Реабилитация на безрабтния човек - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121311)
 Любов и изневяра (29738)
 Секс и интимност (14377)
 Тинейджърски (21902)
 Семейство (6477)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3183)
 Образование (7307)
 В чужбина (1655)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18558)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Реабилитация на безрабтния човек
преди: 10 години, 8 месеца, прочетена 2908 пъти
Здравейте.
Темата отдавна наболя в душата ми, но ми трябваше време за да я превърна в образ и картина.
Въпроса е за днешния безработен човек, аз съм в редиците на този хиляден взвод.
От комунизма в българина е останала една представа за безработния, че е негодяй, който се излежава по столовете на кафетата, гад- загърбила семейство и всичко свято и като връх на противността само се чуди коя нещастна душица да привлече на някой таван, за да прави долен хайлашки секс.
Да, тази представа живее и до ден днешен и дори и да има някои промени, то безработните все пак са негодници и гадове. Мекушави хора, неспособни да се борят докрай за щастието на милите си близки.
Искам да споделя, че обичам много близките си, дома си, обичам да бъда полезна, да виждам, че съм допринесла поне с нещо за хората.
Защо съм без работа? Труден въпрос. Нарастваща депресия с годините ме направи ужасно уязвима. А днес на работа трябва да си вълк, а не блееща овца, казвам го с огорчение. Да, смених много работни места, Бог ми е свидетел, мъчех се със всички сили. Но.... живея в село, където веднъж станеш ли селския луд - това ти е за цял живот. Хората са способни да мачкат с-караници, с присмех, с шушукане на началника, с шушукане помежду си, с игнориране.
Разбирам, че сега изкушавам много хора да си кажат:"Мани я тая от нея нищо не става. "
Да, времето ни е вълче, агресивните оцеляват, слабите, безпомощните никой не ги има за нищо.
Даже си мисля, че ако отпаднат още малко задръжките на обществото, като нищо ще се стигне и до жестокости към такива като мен.
А аз... просто държа дома в ред, двора също, изолирам се от всякакви контакти, предлагащи ми техните си възгледи. Живота на всеки е различна задача и не бива да преписваме от другите....

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 8 месеца
hash: 001c923cc8
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   агресивните какво като оцеляват, оцеляват за какво, за да се гърчат достатъчно дълго в помията ли, еми хубу брао на т, ях нека си оцеляват ама до момента в който и на тях батерийката им спадне и после кво - хей здравей здравей овчи живот.
въчия живот нали знаете до какво води - еми до оцеляване само на един от цялата глутница - единака.
дерзайте вълци и живейте дълго дълго в земния ад.

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: c455602d24
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Че то кой вече в тази скапана държава не е бил безработен поне някога, пък и независимо за колко време? Безработицата и мизерията за съжаление още дълги години ще са основна съставна част на нашия бит. За срам изобщо не може да става и дума. И аз съм била безработна, макар че сега не съм. И от какво трябва да се срамувам? Да се срамуват крадците на държавно имущество /особено малко сред 89 г/, разсипниците на цели отрасли и предприятия, продажниците на собствената си държава, моралните проститутки, заели от вчера, днес и утре власттта. Защото много взеха, а нищо не дадоха. Защото пренебрегнаха елементарния дълг към народа си в името на задоволяване на все по нарастващата си алчност и лакомия. Но не! Те няма да се засрмят! Отдавна вече са светъл пример за подражание за много от нас! Жалко обаче за нас, те са си добре, а ние още дълго време ще се чудим къде да се денем - тук ли, в чужбина ли, на тоя свят или на онзи.
Колкото до агресивността - да успява се, до момента в който не се яви на хоризонта някой по-агресивен и не ти вземе кокалчето от устата. До време е тази работа с агресивността, вярвай ми - особено за агресивните. Който вади нож, от нож умира!

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: e9c6aebe1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   авторке, явно търсиш съчувствие с темата, защото трудно може да се даде конкретен съвет. мисленето ти е на губещ, просто си загубила вяра в себе си и си убедена, че не можеш да се справиш. защо говориш за себе си като за слаба, безпомощна, уязвима и нещастна? наблегни върху силните си страни, върху това, което знаеш и можеш.
не знам защо разделяш хората само на вълци и овце - в природата има много видове и за всеки има място. просто трябва да намериш своето.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 61bcb88b9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Макар да не съм авторката ще ти отговоря №3, защото и аз съм в положението на авторката.
Не, не търсим съчувствие, нито съвети, просто не искаме да се разясняваме или да си измисляме всеки път причина, защо сме избрали да бъдем безработни. Защото всъщност, когато споменеш, че си безработен, ако не се разясниш, и не намериш приемлива причина, малко дете или богат мъж, който не те пуска да работиш, хората започват да си мислят за теб, че щом си безработна и нямаш уважителна причина за това, то ти си лентяй с психо-сексуални изкривявания, който по цял ден обитава сепаретата на местните барове и кръчми.
А това съвсем не е така, ние си гледаме дома, домакини сме, но такава професия нали официално няма. В България не могат да ни възприемат. Като кажеш домакиня съм, те вземат за касиер на държавна длъжност и питат: В кое училище или детска градина?

Авторке домакини сме, не сме непотребни изкарваме пари, като спестяваме повече от минимална заплата на семействата си. Просто не показваме месечен фиш. Ти например като си на село, градината свети, бурканите пълни, мъжа ти като се прибере като гост в къщи, не се налага нищо да помага. Но това околните не го знаят или се правят на нещо повече и затова не го признават.

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 03ad8054b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Много добре те разбирам. И аз бях без работа близо 3 години и беше ужасно! Мотаеш се, опитваш се да си намериш занимание... обаче все се чувстваш някак безполезен. Да не говорим колко много мразех погледите на околните като им кажех, че в момента съм без работа. Гледаха едно хем подигравателно, хем съжалително. Абе гадна работа! Пък и аз като теб съм си по-тиха и по-свита. На много интервюта ходих, ама като не съм някоя нахална и нищо не стана. Накрая просто стана чудо! Съвсем се бях отчаяла и ходех в Бюрото по труда ей така само за идеята докато един ден не ми предложиха да прегледам някакви нови обяви. Харесах си една, жената са обади, ама се оказа, че вече са намерили човек, харесах втора... и сега работа тям вече няколко години. Така, че си беше чист късмет! Дано и ти имаш късмет като моя. Успех! Само не губи вяра!

 
  ...


...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 1a5d12533d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   номер 3 съм. 4, ако доброволно си избрала да стоиш вкъщи, няма лошо, изборът си е твой. не казвай обаче, че е едно и също с това да работиш, защото не е. ако всички стояха вкъщи и вършеха само домакинската работа, какво щяхме да ядем, с какво щяхме да плащаме сметки, да купуваме дрехи и всичко необходимо? не всичко можеш да си приготвиш сама.
това, че си гледаш дома е хубаво (макар че познавам стоящи вкъщи, които и това не правят) и си е твой избор. не забравяй обаче, че и ходещите на работа жени се занимават И с домакинство и деца, освен с работата. а тя, вярвай, може да бъде наистина натоварваща и скапваща физически и психически, особено ако работиш с хора. това натоварване по никакъв начин не можеш да го сравниш с домакинството, ако ще всеки ден да лъскаш къщата от-до и да готвиш по 3 манджи.
ако имаш малки деца, е разбираемо, водиш, вземаш, учиш, пишеш домашни и т. н., но като пораснат и станат относително самостоятелни, какво правиш вкъщи? едното чистене и готвене не могат да ти запълнят времето.
проблемът на авторката е, че тя прекалено се влияе от чуждото мнение, счита себе си за слаба и неспособна, а със сигурност има нещо, което би могла да върши успешно. но да обвинява света, че бил вълчи, а тя - овца, да псуваш управниците (като номер 2) е най-малкото излишно. светът е такъв, какъвто е, въпросът е ти какво ще направиш за да си подобриш положението при дадените условия. черногледството няма как да ти помогне.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 60f4caa5a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Номер 3 и номер 6, авторката съм.
Защо нападате хората така? Да, управлението на държавата ни е такова. Да, управниците наистина желаят да се изпояждаме едни други, вместо да разсъждаваме трезво и да разберем, че вината във всичко е в тях.
Но те така хистростно насочват гнева ни едни към други. Вместо да се ядосваме, че кило ориз, кило олио, кило захар са космическите 3 лева. Вместо да се ядосваме от това, че безработните се увеличават вече на 20%, разбирате ли - 20% от българите са принудени да живуркат и да влачат своето жалко съществувание.
Вместо да се ядосваме, че през зимата тока стига до 200 лева на семейство и че да се изхрани едно семейство на месец са нужни поне 400 лева.
Да, повечето българи са послушни марионетки, които не умеят да разсъждават зряло, а просто насочват негативите си към най-близката и слаба жертва.
Ти си безработен, чувстваш се зле?
Мен какво ми пука, умирай, ако искаш.
Ето това е болшинството българи - озлобени, без здраво разсъждение, с камък в гърдите, а не сърце.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 61bcb88b9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   От №4 до №6 Ей това ми е проблема, че хора като теб, мислят и ми казват в очите, че моето положение не било добро и трябвало да си го подобря. Не е ли мой избора дали да си подобрявам положението, не е ли мое решението дали положението ми е добро или лошо? Вече като ме питат къде работя, излиза тая картинка пред мен, че в очите на отсрещния аз трябва да си подобря положението, но защо аз трябва винаги да се разяснявам че положението ми не е по лошо от на работещите за минимална заплата?
Защо трябва да се разяснявам, че с моето средно образование и възрастта ми освен за мимимална не мога да работя нищо друго? Защо трябва да се разяснявам, че тези чисти 250лв, които ще нося у дома ще намалят семейния ми бюджет, вместо да го увеличат, защото ако работя ще има повече разходи както за самата мен, така и за храна на семейството.
От друга страна децата изискват внимание, докато станат поне на 15г, вие работливите, заетите, захвърляте децата си, улицата да ги възпитава и после ревете, ама те го въвличат да не учи, те го накараха да взема наркотици, те го накараха да става емо, те еди какво си, а вие бяхте работни майки през тези 15 години време.
Лошото при нас е че като минат тези 15 години, или повече, ако децата са повече, вече никой не ни иска на по 45г да започваме кариера. От там оставаме овце, сред трудолюбивите вълчици.
Авторката е добре, защото е на село и винаги може да продължи с градината и животинки да си отглегда.
Авторке безработицата официално е 10, 8%, дали бизработните са само 25 000 българи? Неофициално безработицата е над 33%. Официалните данни се вземат от бюрата по труда, тези които не се подписват не са броими. Ако ти не се подписваш всеки месец и ти не се водиш към статистиката, като мене. Официално всеки месец се подписват 25 000 души и това е.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 668fdc8247
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   @8

Е айде стига бе, до 15 години да им висиш като шапка на главата на тия деца!!! Остави ги малко да подишат и да се развиват самостоятелно.

Как пък сме израсли родените между 1950-2000 като майките ни са ходели на работа? Всички ли са наркомани и убийци? По мое време е имало 6 месеца платено майчинство, та майките са лъгали за термина да им се получи малко от малко повечко и после като си довземат и отпуската - на 7-8 месеца детето тръгва на ясли. То и това не си е работа разбира се и си зависи и от детето колко време му трябва вкъщи, но в един момент и то се нуждае от социални контакти, от игри с други дечица и от самостоятелност. Не може на 13-14 годишни "деца" да им мажеш сандвичите за училище. На мъж ми майка му така до 18г. го е прала и гладила, ми той не можеше една пералня да пусне като го заварих, едни яйца да си опържи.

Иначе къщната и градинската работа са си труд и то неприятен и не лек. Аз лично предпочитам да си изкарвам парите по друг начин и да плащам на жена за чистене (двор нямам, в апартамент съм), а с децата - зависи как се намира детска или ясли, но след годинка вече мога да ги пускам. Айде да кажем ако на село няма ясли, то поне къмто 3 годинки да тръгне на градина.

Да кажа само и че уважавам избора на домакините, от тази работа има нужда, само ми е чудно как така децата до 15 години чак имали нужда от човек вкъщи да си седи.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 1a5d12533d
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   номер 3/6 съм и още по-горе съм посочила, че съм един и същи човек.
авторке, много пъти съм се чудила защо различното мнение се квалифицира като нападки? къде в моите постове видя обида??? да обвиняваш управниците е като да оплюваш международното положение: имагинерни, абстрактни личности са ни виновни. не мислиш ли обаче, че положението е едно и също за всички. както вече написах по-горе: потърси силните си страни, не мисли за себе си като за слаба и безпомощна, помисли какво можеш и в какво си добра! това нападка ли е??

номер 8, и по-горе съм писала ясно, че да работиш или не, е личен избор и право на всеки човек. обаче не искайте от всички да смятат, че е едно и също с това да работиш и да постигнеш успешна кариера, защото не е. ти отиваш в другата крайност: стоиш вкъщи до 15 г. (? !? ) възраст на децата и после се чудиш защо никой не те искал на работа освен за минимална заплата. кажи ми с ръка на сърце ако си работодател, кого ще вземеш на работа: човек на 40 без година стаж или човек на 20 при същите условия? добре, щом си инвестирала толкова време и усилия в твоите деца, те какво постигнаха? учат в MIT или Принстън? работят на Уолстрийт? за моите не се притеснявай, работя на ненормиран работен ден и успявам да съвместя двете неща. спокойно, не ги възпитава улицата. още малко и ще излезе, че ако не им висиш на главите, ще станат наркомани и убийци. сама се сещаш, че има много примери за обратното.
така изборът си е твой, последиците от него - също.
от една вълчица :-)

 
  ...

...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 60f4caa5a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Номер 9, понякога стоенето в къщи с децата, може да принесе много по-голяма полза, дори и от парите. Дори и от това, че ще го облечеш в модерни дрешки. Това дете, няма да се възпитава от улицата, да улицата наистина е страшен възпитател. Ще порасне вътрешно спокойно и уверено. Няма да преценя хората по дрехите, колите и жилището. Това е болестта на днешната нация. Хората са повърхностни, ценностите са евтини. Даже ще ти кажа нещо повече, смятам, че детето трябва да се обучава от майка си у дома.
Такова дете няма да има вкус към уличните препирни, съревнования, кой имал по-хубав парцал на гърба, интриги, унижения пред останалите.
Номер 10,
Вие казвате, че домашната работа е едно нищо, омаловажавате нейната роля. Но една домакиня, може да има безценно действие над останалите от семейството. Тя може да успокоява по всякакъв начин - с хубава храна, с успокоителни думи. И хората са като окрилени.
Била съм и на работа и това много ми е липсвало. На никой не му е до другия. Всеки е насъбрал достатъчно ядове целия ден. Всеки се затваря в черупката си. Семейството е психически сринато вечер, храната се яде в мрачно мълчание. После се отива пред телевизора и се пие за да се забрави гадостта на деня.
И къщата се превръща в някаква бекярска спалня. И какво може да ме стопли, че например съм си купила превръзки вместо от 2 - от 4 лева, повярвайте нищо. Или шампоан и сапун по-скъп, вместо по-евтин.
Нямало е кой знае каква разлика, да не говорим, че цялото семейство се е измъчвало от липса на блага дума и дух в дома.
Да, управниците наистина правят всичко възможно да ни надъхат едни срещу други.
Нещо като бой с петли. Единия петел работен, другия безработен. А те отстрани залагат и се кефят.
Управниците не са имагинерни хора.
Те са си съвсем реални.
И никой в тоя живот няма равен старт. Един се ражда в "златна люлка", друг в люлка от парцали.
Имах позната, която отказа да се омъжи за момчето, което обичаше, за да не отиде на 100 километра от родителите си.
Омъжи се за момче, избрано от тях и сега се ползва от добро работно място, апартамент от мама и тати и т. н.
Никой не живее в еднакви условия и нямаме равни шансове.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 1a5d12533d
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   номер 3/6/10 съм. в твоя случай стоенето вкъщи може да е имало благотворен ефект, но не обобщавай с лека ръка.
ако за теб работата е била място за трупане на нерви и събиране на ядове, които после се изливат върху семейството, не с всички е така. може да ти е странно, но има хора, които си обичат работата, тя им носи удовлетворение, не само пари. не че няма и неприятни моменти, но това не е правило. всъщност неприятни моменти има навсякъде. защо не погледнеш на работата от друг ъгъл - като на нещо, което може дори да ти хареса. после работа не значи непременно да се блъскаш по 10-12 часа, има работа на половин ден, на ненормирано време, работа от къщи и т. н.
знаеш ли пък ти какво е детето да ти каже, че се гордее с теб, да се хвали на приятелите си какво работиш, да пита и да му е интересно? да копира амбицията, да има желание за развитие и да иска да е като теб? детето се възпитава с дела, не толкова с думи.
не знам защо във вашето семейство толкова се влияете от трупаните негативни емоции, ядете мрачно, после пиете от мъка!? ! при нас не е така, всеки разказва как е минал денят му, вечеряме заедно, гоеорим, гледаме телевизия / играем на компютрите или заедно. какво ти пречи да кажеш добра дума и след работа, щом всички слушат само теб?
освен това и по-горе писах, не смятам за добре да висиш на главите на децата до 15 г. възраст. не мислиш ли, че е добре да възпиташ някаква самостоятелност, разбира се, като държиш контрола? ти не ми отговори какво всъщност постигнаха децата ти като 20 г. стоя вкъщи? нашите майки работеха и слава богу, не сме станали крадци и наркомани, какво пречи и на децата ни?
но ние доста се отклонихме от темата на авторката - пред нея всъщност се стои изборът вкъщи или на работа, проблемът й е по-скоро в това, че тя няма избор.
пак казвам на авторката: какво те грее ако тук дружно охкаме и ахкаме, ако 30 души ти напишат : "ах, горката, те другите са лоши, управниците са корумпирани и т. н. "? това по какъв точно начин ще ти промени положението? по-добре се вгледай в себе си, помисли какво можеш да вършиш добре, с какво се справяш и след това какви възможности имаш. не си написала по-конкретно за квалификация, образование, професия, вързаст и др., за да се даде по-конкретен съвет.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 03ad8054b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

13.   Тука разни хора възхваляват идеята да си стоиш вкъщи и да си гледаш децата, ама да ви кажа това е нож с две остриета и ще обясня защо. Имам една роднина, преди да се омъжи имаше работа и я обичаше, но след като се омъжи, за сравнително богат човек, си остана вкъщи и набързо роди две деца. Добре, в началото деца бяха малки, заведи ги на детска градина, върни ги... сещате се. Обаче минаха години, момичетата порастнаха, станаха тийнеджърки и един ден докато си говорехме, ей така случайно се изпуснаха, че се чудят какво прави майка им по цял ден. Та значи хубаво е да си гледаш децата до 5-6, но не и до 15-16 защото в един момент самите ти деца почват да не те уважават. Кофти! Е, после бизнесът на баща им тръгна зле и се наложи майка им да си търси работа, да знаете колко трудно и беше след като не беше работила 16-17 години, но нещата се оправиха и сега са си ок, обаче бях изумена как тия момичета се чудеха защото една образована жена като майка им буквално се чуди какво да прави по цял ден! Та, грижите са децата са си грижи, но не прекалявайте, че един ден и вашите деца да не задават такива въпроси и дори тайно да се срамуват, че майките на приятелите им имат успешна кариера, а тяхната не.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 60f4caa5a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Номер 3, 6, 10 и 12.
Моля за извинение, но не смятам, че думата на едно дете е фундаментална.
Била съм на работа, големия караше някакъв лют пубертет. Купуваха му се и дрехи и маратонки, признание и благодарност - нула.
Да, разбирам, че ние сме длъжни да подсигуряваме децата си. Но всичко има граница, и ако някой продължава да си бае своята басня и да казва, че трябва да се раздаваме до последно на децата, бих му пожелала да види същото.
Болестта на днешното време е, че очакваме децата ни да ни потупат одобрително по рамото, когато сме им подали поредната банкнота, за да се забавляват. И да ни кажат:"браво, майче, така те искам".
Вие номер 3, 6, 10 и 12 бихте ли се борели за такъв приз.
Аз имам около 15 години изработени, от които повечето в сивата икономика.
Децата са длъжни да уважават родителите си, дори и майката да е най-пропадналата, децата трябва да ги уважават.
Никой родител не заслужава такава съдба - да се блъска като катър без история, за едничкото одобрение на разглезените си деца.
Какво ще стане с такъв един родител, когато се разболее, остарее, не може да се обслужва?
Едно дете свикнало, майката винаги да е първенеца на текезесето, ще се стъписа, когато разбере, че майката може да е безпомощна. Била съм свидетел, как учени хора зарязват родителите си в най-трудните им години.
Не, вие правите мечешка услуга на децата си, учейки ги, че вие сте супермен, ходеща касичка и всичко останало.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: ef1bfd09e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   14, твоята грешка е, че очакваш безпричинно уважение от децата си. Уважение се печели и е взаимно, детето нищо не е длъжно, то не те е молило за живота си, ти си решила да му го дадеш. И за това, че са разглезени кой е отговорен, питам те, да не би аз?

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: e9c6aebe1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   14, никак не си ме разбрала. никъде не съм споменала, че за мен грижата се измерва с пари. ти си тази, която говори само за материални неща като дънки, маратонки, банкноти, шампоани и пр. не знам защо тълкуваш постовете ми само в този смисъл.
възпитанието никак не се измерва само с пари. също къде съм написала, че трябва да се раздаваме до последно на децата и да задоволяваме всеки каприз??
имах предвид даване на повече възможности като курсове, обучения, пример за развитие и амбиция за постигане на повече. не знам защо мислиш, че са разглезени: това, че мога да им купя нещо, не значи, че непременно го правя. те много добре знаят, че имат отговорности и трябва да си заслужат това, което получават. с една дума: прилагам тоягата и моркова в различни пропорции според случая :-)

добре, ти като остана вкъщи, големият ти син повече ли започна да те уважава или просто ти го контролираше повече?
а иначе съм съгласна с 15, че уважението се заслужава. от една възраст нагоре децата стават критични към родителите си, някои дори много (номер 13 например е писала нещо подобно).
но ние наистина се отклонихме от темата на авторката и нищо чудно, че тя не се мярка наоколо:-)
Номер 3, 6, 10 и 12.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: f0d655a55d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Вижте, нещата не са черно и бяло-могат да се тълкуват и така и иначе, а и в крайна сметка си е и до човека. Разни хора- разни идеали дето се казва.
Някои искат да са жени с професии, кариера и максимално заети и считат за стоенето в къщи като загуба на време.
Но има и такива, които искат да се посветят на дома и децата и за тях няма нищо по-важно от това.
Въпрос на избор и светоусещане е.
Друг е въпроса, че у нас стандарта е такъв както и разбирането, че жената трябва да работи, за да допринася за семейния бюджет.
В много общества обаче, дори и в по-развитите жената основно си е майка и домакиня и никой не гледа на това със съжаление или презрение, та дори сега в 21 век.
Напротив -жената е призната като царица на дома и е много важен фактор за възпитанието на децата както и за атмосферата в къщи. Ако някои работят то ще е в типично женски професии, в семейния бизнес и по-рядко нещо друго.

Аз лично в различна възраст съм мислила различни неща за важни и значими-като си по-млад искаш да работиш, да се развиваш, да се доказваш, да си сред хора.
Като си на средна възраст обаче вече започваш да разсъждаваш по-философски и виждаш, че в цялото това бързане и тичане не си имал време да оцениш и да се насладиш на малките радости в живота.... както липсата на време да си повече с децата, да си по-спокойна за себе си и за съпруга ти, да си си в къщи повече, за да имаш времето и спокойствието да създадеш оная приятна атмосфера на разбиране и любов в дома, която само една жена може да създаде.... Ако е такъв тип човек и е по-семейно ориентирана жената, а не само кариерно разбира се. Защото има различен тип жени.
Но и какъв е смисъла на всяка цена да се изкара/задължава жената да работи ако мъжа и заработва достатъчно и ако тя не иска, а предпочита, удовлетворява я да си е в къщи домакиня с децата. Парите не са всичко на тоя свят все пак, а амбициозната жена може и да е най-добрата за семейството си....
Основно обаче масово жените у нас няма какво да се лъжем работят за пари-за да вкарват още един доход в семейството. И такова е разбирането на много хора и мъже и жени като цяло-не се поощрява или ползва с добро отношение жена която си е домакиня. Защо? Счита се, че стоенето в къщи е нищо, защото тя не печели пари, а и се е разпространило схващането(още от соца)че жената трябва да има професия и кариера и че да си в къщи не е престижно и е срамно.... Обаче колко са жените, които ходят на работа с усещането, че градят някаква велика кариера или, че работата им е любима, удовлетворяваща и че ако не е тая работа света ще свърши едва ли не. Това може да са жени, които усещат работата си като призвание или пък като хоби в областта на изкуството и културата.... ами за останалите професии как е-изобще не е така. Ами напрежението, стреса, конфликтите с колегите/шефа, нередностите, пътуването до-от работното място, умората от самата работа и дългите работни часове- всичко това не се ли отразява на настроението, поведението ти, здравето ти. И като се прибереш вечер в къщи да се очаква да изключиш и да си и най-добрата майка, съпруга.... и любовница. Ееее, как да стане тая работа? Никой не може да ме убеди, че това няма значение или че една изморена работеща жена е по-добра за семейството си от една жена която си е избрала да си бъде в къщи и да се посвети на семейството. А не е ли възможно нещо по средата? ....

Аз харесвам западно-европейския модел. Която иска да работи -си работи, която не иска- си стои в къщи и си гледа дома. И никой никого не сьжалява или обвинява, че била еди каква си като работела или не работела. Но има и една златна среда-да имаш баланс между работата и семейството. Работиш на непълен работен ден и в останалото време си си в къщи.
В Англия например(където живея в момента) жените, особено тези с деца масово работят почасово 20 или 28 часа на седмица. Нормалната работна седмица е 37часа и половина. Това значи 2 дена и половина на седмица или 4-5 часа на ден. Така работят много служителки например. Така жената си балансира между работата и семейството/дома/лично време. Хем излиза от къщи, върши нещо и се чувства полезна, заработва си средства, хем си има време за семейството. Закона им го позволява-особено за жени с деца до 12г., а и с по-големи вече по желание. Например в библиотеката имам познати дори по-възрастни пред пенсия, които не искат да взимат повече от 28ч на седмица и така си правят графиците, че всяка си работи колкото часа иска на седмица.
Или по-гъвкав подход-някои си работят и от вкъщи. Особено е типично за счетоводителките и други професии на която характера на работа е такъв, че това позволява-работещите по проекти например, или преводачки. Те пък си взимат работата и си работят от вкъщи-изработват си една част в офиса и друга от вкъщи. Правят си графика така както им е удобно. За някои професии това не е възможно, но те така или иначе си работят на непълен работен ден по споразумение с работодателя.
Само младите несемейни жени или жените над 50г с изгледани вече деца и то ако желаят само или позицията е такава обикновено работят на пълна работна седмица. По магазините масово може да се видят това.

В крайна сметка всеки си има усещането как е по-добре за него и семейството му. Нека не бъдем крайни в отношението си и да знаем, че правилното за един може да не е правилно за друг, защото и светоусещането на хората са различни и преоритетите му също.
За мен лично работенето на непълен работен ден( 25ч например на седмица)е добър начин за спазването на баланс между работата и семейството. Това за мен е най-доброто.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: afeedef355
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Не разбирам защо пускаш такава тема. Като че ли търсиш някой теб да те убеждава, че се чувстваш добре. Това трябва сама да го знаеш. Явно си по- пасивна натура и се чувстваш добре вкъщи, не желаеш да се нагърбваш с друга работа. ОК - решението си е твое. И освен това определението ти не е правилно. Ти не си безработна. Ти просто не искаш да работиш, а искаш да си домакиня.
Хората сме различни - аз съм по- скоро на принципа: "Залудо работи, залудо не стой". Ако не работя така ще се вкисна, ще се усещам напълно безполезна и ще търся начин да правя нещо. Какво да правя вкъщи по цял ден - скучно е. Единствения период, когато си стоях вкъщи беше, когато си гледах децата като малки. Но и тогава не се занимавах само с това. Тогава завърших висшето си образование - задочно и освен това шиех за да изкарвам и някакви пари.
Просто сме различни, ама аз не те упреквам за тая работа, че да е нужна реабилитация. Все едно аз да трябва да се оправдавам, че искам да работя. Не се чувствай виновна - щом така ти е добре - така да е. Не правиш престъпление и не ти е нужно ничие одобрение.
Успех и горе главата!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker