Нереално ниски заплати и много изисквания - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123652)
 Любов и изневяра (30417)
 Секс и интимност (14591)
 Тинейджърски (22032)
 Семейство (6686)
 Здраве (9740)
 Спорт и красота (4761)
 На работното място (3314)
 Образование (7408)
 В чужбина (1696)
 Наркотици и алкохол (1127)
 Измислени истории (801)
 Проза, литература (1766)
 Други (19157)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Нереално ниски заплати и много изисквания
преди: 9 години, 3 месеца, прочетена 4661 пъти
Завърших Английска Филология и съм учила Френски език, но вторият ми е на базово ниво. Често преглеждам обявите за работа и масово попадам на изисквания за висше образование, няколко езика и накрая - заплата 400 нето. Това е подигравка. Става въпрос за град Пловдив. Дано никой не се хваща на тази работа, за да няма почва такова търсене у нас... честно, страшно е. Не е нормално. Вие попадате ли на такива абсурди?
Какво мислите?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 3 месеца
hash: 3282287d4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   Aз и друг път съм го писала - филологията е красива наука, но не те квалифицира за пазара на труда. Да знаеш език, особено английски, в днешно време е почти задължително НО не е професионална квалификация.
Преди може би трябваха преводачи във фирмите, но днес хората знаят на работно ниво английски, дори за договори не трябва преводач - взимаш Master договор на компанията си, преработваш го и готово... преводаческите услуги на английски са много ниско платени, а френски никому не трябва.
Според мен, единственият ти шанс да получаваш нормална заплата е да работиш като учителка, но за това иска да си специализирала и полагала допълнително курсове. Учителите днес взимат доста добри заплати. Моя близка роднина е начална учителка в малко училище в провинцията и взима чисти 700 лв., а скоро ще им увеличават заплатите. В Пловдив има по-добри заплати, а с частни уроци или курсове за възрастни ще можеш да си събереш доста добри парички.
Друга за нашите условия добре платена работа само с език е да работиш в някакъв аутсорснат хотлайн, но са базирани в София. На мен преди 5 г. ми предлагаха и ме преследваха дори за такава работа с нето заплащане 2500 лв. месечно, но знам немски и холандски.
В момента най-търсени са хората с техническо образование както и всичко, свързано със здравеопазване. С един гол език си само за преводач или учител, а заплатите там са малки... и зависи все пак от теб- ако преподаваш в частна школа или даваш уроци, можеш да изкарваш много добри пари, но първо ти трябва да си направиш добро име, после името работи за теб.
Така е във всяка сфера. Почва се на много ниска заплата, доказваш се и растеш. Не можеш без стаж да имаш някакви големи изисквания. Важно е да почнеш да работиш на първо време, за да нямаш дупки в биографията, защото и без това сигурно си на 25 години без 1 ден трудов стаж и ставаш все по-непривлекателна за пазара на труда (липса на трудови навици, забременявания, твои желания, възприемани от работодателя като капризи и екстри).
Мисли и от страната на работодателя - той за да ти даде 400 лв., ти трябва да си му изкарала поне 700 лв, за да ти плати осигуровки и данъци. От икономическа гледна точка едно работно място си заслужава само ако ти изкарва три пъти брутната заплата, защото ти имаш и други разходи по трудовото правоотношение- за офис, за режийни, за евентуални грешки на служителя, за счетоводно обслужване по това работно място и после за инвестиции за компанията, печалба искаш да имаш, а дори да назначиш някого е един куп документи и формалности - 2 дни работа и поне 100 лв. разход.


Нереално ниски заплати няма, защото ако някой се съгласява да работи за тези пари, то заплатата не е била нерално ниска. Пазар на труда се нарича явлението, а заплатата е цаната, която се формира на него в зависимост от търсене и предлагане, но и от други фактори като добавена стойност на съответния вид труд, големина на фирмата, зависимост на работодателя от служителя като знания и възможности на втория.
За съжаление знаенето на език не е квалификация... просто си много заменима на пазара на труда и никой работодател не е зависим от твоите способности освен ако се докажеш във фирмата, имаш вече специфични умения за това точно работно място и имаш име пред клиенти и служители - да, тогава си ценен, но това могат да бъдат само хора с опит и стаж, само хора с кариера, а който има кариера все някога е започнал да работи на ниско заплащане.
Моята първа заплата беше 400 лв. точно, но работя от 18 годишна. Работих после и по време на цялото си следване (редовно обучение) като най-голямата заплата, която вземах от всичките си работи по време на ваканцията достигаше 2500 лв., а през семестъра не съм падала под 800 лв., но работих на 3 работни места и сменях по метро и два рейса понякога.
В последния курс вече бях назначена в интернационална фирма и отказвах дори заплати от 2500-3000 лв. Изводът ми е, че който почне по-отрано да работи, той после има и по-висока заплата. Нормално е това. Ти първо се закачи на 400 лв. някъде, а после говори, защото ти гарантирам, че ако си добра, находчива, смела да търсиш и друга работа в рамките на година заплатата ще ти е над 1000 лв. а ако станеш и ценен и незаменим кадър за фирата си - почваш над 2500 лв. да гониш (за София говоря).
В Пловдив познавам жена със средно образование без форнакба спецалност да взима нето 2000 лв. във фирма за производство на скъпа козметика, защото има директен контакт с клиенти - т. е. организира продажбите на едро, в същото време организира и доставките в магазините из страната, изглажда спорове във фирмата и винаги е на телафона, когато имат нужда от нея. Шефката ѝ е зависима от нея и всяка година заплатата ѝ расте като си спомням последно, че се беше притеснила като бяха увеличили осигуровките преди 7-8 г., но директорката ѝ плати тези неща отгоре и дори ѝ се увеличи заплатата. Смятай - човек в Пловдив със средно образование (спортно училище) щом може да ги взима тези пари... е, излишно е да казвам, че момичето е почнало да работи на 16 г. като келнерка, има трудови навици и е имала хора да я препоръчат за сегашната ѝ работа, много е ангажирана, приятен човек и като растат печалби и обороти, расте и нейният пай, защото просто има достъп до цялата информация на фирмата, до процесите, а имат и пряк конкурент в страната вече - т.е. страх ги я да не я загубят в негова полза. Успехът на фирмата зависи от слуижителя - бъди ценна за един работодател и заплатата ти може да расте много, бъди никой, пулейки се цял живот над обявите за работа и все ще получаваш предложения от...400 лв.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 40831f7c50
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   Да, така, лека полека народът ще разбере истината, а именно, че когато няма търсене на определени кадри, няма смисъл да се учи такова висше образование. ТО с един гол интерес.. И аз искам по цял ден да дрънкам на китарата, ама никой няма да ми дава много пари за това. Затова трябваше да стана инженер...

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 0c3c3a4280
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Сподели точка не вие сте измамници и служите на държавата! Изтрихте толкова коментари, щото бяха против първи и втори коментар. Публикувахте само тия двата за да манипулирате хората! Следите хората в тоя сайт нали? хах! ай сиктир

Модератор - нашият сайт не е държавен! Само номер 3 не е публикуван заради лични обиди и нецензурен език

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 2ff3d0f57c
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

5.   Номер 2, и какво, много се биеш в гърдите, ама инженери не се търсят... а с филология много се търси огледай се.. ха!

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 3341cae996
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Филологията, каквато и да е тя, определено си е квалификация. Едно е да знаеш език на работно ниво, съвсем друго е да го знаеш перфектно. С работно ниво договори не можеш да пишеш, освен ако не искаш да се излагаш. Специално за английска филология работа има. Преди няколко години аз си докарвах доста прилични странични доходи с преводи, без дори да имам и езикова гимназия. Просто английският винаги ми е харесвал и го учех с желание. Ако бях пожелал, можех да взема страшно много проекти, но образованието ми е в съвсем друга сфера и предпочетох да се развивам в тази насока. Можеш да се регистрираш във freelance. bg. Там излизат доста обяви за проекти. Можеш и да си направиш школа за обучение, можеш и учителка да бъдеш. Изобщо имаш избор. Иначе си права, 400 лева заплата са пълна подигравка. В повечето случаи обаче, това са малки фирми, на които само името им е официално. Те дори нямат нужда от хора с въпросната квалификация. Ако ще и професор да си, в подобни фирми никога няма да си добре.

 
  ...


...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: f89cc464c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (102 гласа)

7.   Аз искам да кажа че сложих 1 глас с 1 точка т. е. отрицателен вот на №1 и да обясня защо, макар че тя донякъде е права, че човек трябва да работи от 16-18 годишен и да си създаде име и трудови навици сам.
В нейния коментар обаче ми направи лошо впечатление мнението й, че според нея доста добра заплата за висшист-учител е 700лв.
Познаваме добре №1 като коментатор тук и знаем че е около 30 и няколко годишна, което води до втория съмнителен факт в тезата й.
Втори факт: нейното мнение е да сравнява 2000г с 2015 като равни. Казва че нейната първа заплата е била 400лв, но не споменава че това е било около 2000г когато средната заплата е била 220лв, а минималната 75лв, тези факти са много важни, а тя не ги отчита или поне да ги спомене, но не, защото й е по удобно, те говорят против тезата й.

Реално логиката води до там че №1 е взела като първа заплата двойно над средната тогавашна заплата за страната, което ще рече че днес авторката да вземе 1500лв като първа заплата, ако работи като усърдната №1.

Аз съм човек над 40г възраст и през 2001г бях на 240лв заплата, а жена ми вземаше 76лв майчинство, колко ли е била работлива тогавашната среднистка, без никакъв опит №1, че да взема два пъти повече, като първа заплата, от мен човек със занаят и тогавашен 10годишен стаж и опит?

Има и други съмнителни факти изречени в №1, но споменатите от мен са най-фрапиращи.


До модераторите: целта на коментара ми не е да обиждам и се старая да няма обидени, но е важно авторката да погледне и от този ъгъл на нещата. Важно за младите хора в България е да знаят, че не всяко високопарно мнение е меродавно. Важно е да знаят разликата в заплатите в България през последните 15 години.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 3282287d4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   Н. 7, аз не говоря без да мисля нещата. Това е МОЕТО мнение, не твърдя, че съм права. За провинцията нето заплата от 700 лв. си е много добра заплата, особено за жена-учителка и взимат повече от преводачите да кажем, които за 1 страница взимат 10 лв., но първо намери клиенти, особено за английски език
Не съм почнала работа през 2000 г., защото съм била малка тогава. Говря за 2004 г. някъде, когато имаше бум у нас или почваше бумът, а наемите в София бяха по-високи от днешните. Тогава една продавачка в София взимаше към 800 лв., защото под 550 лв. за гарсионера просто нямаше. Днес едностайно жилище в Младост ти е 300-350 лв. и то ремонтирано и всичко. Живяла съм в абсолютна мизерия над 2 г., в мизерни квартири, за които днес бихте се оплакали в Господарите :) и за София 400 лв. никога не са били много. Общо взето дори са по-малко от днес, защото наемите бяха по-високи тогава.

Тоест не е важно абсолютно какво взима човек, а сравнително.
Ти може би си прав за Страната, но за София, където съм живяла, не си прав. И днес стандартът в София е двойно по-висок от този в страната, да не говорим в чужбина.
Много хора в момента например си мислят, че като взимат 800-1000 лв. на Запад са ти това 2000 лв. - представят си живот като у нас с 2000 лв., но намират живот като у нас с 800 лв. :)
Практически от трън, та на глог.

Нереалистично ниски заплати няма. Когато една заплата е нереалистично ниска, просто няма кандидати, работодателят е принуден да вдигне заплатите. Така у нас заплатите са се качили както ти казваш правилно почти двойно в последните 10 г., а за учителките мога да кажа, че дори тройно на места са се увеличили заплатите, а ако сравним с годината 1997ма (понеже си падаш историк), заплатата на една учителка се е качила от 10 долара до над 400 долара - това е 40 пъти увеличение!

И не, знаенето на език не е квалификация, а знание. Знам четири езика - два на ниво „майчин“ С2, два на ниво „работен“ (В2-С1) и това много помага в живота, но малцина могат да живеят добре от познания по езици, особено по английски.
Защо? Първо за ежедневната работа вече хората на високи позиции знаят английски и не е като преди да наемаш преводач. Второ, за документите ползваш или готови, или плащаш на някого 20-30 лв... освен това има хора с майчин език. В една интернационална компания винаги ще намериш служител с този или онзи език, който да привлечеш в проекта си.
Трябват в момента хора в хотлайн, но и там не ти стига език - трябва да имаш компютърни познания, да можеш да схващаш бързо технически неща, икономически неща (например за банкови сметки, застраховки), а с английски хора с лопата да ги ринеш - само гимназиите бълват хиляди с много добър английски и дори някои говорят без акцент - за какво ти е филолог? Наемаш си студент почасово с еди каква си гимназия
Дори заклетите преводачи не е задължително да са с филология.
Филология трябва само ако тръгнеш да превеждаш научни или литературни произведения. За реалния и нормален живот не ти трябват такива хора. Затова и заплащането им е ниско.
Това е реалността.

Не казвам, че това е добро явление, но казвам, че е нормално. Просто на пазара на труда така се формират заплатите - споразумение между продавач на работната сила (служител) и работодателя. Ако работодателят не е готов или не може да плати високата заплата, не може да има сделка. Когато работното място изкарва обаче двойно-тройно пари на работодателя, тогава има въздух и за заплатите нагоре, но за да разбереш това, ти трябва да работиш вече и да имаш усет как стоят нещата в тази фирма, можеш ли да искаш повече или трябва да си търсиш другъде работа. От позицията на вечния безработен няма начин просто.

Какво се случи в последните годни? Ами заради непрекъснатото увеличаване на минималните осигурителни прагове, минималните заплати, много хора бяха освободени, а останалите получиха увеличение на заплатата, за да поемат и тази работа. Производителността се повиши с почти 30%, но за хората, останали без работа и доход това не е утеха.
От тим с 5 работника можеш спокойно да освободиш 1 до 2ма човека и да разпределиш задълженията и увеличиш заплатата. Спестяваш от много неща. Всички са доволни - работодател и работещ, но питайте безработния дали го грее високата заплата някъде. Затова не бива да има изкуствено увеличаване на заплатите - за обществото е по-добре да има висока заетост, а те заплатите ще се качат сами, защото работната сила ще става дефицитна.

Особено са ми интересни хора без никакъв стаж, които имат каквито и да е претенции - за Бога, 30 човека се борят минимум за това работно място...
Правилната последователност е да си намерите каквато и да е работа, най-добре по специалността, разбира се и чак като сте работили 6 м. поне да имате някакви претенции.
Когато сте висящи и безработни, вие сте просто заменяеми. Ставате ценни за една фирма чак, когато усвоите специфичните знания, необходими за този бранш, това работно място и тогава и заплатата ще ви расте и за никой не е проблем от 450 лв. да ви увеличи заплатата до 650 лв. и така нататък, но хората искат първо да ви видят какво представлявате, а и имплицират, че първите 3 месеца няма да им вършите никаква работа без стаж, без трудови навици и от наш университет.
Първо назначаваш човек на по-ниска заплата, после виждаш кой човек каква работа върши, какви качества има и увеличаваш заплатата пропорционално на тези качества. Не можеш да назначиш някого без стаж на 2000 лв. заплата, после да се усетиш, че работи за 600 лв., но от 450 лв. можеш да му я направиш заплатата на 600 лв.

Човешкият фактор е най-важният за успеха на едно начинание, но не сме родени еднакви и притежанието на една диплома не те прави унифициран с притежателите на същата диплома. Дори оценките не са кой-знае какъв мерител - идват ти петима човека с надути 6ци, какво да ги правиш? Не са еднакви просто, само защото имат еднаква диплома и не можеш да ги знаеш преди да са почнали да ти работят.
Моят най-добър приятел завърши УНСС със Среден, но работи на 5000 лв. нето заплата, защото работише през цялото си следване за американска фирма (знаеше от гимназията американски английски). След като завърши продължи там и наскоро е намерил работа в английска фирма в София за 5000 лв. Той е под 30 г., но има почти 6 г. трудов стаж само по специалността си. Отделно е работил винаги, за да се издържа и има трудови навици.
В същото време УНСС продължава да бълва иконоисти-магистри и доктори с надути дипломи и още по-надути очаквания, които се събуждат на 30 г. и гледат обявите за работа „3 г. стаж по специалността“ и после закъсват разорчаровани между очаквания и реалност, защото всички служби без стаж са действително за 450-600 лв. заплатка. Ако щеш.
Конкуренцията е жестока просто, защото има будни хора като моя приятел, които през цялото време са работили, много са нахъсани и дори агресивни. Който е стоял и блял до последно, той накрая се чуди просто какво да прави, но вместо да направи първата крачка все пак, той иска да почне от предпоследната - 2000 лв. заплата, служебен автомобил, отпуска, 8 часов работен ден и тем подобни :)

Затова работодателите са предпазливи, а и изборът все още е голям. Само пуснете една обява за работа и гледайте какво става.
Пуснете обява само за стаж, без заплащане и ще получите стотици мейли на много мотивирани млади хора - защо да се занимавате с хора като Авторката.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 40831f7c50
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

9.   до 5 от 2:

И къде се търсят тези с филология? Виж, аз нямам против да се търсят, нямам интерес да казвам "ейй вие щото не сте инженери, затова нямате работа". Хич не ми пука кой има работа и кой няма. Просто казвам наблюденията си, а именно, че има много по-голямо търсене на технически специалности отколкото хуманитарни. За София говоря. Като отворя джобс. бг гледам обяви за програмисти, инженери и тн. от добре платените позиции.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 3282287d4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   от 1 пак... а пак казвам - с гола филология и без това не знам какво може да работи, но за това се мисли преди Следването, не след това. Не е паднала от Космоса все пак, а просто е записала нещо, за да има висше, защото са я приели или защото ѝ се е видяло лесно. (излизаш от гимназията с ниво на езика B2-C1 и 5 години си живееш студентския живот, защото всичко си знаеш и без това примерно)

В момента има глад за хора с технически специалности и тук номер 9 е много прав - хайде да видим дали някой ел. инж. или с машиностроене от ТУ София има проблеми с търсенето на работа - те излизат готови специалисти с 3 месеца поне практика в Германия, Франция и направо си искат 3 бона начална заплата и ги получават! Такива дори да отидат на Запад не мият чинии, а почват от 3 000 евро нагоре начална заплата с изгледи до 3 години да се качат над 5000-7000 евро бруто. Как да не искат заплати? Тези хора работят и в браншове с висока добавена стойност, високо специализирани специалисти са - ще искат заплати, още как. АВВ си докарва инж. от чужбина, имат завод за роботи и техни компоненти в Шумен - там почват заплатите от 5000 евро месечно, осигурено ти е жилище, кола, отпуска когато искаш и така нататък, плащат им самолетите да си виждат семействата и изобщо. EVN и другите подобни компании дори мениджмънта си внасят, в София да не говорим - само вижте имената на висшия мениджмънт - рядко са български. Имат позиция специалистите и работодателят е в слабата позиция, а и могат винаги да емигрират или да ви заплашат с бягане при конкуренцията или в чужбина.

Какво може да прави човек-филолог на Запад? Да си говори на английски в Англия? Ами то там всички говорят английски. Да превеждат българска литература ли :)

Ние имаме среднисти с техническо образование във фирмата с 2400 лв. заплата, но нямаме нито един филолог, а документацията ни е на три езика - български, немски и английски. Един единствен път ми трябваше заклет преводач и ми се наложи аз да превеждам :), защото си и представям с какви връзки и какви преписвания е взел изпита, но това е друга тема.
Aко се изкарваха пари с езиците....може би преди, когато никой не знаеше английски на работно ниво, но за хора като 9 с техническо образование вече това не е проблем, а да видим филолозите как ще придобият някаква професия. Език на b1-в2 (работно) се учи дори с курсчета, но инж. се учи 5-7 г. Отделно всеки говори някакъв грешен английски и се разбират хората, никой не му трябва перфектна дикция, но виж - CAD чертежът трябва да е перфектен, изчисленията трябва да са перфектни и така нататък. В език можеш да направиш компромис, но в квалификацията - НЕ и затова днес езикът не е квалификация и много малко хора са достатачни, за да покрият пазара за преводачески и преподавателски услуги, те си имат добро име и живеят от това, но новоизлюпените от университета филолози какво очакват?

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: f89cc464c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

11.   №8 и 10 Колкото и дълги романи да напишеш фактите говорят по убедително.
Факт е че 700лв за висшист е малко, защото режийните, горивата и храната навсякъде в България са на подобни цени. А столичани не са по нуждаещи се и в провинцията учителките имат семейства и собствени деца.
Факт е че дори и през 2004г ти като първа заплата си взела с 30% по висока сума от средната за страната заплата към онзи момент. Днес даваш акъл на авторката с висше образование да работи за половин средна за страната заплата. Ами дай й акъл да започне работа на 1000лв, точно като теб когато си била среднист.

 
  ...

...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 9cc8fa9f47
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   с филология можеш да станеш учител или преводач, това се сещам на прима виста. иначе по фирмите масово не е нужен перфектен английски, по-скоро на работно ниво (примерно В2). това е достатъчно за елементарна кореспонденция, писане на разни документи и разговори. вече за специализирани текстове може да се ползва специалист, но това е по-рядко.
иначе номер 1 е права, че езикът е средство, а не цел. едно време наистина знаещите английски бяха малко и филологията беше кажи-речи единственият начин да се научи добре. сега нещата се промениха и много хора го знаят, вярно не перфектно, но достатъчно да се справят в пряката си работа.
Ж43

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 3282287d4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Н. 11, първо висше образование не е равно на висше образование, второ - работната заплата не е само функция от разходите на живот. От страна на работодателя пък изобщо не е функция от разходите ти за живот, защото е известно на всеки с елементарни икономически познания, че човешките потребности са неограничени. Тоест ти и 10 000 лв. заплата да дадеш на един човек, той пак ще ти иска повече, защото ще има за какво да ги изхарчи. „Битието определя съзнанието“ е казал Маркс.
Затова и заплатата се определя на първо време като функция от търсене и предлагане на пазара на труда. Тя е споразумение между двете страни.
Не казвам на Авторката да работи на 450 лв. заплата, а се опитвам да ѝ обясня как стоят нещата в реалния живот - извън семейното гнездо и университета, а той е дейтсвително жесток.
700 лв. заплата не са много за теб, но явно има хора, които са навити да работят за нея и да са учителки. Да си учителка е призвание - казвам го като дъщеря от род с традиции в учителската професия. Майка ми е учителка и сме живяли отчасти изцяло на нейната заплата и то що-годе нормално, защото като държавен служител поне редовно си взимаш заплатата, имаш регламентирано работно време и отпуски, имаш сигурно работно място, което специално за една жена, майка и съпруга е много добра и привлекателна работа, но да - факт е, че който е искал да има пари не е ставал учител, не е учил филология. Аз и затова не станах учителка и не учих нито Журналистика, нито филология, макар че имах афинитет и към учителската професия, и интерес към езиците (не случайно знам много езици).
Това е Реалността.
Не аз я определям. То е като да плюеш огледалото, защото си грозен. Колкото и критики да хвърляш по мен, когато излезнеш на вън, грозната Реалност ще те блъсне.
Опитвам се просто да обясня как стоят нещата, а иначе животът е голяма кучка - той е безпощаден, а само най-силните, коравите, целенасочените и мотивираните успяват.
И не говоря тук само за материален успех, защото една учителка например може да е по-щастлива и от мултимилионерът ако намира призвание в професията си.
Важно е човек да прави това, което желае, но ДА - който учи филология, просто трябва да се примири с ниското заплащане или да се бори известно време, включително и на ниско платена длъжност, докато си направи име в града и може да печели добре с уроци по езика или с високо специализирани преводи. Има хора, пак казвам, които печелят добре и като филолози, но това не са масата, които университетите ни изплюват всяка година.
Познавам филолози, които работят като камериерки или на поточни линии във фабрики, какви ли не ниско квалифицирани работи, за да оцелеят, защото са нямали изобщо идея какво учат и за какво го учат и следователно после са се лутали като пилета без глави 2-3 години без работа, превръщайки се в трайно безработни и трайно неатрактивни за работодателите.

„Учи, мами, за да не работиш“ не важи вече (годината е 2015), „Учи, мами, за да работиш“ също не важи. Голата диплома не може да ги храни семейството и не е мерило за това какво може един човек, кой е. Голата диплома е тоалетна хартия. Трябват на човека способности, знания, ПРОФЕСИОНАЛНА квалификация и затова съветвам Авторката едни курсове за учители и стаж за учител да направи - поне ще взима двойно от нейните 450 лв. и ще има достойно място в обществото.
Не е важно значи каква заплата искаш, а ще се намери ли някой да ти я даде!
И теб никой не може да те накара да платиш 10 000 лв. за Трабант - нека е измит и излъскан.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: ea54d62fae
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

14.   Номер 10, да ти отговоря на най-важния въпрос, пък дано се поспреш малко!
""Какво може да прави човек-филолог на Запад? ""
Да работи в Европейската комисия/парламент в Брюксел като преводач! Особено ако българският му/й е майчин, това особено през 2007-ма беше АДКСИ търсено! Ако се интересуваш от заплатата: на симултантен преводач е 7000 Евро месечно БЕЗ данъци и безброй привилегии, като например платено пътуване до родината два пъти в годината!

Още въпроси да имаш!??
Ж41

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 3341cae996
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Знанието на език не било квалификация, а знание:) Всичко по принцип е знание. И лекар да си, и икономист, и автомонтьор, всичко това е определен набор от знания и умения. Техническа литература се превежда в повечето случаи лесно, понеже става въпрос за термини, които не е трудно да се намерят. Доста по-интересни са преводите на художествена литература. Колкото да самите заплати, да принципно това е договорка между работодател и работник, но както знаем в България икономика почти няма, за индустрия да не говорим. Безработицата е висока и следователно предлагането на работна ръка е голямо, което поставя работодателят в изгодна позиция. Влиянието на самите разходи за заплати върху цялостното състояние на фирмата, зависи много от характерът й на дейност. Примерно в производствените компании, заплатите са много малка част от общите разходи, докато в една консултантска компания е тъкмо обратното. Не виждам как обаче вдигането на минималната работна заплата и осигурителните прагове би повлияло на една стабилна фирма, която по презумпция би трябвало да няма служители с минимални заплати или поне не много, както и да осигурява последните върху пълният им брутен доход ( естествено до осигурителният праг ). Между другото, къде в Шумен ABB имат завод, че нещо на сайта им не го намирам? Не си мислете и че щом някой взима няколко хиляди лева или евро заплата, то той автоматично е много кадърен и висококвалифициран. Да, в общият случай е така, но има и доста изключения.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: d388c57510
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Здравейте,
Ако някой е завършил филология към какво да се насочи като преквалификация или някакви курсове по професии, или пък магистратура? С какво да комбинираме филологията, за да сме конкурентоспособни на пазара на труда?
Поздрави

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 904cd3dcda
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   14, разсмя ме:-) интересно колко българи работят като преводачи в Брюксел :-) то иначе и Бойко Борисов има преводачи, и към ООН има, но колко са, че да генерират търсене на работни места...

16, зависи с каква насоченост ще търсиш работа. може да изкараш магистратура по някоя икономика, ако те влече или имаш идея да се занимаваш с това, по човешки ресурси, дори софтуерна специалност, ако имаш афинитет към тези науки. написал(а) си твърде малко за да се даде адекватен съвет.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 17b20326da
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   Като си завършила английска филология какво правиш и защо живееш в БГ? Ако сега като си млада няма работа, то на средна възраст ще е пълен абсурд да намериш. В БГ има възрастова дискриминация.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 8eecb94fc7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   Да се включа и аз. Номер 1 - за много неща си права, обаче не може, а и не бива всички да следват конюнктурата на пазара когато избират поприще. Може някой да го влече филологията, а не инженерните науки, не трябва да загърбваш природните си влечения за едната заплата. Просто в България ситуацията е сбъркана, че не можеш с нещо, което ти доставя удоволствие, да се препитаваш. А доколкото гледам, авторката не се оплаква, че не може да работи за 3000 лева, а че 400-500 са малко. И това е така.
Истината е, че и сега са нужни преводачи във фирмите, но работодателите масово не правят разлика между преводач и човек, дето поназнайва английски, и твоят пример "взимаш Master договор на компанията си, преработваш го и готово... преводаческите услуги на английски са много ниско платени, а френски никому не трябва" е крещящ за вопиющата некомпетентност на работодателите в това отношение. Не е възпитано, а и е излишно да наричаш избора на някого "гол език". Има нереално ниски заплати, и знаенето на език е квалификация. Но обратното е просто твое мнение, така че няма голямо значение. Но не правиш услуга на авторката като го повтаряш. Ти си рядко изключение, ако това, което пишеш за професионалната си реализация и заплатите си, е вярно. Приятелката ти със спортно образование е по-чест случай, но и тя е рядкост. Така че няма гаранция, че ако млад човек пренебрегне интересите и влеченията си, ще се окаже просперираща и оценена колкото си ти. Международните компании имат български мениджмънт с балкански манталитет и не е рядкост да не предоставят шансове дори на брилянтни изключения, каквото си ти. Но си твърде осъдителна, крайна, а дори не си права за много от нещата, които твърдиш. Което няма голямо значение, ако авторката все пак може и да мисли. Което може би ще оспориш, защото все пак е завършила филология. :)
Към авторката - има работа, която можеш да вършиш с английска филология. Ако те влече превод, можеш да запишеш магистратура за това - в ПУ има такава специалност, но само във великотърновския и софийския магистратурата по превод е акредитирана от ЕК, и с изпит след нея, можеш да кандидатстваш за стаж или работа в институциите на ЕС. Това го казвам във връзка с коментара на Ж41. Но дори тогава ще ти е трудно да пробиеш статуквото на окупация от баболели-преподавателки от СУ, пренесли се масово към ЕС при присъединяването на Бг през 2007 година. Те пускат почти само свои протежета и роднини да стажуват и работят като преводачи там. Но можеш да опиташ. Трябва да имаш предвид, че ти трябва голям опит като преводач, защото имаш право на три явявания на акредитационен изпит. Хубавото при теб е, че знаеш френски на работно ниво, защото това е изискване, понеже всичките институции са във френскоговорящи градове, при това можеш да ползваш езика и като работен пасивен. Ако имаш въпроси относно превода, защото не си казала това влече ли те, или не, пиши. Може би мога да ти отговоря.
Ако те влече превод, и искаш да работиш в България като преводач, почвай отсега, и, както е казала номер 1, трябвало е да почнеш още от студентството. Обаче е илюзия да получаваш 10 лева в Пловдив, ако работиш през агенция. 6-7 лева най-много, при това не знам дали няма да искат да им дават и фактура за тях, или ще са чисто. Имам приятелка преводач в Пл, за толкова работи. Художествените преводи са още по-ниско платени, че са и по-трудни.
Стигнах до мнението на но. 10, гледам че пак е диаманта от но. 1, пак за да обижда, затова пропускам, само да отправя съвет - но. 1, 10 и останалите ти, дори да казваш нещо вярно, ако нападаш и обиждаш, няма да те изтърпят много хора. Не всички са сходните ти по темперамент платежоспособни първосигнални работодатели, които да се кефят на крайните ти, дефинитивни, спорно верни твърдения. Бъди по-мека, пък може и някой да осмисли казаното от теб, което в голямата си част наистина не е невярно. Но си излишно груба.
Пак към авторката - в ЕВН в Пловдив преди време търсеха преводачи с английски. Следи обявите.
Но. 17 е прав/а. Трябва да дадеш повече информация, за да ти дадем съвет накъде да се ориентираш. Но има интересни опции за реализация, не твърде много, но се намират. Например във фирми, т. нар. за организация на събития. логистика. Общо взето всички фирми, различни от преводаческите агенции, които търсят преводач, биха ти били от полза, защото те реално не търсят преводач с необходимата квалификация и стаж, а човек, които да превежда кореспонденция и прави някакви превод, за което, мисля, твоята квалификация ще ти стигне. Вярно е, повечето фирми са като тази на но. 10 - имат сериозна документация на три езика, но не искат експерт да им я прави. Набутват я на някоя нахъсана мацка, с претенции за полиглотски заложби. Но пък тя е права за едно - за да имаш повече претенции, първо поработи за стаж. Няма как веднага след Уни да очакваш тавана на заплата за дадена длъжност.
И сега и друго ми идва наум, но то е за София. Работа за хора с високо ниво на английски има в консулски представителства, търговски представителства на различни държави, понякога и посолства. Успех!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 3282287d4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   От н. 1 до 21, аз просто изказвам своето мнение и това, че говоря директно не значи, че искам да обидя някого лично. Българите много лично взимаме нещата, но като човек, който е учил и работи в интернационална среда мога да ти кажа, че е нещо нормално директно да си казваш как стоят нещата без хората да се обиждат за глупости. И още - не само в България е трудно човек да се изхранва с каквото му е на сърце. Дори в Германия, която в момента е в бум и има незаети стотици хиляди места няма просто работа за човек с История на изкуството. Братовчедка ми там учи 7-8 години Гръцка филология и е много трудна специалност, но с това не можеш да си намериш работа и записа Икономика - 15 години е студентка на практика заради едно грешно решение на 19 години.
Половината ми семейство са филолози (жените) и няма човек, който се е реализирал. Отделно имам близки с Балканистика - това са ти три езика горе-долу на прилично ниво и пак работят най-ниско квалифицирана работа и в България, отчасти и като емигранти в чужбина.
Самата аз имам интерес към езиците, литература, история, политика, социология, но през ум не ми е минало да записвам това, защото винаги ми е било ясно, че трябва да си изкарвам хляба някак си. Ако си от заможно семейство с позиции - учи и философия, това е страшно добре, но ако ти се налага да работиш за хляба си, мисли първо дали ще можеш да се реализираш, после запиши следване.
Аз в момента чета по много книги от интересуващите ме неща, занимавам се с политика, разни проекти в социалната сфера, но това са ми хобита и интереси, хлябът си не можеш да изкарваш с такива неща.

Колкото до Master договорите - и тук не си прав. Нали който ги подписва тези договори, сам трябва да знае езика на ниво. Не ни е съответно и проблем да вкараме дребни промени в него, защото един добър договор няма какво да го променяш толкоз освен в неща като цена, срокове и дреболии. Във всяка западна фирма имат такива договори, а интересно ще ви стане, но за много неща вече нито се пишат оферти, нито се сключват договори, защото светът се върти много бързо и сделките стават между компютри just in time - има борси за всичко, включително комплексни услуги, където купувачите се надцакват или продавачите предлагат съответно цени за задания и изобщо договори не се правят в писмена форма, защото всичко става за секунди.
Светът се стандартизира.
И в България на български договорите не ги променяме почти, вие за договори на английски или друг език говорите... По-силната страна си налага своя договор, четеш, пишеш две-три ключови неща и за това не ти трябва преводач.
Дори пред нотариус не ти трябва преводач ако очевидно знаеш и поназнайваш езика.
10 лв. на страница на частно сам можеш иначе да си правиш, не ти трябва да работиш в агенции, просто трябва да си добър и ИЗВЕСТЕН. Да, има хляб, но за далеч по-малко хора от завършващите, а всички с филологии завършват действително добре подготвени и конкуренцията е страшна. Отделно имаш много хора с гимназии с ниво на езика C1, 2/3 от учещите в чужбина висше се завръщат и ето ти още конкуренция, с която няма как да се бориш, защото те не само езика знаят на ниво майчин, но и имат някаква друга квалификация, идват на мениджърски нива в интернационалните фирми и никакъв преводач не им трябва на цели отдели така, когато мениджърите, подписващи договорите горе са дву, а и три-четири езични и то на нива над C1.
Имах колежка с 5 езика, дъщеря на дипломат, учила в Швейцария - английски, френски, немски, руски, български - ами тя изобщо няма да се сети да потърси услугите на някой филолог, защото искаш и сам да формолираш специфични неща - дори най-добрият филолог не може да знае специфични термини за специфичната среда, има някои технически компоненти, на които и на български нямат превод на практика и са специфика. Руски фирми у нас например са сложили доста безарабски българи с майчин и двата езика - пука им на дръжката ти какви филологии имаш -тези безарабски българи се оправят и като специалисти в съответната област, и по институции, изобщо не им трябваш с две думи.
Това е проблемът - през 90те още ставаше с английски да си намираш работа, но днес това не е достатачно, а е предпоставка в най-добрия случай, но нищо повече. Езици много хора знаем вече на повече от B2 ниво, а в бизнес средата е достатачно, Шекспир е малко вероятно да срещнем :)

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 1920dece68
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

23.   Здравей, 22, аз съм 21, и пак ще кажа, че за много от нещата си права. Романтичната представа за реалността след хуманитарна наука рядко оправдава очакванията на младите завършващи за себе си. Приятно ми е да забележа, че тонът ти в последния пост е значително по-мек и ненападателен. Може би не искаш никого да обидиш, но много от думите ти в предните постове звучаха така. Както и да е. Не мога да не отбележа, че темперамента и нагласите, които показваш са именно успешните за фирмите, пазарите и големите заплати. Но хората не са еднакви. Авторката може и да послуша някои от нас - за по-нататъшна квалификация според интересите си, или за кардинален завой, какъвто ти препоръчваш. И дано го направи. Аз все още имам романтична представа за нещата, не съм яростен корпоративен кадър, но се оправям прилично в живота, не работя за 400, нито за 4000. Ако да напредваш и се развиваш както ти правиш, ти прави удоволствие и носи удовлетворение, така да е. Но пак казвам, хората са различни, едните - редови служители, другите - напредничави и находчиви, трети - нагли нагаждачи. Няма универсална рецепта. Мен миналата година ме уволниха от "интернационална" компания понеже бях блюстител на откровеното говорене, и съвсем забравих, че за да отстояваш почтеност и истини ти трябват много власт, или много пари, или и двете. Трябва да си верен на себе си, и да не се взимаш на сериозно. И ти не го прави.
Сега, относно нуждата и културата на списване на фирмената документация от преводач - да се съгласим с теб, че няма да се съгласим. В това няма нищо лошо. Поздрави!

 
  ...

...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 2ab2b29a10
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

24.   Чета на 2, на 3 коментарите и си направих извод, че глупаците късметлии не подозират, че са глупаци късметлии, ами просто си вярват, че са повече от другите...

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker