В трудна ситуация съм - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (124186)
 Любов и изневяра (30574)
 Секс и интимност (14660)
 Тинейджърски (22060)
 Семейство (6732)
 Здраве (9764)
 Спорт и красота (4771)
 На работното място (3345)
 Образование (7434)
 В чужбина (1705)
 Наркотици и алкохол (1130)
 Измислени истории (802)
 Проза, литература (1770)
 Други (19283)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

В трудна ситуация съм
преди: 28 дни, 20 часа, прочетена 665 пъти
Здравейте. Жена на 24 години съм от Търновския край (от малък град). Завърших бакалавър преди 3 месеца и все още се лутам, не знам какво да правя с живота си. Не записах магистратура, защото реших, че е време да поработя малко и след това да реша какво да запиша. Но се намирам в много трудно положение. За 2 години присъствено и 2 години онлайн обучение в университета така и не изградих кой знае какви приятелства. Тези, с които се сближих, ще продължат обучението си в чужбина. Нямам и приятел, така че съм напълно сама. Окей, ще си кажете, какво да се прави... Само че, освен че трябва да си търся работа в по-голям град, трябва и да се изнеса, да плащам квартира и сметки. Сама. Без да деля с никого – нито приятел, нито познат. Квартирите навсякъде са скъпи. За двама души е поносимо, но за сам човек е направо непосилно. Кандидатствам по обяви за работа, но заплащането е ниско, особено нетното. Каквото и да работя, едвам ще свързвам двата края, като си платя наема, сметките и консумативите. Звучи ужасно. Навсякъде за работа те искат да си мотивиран и усмихнат... Е, аз само като си помисля, че ще съм на ръба на оцеляването, и никак не се мотивирам дори да започна. Това ли е реалността? Вече е септември, късно е да запиша магистратура (въпреки че това би било отлагане на трудната ситуация, в която се намирам). Наистина съжалявам, че през годините в университета съм обръщала повече внимание на оценките и учебния материал, отколкото на взаимоотношенията. Сега оценките с нищо не ми помагат. Иска ми се да имах поне един познат, с когото да поема нанякъде. Дори и аз не знам къде да отида. В Търново почти няма работа, въпреки че ми е наблизо. Колебая се за Пловдив, Варна или София. Навсякъде квартирите са скъпи за сам човек. Освен това каквато и да е първата ми работа, не очаквам високо заплащане. Като гледам хората, никой не е сам. На мен ми е ужасно трудно така и плача всеки ден.

Какви съвети бихте ми дали? Представете си, че ваш близък е в моята ситуация – какво бихте му казали? Или ако вие бяхте на мое място?

P. S. Завърших Английска филология. Нямам квалификация за учител, а за преводач. Но не ми се работи като учител. Не се чувствам уверена да стана преподавател (нивото ми е B2).

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 28 дни, 6 часа
hash: 1203435058
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Здравейте, . може да опитате допълнително като преподавател в частна школа. Ще ви се наложи да работите на две места за да имате достатъчно пари. Квартирата може да делите със съквартирантка.

 
  ...
преди: 28 дни, 6 часа
hash: f56c329629
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Виж сега, авторке, животът е многообразен и непредвидим.
Така, че уповавай се на Бога и действай, полагай труд и усилия и нещата ще се получат!

Първо - в никакъв случай не се отчайвай! Както ти казах: уповавай се на Бога, но действай и ти самата!

Сега, не казваш до момента, родителите ти ли те издържаха?
По принцип единият вариант е да се върнеш при тях, докато си решиш какво точно да правиш. Като може или да си търсиш работа в своя роден град, или да опиташ да изкараш някакъв допълнителен курс дистанционно - примерно графичен дизайн в Софт Уни.

Може все пак да опиташ и за магистратура, би трябвало в някои университети (примерно в Русенския) приемът още да не е приключил окончателно, провери!

Друг вариант е да си намериш работа и да се изнесеш на квартира - като по евтин вариант може да търсиш стая в апартамент с хазаи.

А може и в бъдеще да си намериш приятел, за който да се омъжиш и да създадете заедно семейство, и тогава да имаш опора в живота!

Така че - продължавай смело напред!

 
  ...
преди: 28 дни, 6 часа
hash: bfaf2ee038
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Като за начало трябва да се стегнеш. Извинявай, че ще ти го кажа, но мрън мрън и сълзи няма да помогнат. Права си. Трудно е. Но се вземи в ръце. Приятел лесно ще си намериш защото си жена. Особено ако си хубава, но с мрънкане има вероятност да го загубиш.
Ще успееш, когато повярваш в себе си. Ако имаш нужда от мотивация, мотивирай се.

 
  ... горе^
преди: 28 дни, 5 часа
hash: de9ab36edb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   С това ниво можеш да работиш като учител в някое училище, междувременно да се усъвършенстваш. Търси си работа в София, макар че градът се пренасели, ама какво да се прави.
Наемите са около 6-700 лева за двустаен. Спокойно можеш да делиш квартира с още една жена, а и с мъж, все тая, по 350 лв и още 100-200 за сметки. Отделно частни уроци на деца можеш да даваш, за преводач не знам как стоят нещата.
Работа от 1600-2200 лв. в София чисто се намира. Дори в магазинчета, неквалифицирана. С тези пари ще се оправяш ако си правиш сметката. Вече колко има смисъл, не мога да преценя.
Чужбина също е опция, но трудно.

 
  ...
преди: 28 дни, 5 часа
hash: cd880fe253
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Нали на жените ви беше много хубаво да се силни и независими? Нали беше голяма свобода? Какво стана сега. Сега виждаш, че никак не е лесно и за сам... Щото за мъжа не струва буквално нищо да е сам, дори е на плюс с парите... а ама жена...

 
  ...


...
преди: 28 дни, 5 часа
hash: 9623157184
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Можеш да наемеш стая в споделена квартира с друго момипе/момичета, не самостоятелна квартира само за теб.
Така освен по-малко разходи, ще имаш и съквартиранти, някой с който да си кажете ве думи, пък и покрай може да се запознаеш и с други хора.
Аз поне в такава ситуация, бих наела стая за отскок.
И не бих търсила самостоятелна квартира докато не си повиша дохода на място.

 
  ... горе^
преди: 28 дни, 2 часа
hash: 28f79daccb
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

7.   Завършена английска филология, но с ниво В2? Искрено се надявам, че се шегуваш...

 
  ...
преди: 28 дни, 1 час
hash: d922dfe1b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Да търсиш активно робота, дори и в Търново, отворили, видя ли или край просто няма, хоум офис.... куп възможности. Това учене без работа ви депрофесионализира за да вземете ненужна хартийка от долтопробните нифуниверситити и катоэдойде реалността сте в ступор, защото живота не е шляене и безвислено висине в университета. Първо работа, паралелно учене, освен ако не е медицина.

 
  ...
преди: 28 дни, 1 час
hash: 8f121f23df
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Имах една такава учителка... поправях я, а бях в 8-ми клас тогава. Много странно, хем АФ, хем Б2....

Търсете квартири с големите градове, които са с особен статут - има много такива, аз лично бях дал една малка и напълно самостоятелна къщичка, от 35 кв. със собствена кухня, баня и тоалетна, отделен електромер, инверторен климатик, след нов основен ремонт, с право на ползване на двора, до метростанция, за 350 лв, беше за 450 лв, но по едно време момчето ме помоли да се намали.

Та, търсете такива, също търсете по малките обяви, обяви от съквартиранти - има и такова чудо.

И работете с езика, регистрирайте се по платформите за свободнонаети, пробвайте с курсове за деца - децата обожават някоя какичка да им преподава, варианти много, мъката е притеснителното....

 
  ... горе^
преди: 27 дни, 21 часа
hash: 374fe086cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Колкото и да е трудно, трябва да започнеш работа, за да трупаш опит и да подобриш комуникационните си умения. Ти прецени каква и къде, може и офис сътрудник като начало - ако не намираш близо около теб, отиди в Пловдив или Стара Загора, или в някой град на север (Русе? ). В частния сектор стартовите заплати не са високи, но ако те харесат и искат да те задържат, ще я увеличат. Ако все пак не я увеличат, ще имаш достатъчно опит и самочувствие да търсиш нещо по-добро.
Не мисли колко трудно ще живееш- началото е винаги трудно. Ще се лишаваш от някои неща, ще си правиш сметката и ще успееш. Надграждай английския - чети, слушай, не се оставяй само на офис-заниманията.
Сълзите няма да ти помогнат- действай! Направи едно хубаво CV, пусни го на всички обяви, които преценяваш, че те устройват, не се цели в най-хубави позиции, започни с ниското стъпало-административен сътрудник, секретарка, офис-асистент. На интервю не питай първо каква ще е заплатата, първо човек се доказва. Това е моето верую и принцип.
Другото, което можеш да направиш, е да станеш учителка, дори и по заместване, в някое село около теб. Това би бил добър старт, децата там като цяло са свестни. Ще имаш доходи и ще натрупаш опит.
Не мисли първо и най-вече за наеми- има и ниски наеми в по-непредпочитани квартали. Познавам хора, тръгнали от квартира в далечен град в най-лошия квартал, на най-непредпочитаната улица и стигнали далеч. Защо мислиш, че са отишли точно там- заради ниския наем. Е, щом могат те, можеш и ти.
Успех и действай!

 
  ...

...
преди: 27 дни, 21 часа
hash: eb49b5946c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Н 5, тя ще си започне работа, смао това и е проблема. Ама ти... уф, твоето няма оправя. Бързаш да се вкараш в "нужни" ами не, даже напротив, точно от такива най-далеч.

 
  ...
преди: 27 дни, 21 часа
hash: 8a9f10f47b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   Задача номер 1 е да си оправиш психологическото състояние. Относно заплатата тя в началото ще е малка, няма как. Аз от 16 г. съм в сферата си и дори на мен в момента ми се налага да почна почти от нулата на нова работа.

Но иначе в България това е положението като цяло, няма какво да се лъжем. Може да потърсиш възможности за чужбина, но първо изкарай курс за местния език, да знаеш поне минимума.

 
  ... горе^
преди: 27 дни, 15 часа
hash: 7be64863e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Истината е, че в Търново се търси доста персонал (лично наблюдение и го казвам като човек, живеещ там), просто трябва да търсиш.
Не се отчайвай и аз завърших същата специалност във вту, но не я работя поради ред причини.

 
  ...
преди: 27 дни, 11 часа
hash: 239958b390
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Странно е, че след Английска филология, си с него В2. Дъщеря ми беше с това ниво, след 6 клас. Както и да е, сгрешила си, че не си започнала магистратура. Трябва ти професия, освен ако не смяташ да ставаш учителка. Моят съвет е да поработиш една година, а след това да учиш. Квартира - стая от споделен апартамент.

 
  ...
преди: 26 дни, 19 часа
hash: f6aefbe0ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Бях в твоето състояние, М26 от София, преди години сменях т. нар кибуци (едностайни апартаменти, локирани в цевтъра), но отскоро се нанесох в хубав квартал на 5 минути от метрото и с изградените контакти договорих нисък наем, ново строителство, но и аз като теб в университета наблягах на ученето, вече към пети курс повечето колеги поехме по свой път. Имам и добра работа, но извън рутината няма с кого да си кажеш приказката, жалко че не мога да оставя координати, да те поканя за съквартирант, щото изпитвам емпатия към твоята история, защото и аз бях в подобно положение. поне никнейм да оставя ако това е приемливо за сайта?

 
  ... горе^

...
преди: 26 дни, 11 часа
hash: c30f42a079
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Търси и ще намериш. Даже в София съм делила наем по 200 лв на човек с 1 съквартирантка. Може да намериш приличен едностаен за 400 или двустаен за 600. Със сметките - 750. В големите градове спокойно можеш да изкарваш 2000 нето и нагоре. Има административни длъжности, като офис мениджър, за които ниво B2 на английски ти стига. То даже и за кол център ще ти е достатъчно. И на практика не ти трябват други квалификации. Търси и кандидатствай.

Парадоксалното е, че ако ти е все едно какво ще работиш, има много варианти, включително добре заплатени. Търсят се готвачи, сервитьори, продавачи, без изисквания за образование и опит, със заплата над 2000 нето. Обаче на хора с висше, които държат да си работят по специалността, например педагог, особено наскоро завършили, не им предлагат толкова, дори в големите градове. Просто заплатите не се определят от образованието, а от нуждите на пазара. Тъй като има много ресторанти работодателите се принуждават да предлагат добри условия, за да може желаещите да работят като сервитьори и готвачи да отидат при тях, а не при конкуренцията. Докато учителите имат по-малко на брой възможни работни места и работодателите предпочитат да експлоатират настоящия си персонал, пред това да привлекат нов с по-високо заплащане.

Щом нямаш конкретна причина да запишеш магистратура, определено няма смисъл. Влез в jobs-а и разгледай обявите, кандидатствай. Започни работа, където намериш, пробвай как е. Ако не ти хареса, опитай другаде. Няма страшно, че нямаш план. Така или иначе животът рядко тече по план. Нужна е адаптация. Тепърва ще се запознаваш с хора, ще си намериш приятел, приятелки и т. н. Просто пробвай неща, не чакай да те огрее прозрение от нищото. Действай.

 
  ...
преди: 22 дни, 19 часа
hash: bbc3acbfaa
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Аз лично бих изкарал квалификация за учител и бих търсил работа като учител-в момента заплатите са 125% от средната за страната за 4 часа работа на ден Иначе напълно те разбирам, завърших 2009 -машинен инженер-безработица официална 10%, реална 20%, какви ли не глупости работих-монтажник на мантинели, куриер на 4 часа, общ работник капково напояване,

 
  ...
преди: 22 дни, 2 часа
hash: 827e005741
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Може да не съм ти много полезен, но моето мнение е по-различно от мнозина, коментирали тук. Когато завърших ТУ (тогава беше МЕИ) имах само майка и брат студент. Започнах да работя по строежите, да наъуча как става. За теб ще е интересно да работиш с тоя език, дори в началото да не е добре платено. Ще имаш възможност да опознаеш трудния живот и това ще ти даде познания ка да се справяш сама. Минаха години и благодарение на опита по обектите и познанията по английски, започнах в чужда фирма, после излязох за малко навън, като се върнах, вече се знаеше името ми. Сега съм дърт. Бачкам далеч, но изкарвам на месец, колкото в България за 6 месеца! Сега ти е време да бачкаш! Гледай да ре трудно и да научиш неща, за които други плащат за да научат. парите и спокойствието сами ще дойдат! Само не ги чакай ами ги търси! Успех!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker