Писна ми от подмазвачи и връзкари - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121286)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14370)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18553)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Писна ми от подмазвачи и връзкари
преди: 11 години, 1 месец, прочетена 3943 пъти
Здравейте,
Накратко имам 80% оценка на качеството на работа, а колежката 90%, и тъй като минимума е 85%, аз няма да взема бонус, а колевката ще вземе, но е първа приятелка на шефката. Тя закъснява много често за работа, а аз само веднъж съм закъсняла за 9месеца. Омръзна ми да се натъквам на връзкари и подмазвачи, и в сегашната работа и в предишните ми ги е имало и ще ги има. В нашта държава не се оценяват хората, които трябва, но на техен гръб печелчт шефовете и връзкарите. Какъв стимул да имам да работя, след като никой не оценява труда ми, нямам никакъв яанс за развитие, ако ще не да имаш 2, а три висшета, пак ще се намери някой племенник на шефа примерно, който да взима парите, които ти изкарваш. Ето, че половината ми трудов живот измина, а аз стоя на едно място в йерархията и плановете ми за развитие, нямат шанс от ей такива хора, които нищо сами не са постигнали, да аз нямам мама или тати, които са богати и успели, за да им наследя бизнеса. Питам се, защо следвах, какво като имам висше, след като не мога и една крачка напред да мръдна, да не говорим колко малко са тези, които по специалността си работят. Бях и без работа дълго време, и където ходех на интервюта ме питаха "има ли кой да те препоръча? ". Яд ме е, че изгубих времето си тук, можеше да следвам някъде в чужбина, където можеше и да постигна нещо.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 1 месец
hash: 6cae409194
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

1.   ВисшО къща не храни.
Много по-важна е социалната компетентност на един човек. Ако ще да имаш 10 висши, ако не можеш да се впишеш в колектива, да раоботиш с клиенти, с партньори, да представяш фирмата навън, ако шефката ти не може да ти има доверие за важните неща - просто няма как да вземеш бонуси.
Моя близка взима 1500 лв. заплата НЕТО. Има средно образование (спортно училище). Назначиха я с връзки, но жената се доказа - може да работи с клиенти, спечели много нови клиенти на фирмата си, освен това винаги шефката ? може да разчита на нея - няма почивни дни, няма след работа.
Така тя се издигна във фирмата си, докато други (висшистки включително) си стоят в низините и злобеят. Дори наскоро нарочно изкара една „доброжелателка“ таблицата с работните заплати и се видя, че моята позната изкарва най-много пари. Много злоба, много слухове и какво ли не, но никой не си прави усилие да види тя какво работи и какво върши. Освен това е доста скромна и никога не се изтъква или не иска повишения и повече пари. Шефката ? е преценила, нейна е фирмата, ще дава пари на този, който върши работа, не на този с 10 дипломи.
Аз лично съм висшистка, завършила съм дори в чужбина, но без препоръка не съм си намирала работа - нито у нас, нито в чужбина. Не си мислете, че хората другъде са други. И аз работя изключително с препоръки. Замислете се в своето си поведение - не сте ли по-склонни да пазарувате там, където някой близък ви е препоръчал? Да, може да се окаже, че не ви харесва магазина, но поне един поглед ще хвърлите. Така е и с работата - предпочита всеки да назначи човек с препоръки от непознат, защото при първия чове поне някой доказал се си залага главата, при втория не го знаеш кой е и какъв е.
... в работния процес никой ЧАСТНИК няма иначе да дава пари на по-некадърния и по-мързеливия. Парите са на фирмата, т. е. на собственика и той може да реши на кого да ги даде. Има връзки при назначаване, но при повишаване? Защо да повиша некадърния човек, нали ще ми повлече фирмата??? НЯМА ЛОГИКА
Мисля, че нещо злобеете.
...освен това точно в чужбина вече не се гони кой кога идвал на работа и колко часа работи - гледат се само резултатите! Какво ме интересува ти кога идваш на работа и кога си тръгваш - интересува ми да ми вършиш работа. Ако си вършиш работата за 4 ч. ами ще работиш 4 ч., ако за 8 ч. не си я вършиш - чао, защото е забранена работа над 8 ч. Това е положението! Мен лично не ме интересува, кой кога ходи на работа, но ако не ми е свършена работата - по-добре остани у дома.

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 1aa9e9d91d
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   и ти ако имаш бизнес би имала по-различно отношение към приятелките си!

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: c9fade8258
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Подмазвачи и връзкари има във всяко работно място и навсякъде по света. Сега зависи от самата компания как повишават: по стаж, по отлично изпълнение, образование и др. Лично аз винаги си гледам работата и само в моята си паница.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 1 месец
hash: e7a6ba8b52
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Седиш на едно място, а те си вървят напред. Казват, че трябва много труд и усилия, което звучи много лицемерно от тяхна страна. Живота всеки ден ни кара да разбираме, че човек трябва да е връзкар. Като не можеш, не можеш, защо трябва да се буташ навсякъде. те обаче се бутат навсякъде, способният седи с пръстче в уста.

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 449be8bae9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   От автора: Благодаря за коментарите на всички! Всеки има своя гледна точка, и право на различно мнение. Аз не злобея към никого, но съм 100% убедена, че ако си "натегач" ще те повишат, а фирмата ще продължи да печели на гърба на по-кадърните, но няма да ги повиши тях, а "теб", има значение дали са те препоръчали или не разбира се, но мен никой досега не ме е препоръчвал и не съм й търсила познати да ме уредят да почна някъде работа, винаги сама съм се борила и ще продължа, макар че все повече не виждам смисъл в това да се стараеш и съвестно да вършиш работата си. Ако за повечето позиции не е необходимо висше, защо тогава хората следват? А в бившата ми фирма колега, само защото нямаше висше го принудиха да напусне, и той се справяше с работата добре, но в случая при една по обстойна проверка напуска. След като съм преминала изпитателния срок във фирмата, явно се справям с работата, а това че няма за мен повишение - а за колежката, която е и на изпитателен срок, какво Ви говори? В условията на договора пише, че по време на изпитателния срок няма бонуси, не мисля че всеки служител започва с различни условия по договора, след като позицията е една и съща.

 
  ...


...
преди: 11 години, 1 месец
hash: e1f64ed9d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Не виждам защо се ядосваш, вместо да се радваш, ти ще вземеш пълна заплата при 80% оценка на качеството на работа, не са те отрязали от заплатата, което всъщност е доста добре. И вместо да гледаш в твоето канче ти гледаш в това на колежката?
От друга страна колежката ти, освен че полага труд на работното си място, в извън работно време отделя време на шефката, слуша й глупостите, играе театър на приятелка, а театралните постановки също се заплащат. Неиното закъснение днес е отработено /изплатено/ още вчера докато е слушала любовните проблеми на шефката по телефона в 10 вечерта. Ако мислиш, че да си подмазвач е лесно, защо не го правиш а? Ако мислиш, че да си шеф е лесно, кои те спира да си шеф?
Да си способен не означава да имаш диплом за висшО, а да имаш знания и да прилагаш умения, не само умения в спецификата на длъжността но и комуникативни. Ако ти имаше комуникативни умения щеше ти да си приятелката на шефката, а не да завиждаш отстрани.
Убедена съм, че колежката ти е в правото си тя да се сърди, че има 10% повече от теб а ще вземе бонус само за 5%, това което е над 85%. Но тя гледа в своето си канче и сигурно дори не знае какво има в твоето.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 1 месец
hash: 21c77dfb29
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

7.   Навсякъде е пълно с непродуктивни кадри, които обаче намират своето място под слънцето. Особено в държавните структури, където заплатите са гарантирани от бюджета т. е. не зависят от никакво търсене и извършена работа. Работил съм там и мога да гарантирам, че се толерират всякакви доносници, подмазвачи и любовници. В частния сектор е по-различно, наистина един шеф е наясно, че парите ще дойдат от произведената продукция и дори и да има някои паразит няма как това да стане масово. Обаче където има по-голяма йерархия и шефа не може лично да следи всеки подчинен има място за разни машинации.

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: e1f64ed9d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

8.   След като се плаща само на доносници, подмазвачи и любовници, станете и вие такива.
Аз не мога, нямам талант за такава и си трая не завиждам, не мрънкам, а си работя своята си работа, и изненада има кой да ме оцени. Защото всъщност всяко работно място е създадено да се свърши даден вид работа и ако служителянт си я върши, плащат му заплатата. Когато си вършиш работата на 80% няма защо да искаш и бонуси към заплатата.

 
  ...
преди: 11 години, 19 дни
hash: afc6dc84e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   И при мен е така. Едвам се сдържам да не избия зъбките на началника ми, която е жена :). Страхувам се за нея. Не за мен, не за работното ми място.

Искам да ти кажа, че аз съм младеж и съм в горе-долу подобно положение, но имам мечти и съм се заклел пред себе си, че или ще ги сбъдна или ще умра. Защото стажът ми е съвсееееем малък, още съм съвсем в началото, и като видя за какво става въпрос и не искам останалата част от живота ми да е такава.

Така, че човек трябва да разбере каква му е детската мечта.. да мечтае за нея, да я следва, и да не се отказва НИКОГА от нея. Макар, че и аз работя на смени като луд пак си намирам време и съм сигурен, че вратичка ще ми се покаже :).

Та... трябваше отдавна да си разбрала какво обичаш да правиш и да го следваш, а не сега да се занимаваш с боклуци.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 17 дни
hash: 056b7cdb10
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

12.   Номер 6 е абсолютно прав! Много хора не осъзнават колко са важни социалните умения, а именно - да се харесаш на хората. Работата не винаги е достатъчна.

Аз съм шеф и трябва да кажа, че ако имам 2 човека, и двамата работят еднакво добре, ще дам по-висока позиция на този, който ми е по-симпатичен, защото работата е важна, да, но също за мен е важно да се чувствам добре сред приятни за мен хора. Просто това е положението.

А до авторката - лесно е да завиждаш и да търсиш вината за собствените си провали в другите. Ако колежката ти беше взела по-малко това пак нямаше да се отрази на твоята заплата, така че тази жена по никакъв начин не те е ощетила.

Ако наистина работиш здраво, както ти казваш, тогава се замисли защо не можеш да се издигнеш. Например, шефовете ти може да са добронамерени към теб, но просто да не те забелязват и да не подозират за амбициите ти. Никой няма да те повиши ако ти не изявиш желание.

Първо трябва да покажеш на шефката си, че се стремиш към по-висока длъжност и после трябва да се бориш за тази позиция. Ако явно не иска да ти даде шанс значи няма какво да правиш в тази компания.

Аз например, имам служители, с които никога не комуникирам, просто не забелязвам, че съществуват. Не че имам лошо отношение към тях или те не си вършат работата, но аз главно работя с шефовете на отдели и се доверявам на тяхната преценка за хората.

От друга страна има хора от тези отдели, които познавам, защото по един или друг начин са ми направили впечатление или са били активни в нещо. Ето това имам предвид социални компетенции. Трябва да направиш всичко възможно да те забележат и да изявиш ясно какво искаш от компанията.

Иначе цял живот ще си седиш на бюрото свита като мишка и ще вършиш някаква си работа, която може да мислиш, че е много важна, но за шефката ти е все тая, защото тя вероятно още утре може да си наеме други хора, които да я вършат също толкова добре. Докато явно колежката ти е ценна за нея.

Така че помисли ти с какво си ценна за компанията и направи всичко възможно шефовете ти да го забележат. Не съм наясно с цялата ситуация, която описваш - има голямо значение дали компанията е малка или голяма, дали е частна или държавна работа. Просто се опитвам да ти дам няколко съвета, които да ти помогнат по някакъв начин.

Аз съм била в твоята ситуация и знам какво е - скъсвах се от работа, понякога и по две смени съм работила и накрая никой дори не го забеляза. Затова помислих какво мога да променя в себе си, защото явно вината не е в компанията или колегите.

Бих те посъветвала следното - не се интересувай от заплатите на колегите си - това е грозно и не ти помага по никакъв начин. Фокусирай се върху себе си. Замисли се дали това, което получаваш е достатъчно за теб - ако не - тогава трябва да си извоюваш повишение. Ако се окаже, че нарочно те спъват най-доброто решение е да си смениш работата, в която не те оценяват.

Надявам се да съм помогнала.

 
  ...

...
преди: 11 години, 15 дни
hash: 449be8bae9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   От авторката: Благодаря на всички за съветите и коментарите!
Днес предприех една стъпка като правих тест във фирмата, а който ако съм се справила добре с excel, ще заема по-добра позиция, общо сме 3-4 човека вътрешни и си стискам палци, аз да заема длъжността, но дори и да не успея, важното е че все пак шефката ще знае, че искам развитие, а не да стоя на едно място, без да трупам нови знания и умения. Не ме разбирайте погрешно, по-горе може и да изглежда юе гледам в паничката на другите, но не е така. И не аз я питах колежката какъв й е процента, а тя мен първа ме пита и след това ми се похвали. Но както и да е, нямам против това нека дори и повече колеги да взимат бонуси, мен ме е яд че в случая аз съм "мишката" и досега никой не ме е забелязвал, но днес направих първата стъпка, след което ще направя още крачки да заема по-високи длъжности и ако след всички усилия, не ме оценят, ще напусна и другаде ще търся развитие, хубавото на всичко е, че съм упорита и голям инат, сега остава само да стана и по-нахална и отворена и забележима от всички по-големи от мен във фирмата и няма цял живот да съм на една и съща стълба.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker