Вие лъжете ли в своите СВ-та? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121322)
 Любов и изневяра (29740)
 Секс и интимност (14379)
 Тинейджърски (21902)
 Семейство (6479)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3184)
 Образование (7307)
 В чужбина (1656)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18561)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Вие лъжете ли в своите СВ-та?
преди: 28 дни, 9 часа, прочетена 698 пъти
Отидох на интервю в офиса на доста известна банка в София. Още преди да отида бяха изтрили обявята от сайта си, стояха само по-ниските позиции от същата седмица.

Разбира се на интервюто се оказа, че позицията е заета и ми предложиха да ми правят интервю за друга, разбира се по-ниска.

Това често се случва - да кандидатствам за една позиция, а на място да ми предлагат по-лоша такава.

Освен това често като започнеш се оказва, че голяма част от обявите са лъжливи. Написали еди-какви си придобивки, а няма такива или има други.

Въпросът ми е като фирмите масово лъжат защо ние, кандидатите да сме честни с тях?

Вие преувеличавате ли/лъжете ли в сивитата си? Аз досега не съм го правил, но ми писна да съм коректен и да не преувеличавам нищо, а да ме лъжат насреща. Смятам да пускам различно сиви за различната сфера/позиция, за която кандидатствам.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 27 дни, 16 часа
hash: 4c1bd0f9ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Не съм, но и какво толкова може да се излъже, като после ще ти видят трудовата книжка и/или в процеса на работа лъжата ще лъсне - примерно нещо, свързано с владеене на чужди езици или други компетенции, които са били разкрасени в СВ-то

 
  ...
преди: 27 дни, 14 часа
hash: 61767d4a99
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Винаги, но малко. И помага.

 
  ...
преди: 27 дни, 11 часа
hash: 1dc2b391ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Не съм лъгала никога, защото уменията или по-точно липсата на умения лесно си проличава в практиката.
Но от 20 години вече съм работодател и избирам хората, с които работя. Тези, които лъжат и хитруват, лесно се разпознават и още толкова лесно се разделям с тях.
Има служители, които са с мен от самото начало.

 
  ... горе^
преди: 27 дни, 11 часа
hash: 1dc2b391ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Банкята не е фирма!!!
Ако си кандидатствал в Пощенска банка никак не ме учудва. Там почеркът е лъжа и ниски заплати, а всички добри позиции са раздадени на уредени предварителни хора. Освен това е добре известно, че това е банката с най-ниските заплати в бранша.

 
  ...
преди: 27 дни, 10 часа
hash: 16b9082635
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   И аз пускам различни СВ -та. Ако пускам за работа като продавачка махам втората магистратура. Ако търся за учителка също оставям само филологията. Бизнес администрацията я добавям само за работа в администрациите. И пак е трудно. В Пловдив работят над 250 пенсионирани учители. Как младите да се реализират? За продавачка не ме искат. А във фирмите имат някакви нереални очаквания. Та не знам. Накрая ще истрия и двете висши и ще се хвана в първата закусвалня. Поне ще взимам 1700 и половината ми ден ще е свободен

 
  ...


...
преди: 27 дни, 9 часа
hash: 5409589384
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Е как ще лъжеш в CV-то? ! Това често е единствената информация, която бъдещият ти работодател има за теб и според нея трябва да вземе решение дали изобщо да се занимава с тебе или не...
Да попреувеличиш тук-там по нещичко - да, примерно как си участвал/а в някой проект като главен изпълнител, а ти реално си бил/а в периферията му. Но чак да излъжеш... И какво ще стане когато лъжата лъсне? Правилното е не само да те изхвърлят, но и да предупредят всички работодатели в бранша що за стока си..

 
  ... горе^
преди: 27 дни, 6 часа
hash: e59556b6dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Св-то се адаптира според позицията, както и мотивационното писмо. Няма как да лъжеш какво си завършила, нали има дипломи, но аз като пиша позицията и пиша отдолу какво съм правила и съответно, там попроменям нещо, за да е в плюс с позицията, за която кандидатствам. Бг работодатели отбягват, банки абсурд, ЕТ Пешо, Гошо....

 
  ...
преди: 27 дни, 4 часа
hash: ad92bd6324
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   СВ-то трябва да е така написано, че да те поканят на интервю. Ако пред последните 5 години имаш да кажем 10 смени на работното място и на много от местата си работил за няколко месеца и това го опишеш в св-то ти, има голям шанс да не те извикат на интервю.
Затова по-добре е ако си работил на една и съща позиция през последните 5 години да напишеш че си работил на тази позиция в една или в две фирми.
Работодателите и те лъжат често. Например се казва че няма да се остава след работно време и след това поради недостиг на персонал се налага често всеки ден да се остава след работно време. За дейностите които съм изпълнявал на дадено работно място не лъжа, но не ги пиша всичките. Например, ако си работил като счетоводител и също са ти възлагали задача да почистваш офиса понеже във фирмата е нямало чистач понеже е била малка, то не върви да напишеш почистване на офиса в св-то ти въпреки че си го правил, ако кандидатстваш отново за счетоводител.

 
  ...
преди: 27 дни, 4 часа
hash: 24b57d0cfc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Не, не лъжа. Но истината е, че вероятно почти всеки повече или по-малко поизлъгва. Работодателите често лъжат на интервюта. Наскоро започнах работа и на първия и втория месец стана ясно, че шефът ме е поизлъгал на интервюто. Каза ми, че като дойде края на работно време, всички си тръгваме, но в действителност се работи по много извънредно. Това ми го каза тийм лидерката - не можело така да си тръгвам в 5:30. Също, шефът ми каза, че не се работело през уикенда, но се оказа, че не само, че се работи, но се работи и безплатно. Все пак не е всеки уикенд. Допълнителното през седмицата също е неплатено.

Всяка позиция има някои негативи, особено по-ниските. Трябва дребните риби да операт пешкира, да износят работата, за да може шефът и разни директорчета да оберат каймака. Кой какво заслужава и дали го заслужава е отделна тема, но ако ти ги кажат тези неща на интервюто, е възможно да се откажеш. Затова те залъгват докато подпишеш и разчитат на това, че постепенно докато научиш всичко, ще свикнеш, ще се примириш и ще останеш.

 
  ... горе^
преди: 27 дни, 2 часа
hash: 62fa78156a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

10.   Напълно позволено е да лъжеш на сивито си - те няма как да потвърдят 90% от това, което пише. Имай предвид, че голяма част от фирмите филтрират CV-тата си по ключови думи, с цел отсяване на нерелевантните кадри.
Не съм фен на лъжата, но не правиш нищо нередно, ако литературно обогатиш постиженията си, изтъквайки своя принос за компания А и как този опит те е подготвил да служиш/работиш за компания Б. Всички го правят, ако ти не - оставаш назад.
Друга тема са очевидните евтини номера, които работодателя ти подхвърля - смяна на оферта, няма придобивки. Това поставя летвата на доверие толкова ниско. Очевиден червен флаг - сам си прави изводи какво ще бъде занапред, ако продължиш с такъв работодател. Бягай с 200.

 
  ...

...
преди: 27 дни, 15 мин.
hash: 36b8d739e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   До 3, много си права, защото не може един машинист да казва, че е и стрелочник или пък ревизор на вагони, освен ако не е завършил съответния курс, а и се изисква свидетелство за това, не е шега работа!

 
  ...
преди: 26 дни, 15 часа
hash: 85b7a9d3e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   Да, винаги си преправям св-то, зависи за къде го пускам.

 
  ... горе^
преди: 26 дни, 14 часа
hash: c14bd252db
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   До 10:

Понякога CВ-тата се сканират и с изкуствен интелект. От опит мога да заявя, че повечето хора не могат да си изтъкнат литературно успехите и постиженията свързани с позицията, за която кандидатстват.

Също така някои работодатели не спазват законите на 100 процента.
Например поради липсата на персонал те карат да работиш и през платената ти отпуска, като за това ти дават допълнително пари на ръка.
Карат те да полагаш извънреден труд без да има издадена заповед и без този труд да се отчита някъде.
Карат те да работиш в събота без да има издадена заповед или в договора да пише че се работи и събота и след това ти казват да пишеш в един файл че си работил в събота, като ти казват че съботния труд ще се отчете като бонус и няма да ти се отчете като работен ден. Това го правят понеже на седмица един служител не трябва да има повече от определен брой работни часове иначе ако има ще ги глобят.
Ако няма работа те карат да излизаш в неплатена отпуска.

 
  ...
преди: 26 дни, 6 часа
hash: 55394bd9fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   4 в Пощенска направо си дойде тяхна позната на интервюто, а бях аз и още един друг кандидат. Не е тя. Една друга става въпрос. Дето уж щеше да фалира, но държавата я спасяваше.

 
  ...
преди: 26 дни, 5 часа
hash: 55394bd9fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   6 защото ми писна от офис работа
Искам да работя нещо в изкуство. Аз всъщност имам немалък опит, но никой не обича новаци. Лъжата ми е криейки офис опита ми. Тях и не ги интересува. А и не искам да ме питат "Като работеше 10 години на пълно работно време в офис кога време за рисуване и пеене? ".

 
  ... горе^

...
преди: 24 дни, 18 часа
hash: 359ba60e3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Лъжа естествено, но до толкова да не могат да ме разкрият. А иначе, работодателите лъжат наистина нагло и се държат като робовладелци. Резултата? Вече няма кадри, тоест балъци.

 
  ...
преди: 24 дни, 11 часа
hash: 7e57923cb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Аз лично не лъжа в СВ-то си и отчитам това като грешка, защото се сблъсквам със същото отивам за интервю и позицията вече е заета или работата изобщо не отговаря на написаното в обявата. Не искам да губя времето на роботодателите ако не отговарям на изискванията, но след като те не ценят моето, явно ще трябва да започна.

 
  ...
преди: 24 дни, 8 часа
hash: fe5b6aab7a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Н 15, за рисуване--направи и тик-ток и просто качвай бързи видра как рисуваш. Няма нужда нито да говориш, нито да обясняваш. Просто рисува, съкрати видеото до 1 мин и пускай.
Ще имаш "зрители" от цял свят, може би поръчки, а и градивната критика много помага. Аз съм научила нови техники именно след градивна критика, техники които виждах, но не опитвах дори да включа в моят стил на работа. А се оказаха супер лесни и спестяват доста време.
Освен това можеш а следваш други художници и ще се ориентираш и по-лесно към по-голяма публика/възможности.
Успех!

 
  ... горе^
преди: 22 дни, 14 часа
hash: e567f1ee7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   18, въпросът е, че повече обичам пеенето. И там ставало с клипове, но нямам техника с която да се заснема и да изглеждам добре. Нито имам добър микрофон, не искам да глъхна.

 
  ...
преди: 21 дни, 19 часа
hash: fab95381d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Н 19, има клипове с пеещи без никаква техника--в кухнята докато си приготвят чай/кафе, на природа седнали на земята, някои си тактуват с ритмични удари по земята/ шкаф т. н
И звучат и изглеждат много по-добре и натурално.

 
  ...

...
преди: 19 дни, 10 часа
hash: 55394bd9fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   20 e аз не искам да съм от тези, популяризирали се по интернет. Предпочитам нещо сериозно - участия в конкурси и т. н.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker