваш скъпи неща и за това пак няма да стигат.

 
  ...
преди: 15 дни, 10 часа
hash: 77a7679cfb
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

48.   То и жигани няма за работа вече. Ония ден нали видахте групичката, източила 56 милиона паунда от бритнакста социална систмеа. Като тях има поне още 3-4 гурпички, САМО в Англия. После имаш Франция, Холадния, Дания, Швеция, Финландия, Италия, Белгия и други.
Не ми вярвате? Тая група де я ханаха са работели основно с хора от сливен. Жалкото е, че освен помощи от чужбина, като си дойдат тук за по 5-6 месеца в година, се пускат и на нашия НОИ и честито - 2000 лева на месец, ей така, отгоре на другите помощи.

После имаш и много българи, които се изучиха - айде не баш така, ама като му стане зор, отива, работи 9 месеца, закачи минимална социалка, върне е в Бъглари и кара 2 години с тея пари.

И сега нашите се опулиха и се чудят, какво става. Взеха да дават заплати по 4000 лева, където преди 10-15 години им се свидиха и 600. И не, инфлацията ни не е 700% от тогава, че да ми твърдите, че е същито.

 
  ... горе^
преди: 14 дни, 11 часа
hash: edbf6a333d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

49.   Номер 47. Пишете така, все едно работодателя трябва да дава малко, за да възпитава неговия роб? Господаря нали е по-умен, висш и трябва като комунист да определя за какво да харчат другите парите си. Като гледам нищо не се променя в мисленето на хората, дори всички до последния да заминат в чужбина, пак българският бизнес ще се изкара невинен и в земята ще се закопаят, но от джоба си няма да откъснат. Това е капитализма, на който не му харесва си е негова работа.

 
  ...
преди: 14 дни, 5 часа
hash: b3688f2bd1
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

50.   До 48, дават 4000лв но в София. В Пловдив, Варна, за Бургас изобщо няма пък да говорим, дават 1500, със зверски напъни 1800лв и със злоба на лицето 2000лв едва едва и то не са всеки. Говорим за квалифицирани кадри.

 
  ...

1-50 от 70
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker