Толкова ли са важни връзките. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121169)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Толкова ли са важни връзките.
преди: 10 години, 7 месеца, прочетена 4781 пъти
Искам да попитам, наистина ли познаването на правилния човек е от толкова решаващо значение за професионалната реализация. Не казвам, че не е от полза, но едва ли не, нямаш ли връзки си дотук. Просто не можеш да пробиеш, колкото и да си умен, талантлив и кадърен. Все някой от т. нар. връзкари се урежда на твоето място и ти си длъжен да му търпиш своеволията. Ама, виждате ли, той бил еди какъв си и трябва да се съобразява ме с него. Не мога да разбера, защо не се назначават умни, можещи и знаещи хора, а някакви бездарници, които си мислят, че щом имат купена диплома и вече от всичко разбират.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 7 месеца
hash: 3ff0e65639
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Имаш право да изразиш разочарованието си, защото наистина става с връзки и точен човек. Познавам едно момче от моя квартал, за което се знае от много време, че има проблеми с главата - Говори бавно и възприема бавно. Майка му го уреди в МЕИ, само и само да не изостава от другите, въпреки болезненото неравенство, което има с другите. И най смешното - Сега си изкарва почти всички изпити, а в началното училище завърши основно с 3 за годината. Добре де, какъв е той, че да завърши сега и висше? Всеки на тая планета има право на достоен живот и развитие, дори и да има здравословни проблеми, но има и други варианти за такива хора. Нищо против момчето, при условие че се опита да намери нещо, което е по силите му. От слухове разбрах, че майка му работи във фирма - собственост на старото правителство. Сега майка му изпраща това момче, което и хал хабер си няма от политика, да протестира срещу сегашното правителство, понеже сега ще е по трудно да го избута. Сега можеш да си направиш сметка кой и защо се оплаква от сегашното правителство. Този случай не е единичен. Връзкарите станаха много дейни, когато омразното им БСП предате властта на чичо ти Бойко. Уж комунистите уреждаха неспособните, а я гледай какво се получи. Това е скъпата и обичана демокрация - Имаш мозък и малко пари, отиваш да учиш за преводач, да превежда овцете от единия баир до другия. С много пари и малко мозък, може и до Марс да се стигне. Никога няма да се оправим, никога. Щастието на въпросното момче, чиято практика ще ощети доста хора, е по важно, защото е "правилно" да си индивидуалист в днешно време. Ето ти още един фактор, който показва, че една страна трябва да мисли и работи колективно. Не всеки човек е удивителен сам по себе си, ако смяташ това момче за по способно от много други хора, добре. Бол е от такива незнайни чудаци. Нали индивидуалистите се оправят сами? Нали връзкарите ги бутаха преди 50 години? То се вижда кой и по кое време го бутат. :) Айде със здраве.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: f135161868
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   В България е много решаващо, да не кажа и жизненоважно да познаваш такива хора. Ако не познаваш, има да си бачкаш за 400-500 лв и дотам. Скоро гледах 1 репортаж от бюро по труда, където питаха хората как си търсят работа. И 1 мъж около 50-те каза "в България хората се назначават по 2 начина-или чрез връзки, или по политическа линия".

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 8054a3b0ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

3.   Зависи от работата, която искаш. Ако тя е строго специализирана никакви връзки не могат да те уредят. Аз съм програмист например, а дъщерята на шефа учи зъботехника. Колкото и връзки да има, просто не може да е програмист.

Но в някои учреждения, където тежката бюрокрация позволява работата на хората да се състои в подреждане на документи или попълване на две таблички в ексел, то сигурно 90% от хората могат да я вършат и ако имаш връзки е плюс.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 5e8e9859e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Общо взето да, но има случаи при които и връзкарството не помага.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: ca7c1299a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Ако учиш пак можеш да заемеш важен пост, но някой връзкар винаги ще е преди теб

 
  ...


...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 13fd0a1416
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   ЕМИ да важно е и то много за работа като магазинер или в склад за 400-500 връзки не ти трябват ама за хубава работа няма как да не говориме, че в бг и бизнес да имаш пак ти трябват връзки и така

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: bfbc7e63fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ако за дадена позиция не се изискват особени умения, а само да речем, дипломка от някакъв университет, то защо да назначат теб, а не някой Ганъо, който е познат на еди-кой си? Ако обаче за заемането на дадена позиция, се изискват истински умения, то връзкарчето няма особено предимство пред теб. Разбира се, има и изключения, но те само потвърждават правилото. В този ред на мисли, медицинските специалности, архитектура и програмиране са най-добрите опции с оглед реализация и развитие на база личностни качества.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: f42b2e9a21
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Виж авторе много си прав, аз също нямам връзки и затова не съм на еди каква си длъжност.
Но ако се замислим, Как се развива един човек от дете до възрастен?, ще разберем, че ние хората без връзки, сме пропуснали да се обучим, как да създаваме и поддържаме контакти.
Защото да си умен, можещ и знаещ, също се учи. Децата се раждат еднакво незнаещи, с еднакво количество контакти /никакви/. Качествата, които придобива човек по време на обучение, не са само знания и умения по физика, история, биология и т.н. Същевременнно със знанията по точни науки и логика, образованието ни предлага възможност да се учим, как да създаваме и поддържаме контакти, как да се държим така, че учителите и директорите да ни уважават. Това че ние с теб сме пропуснали тези уроци или сме сметнали тогава, че тези житейски уроци са маловажни, си остава за нас. кой е по конкуренто способен този който има само шестици и никакви приятели или този който е с петици, но пък затова се е заобградил с армия от съученици и някои учители, които с удоволствие биха му помогнали в труден момент? Е този с петиците ще успее повече, той е по кон курентно способен.
Реално познатите назначени на длъжности, не са се надявали само на вуйчо си владика, те са хора които имат контакти и са създали добро впечатление на предлагащият ги за длъжност. Те имат почти същото образонание като нашето с леки пропуски за петица, но са си развили и тази черта в характера, за създаване на колкото може повече контакти и оставяне на добро впечатление у познати. Мислиш ли че някой би предложил за длъжност човек, за който няма добро впечатление и би рискувал да бъде изложен?

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 4eb31bbab6
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

9.   За съжаление това е реалността ва България! Тук не е важно колко знаеш и колко можеш, а дали си някакъв на някого! И нали виждаш какво става? Цялата държава е в хаос, точно защото ни управляват, разни калинки, братовчеди, лели, любовници и т. н. И на всякъде е така! Като се започне от министерствата и се стигне до семейните фирми! Та и аз споделям разочарованието ти, но просто няма какво да направим. Освен да емигрираме в държава, в която ще ни ценят заради уменията ни, а не заради роднинските връзки. Ама някак все не ми се ще да избягам и зе сега съм тук, обаче не работя по специалността си и получавам малко пари, но поне си обичам работата. Та за това не ми тежи толкова много това положение, но понякога ме е яд за всички усилия, които положих и за това как сега си губя уменията и знанията, защото не ги ползвам.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: d4020a4524
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   От автора - става въпрос, дали мога да си намеря работа, като фармацевт, защото съм точно в този бранш.

 
  ...

...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: bdffec350e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Връзките могат да ти помогнат да си намериш работа, но не и да се задържиш там. Аз лично съм ставала свидетел на няколко такива случая. Аверчето на шефа фива назначено за еди-какъв-си началник и след няколко месеца или след година, като стане ясно че не става за нищо го изритват на улицата. Връзките играят някаква роля, но не са определящи, освен ако собственика на фирмата не е пълен дебил и не се опитва да фалира

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 8d9e26bcd9
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   По-трудно е без връзки, но не е невъзможно.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: bbb98c395c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Аз пък съм потресен от №1, не защото не съм съгласен, а защото заставам плътно до него с тезата, че въпросното момче си има таланти, които трябва да използва в съответстваща за него среда. Нали затова свалихте символите на труда и свободата? Явно, че НЕ. Сега е времето на мързеливите, крадците, мутрите и лихварите. На някой не му изнася истината и веднага цъкнал първата звездичка.. НЕ се притеснявай 1, получил си го от някой с връзки, или просто колашко-комплексарско семейство от Соц. времената. Картинката е тъжна, но късно ще разберат. Черен Петър ще почне да се занимава и с финанси, икономика и наука, тогава ще си отворят очите.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: f8522f32fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   Не всичко е с връзки! Наскоро започнах работа в голяма телевизия, това ми беше мечтата, но с който и да споделях, че искам да работя това, че ще кандидатствам и т. н. всички ми отговаряха "ооо в телевизията е само с връзки". Е, явих се на интервю и ме взеха! Нямам абсолютно никакви връзки. Трябва да призная, че преди тази работа са ми отказвали на много места и съм ми е минавало през ума, че може би трябват връзки. И все пак това не бяха мечтаните от мен места, но не се отказах и стигнах там, където искам да бъда. Така, че изтъркано, но факт "всяко зло за добро", когато си мислиш, че не са те взели някъде, защото нямаш връзки или не си кадърен може да грешиш, може би просто те чака нещо по-добро ;)

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 302150faa3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   №1 да не се изказва неподготвен, аз в гимназията също бях много слаб ученик и двойкаджия, едвам завърших, след 2 години лутане с прости хора, неграмотни и невъзпитани, водещи ми се колеги на работа просто осъзнах, че това не е моето място и няма как да продължа да съществувам и се развивам в такава среда. Три години по късно вече съм трети курс в хубав университет с добра специалност и нямам изпит взет с оценка по малко от 5... така, че недей да говориш така, за хора, които явно не познаваш! Много от мои бивши съученици от гимназията говорят по същия начин за мен и не говори нищо хубаво за тях. 1

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: c93a418cd4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   От номер 1

Не виждаш ли, че ти пиша за човек, който ми живее в квартала и го познавам?
Какво да не се изказвам неподготвен, аз говоря за момче, което не е добре с главата. Момчето не е глупаво, не е просто, а има отклонения, разбираш ли? Не казах за отклоненията, защото не исках да прозвуча грубо. Това момче учи в МЕИ, а това е недопустимо. МЕИ - провери какво значи тази абревиатура! Аз и един приятел се отказахме да учим по специалост, защото не бяхме сигурни във възможностите си, а сме 100% нормални хора. Всеки щял да работи по възможностите си, тогава да го прави.

До 15

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 86b83392c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   От №15

Крайно ограничен си за да се води нормален разговор с теб, да не се говори, че си пълен със завист на всичкото отгоре. Недопустимо било... чак ми е жал за теб човек. Голяма част от гениите са смятани за луди хора или са били такива. Сигурен съм, даже това момче е с повече възможности и капацитет от теб самия и знаеш ли защо го знам? Защото познавам такива хора и те са доста затворени и е трудно да разбереш истината каквато е, а не каквото позволяват да виждат другите. Майка ми също е с психическо заболяване от 25 години, но това не и пречи да има докторска титла по инженерна специалност изкарана преди повече от 20 години, капиш? Жалко е да се изказваш неподготвен и още повече да завиждаш на такъв човек, замисли се.

Бъди жив и здрав!

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 6d6177910a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Абе 15, има си заболявания и заболявания, отклонения и отклонения. Само някои психически отклонения балансират с гениалност. Примери за глупави хора, които са набутани в университет по лесната процедура, много. Ако ти не си показвал талантите си в училище и после си се събудил и си започнал да учиш, то други хора колкото и усилия да полагат не им се получава и не би трябвало да взимат мястото, на хора, на които им се получава. Животът е борба и трябва да си заслужиш мястото в него. Капиш?

 
  ... горе^
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 7bee4e01ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   От номер 16 до номер 15

Не описвам странен човек, описвам човек с отклонения, на интересен ли се правиш? И какво завиждам, та аз съжалявам такива хора и осъждам системата, която ги третира като способни! Достатъчно е само да заговориш с момчето, за да разбереш, че има проблем. При майка му е друго, тя го бута съзнателно и това е вредно и за него, и за околните. Може да се очаква всичко от такива хора, а какво остава за технически грешки. Представяш ли си луд строителен инженер, примерно? Ще влезеш ли в асансьор, който е проектиран от такъв човек? Недопустимо е не само според мен, но и според истински инженер. Избутват най-различни индивиди, само и само да прокопсат, но това е вредно и за околните. Да те уреждат, не е талант. Искам да ти дам един глупав пример, но и много подходящ за случая - Да речем, че ти си боксьор в средна категория, но искат да те направят професионален боксьор в тежка, ще отидеш ли да се биеш с хора, които имат явно физическо превъзходство над теб? Какви са ти очакванията? Добре, че има нормални хора по тези места, че не ще го позволят. Обаче в България липсват. Прочети отново 1-ви пост.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 248a522473
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Връзкарство има там, където се разпределя държавна пара. О, там има много връзкарство. Където има частен интерес - връзкарство не върви.

 
  ...

...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 3a7163299f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Нали си чувал ''само този, които има пари поръчва музиката''.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 9c8ed3a264
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

22.   Отговорът наистина е твърдо "ДА", като това особено важи за всички държавни и общински институции, където и мухите са с връзки, и за градовете извън топ 4. Не, че не става и без връзки, но трябват двойно повече усилия, късмет и непукизъм. Под непукизъм имам предвид здрава психика и плътно следване на целта. В противен случай връзкарите се опитват да те смачкат с всякакви прийоми. Казвам го от личен опит, понеже и аз започнах без връзки и добре помня на какъв тормоз бях подложен.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 3c43908088
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

23.   Прочетох всички коментари и като стигнах до 17 - Потрес!!!
Явно си приел демокрация прекалено сериозно. Той 1 добре го е казал, сега е времето на връзкарите, мързеливците и тарикатите. И днес много често се чува само едно - Като се трудиш и бориш цял живот, ще живееш богато и щастливо - Колко щастливо живеят изгърбените от труд... само те си знаят. обикновените хора - работниците, които взимаха и трябваше да взимат повече от "учените" хора, бяха мотор на икономиката ни! Ето, сега ни управляват интелигенти-десни-необвързани с бившото БКП, понеже често се спекулира и пише, че сега ни управляват пак комунисти. На нормалните хора им се иска да е така, но не е и никога няма да бъде. отидете в студентски град и ще разберет кое наричаме елит и интелигенция.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 2ec91ccdf4
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

24.   Хахах, 23, ти сериозно ли смяташ, че бившите номенклатурчици и децата им са извън властта. Ми, то цялата икономика е в техни ръце. По държавните институции в момента работят точни техни наследници и родственици. Същото е положението и в техните фирми. Добре, че има малко международни компании, където може да се влезе и без връзки. 90% от работещите в държавният апарат са пълни парашутисти. За по-важните от тях има специално измислени длъжности, просто защото са наши хора и трябва да вземат тлъста заплатка, буквално без да си мърдат пръста. А, освен че нищо не правят, нямат и необходимото образование. Лично съм виждал как отиват на работа в 10.30, в 12.00 вече са излезли в обедна почивка, която продължава колкото им се иска и 16.30 са си тръгнали. В малкото време, в което се предполага, че уж трябва да вършат някаква работа, те си цъкат в нета, пият кафенце или се разхождат из града. И това само за някакви си кирливи 1500 лева

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 4653573a8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   аз кандидатствах в банка, одобриха друг кандидат, най - вероятно някой с връзки!

 
  ...

...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 7bf11a4459
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   Ако живееш в малък град в провинцията или село наистина трудно да си намериш работа без връзки, защото всичко е 90 % запълнено. Единствената работа, която можеш да си намериш без връзки е чистач, метач, гладач, перач, работа в кухня, продавач, сервитьор, работа в склад, хале и това са общо взето :(.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: e13b483dd7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

27.   Връзките не са всичко в БГ!! Ако знаеш да даваш Рушвети и да се Подмазваш, могат да ти се отворят доста врати в родината.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 3e37e38b2c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

28.   Връзките се създават от теб самия. Ако наистина си умен и мисълта ти тече, то талантът ти ще излезе на яве.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: e3ead22446
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

29.   В нашата мила действителност с връзки можеш да станеш и космонавт, без да си виждал и хвърчило на живо. Доста примери мога да дам, но ще спомена само два по-фрапантни. Първият е за роднина на мой познат, който учи сигурно поне 7-8 години в Англия и Америка ( с парите на тати естествено ) и след това се върна в родният ни град, където, за да започне изобщо някаква работа, отново баща му си пусна връзките. Изкара така няколко години, но го усетиха, че не става и го разкараха. После пак дойде ред на връзките и пак го уредиха в друга фирма. Като бих искал да уточня, че и двете длъжности, които е заемал до момента са мениджърски. Вторият пример е за жена, която над 10 години е работила само на високи постове от рода на финансов мениджър, контролинг и т. н., и само в големи компании. Същата обаче и представа си нямаше нито от числа, нито от отчети, от абсолютно нищо. Просто стои докато я разкрият и после отива в нова фирма, препоръчана от известни консултантски компании. Без да преувеличавам, един първокурсник от икономически техникум знае повече от нея. Честно казано, виждал съм повече връзкари, отколкото хора със знания и умения.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: b2c03dece4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

30.   Не зная професионалните контакти дали ги слагате в категория "връзки". Много е важно да познаваш хора в бранша си и да си оставил у тях добро впечатление и като човек, и като специалист. Тогава винаги ще се намери някой да те препоръча, ако се отвори свободно работно място в неговата фирма. Досега винаги съм започвала нова работа след такава препоръка от страна на колега, с който се познаваме отдавна. В момента пряк шеф ми е колега, с който се знаем покрай работата от 20 години.
Но за начинаещ специалист е много трудно, защото той още няма никакви познанства. Честно казано, авторът на темата силно ще си улесни живота, ако действително намери някакви "връзки" сред познати фармацевти.

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 600167ee6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

31.   Да, номер 30 - връзки са и това, но както казват австрийците - Връзките са вредни само за хората, които ги нямат.
Който има връзки, той има социална компетентност, която в наше време е по-важна от професионалната дори.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 53a62c02c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

32.   Ако си добър специалист и имаш контакти, мисля че няма нищо лошо в това някой да те препоръча. Тук обаче говорим за "връзки" в другият им смисъл, а именно за онези, спускащи некадърни, мързеливи и неподходящи хора на определени позиции. Случвало ми се е познати да искат да работят при мен и не съм ги взимал точно поради факта, че няма да ми свършат работа. Моя позната работеше точно по този начин. Слагаше си т. нар. нейни хора, на които обаче после им вършеше работата, понеже те нито можеха, още по-малко пък искаха да работят.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 78a6a1325f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

33.   Така, връзките са фактор номер 1 при намирането на хубава работа. Ходил съм на места за заплата от по над 1000 лв, заливат ме с всевъзможни тестове и разпити, минавам тези етапи, уж ме харесват, а после се спират на някой друг, едно аверче кандидатства в една от тези фирми, но се познаваше и с човек от фирмата, който не е просто служител в нея, като отишъл на интервюто го питали общи неща за него от сорта на "Кой ви е любимия спорт? " и ми се хвалеше, че на такова интервю не е бил никога досега, а аз минах през 3 кръга и пак не ме взеха. Звънял съм и на приятели, които вече са били уредени от правилните хора и са се установили в техните фирми, но за жалост те просто ми дават св-то и на интервюто отново минавам през всичко и не ме вземат, имам висше образование, два езика - английски и испански, но ми предлагат работа в кол центрове за по 500-600 лв, а на хубавите места никога не ме канят да почна. Знам кога как съм се представил имам богат опит с интервюта, знам кога съм се изложил, но знам и кога е минало добре, при всички случаи ако заплатата е над 1000 лв никога не съм бил одобрен. Важни са връзките, но не е достатъчно само да познавате някой в компанията, важно е и какъв пост заема той там, защото едно е да ви дадат св-то и от там си пак един от многото, друго е да точния човек и да говори за да те вземат. Един познат преди време почна така администратор в Кемпински, а нямаше никакъв опит на позицията, иначе ще ти искат два езика, а неговият английски дори е зле, но на интервюто пак - супер приятелско отношение, пак си приказвали общи неща. Колегата програмист, не е вярно, че неможе да си програмист с връзки, що народ бе препоръчан от точни хора и бе обучаван от нулата. Имах един колега от УНСС преди време, никога не беше учил програмиране, но братовчед му Синиър дивелъпър в една фирма, хоп обадил се, викнаха го и почна като стажант от А и Б, сега взема около 3 бона.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: be8cedf133
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

34.   33, справя ли се с програмирането този твой познат, защото ако е извън уеб дизайн, а донякъде и там, това е много специфична професия, която изисква талант, математически умения и инженерен начин на мислене за решаване на проблеми. Много хора аматьори се пробват, но повечето се отказват, защото ако не ти е било хоби и талант от дете и не си от МГ, за съжаление обикновено нещата не се получават.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 4eb31bbab6
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

35.   Май някои от коментиращите не са разбрали за какви връзки говори авторът. Не става дума за връзките, които човек сам и с личните си качества е създал (примерно е бил блестящ студент и това е впечатлило преподаватели му и в последствие те са го препоръчали за работа), а за връзките които имат разни пълни некадърници (приятелски и роднински). Тези връзки не са ги създали те самите, а по стечение на обстоятелствата са роднини на някого, с пари и власт. Ето за тези връзки говорим! За това, че някой може да е тъп като галош, едвам да е завърши училище с 3, но понеже баща му е еди-кои-си, на въпросния автоматично му се осигурява добра работа с висока заплата и никакви отговорности, без значение дали е достатъчно квалифициран или не. А още по-страшно е, ако позицията е с доста отговорности. Идеалният пример за това е Калина Илиева. Оказа се, че дори не си е завършила образованието (изгонена е от университета за преписване), но за сметка на това беше голям шеф и натвори куп глупости, които създадоха много проблеми на доста хора. Ама нали баща и е личен приятел на ББ...
Ето за такива връзки говори авторът и се възмущава и то с право, че на ключови позиции се назначават калинки (то си стана нарицателно за некадърник назначен с връзки на висока позиция). Обаче за съжаление в България тези връзки все още са много важни при намирането на работа и в държавната администрация си е едва ли не правило да се назначават хората на този принцип. А на Пешо дъщеря му или на Гошо сестра му си търсят работа... и веднага се намира! А това, че има 10 кандидати по-подходящи за позицията от дъщерята или сестрата... еми, няма значение, важното е, че сме уредили "нашето момиче"! И после защо нещата не вървят. Ами като на ключови позиции са дъщери, сестри, лели и братовчеди на... как да вървят? Като повечето от тях дори не знаят защо са там и какво трябва да вършат. Важното е, че си получават заплатите (и то доста висок), че им тече стаж (един ден и пенсиите им ще са доста високи) и изобщо всичко е на 6. Пък това, че в повереното им ведомство е пълен хаос, че гражданите недоволстват, че се правят купища грешки, които понякога струват хиляди и хиляди левове на държавата, бе много важно! Нали "нашия човек" осигурен! Така, че проблемът не е само личен на автора, които не може да си намери подходяща работа заради такива, а на цялото общество, защото понякога когато става дума за сериозни грешки (примерно по усвояването на парите от ЕС) цялото общество губи и то милиони.

 
  ...

...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 7a9d54af43
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

36.   "социалната компетентност била по - важна от професионалната".... - абе не мисля така аз.

А австрийската поговорка, спомената по - горе, според мен важи по - скоро за хора с добре развити собствени бизнеси, също така и за хора, опериращи на стоковота борса примерно.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 75ce04825e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

37.   Колко тъжна тема, а коментарите - още повече!
Проблема не е във връзките!
Проблема е, че Вие НЯМАТЕ ИДЕИ и следвате хората,
които имат за да изпълните техните мечти!!!

РАЗШИРЕТЕ СЪЗНАНИЕТО СИ БЪЛГАРИ.
РАБОТА ВИНАГИ ИМА, А КОЛКО Е УСПЕШНА ЗАВИСИ ОТ ВАШАТА ОТДАДЕНОСТ КЪМ НЕЯ!

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: e0c1920744
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

39.   За съжаление връзките у нас са наистина определящи, особено в държавните и общински учреждения. Цели поколения си изкарват живота, благодарение на това, че са били уредени някъде по втория начин. По-лошото е, че такива хора не вършат и никаква работа. Мога да дам много примери, но един е доста показателен. Моя позната преди десетина години, когато завършвахме, бе уредена на супер сладка държавна служба. Помня, че през 2006-та, когато общо-взето в провинцията 300-350 лева се водеше сносна заплата, тя взимаше около 1 000! И това е човек без нито ден стаж, завършил специалност, която никой не иска да учи. За сметка на това пък офисчето е в центъра, не работиш с граждани, буквално идваш и си отиваш от работа, когато поискаш, отпуската си можеш да я вземеш цялата накуп без никакъв проблем и т. н. По същият начин беше уредена и майка й. През социализма е била някаква шефка в ДСК, но след приватизацията я махат ( защо ли? ). Няма проблем обаче, веднага я назначават на друго място, нямащо нищо общо, с това което е работила до момента. Много близък роднина на същото семейство е пък директор на разни общински предприятия от рода на "Паркинги и гаражи", "Общински пазари" и т. н. И това са само нещата, които знам, без да съм близък с тези хора.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 21e9dfcf70
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

40.   37, работа има, но е Неадекватно заплатена, а в бг е много лесно 'да имаш идеи", и да си 'бг работодател", умрял някой да следва некомпетентни и непрофесионалисти.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 месеца
hash: bef9be819f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

41.   Има хора като познатата на 39, които ги уреждат на сладка държавна службица, но познавам и такива, които са успели със собствени усилия. Но основно правило е човек да излезе от нагласата "шибана държава, всичко става с връзки... ". Хора, животът е труден, но никой не ни дължи нищо. А начини има. В България се наблюдава интересен феномен - от една страна много отчаяни и безработни хора, от друга, много фирми се оплакват, че не могат да си намерят кадри, дори за добри пари. Например при нас се търсят програмисти, специалисти качествен контрол, технологични архитекти. И без опит може. Не се иска и висше, стига да имаш знания. А знания се добиват с курсове, включително и безплатни онлайн. Заплати между 1000 и 10 000, зависи от опита и квалификацията. И няма! Шефката постоянно ни пита "нямате ли приятели, да ги изивкаме на интервю". Близка приятелка работи в строителна фирма и търсят инжинер с опит. Заплати 4-5000, но не могат да намерят човек, който да се справи на интервюто. В полицията и армията има незаети места. Изисква се средно образование, физическа годност и тест за обща култура (да те видят, че не си идиот). И познайте - кандидати има, но се дънят на теста. Ако говорим за нискоквалифициран труд - има села, в които не могат да си намерят овчар, понеже на никой не му се живее на село, било тежко.
Не знам какви са причините за тези разлики, даже мислих да отворя отделна тема. Сещам се за следните:
Първо, много хора си мислят, че дипломата им гарантира нещо. А реално качеството на висшето ни образование е много ниско и не дава реални знания. Човек трябва да търси и други начини за квалификация.
Второ, светът стана много технологичен, трябват квалифицирани кадри, а не всеки има интелектът и желанието да се квалифицира в тази насока.
Трето - хората сме се разглезили - учим лесни специалности като психология, социаология, икономика, мениджмънт на не знам какво си. И то стават повече мениджъри, отколкото работници.
Четвърто - фирмите искат опитни и обучени кадри, но не са склонни да инвестират в обучение, не им се рискува. Или нямат ресурс да обучават неопитни хора.
Между другото, познатите ми, които са трайно безработни или работят тъпа работа са точно с нагласата "Егати държавата, само с връзки става.. ", а същевременно не знаят чужди езици, нямат квалификация, освен някаква си диплома за висше, не им се работи това или онова, не им се учи повече. Търсят си призванието, лежейки на дивана. Не съдя хората, на всеки животът му се стича различно. Но работа има, ако трябва, човек може да се преквалифицира. Правил съм го. Много хора около ме нса го праивли. Нормалн ое в наше време.

 
  ...

...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 53a62c02c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

42.   41, програмист или архитект с едно онлайн курсче не можеш да станеш. Психологията, социологията, икономиката и мениджмънта, също изобщо не са лесни специалности. Няма такова понятие "лесна специалност", ако искаш да си наистина добър в нея! А кадри няма, особено квалифицирани, защото за голяма част от тях заплащането е неадекватно, особено ако говорим за провинцията.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: bef9be819f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

43.   42,
Аз стигнах до ниво младши програмист след обучение година и половина. Курсовете, които съм посещавал, ги има качени онлайн безплатно. Не е някакво скъпо обучение, не е черна магия. Имам колеги, които са се обучавали сами онлайн. С курс три-четири месеца може да го докараш до стажантска позиция и да почнеш от някъде. За софтуерен архитект вече се искат много години опит в бранша.
Не мисля, че само ниското заплащане е причината за липса на кадри. Ако на човек му е под достойнсвото да се вдигне от дивана за 2-5000, значи има нещо сбъркано. Тези заплати вече са близки до западния стандарт.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 месеца
hash: e0c1920744
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

44.   43, това, че една шепа фирми дават добри заплати, изобщо не означава, че и останалите го правят. Да, има и високи заплати в България, аз също получавам такава. Имам обаче много колеги, които са принудени да работят за по 700-800 лева. Те не са по-лоши специалисти от мен, просто няма кой да им даде повече. Логично, много такива хора отиват или в София, или в чужбина. В провинцията вече е много трудно да намериш дори кадри със средно-специално образование.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 21e9dfcf70
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

45.   41, "не могат да намерят човек, който да справи на интервюто". От n човека как никой не се справя? ами вземете 1 и го обучете, какво ще ви стане? И как така не се справят?

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 4eb31bbab6
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

46.   В момента съм в процес на търсене на нова работа и направо съм се хванала за главата! Имам чувството, че повечето работодатели изобщо не живеят на тази планета! Или поне според обявите, които пускат. Пример (реална обява прочетена вчера в заплата. бг): Търсим човек с добри познания по рядък език (умишлено не споменавам езика, защото обявата е още активна, а с такъв език е само една и не искам да се разбере коя е фирмата, ама представете си език рядък като китайски, японски, корейски и т. н., т. е. език, който се знае от много малко хора в България), с икономическо образование за работа в София. Заплата 700 лева (!!! ) Е, успех с търсенето! Ама като гледам тая обява стои на сайта от много време и сигурно хората от въпросната фирма се вайкат, че нямат подходящ кандидат за длъжността. Интересно, защо ли?
Друга обява търси специалист със западен език, организиран, готов да работи под напрежение и на смени, с опит, с шофьорска книжка, с умения.... не помня всичките изисквания, но последното изречение ме изуми. Кандидатите да са ПОД 25 години. :))) Е, кога и как ще ги придобиеш тия 1000 умения, плюс стаж и опит на 20 не е ясно. Ама работодателят си е решил, че явно в детската градина се учи икономика и счетоводство. Е, като попаднеш на още 10-тина такива безумия, накрая как да не решиш, че в тая държава единственият начин да успееш да си намериш добра работа е или да си някакъв невероятен гений или да си с дебели връзки или да си готов да работиш без пари? Но ако по стечение на обстоятелствата не си Моцарт в икономиката, не си личен приятел или роднина на ББ (или поне на някой министър) и не си богат наследник, че да ти е все едно дали заплатата ти е 500 или 5000 лева, направо забрави! Луда работа!
А накрая работодателите излизат с някаква статистика, че 60% от тях имали затруднения с намирането на подходящи кадри. Ще има да се чудят защо. При положение, че дават "цели" 700 лева, а изискванията са за милиони.

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: c621fa0eb0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

47.   99% от българските работодатели не стават за абсолютно нищо. Живеят в някакъв техен си свят, мислейки, че за 500 лева месечно ще привлекат световни светила в съответната област, които даже ще са им благодарни, че могат да работят за тях. Това е все едно с 500 лева да поискаш да си купиш чисто нов Мерцедес. Ми, не става. Иначе от години си реват, че нямало кадри. Как да има? Кой специалист би работил при подобни идиотски условия. Единствените що годе нормални работни места у нас са в международните компании. Преди 10 години, когато започнах първата си работа по специалността, ми бяха нужни буквално няколко месеца, за да разбера, че с български работодател нямам никакво бъдеще. Благодарен съм на Господ за шанса, който ми предостави, помагайки ми да си намеря работа в европейска компания. За отрицателно време научих страшно много, придобих безценен опит и паралелно с това израснах в професията си. За отношение и заплащане дори ми е неудобно да говоря, разликата е космическа. Ако бях останал при предишният си работодател в момента нямаше да съм мръднал и на сантиметър напред, като всеки месец щеше да ми се напомня с размахан пръст колко висока е заплатата от 500 лева, която получавам.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker