Напускане на работното място - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121564)
 Любов и изневяра (29809)
 Секс и интимност (14410)
 Тинейджърски (21917)
 Семейство (6489)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4715)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1660)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1741)
 Други (18620)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Напускане на работното място
преди: 14 дни, 6 часа, прочетена 418 пъти
Добър и слънчев ден на всички. На първо време ще ви пожелая светъл празник. Бъдете здрави, благословени и много щастливи!
Нека карам вече по същество. Младо момиче съм, което е решило да напусне работата си поради доста проблеми, които възникнаха през времето в което съм там, както и заради самото работно време, което не ме удовлетворява изобщо. Историята ми ще е малко смесена, тъй като преди да задам въпроса си към вас, ще споделя някои неща. Много исках да започна работа на конкретното място, а когато това се случи, аз бях много щастлива, започнах работа там с огромно желание, хъс и ентусиазъм, но не след дълго проблемите започнаха - викове, недооцененост, неразбиране, неравнопоставеност, т. е. на мен нещо не ми е позволено, но на другите - да, което е признак за неравност според мен. Още повече, че когато аз направя нещо ми се правят забележки, а когато някой друг го направи, едва ли не на него му е позволено. Тук има смесване на личното с професионалното, което не е нормално, това не са нормални здравословни работни отношения. От известно време насам нямам никакво желание да работя там именно заради тези неща, а и заради работното време, което е доста абсурдно за мен. Да не говорим, че проблемите стигнаха много далеч, защото възникнаха проблеми и с човек, който е по-горе. Няколко пъти съм била предупреждавана, че ще бъда освободена, да не говорим, че вече имам предупреждение и от него. В никакъв случай не казвам, че съм идеална, всеки прави грешки, но мисля, че всичко се е преувеличило и са ме представили пред него в някаква доста лоша светлина и са се пресилили нещата повече, отколкото е трябвало. Та в крайна сметка стигнах до решението, че е по-добре да напусна доброволно, мисля че това е най-добрия вариант и за мен, и за тях. Чувствам се психически и физически изтощена, буквално. Те искат да бъда като всички останали, те не приемат факта, че всеки е различен и индивидуален, искат да бъда такава, каквато не съм, а това е невъзможно. Проблема не е, че не си върша задълженията, а току виж, че не съм като другите си колеги. Та въпроса ми е: тъй като договора ми е сключен в полза и на двете страни, т. е. в моя полза и в полза на работодателя, то какво значи това, означава ли, че мога да бъда освободена веднага, само с молба и че не дължа предизвестие? Изпитателния ми срок е 6 месеца, т. е. все още съм в изпитателен срок.
Имам и още един въпрос: как да поднеса новината, че желая да напусна, от тях е ясно защо искам това, но въпроса ми е как точно да заявя това, така че да няма допълнителни проблеми. Проблема е, че нямам някак смелостта да го заявя, въпреки че знам, че нама друг начин за решение на тези проблеми.
Благодаря предварително на всички, моля модераторите да одобрят историята ми, тъй като ми е много важно.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 13 дни, 22 часа
hash: 2904d7d170
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Хмм, обикновено изпитателния срок е в полза на работодателя, но щом тук е в полза на двамата, значи би следвало да има предизвестие или от теб, или от работодателя.

Сега, по другия въпрос, определено някой ти има зъб и явно е висшестоящ. В такъв случай просто си подай молбата за напускане с предизвестие без да се обясняваш на никого. Така винаги си е най-чисто. За това си действие не дължиш обяснение никому

 
  ...
преди: 13 дни, 22 часа
hash: 2904d7d170
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Хмм, обикновено изпитателния срок е в полза на работодателя, но щом тук е в полза на двамата, значи би следвало да има предизвестие или от теб, или от работодателя.

Сега, по другия въпрос, определено някой ти има зъб и явно е висшестоящ. В такъв случай просто си подай молбата за напускане с предизвестие без да се обясняваш на никого. Така винаги си е най-чисто. За това си действие не дължиш обяснение никому

 
  ...
преди: 13 дни, 5 часа
hash: 1ca39fdcb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Щом си в изпитателен срок и не пише в чия ползва, то това означава, че е в ползва и на двете страни (работодател и служител). В изпитателния срок, щом е в ползва на двете страни не дължиш предизвестие. Просто подаваш искане/ молба за напускане, както се казва може от днес за утре и си освободена. Зависи от теб кога искаш да напуснеш искане/молбата е с свободен текст ( включваш трите имена, ЕГН, длъжност и считаното от коя дата искаш да напуснеш) и е адресирано към управителя на фирмата като естествено запознаеш с молбата си/искането прекия си ръководител и човешки ресурси.
Може да сканираш искането/молбата си напускане, след като я подпишеш и да я изпратиш от твоя личен имейл към фирмения имейл. Човешки ресурси ще ти изготви заповедта за освобождаване от работа, ще ти попълни трудовата книжка. След като подпишеш заповедта си освободена от работа.

 
  ... горе^
преди: 13 дни, 4 часа
hash: 3fd55a1b64
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   След "изпитателния срок" работодателят ти може да не ти продължи договора, без да ти дължи обяснение и обезщетения. "Приоритет на работодателя (обикновено)" означава, че той не ти дължи предизвестие, ако реши да те изхвърли от утре. Ти, обаче, ако решиш да си тръгнеш от утре, обикновено не можеш - има срок за предизвестие. Такъв може и да няма. Тогава "приоритетът" е безсмислен. Решаваш - тръгваш си, решава - гони те от утре.
Ако има обявено предизвестие за напускане и приоритетът е еднакъв, означава, че за да те изгонят, първо трябва да ти дадат предизвестие (колкото е по договор). Могат да те уволнят и дисциплинарно, веднага по принцип, но това не е никак разумно за тях. Не съм сигурен, но май има и някакви членове, по които могат да те освободят веднага не "дисциплинарно". Нещо като за "несправяне с работата". Това за теб не е фатално. Дори и дисциплинарното уволнение. Днес почти никой не иска трудова книжка и не се интересува от предния ти работодател.
Моят съвет е - стискай зъби и си работи до изтичане на изпитателния срок. Междувременно си търси нова работа.
Разгледай си все пак договора за "предизвестие при напускане". Ако няма такова, когато решиш, отиваш в "човешки ресурси" (личен състав) и казваш, че искаш да подадеш заявление за напускане. Не дължиш на никого обяснение за решението си! Ако все пак те притискат със "защо", казваш "намерих си по-добра работа" и нищо повече.
Ако имаш "предизвестие" в договора - пак така, само се добавя един текст "... ако не ме освободите веднага, моля това заявление да бъде считано за предизвестие". Това го има в нета (на много места), можеш да си го изровиш, но и във всеки "личен състав" го знаят много добре и просто ще ти го кажат.

 
  ...
преди: 12 дни, 17 часа
hash: 1ca39fdcb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   До номер 4
Много не си прав.
Щом си в изпитателен срок и не е написан в чия ползва е той, той се приема, че е в ползва на двете страни. При него както работодателя може да те освободи от днес за утре без да дължи предизвестие на служителя, така й служителя може да напусне по собствено желание с написването на молба/искане без да си изпълни предизвестието написано в трудовия договор и да дължи при неизпълнението на предизвестието си обезщетение на работодателя.

 
  ...


...
преди: 12 дни, 8 часа
hash: 20ebe6cc9d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   N5, мисля, че бъркаш нещата. "Предизвестие" и "приоритет" са различни термини. "Предизвестие за напускане" може изобщо да не е заложено в договора. "Приоритета" касае обаче предизвестието. Наличието на такъв за една от страните я освобождава от предизвестието.
Факт е, че е масова практика работодателят да си дава приоритет, а да изисква предизвестие от работника. За мен така е нарушена равнопоставеността на страните.
Оказва се, че работник не може да се откаже от дадена работа в края на първия работен ден. Веднъж започнал, той автоматично е закрепостен за минимум един месец.

 
  ... горе^
преди: 12 дни, 6 мин.
hash: 1ca39fdcb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   До №6
Извинявай, но пишеш пълни глупости с " Веднъж започнал, той автоматично е закрепостен за минимум един месец. "
Моля, ако не си запознат не пиши такива неща.
Аз съм била ТРЗ и сега може да се каже, че съм в тази област, макар да не задълбочавам много в новостите, но когато се налага замествам над 90% й ТРЗ-то и човешки ресурси.
Винаги човек може да напусне дадена работна позиция, друг е въпросът че може да дължи обезщетение за неспазване на предизвестие. Работник може й да напусне по взаимно съгласие по чл. 325 от Кодекса на труда, естествено, ако работодателят е съгласен, без работника да си спазва предизвестието и да дължи обезщетение.

 
  ...
преди: 11 дни, 14 часа
hash: cdb308a8df
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Жалко е, че сме в ръцете на такива "ТРЗ"-та.
Можел работникът да напусне, но дължи една заплата (или повече). Това е така. И е отвратително! След месец-два работа като вземе първите пари и разбере къде се е насадил, поле трябва или да работи още месец-два при тези условия или да пие една студена вода за труда си. Това е масова практика днес. Страшно много работодатели се възползват от тази вратичка.
Още веднъж: "разбира се, че всеки може да си тръгне по всяко време! " Днес дисциплинарното уволнение няма почти никаква стойност (освен ако не се кандидатства за някаква държавна службичка).
Колко често нов работодател е склонен да те изчаква да си работиш предизвестието? Почти няма такива. Всеки те иска веднага! И какво става ако бъдещият ти работодател те подведе, че ще те чака, но все пак си намери и назначи друг? ! "Духаш супата"...
Най-вече - защо работодателят изобщо трябва да има приоритет? Моят труд е "стока". Тя си има цена. Като във всеки магазин. Не съм чувал клиента да има приоритет (понеже давал парите)!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker