Уволнение без предупреждение - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123466)
 Любов и изневяра (30361)
 Секс и интимност (14577)
 Тинейджърски (22024)
 Семейство (6662)
 Здраве (9731)
 Спорт и красота (4761)
 На работното място (3296)
 Образование (7402)
 В чужбина (1692)
 Наркотици и алкохол (1126)
 Измислени истории (800)
 Проза, литература (1762)
 Други (19116)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Уволнение без предупреждение
преди: 2 месеца, 29 дни, прочетена 898 пъти
Преди два месеца започнах работа. Всичко вървеше добре, до като на скоро не получих смс, че съм уволнен, понеже колеги били масово се оплаквали от работата ми и това, че съм, , твърдоглав, , Като до преди това никога не съм имал проблеми с колеги заради работата ми. В смисъл на мен никой никога нищо не ми е казвал, но явно са такива подлеци, че решили да го правят пред шефа. Като последния ден от работата ми бях директно провокиран от колега с обиди лично към мен, като аз нищо не отоговорих, но били отишли при шефа и казали, че съм търсел конфликти. Чудя се да ли просто не е бил някакъв план на старите работници за отстраняването ми. И все пак, ако е имало някакви проблеми с работата ми и комуникацията беше редно да бъда първо предупреден, а не директно уволнен с смс, което е крайно неуважително. В крайна сметка разбрах, че работната среда там е доста токсична и старите работници командват, а не мениджъра. Забелязвам обаче, че на всякъде вече става така. Всеки вече е готов на всякакви подли номера срещу колегата си само и само той да изпъкне. Наясно съм, че съществува варианта, , Уволнение без предупреждение, , но той се ползва само за груби нарушения като кражби, измами и прочие. Хората масово са станали егати лайната без грам достойнство.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 месеца, 28 дни
hash: 5a93178048
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   Абсолютно неверни твърдения. Стандартния договор е с 6 месечен изпитателен срок, подновяващ се автоматично след този период. Което значи че работодателят ти не е длъжен да ти дава отчет, нито е постъпил некоректно.
На твое място бих се замислил защо някой ще те уволнява и къде грешиш ти, за да предотвратиш бъдещи подобни неприятни неща.

 
  ...
преди: 2 месеца, 28 дни
hash: 9509b8bc2e
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   Вече е стандартна бизнес практика. Избягват се сценки и други проблеми.

 
  ...
преди: 2 месеца, 28 дни
hash: c2937bfd35
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   Прав си естествено и ако ти се занимава ще спечелиш делото. Не е трудно и скъпо, но си отнема време и те разчитат, че ще махнеш с ръка. Можеш да се обадиш в КНСБ за консултация.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 28 дни
hash: 1c4f716eda
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Майната им, оттървал си се.

 
  ...
преди: 2 месеца, 28 дни
hash: 6cc55d3622
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Най-вероятно си почнал на трудов договор със срок на изпитване от 6 месеца. По времето на тези 6 месеца, работодателя може да те освободи по собствена преценка. Мнението на един стар служител, който работи във фирмата от години се цени почти винаги от мнението на един нов служител. Редно е било твоите колеги, да говорят с теб и да ти обяснят лично нещата.

 
  ...


...
преди: 2 месеца, 28 дни
hash: f39408182b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Щом си започнал работа преди два месеца, по закон си в изпитателен срок, който може да продължи шест месеца, освен ако не се договорите преди това. Това е в случай, че си подписал трудов договор. През този период може да прекратят договора без предизвестие и без се дава официална причина. Иначе неофициално - устно, чрез смс, може да дадат каквато си искат причина. Ако имаш договор, само смс не важи. Трябва да отидеш във фирмата и да подпишете документ за прекратяване на договор. Не се нарича уволнение, защото няма процедура по уволнение.

Наистина има го проблема с вписването в екипа. Всеки е прав за себе си. Ти нещо не ги харесваш, те нещо не те харесват. Но все пак те са там отдавна, а ти си дошъл онзи ден - тяхното мнение ще важи. Неприятно, но се случва. Търси нова работа и не го мисли толкова.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 28 дни
hash: a212c5fc3c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Ох това края на живота, света ли е? Отивай на друга работа и стига мрънка. Мъж си.

 
  ...
преди: 2 месеца, 28 дни
hash: 3d5b25d950
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Авторе, я кажи коя е фирмата, за да си знаят хората и никой да не ходи да работи там! Така ще им го върнеш тъпкано в случая.

 
  ...
преди: 2 месеца, 28 дни
hash: 6e07707601
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Трябва да се премахне "приоритет на работодателя". Защо той има право да те изрита веднага, а ти нямаш такова да си тръгнеш ако работа (средата, парите... ) не те устройват?
И това: "без да се дължи обяснение"! Нали си бил на интервю и са те одобрили. Като не са си измислили какво трябва да знаят за теб - отговорността си е тяхна. Представил си изискани документи - диплома, трудова книжка...
За два месеца никой не може да стане перфектен в нова работа. Но и за 3 дни може да се разбере дали някой става. Напълно съм съгласен да има 3 дни изпитателен срок, даже без заплащане. Само в случай, че не бъде одобрен. Иначе, ако бъде назначен - е редно да му бъдат заплатени.
Това принципно го има. Даже съм имал обратната ситуация - след трите дни пълно игнориране от колегите и всякакви опити за подливане на вода, просто заявих на работодателя, че се отказвам. Той остана много учуден. Всъщност никой не е посмял да каже нищо лошо за мен. Е, казах му, че се съмнявам, че ще се сработя с въпросните колеги, а в такава среда нямам никакво намерение да се набутвам.
Имам и още един случай (в чужбина, но български екип). Младеж беше "дясната ръка" на работодателя на малка фирмичка. Той си беше принципно аутсайдер и шефът си го знаеше. Имаше амбиция да върши моята работа, без да има подходящото образование за нея. Шефът, без да съм се оплаквал, ми беше казвал "абе не му обръщай внимание". Да, но веднъж ме изпял, че не съм върши нищо през деня (по косвена негова си преценка), което не беше вярно. Шефът ми се развика. При опитите ми да обясня ситуацията ме прекъсна с думите "абе да не се повтаря". Е - не се повтори. Имах късмет и веднага ме одобриха за друга работа. Шефчето изрева на умряло... И на молби го удари, и на вдигане на заплатата... Разбира се не приех и се сбогувах.
За съжаление не винаги и не на всеки му се "отваря парашута така навреме".

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 28 дни
hash: 58e11d3fb1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   Отървал си се. Трябва да черпиш. Може ли да съжаляваш, че не работиш още с такива подлеци?

 
  ...

...
преди: 2 месеца, 27 дни
hash: 5c596a3d05
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   До 9:

Според мен срока на изпитване, ако го има в договора трябва да важи и за двете страни. В момента се получава така, че един служител не може на третия ден, да напусне без предизвестие, но пък шефа може да го освободи на третия ден по негова преценка.
Според мен фирмите нямат полза от това в договора да пише срок на изпитване от 3 дни, понеже като мине този срок ще дължат предизвестие на служителя, който желаят да освободят.

 
  ...
преди: 2 месеца, 27 дни
hash: a6ff9338f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   Номер 11, прочети закона и си четете трудовите договори преди да ги подпишете! При постъпване на работа, работникът има един месец през, който може да напусне когато си реши без предизвестие, а работодателят има 6 месеца, освен ако не е уговорено друго. Научете си правата! Кодекс на труда!

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 27 дни
hash: 5d412ddba2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   От Автора:


По договор, можехме и двете страни да го прекъснем без предварително предупреждение. Проблема с договора нямам, а с отношението. Не ми е проблем да си тръгна от където и да е. Незаменими няма. Исках просто да разбера нормална ли е вече тази практика и на всякъде ли вече колегите са задници. Мисля вече да си търся или работа в много малък екип, най-много с още един човек или някъде където съм сам. То е явно, че най-токсичните среди са големите екипи. Интриги, клюки, лицемерие, всеки иска да се налага, и често някакви хора перат пешкира на други.

 
  ...
преди: 2 месеца, 27 дни
hash: aaef44ade9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Автор коя е веригата, да не сравняваме някоя бг верига с Мосю Бриколаж примерно?

 
  ...
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: 9509b8bc2e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   До 13

Разбирам те. Ядосан си и е нормалн. Знам, че не никаква утеха, но това е повечдението на повечето компании и се подговтви психически, че подобни неща са по-скоро правило, отколкото изключение. Ако си мислиш, че тук е токсична средата, изчакай, да си в комапня, където сте 350 души в сградата и идват и от другите офиси.

 
  ... горе^

...
преди: 2 месеца, 25 дни
hash: 1c5d1eab41
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Преди 2 години имах същия случай, работя си аз, всичко е ок и точно 3 дни след Нова година, в 5, 30 вечерта ме ника HR и почва да ме разпитва дали си харесвам работата и дали вече съм свикнала (бях там от около 2 месеца). И аз си мисля, че ще започнат да ми дават по-сериозни задачи, до тогава ме занимаваха само с глупости и дреболии. И накрая ми изтърси, че ми прекратявали договора. Защо? Идея нямал, не съм била направила сериозни грешки, просто "шефката така решила". Поисках поне да се срещна с нея, отказаха ми. Покри се все едно е гузна, а аз просто исках информация защо. Никога повече не се видях с нея, дори когато след няколко дни отидох да си взема трудовата книжка, уж пак била в среща. В началото го приех много зле, работата ми трябваше, пък и в началото на януари бях посвършила парите... обаче, мислено и теглих една, стегнах се и си намерих нова и много по-готина работа. Всъщност сбъднах си детската мечта и вместо в някакъв забутан офис работя като стюардеса и пътувам до интересни места. Така, че не съжалявам и грам, че стана така, но си прав, не е коректно дори обяснение да не ти дадат.

 
  ...
преди: 2 месеца, 25 дни
hash: 5d412ddba2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   От Автора:



Ориентирах се към работа в малък екип, които са ми приятели от доста време ме викат при тях. Често ме търсят за услуги, дори единия е много близък с баш шефа и наскоро много настояваше да почна при тях. Думата му тежи пред началниците и знам, че няма да ме предаде никога. Освен, което имаме общ план за бизнес извън работата. Малък екип е към момента два човека, аз ще бъда третия. Аз им трябва най-вече за бизнеса. Те ми трябват за работата. В тоя живот едно разбрах: Всеки е любезен до като си му полезен.

 
  ...
преди: 2 месеца, 20 дни
hash: 319135af63
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   При заповане на работа имаш изпитателен срок. Максимума е 6 месеца и всичките компании го спазват. По време на изпитателният срок не се иска извинение да те уволнят. Така, че това, което са направили може да е долно, но е абсолютно законно. Ако беше минал 6те месеца тогава вече става много трудно да те уволнят

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 18 дни
hash: b771510115
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Здравей авторе и аз преди 3 месеца започнах нова работа. В този бранш съм от 20 години. А сега някакви хлапетс с по 3-4 години стаж в този бранш. Понеже са по стари ме правят на луд и щастлив. Държат се с мен като пълен аматьор. Обясняват ми неща които съм правел със замах на старата ми работа. Но тук правят муцуни на всяко нещо което направя. Просто са много надути и да наистина те командват вместо управителя. Не знам за какви се вземат тези сополанковци но за сега си мълча и търпя. Не знам само до кога ще ми изтраят нервичките защото са доста заядливи а аз смея да твърдя си върша добре работата.

 
  ...
преди: 2 месеца, 14 дни
hash: 36e21d483a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Дали наистина си получил SMS, че си уволнен или освободен, защото има разлика?
Номер 1 правилно ти е написал, че има 6-месечен изпитателен срок.
Не уволняваме служители в частната фирма, в която работя, а ги освобождаваме по взаимно съгласие и то след няколко предупреждения, най-често е, защото употребват алкохол през работно време или неколкократно са забелязвани да бездействат и дори да се акрият в странични помещения, за да спят.
Та като се оплаквате все от работодателите, да збаете, че работещите у нас, много се скатават, но очакват ба ден да заработват над 100 лв., докато спят в склада или запиват вече втори час обедна почивка.

 
  ...

...
преди: 2 месеца, 13 дни
hash: 5d412ddba2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   От Автора към 20

Беше си уволнение. Чисто и просто в повечето фирми командорят старите работници. А началника имаше по-малко гръбнак и от една медуза. Лично съм виждал как пред очите ми на всеки 15 минути колеги излизат да пушат и седят по столовете той не смее да си отвори устата, а един стар работник им направи забележка, че не си спазват времето за почивка както е по договор. Лично аз никога не съм се скатавал, защото имам семейство да храня и не исках да си изгубя работата. Но ми направиха услуга. Сега се отвориха доста по-добри възможности пред мен.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker