Трудно се справям сам - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121389)
 Любов и изневяра (29756)
 Секс и интимност (14387)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6483)
 Здраве (9611)
 Спорт и красота (4706)
 На работното място (3187)
 Образование (7311)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1739)
 Други (18577)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Трудно се справям сам
преди: 11 години, 3 месеца, прочетена 2603 пъти
Здравейте. Вече 20 години живея безгрижен живот. Безработен съм. Някои хора ми завиждат, но не знаят как е всъщност. Мога само да пазарувам и да плащам сметки, без да се изложа. Нямам си почти никакво понятие от документи, процедури и т. н.
От бюрото по труда ми избраха работа в Монтюпе. Одобриха ме и ме поканиха на интервю. Като отидох, минах покрай охраната без да ме видят и влязох в завода. Управителката ме прати до охраната за екипировка и там ме питаха откъде съм минал, дали съм се разписал и се чудеха как не са ме видели. Отвориха ми книгата, където да се разпиша и аз съвсем се спекох и няколко секунди гледах книгата, без да знам какво става. Достатъчно бях изнервен заради интервюто и преди това. Иначе интервю не ми взеха, само ме разходиха из завода да видя как е. Нашите отказаха да ми дадат пак пари за такси, понеже е далеч, а и въздухът там е наситен с химикали. В бюрото по труда ми спряха регистрацията заради този отказ, но не ми пука особено. Не ми помогнаха.
На много места като отивам се чудя какво точно да им кажа и как да им го кажа, без да изглеждам тъп и необразован. С нашите не си говоря от доста време и няма да ги питам, така че избягвайте да ме карате да се сдобрим. Пък и ми се иска да съм напълно независим.
Освен това търся по-лесни начини. Гледам страници с обяви за работа, вместо да отида и да попитам. Срам ме е някак си.
Моля, дайте ми съвет!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 3 месеца
hash: 7a5263d723
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Отиди отново в бюрото по труда и им разкажи за проблема си - те са назначени да ти помагат, това им е работата. Върни се в завода. Намери приятел да те закара или обществен транспорт. Виж, трудно е на хора катот теб, но е много важно да се закачиш на НЯКАКВА работа.
Ако не искаш в завод - почвай да питаш в кухните на ресторанти и хотели. Ти какво образование имаш изобщо? Звучиш така, сякаш не можеш да пишеш и четеш. Грамотен ли си, имаш ли средно-специално?

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: a3b5d5a489
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   1, доста интересни предположени правиш, след като момчето си пише доста грамотно. :) По-скоро е срамежлив, затворен и без опит - неща, които се преодоляват с времето и с подходяща нагласа. Специално за документите и процедурите търси информация в нета когато ти предстоят такива неща. Така ще си запознат и ще бъдеш по-уверен. Когато нещо не ти е ясно питай - няма нищо срамно.

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 84684a3afc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   1-во Малко от малко се образовай.
2-ро Как живееш безгрижно и като си безработен-как плащаш сметки и пазаруваш?
3-то И аз искам лекото и мекото ама нямааааа .

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 146d846f45
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   От автора:
Средно имам. Даже сега се уча от нета по теми, които са ми интересни. По-скоро проблемът е този, който Номер 2 описа. Даже засега само той/тя ме разбра правилно. Кой знае какво са си помислили служителите. Винаги съм бил срамежлив, а и трудно понасям провала.

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: ddd353e441
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Авторе, от Русе ли си (спомена Монтюпе)? Или от някое от близките населени места? Ако си от града, от кой точно квартал? Монтюпе изобщо не е близо, откъдето и да го погледнем, но не е и невъзможно далеч за ходене пеша, ако човек иска работата. След одобрението вече си имат служебен транспорт, доколкото знам.

(Между другото, за леяр ли те викаха там иначе?)

По принцип БТ не вършат (изобщо) някаква работа, като изключим няколкото летни програми. Лошото тук е именно това, че ти ще изпуснеш сроковете за записване на съответните поради 6-месечното наказание, което ще ти наложат сега.

Та подреди си приоритетите. На първо място искаш работа, нали така? Срамежливостта и притеснението сами по себе си как да е, огромната част от хората на едно интервю за работа се притесняват. Материали из нета по въпроса - хиляди. А относно това, че не си наясно с „документи и процедури“ - никой не е, изобщо да не ти пука. Толкова наредби и регулации има, от всякакви институции и за всякакви случаи, навсякъде и никъде, които се променят нон-стоп, че никой човек не е в състояние да ги обхване и да е наясно с всичките. Гаранция!

Просто бъди с една степен по-уверен сам пред себе си. Охраната в Монтюпе отворили книгата, за да се разпишеш, и ти си зациклил... от какво точно? Една колонка за име и друга за подпис (предполагам, не съм ходил да гледам точно).

По принцип в Русе има две големи фирми, които нон-стоп набират персонал и имат огромно текучество. И двете нямат много добра слава, но стават да закърпиш положението, а някои лица съумяват и да израстат в йерархията до едно по-прилично ниво. Това са Монтюпе (по-кофти поради здравословни причини) и Еконт, така че можеш да си потърсиш работа във втората. Особено ако имаш шофьорска книжка все пак, но не е 100% задължителна.

Можеш да пробваш и в шивашките предприятия от сорта на Аристон, където също има движение на персонала. Обикновено там работят предимно с жени, по очевидни причини, но има и други длъжности, които изискват повече сила и издържливост. Разбирай тежка физическа работа.

Другото - барове, заведения, магазини... лятото идва и ще се отворят позиции. В сайтовете за работа бъди редовен.

Друго към момента не се сещам какво да пиша, а и трябва да бягам. Ако имаш по-нататъшни въпроси - давай смело. Може и да се срещнем някой ден на място... то кой знае, възможно е и да се познаваме дори.

 
  ...


...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 7a5263d723
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Номер 5, не съм съвсем съгласна за бюрото по труда - точно те намериха на леля ми работа - тя е над 50 г. и е от поне 5 г. беше безработна. Това е единствената възможност човек що-годе да получи някаква работа. В момента стартират и доста програми освен това.
Авторе - щом имаш Средно, каква ти е специалността? Защо пишеш, че не можеш да се оправяш по институции и да четеш разни неща, когато очевидно си грамотен и имаш средно? Не разбирам. Институциите са, за да ти помагат и да ти съдействат - там нито ще те колят, нито ще те бесят. Не чакай мама и тати да се оправят, ако те пък можеха, до сега да имаш работа.

Номер 2 вярно те разбира, но с какво ти помага? С извинение, но понякога хората като теб имат нужда от един здрав ритник в дупето и някой да им каже „ДЕСТВАЙ“. Скромността не е добродетел, а е за тези, които нямат какво да покажат. Никой работодател няма времето и желанието да се занимава с хора като теб. Хвани и се стягай, защото си голям мъж вече, а чакаш пари от родителите си. Унизително е най-малкото.
Н. 5 ти е дал иначе супер информация. Мога само да добавя, че е по-добре да мърдаш в посока София или да си търсиш работа в чужбина. За млади, здрави мъже има работа. Питай такива като леля как се намира.
Хайде - и умната.
П. П. Съветвам те да се откъснеш от семейството си, защото не виждам да те разбират и МОТИВИРАТ. Ако отидеш другъде може би ще намериш хора, които по-скоро да са ти примери в живота и да ти помагат и да ти съдействат. Особено в мъжките бригади можеш да намериш и подкрепа, и информация, и слушатели, дори добър ритник в д-то, когато ти трябва. Не се сърди, ако съм била прекалено рязка и директна, но не смятам, че имаш нужда от коментари като тези на номер 2 - стягай се, защото животът не прощава!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 146d846f45
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От автора:

@5: Да, от Русе съм, в ж.к. ***. На мен не ми е проблем да ходя пеша. Свикнал съм. Не можах да отида, защото не разучих достатъчно добре пътя. Освен това, с един приятел тичахме веднъж до Николово.
Одобриха ме за машинен оператор, но в последния момент се наложи да се откажа.
Сега преглеждам Jobs.bg и някои други сайтове за обяви. Търся си работа като охранител. Тренирам съм бойно изкуство, надявам се това да е добър плюс.

@6: Дори да не знам нещо, не ми пречи да попитам, но винаги мисля как да го кажа така, че да не изглеждам тъп, както написах по-рано и без да ме питат какво образование имам. Например как ти звучи това:
"Добър ден, от това бюро по труда ми избраха работа в Монтюпе като машинен оператор и съм одобрен за работата. Сега ме изпращат в тази стая да попълня някаква бланка."
На мен ми звучи леко селско това.
И не ти се сърдя изобщо, права си. От доста време искам да се махна и да се науча да съм напълно самостоятелен, но трябват пари все пак.

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 7a5263d723
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   от 6 до автора
Не мога да повярвам, че има хора като теб, които се оставят да ги спъва някаква бюрокрация!
Ами за мен ти имаш хубаво образование, щом си завършил средно - само 22% от българите имат висше - тук не бива да си изобщо комплексиран заради образованието си!
За останалото те подкрепям - всяко зло за добро. Може би е по-добре, че не си почнал тази работа, ако виждаш други таланти и възможности за себе си. Моят съвет е да потърсиш работа по Морето лятото или в големите градове. Махкай се от Русе и най-вече - далеч от родителите си, защото явно са възпитали един много несигурен млад човек. Навън има хора, които ще те мотивират и ще те накарат да вярваш в себе си, но докато не промениш средата, това няма как да стане. Не виждам причини млад, здрав и образован човек да не можел да се оправя сам освен в неговото възпитание, което го е направило комплексиран и несигурен!

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 146d846f45
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   От автора:

@6: Не заради образованието, а заради това, че понякога изглежда, че го нямам. Прочете ли онзи цитат?
Иначе търся начини за забогатяване. Мисля и актьор да ставам и преглеждам сайтове за кастинги. Като работя за друг, няма да забогатея, но е някакво начало. Само че не знам как ще стане, като дори при охраната на Монтюпе блокирах.
Случвало се е като ми зададат въпрос и аз да отговоря нещо от вида "не знам, така ми казаха". Това ме притеснява най-много.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker