Да заменя ли работата в офис с това, което наистина обимам театър/музика? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123643)
 Любов и изневяра (30416)
 Секс и интимност (14591)
 Тинейджърски (22031)
 Семейство (6686)
 Здраве (9739)
 Спорт и красота (4761)
 На работното място (3311)
 Образование (7407)
 В чужбина (1696)
 Наркотици и алкохол (1127)
 Измислени истории (801)
 Проза, литература (1766)
 Други (19155)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Да заменя ли работата в офис с това, което наистина обимам театър/музика?
преди: 4 месеца, 18 дни, прочетена 354 пъти
Здравейте, от почти 10 години поработвам разни офис планктон дейности - кол центрове, административни. Най-дългата ми работа е 3 години, на другите едвам издържах по година най-много. Аз си знам вече, че не съм да работя от 9 до 6 на бюро и да вися пред компютър.

Но знам и, че не ставам за тежък физически труд. Имах анорексия, още не мога да кача килограми и да мъкна тежко няма да стане. Обичам природата и животните, но да работя във ферма хем ще е тежка работа, хем бързо ще ми омръзне. Най-вече имам нужда от професия, която е разнообразна.

Замислих се каква е тази професия, където един ден/седмица/месец ще си бизнесмен, другия - фермер, третия ще си нещо друго. И естествено това е актьор. А голямата ми любов е музиката. Сякаш с моите интереси най-подходящата работа би била в музикалния театър. Винаги ме е привличало изкуството, в училище играех във всички постановки и пеех на всички концерти на училището.

Но как от офисен плъх се става човек на изкуството професионално? Късно ми е да уча в НАТФИЗ, но вече има 1-2 актьори, които нямат образование в НАТФИЗ.
Владимир Михайлов е и певец, и актьор, а е завършил суха специалност Английска фиология. Но въпреки това не е паднал жертва на системата е да стане учител по английски или преводач. Или още по-лошото - да работи в кол център. До колкото знам той тръгва от музиката, първо е бил певец в групата Сафо и после вече влиза в киното.

Ще кажете актьор/певец къща не храни, но аз не мога без изкуство. Вече ме избива да пея и танцувам в офиса като си пусна музика на слушалките. Колегите се видяха в чудо. Истината е, че абсолютно нищо не умея освен да пея, танцувам и акробатиката. Не ми е за някаква слава - дори да съм посредствен певец или актьор бих се радвал да дарявам света с красота и да разсмивам или разплаквам хората, да работя с моите и техните чувства. Никоя друга професия няма да ми даде тази връзка с емоциите. Да излееш душата си и да докоснеш душевните струни на публиката е най-хубавото нещо. Пробвах да работя като журналист, графичен дизайн - уж пак са по-креативни неща, ами... не е същото. Моля Ви, кажете, че има хора отървали се от безсмисленото 9 до 6 съществуване сред скучни папки и компютри, и намерили начин да работят работа, която наистина обичат в изкуството!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 месеца, 18 дни
hash: 7a722415c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   Виж, като цяло това е най-доброто оръжие за масово поразяване на едно общество - да накараш всички младежи да искат да са музиканти и артисти.

Пише ти музикант - готина професия е, развива ти мисленето като нещо друго и емоционалната интелигентност, но оттам насетне - тя е служение. Истински смисъл от музика има, ако я правиш на високо ниво и въздигаш хората около себе си, в днешно време освен класическата музика и някои изключения, няма други жанрове които да работят за духа - всичко е възпяване на животинските страсти, което е равносилно с това да работиш като търговец или да произвеждаш месо, като производителите на месо стоят най-високо в случая - не те въздигат че да допринасяш с обществото духовно, но поне ти носят реален, нужен продукт.

Само високото изкуство е онова, което си заслужава подкрепа от обществото и ерго - си струва да си жертваш живота за него. Всякакви ексцесии, които претендират да са високи, или открити гадости, прокламирани за музика и театър са си чиста проба заблуда и загуба на живот.

 
  ...
преди: 4 месеца, 18 дни
hash: 2d6dd39774
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   Да, важното е да ти харесва, каквото работиш.

 
  ...
преди: 4 месеца, 18 дни
hash: 3371a46564
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   Ако имаш талант диплома не ти трябва. Колко бездарници завършваш НАТФИЗ и след това мъчат зрителите - Весела Бабинова или Бойко Кръстанов, или Блатечи, Ники Илиев, Башар Рхал и любовниците му - да не би да са актьори. Пълно е с такива бездарници, дори не ми се изреждат всички. Един читав няма. Кошмар е да гледаш български филм. Срещу турците да тичаме няма да ги стигнем, имат уникална школа.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 18 дни
hash: ede4d5174b
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

4.   Не използвай изкуството да си оправдаваш мързела. Нагледала съм се на такива като теб и направо ме отвращават. Ами ти просто не ставаш за работа. Не ти се работи. Точно заради такива като теб е произлязъл изразът музикант къща не храни. Аз съм от семейство на художници, които са успели да си затвърдят името си с много работа. И, повярвай ми, хранели са и къща. Заради такива като теб отношението към хората на изкуството е като към пройдохи и лентяи. И артистичност е станало синоним на мързел. Предлагам ти да станеш уличен артист. Ти професия няма да имаш, изкуството е страшно много работа над себе си. Там е каквото сам си направиш. А ти явно нищо не можеш, защото нямаш елементарна дисциплина.

 
  ...
преди: 4 месеца, 18 дни
hash: a825c68c1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Кол център не мисля, че влиза в графа офис планктон. Там по-скоро си работник на стол.

 
  ...


...
преди: 4 месеца, 18 дни
hash: ccd2c612f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Ако можеш да си го позволиш, сменяй.
Няма да е лесно, защото ще трябва сам да се храниш и ако не си достатъчно способен и не можеш да намериш пазар за творенията, какво ще правиш?
10 години не са малко, аз не бих захвърлил 10 годишен Труд да гоня дивото, пак казвам, ако не мога да си го позволя.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 18 дни
hash: b06565bcbf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Освен да хванеш един миирофон, да застанеш на центъра и да пееш вечер след работно време. За същинска работа ако можеш да се издържаш от това давай. Ама някой трябва да те одобри на кастинг все пак. А без такава квалификация няма да си добър. Най-малкото някакъв курс изкарай.

 
  ...
преди: 4 месеца, 18 дни
hash: 202bbf1cad
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Аз съм в сферата на изкуството и ще те разочаровам, но за съжаление в България е много трудно да просперираш като човек на изкуството. Изключение са чалга знаменитостите (ако изобщо това може да се нарече изкуство). За да работиш в операта или в музикалния театър трябва да имаш съответното образование, не взимат просто така. Пък и вакантните места са малко, а желаещите доста повече. Задължително е да имаш връзки, иначе за никъде не си.
В частните компании имаш доста повече шансове да просперираш, защото не наблягат толкова на дипломите, но все пак трябва да демонстрират талант и умения на кастинга.
Ако ти е страст те съветвам да се запишеш в някоя частна драматична школа.
Със сигурност ще научиш много и ще получиш по-реална представа за трудовия пазар в сферата, ще завържеш контакти... И със сигурност ще изнасяте представления. Пък може и да ти потръгне и да ти излезе късмета. Но реално погледнато, ще мине време преди да може да си изкарваш прехраната по този начин. Има някои актьори 15 години се мъчат и чак като станат на 35-40 им се усмихне късмета, станат известни и се посвещават изцяло на актьорското майсторство.
Имам една позната, беше актриса в музикалния театър в София. Съкратиха я. После не успя да си намери добре платена работа като актриса и стана чистачка. Наемаха я, ама явно не са и плащали достатъчно за да се издържа.
Друг познат имам, пианист. Баш безплатно свири, издържа се с друг вид дейност.
Хората в България не са платежоспособни. Веднъж или два пъти в годината да отидат на театър или концерт и да платят 60 лв. Ама ти трябва да ядеш всеки ден, нали?
В чужбина има много повече почва за развитие (за голямо съжаление).
Не разбрах обаче защо викаш че ти е късно за Натфиз? Освен ако нямат ограничение във възрастта при прием на студенти, вярвай ми че никога не е късно да учиш актьорско майсторство или музика. Ако искаше да ставаш футболист или спортист и да се явяваш на световно и олимпиади, тогава да. Крайно време е вече да се прекрати с този тъй често срещан предразсъдък в България че щом не си почнал от малък да се занимаваш с нещо, край, не може вече и е късно. Само в спорта е късно, в другите дисциплини не е така. За останалото трябва да имаш талант, желание и време. Висшето си завърших в чужбина. Имах състуденти на 35, 40, та дори 60 години! . Учеха за оперни певци, музиканти или диригенти редом с младежи на 20 години. Никой не ги е гледал странно. Тъй че това "късно" ще го чуеш само в България. Със сигурност има много таланти които не се развиват, защото някой им е казал "ами ти си на 30, къде си тръгнал, късно е вече". Ако ти е на сърце, не е късно!
Желая ти много успехи! Пък дори да не успееш да се издържаш само от актьорска работа, със сигурност поне ще ти изпълни сърцето и душата с приятни чувства.

 
  ...
преди: 4 месеца, 17 дни
hash: 26815f9810
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   Докато стигнах до там да мога да се посветя изцяло на изкуството, съм работила понякога и на 3 места (в чужбина). Голяма част от изкараните с много труд пари отиваха за материали само. Отделно проучвания/подготовки/възможност за представяне т. н
Сега е по-лесно да бъдеш забелязан. Виждам много хора из тик-ток например, които ползват мястото за това- чудесен начин за набиране на "фенове" да те видят повече хора, евентуално те канят на събития, където ще имаш още възможности да се представиш и те видят още повече хора.
Според мен засега поне не бързай да напускаш, а започни паралелно да си подготвящ живота на артист.
Записвай си песни, скечове или каквото искаш да покажеш и пускай видеа. Може да започнат да те канят, може дори някой да ти предложи запис на песен. Хубавото е, че ще те виждат не само от България, а от цял свят. Хубавото е, че гласът ти си е твой собствен дар, не може да бъде копиран, откраднат.
А моята креативност се изразява в създаване в материалния свят това, което идва от фантазията ми- всеки по-добър в моята област може да ми открадне идея или завършен проект ако не съм защитила с патент. И ми се е случвало вече, но нищо не мога да направя, само си научих урока.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 17 дни
hash: 6aac9b21d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   9 да, може да пробвам и в чужбина. Специално за джаз и оперно пеене там има повече възможности. Моят стил е повече джаз, но пея поп и рок също.

 
  ...

...
преди: 4 месеца, 17 дни
hash: 6aac9b21d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   Само да кажа, че вече имам пуснати записи от мен, но само инструментали (нямам добър микрофон, а аз ако ще праря нещо го правя качествено или не го правя). В джаз стилистика са.

 
  ...
преди: 4 месеца, 17 дни
hash: 6aac9b21d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   7 какъв десет годишен труд? Да, не е лесно да се преструваш, че ти пука за разните таргети и глупости на работа. Офисите са токсично място. Но опне на тази работа е малко по-добре. В кол център повече от година не издържах. Най-добрата ми роля е, че толкова години се преструвам, че мога да работа в офис. Но на каква цена? ! Аз съм просто пионка в чужди ръце. Просто получавам заплата за плащане на сметки. А душата? А чувствата? Не работя с тях! Преди дори пишех поезия и проза, сега не мога нещо да напиша, защото като станеш част от тази система губиш стимул и муза. Е, талантът ми за писане напълно изчезна (само виж как е написана темата ми и мненията, а преди толкова хубаво пишех! ). Поне не съм спрял да пея. Даже, сякаш от стрес ли какво гласът ми звучи все по-хубаво.

А дори да не успея лично аз, поне ще съм опитал. В най-лошия случай ще тегля кредит и ще си наема място, което да превърна в пиано бар/кабаре театър. И ще съм заобиколен с хора, които горят за изкуството като мен. Може да не работя в изкуствата, но те си избиват. Не мога да слушам музика без да се разпея или разтанцувам. Постоянно мисля "я какво хубаво място за видеоклип" и снимам с камерата на телефона разни интересни сцени. Не ми пука за славата и парите, просто искам да работя нещо, което ми харесва.

Ако ми беше писано да се развия в офис, досега да съм имал успех. А то 10 години все на ентри левъл позиции. След работа съм като изпит. Защото очевидно това не е моето нещо! В изкуствата само съм се снимал в реклама и много ми хареса! Просто нямам никакви познати в тези среди и съответно дори нямя как да чуя за някой кастинг! Намирам кастинги само за статисти.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker