Университетска треска! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121190)
 Любов и изневяра (29709)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Университетска треска!
преди: 8 години, 3 месеца, прочетена 1914 пъти
Здравейте, драги читатели!
Аз съм момче на 18 и вече търся, къде да карам висше образование. Намерих 2-3 университета. В Бирмингам, Единбург или Нюкясъл, но.... таксата е 6-9 хиляди ПАУНДА!!! Хаиде нека кажем, че ще успея да се преборя за стипендия ( минус 500), студентски заем ( 3 500 паунда). Ами общежитие, храна, градски транспорт?? Моля кажете, споделете, грешно ли мисля или найстина е много трудно и трябват много стабилни финанси? Дайде мнение и споделете вашия опит!
Много ще съм благодарен!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 3 месеца
hash: d84fe8e93b
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей. За всички граждани на ЕС (в това число и ние), има студентски заем, който се отпуска от една UK организация. Независимо дали таксата е 6 или 9 хиляди паунда, заема ти покрива всички такси за целия бакалавър, тоест ти от джоба си трябва да плащаш само своята издръжка. Първата година излиза най-солено, особено ако искаш да си на общежитие. Наема е между 400 и 600 паунда на месец и на някои места искат да платиш наведнъж за цялата година, така че между 5 и 10 хиляди лева ще трябват само за това. Ако не държиш да си на общежитие, квартирите излизат доста по-евтино, а и се плаща само за един месец напред, така че няма да ти искат такава голяма сума като за общежитие. В момента обстановката в UK не е никак сигурна с този референдум за излизане от Европейския Съюз. Ако англичаните гласуват да напуснат ЕС, българите повече няма да имаме право на тези заеми и ще трябва да си плащаме огромните такси наравно с международните студенти. Съветвам те ако не си твърдо решен за Англия, да се ориентираш към някоя друга държава, за да не останеш неприятно изненадан от резултатите от референдума. Успех! :)

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: c92a698966
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Университета Нюкасъл има метро линия свързваща го със град Съндърланд. (И двата града са в област Tyne & Wear). Семестриалните такси може да се покрият от Student Finance ако кандидатстваш за студентски заем, като при евентуално одобрение за заема ще трябва да кандидатстваш за него всяка година. Семестриалните такси са около 8-9000 паунда на година. Имай в предвид че намирането на работа не е лесно. Във Съндърланд почти няма работа, което го прави дупка, но във във Нюкасъл има повече възможности. Намирането на part-time job допълнително си е трудно, като се има в предвид и конкуренцията от други студенти и това че все пак се ограничаваш търсейки си part-time вместо full-time позиция.

На около има няколко супермаркета от които да избираш. Aldi, Tesco, Iceland, Mark & Spencer и Lidl.

Lidl & Aldi се водят най-евтините супермаркети. Можеш да изтикваш пре-достатъчно добре седмицата с 20 паунда разходи за храна. Според това какво качество на храната си купуваш и колко ядеш можеш да минеш дори с по-малко; Tesco & Iceland не са кой-знае колко по-скъпи, но се водят 'уж' по-високо качество продукти; Mark & Spencer е най-скъпият супермаркет и се води 'А' класа магазин. Студентите като цяло не пазаруват от него.

Виж за какви стипендии можеш да кандидатстваш. Най-вероятно университета може би предлага travel pass scholarship, както други. Ако имат такава стипендия и я получиш, ще можеш да ползваш всеки траспорт - автобуси & метро за цялата година в целия регион Tyne & Wear. Университета може да има и университетски автобуси с които да се предвижваш безплатно, показвайки картата си. Това дали има такъв вид транспорт трябва да провериш сама. Иначе останалите автобуси струват паунд.

Общежитията обикновено са с различни месечни наеми. Може да е 300-350-400 на месец. (Имам приятелка гъркиня която плащаше пък 250 на месец през агенция). Обикновено договорите с общежития включват плащане на куп за няколко месеца напред. При обикновени хазяи може и да се плаща и на месец. Ощежитията абсолютно нямат нищо общо с българските, но пък може да ти излезе и по-евтино ако си на самостоятелна квартира вместо в общежитие.

Който и университет да избереш, задължително нещо което да направиш още на следващия ден е да си купиш UK карта някаква за да имаш местен номер и да се обадиш за интервю за National Insurance Number. (Без него не можеш да започнеш работа а и да кандидатстваш, няма да те вземат без да го имаш). По телефона ще ти кажат на кой Jobcentre Plus да идеш и какви документи ще трябва да си носиш на интервюто (включително документ за самоличност и доказателство за местен адрес - това може да е договор за наем, сметки на твое име доказващи че живееш там и т. н. ) Ако те питат за benefits дали смяташ да взимаш - отговаряш с Не. (Не че ще можеш като студент де).

Приготви си и CV още от България ако можеш. Университета, който и да избереш ще има разновидни услуги за съдействие и подпомагане на студентите, включително помощ при изготвянето на CV, така че после ако не си сигурна, те ще могат да ти помогнят с дооформянето. Европейската бланка не е популярна тук, за това най-добре го направи по местният стандарт. (Можеш да провериш в интернет). Също си направи и gmail, тъй като abv пощата е популярна само в България, докато gmail се ползва навсякъде.

Относно акцентите - в UK има около 19 акцента (диалекта). Юга се различава от Севера. В Нюкасъл акцента се води 'Geordie accent'. Можеш да провериш в интернет как звучат. (Не всички говорят така, но давам пример с какво би се сблъскала ако дойдеш тук. ).

За Бирмингам не знам, но града е в пъти по-голям и намирането на работа би трябвало да е още по-лесно. В Нюкасъл пък хубавото е че има метро както казах, свързващо го със Съндърланд. Университета в Единбург пък знам че е в пъти по-престижен от Нюкасълският и този в Бирмингам. (Все пак може да свериш класации за всеки случай). Шотландският акцент е доста силен и също може да ти е трудно разбираем, особено в началото. Като цяло може би където и да идеш, в началото може и да ти е трудно да разбираш - зависи от ухото ти хехе.

Това е от мен. Успех, където и да решиш да учиш!

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 2058d3d07f
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Не мога да ти помогна по въпроса, който те интересува, но правописните и пунктуационните ти грешки ми се набиват в очите и не се сдържах да не го спомена. Поработи над правописа си. Щом искаш да учиш в чужбина, как ще научиш чуждия език, като грешиш в своя роден? !?

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 2b975078c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Здравей! Аз ще уча в университета в Бирмингам. Таксите за високи, но за щастие имаш възможност за заем, който ще покрие цялото ти обучение. Моята такса е 9 хиляди на година. Първата година може да бъдеш на общежитие, което е сравнително евтино ( трябва да провериш, аз нямам проблем с живеенето, тъй като вече съм тук и работя, както и приятелят ми, който е завършил тук). Вече втората година, ако искаш може да се изнесеш с приятели като наема ще ти варира около 200-300 паунда, което ще включва и сметки. Ако наемеш квартира в Сели Йок университета ще ти е на 10 минути пеша, така че транспорта ти отпада като разход. А иначе транспорта е 16. 50 на седмица. Не знам защо се стряскаш. Приятелят ми завърши тук със заем, който в момента изплаща и не го усещаме въобще. Те изчакват да си намериш подходяща работа с подходящ доход и започват да ти вземат едва когато изкараш определна сума пари. Преди това въобще не те закачат. Успех!

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 2b975078c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Относно акцента.. в Бирмингам.. да гаден е! Ще ти отнеме време да свикнеш.

 
  ...


...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 8cf483a8ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От #3 до авторката;

За отваряне на банков акаунт обикновено ще са ти нужни документ за самоличност, доказателство за адрес и писмо от университета че си студентка. Писмото че си приета в дадения университет също може й да свърши работа (евентуално)

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker