Към българите в Европа - струва ли си? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121169)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Към българите в Европа - струва ли си?
преди: 6 години, 2 месеца, прочетена 10062 пъти
Здравейте, това е към всички българи, които са зарязали родината за да работят в Европа. Аз не мога да ви разбера честно казано. Да стоите при студени и резервирани хора (защото при топлите в Испания, Португалия и пр. няма работа вече, а и специално в Мадрид не са много топли).

Децата ви ще си останат роби, защото в Централна, Западна и Северна Европа и трето поколение да си местен, си оставаш дете или внук на емигрант. В САЩ по-може да се смени социалната класа, вярно там висшето образование е почти непосилно, но и с гимназия може да работиш това, за което в Европа искат висше. То в ЕС висшето е като за добър ден, едва ли не задължително, ако искаш да работиш в офис. В Европа децата ви надали ще учат наравно с местните, а без образование в Европа си за никъде. В САЩ не е баш така...

Храната им е по-скъпа, но жилище да закупиш е по-лесно в САЩ. Това да плащаш луди пари, а да живееш в апартамент или в някоя разпадаща се кооперация и всеки ден да се блъскаш със стадото в метра, влакове, автобуси или трамваи, да висиш в студа по миризливи гари и спирки не мога да го разбера. В САЩ да вземеш кола е много по-евтино от колкото в Европа и с ниски такси и цени на бензина. Ама то и в БГ кола излиза по-изгодно. В Европа където са развити икономики рядко има 24/7 отворени магазини, така както е в САЩ... и България. То май ще излезе, че България повече общо има с Америка от колкото с Европа :) И ние като в Америка като цяло сме с градове, разгърнати на по-голяма площ, не сме толкова сгъчкани. София още като е била по-малка като население през соца вече е била доста разстлана например. И ние като американците предпочитаме да караме кола от колкото да се тъпчем в градския.

Иначе култура и история имаме и тук както в Европа, но разликата е, че тук знаем езика отлично, тук са местата от детството по които имаме носталгия, тук са родителите ни, имаме собствено жилище. Е, моите приятели се попиляха в чужбина. Но ако трябва да търпя гнусния обществен транспорт, тесните улици и гъчканицата не е ли по-добре да си седи човек у нас? Или да замине в "Новия свят" - Америка, Австралия, пр.? За чий ви е тая Европа освен за парите?

В САЩ примерно ми харесват местата без гъчканича - по-малките градове, без тълпите от Ню Йорк, дори Чикаго ми е твърде голям, да си имам къща в каквито живеят повечето хора там, с алея с дървета, една японска кола и да не се тъпча в метрото.

Иначе за какво да сменяш мястото, кажете ми какво ви даде Европа освен унижение за пари? Само за парите ли живеете? Че в САЩ и Канада се правят същите и повече пари, но там има по-ниски данъци и караш кола, а не висиш в метра, трамваи и т. н. в повечето случаи. Там не сте врагове само като споменете от къде сте, защото са емигрантски общества, а Европейските не са, тук се е родил национализма все пак. Колкото повече мисля, толкова повече виждам, че Новия свят или България са двете възможностти пред нас. На едното място сте си вкъщи, а на другото ще ви приемат според това какъв човек сте, няма да сте автоматично подчовек както в Европа. Замислете се!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 110

преди: 6 години, 2 месеца
hash: a02a44a9fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   "Иначе за какво да сменяш мястото, кажете ми какво ви даде Европа освен унижение за пари? Само за парите ли живеете? "

Каза човека, който писа тема, в кяото прехвали САЩ, заради икономическото им развитие, къщите, колите, ниските такси, работата в ОФИС В САЩ - Брат, ти нали се сещаш, че "Корпоративна Америка" е символът на парите и алчността! Говориш за страната, която счиата Великия Гетсби, за своя най-великолепна творба. Творба за герой, който е натрупал милиони, чрез измами и далавери, само и само да впечетли някаква си разглезена богаташка, преди да умре от тъпня.

"Здравейте, това е към всички българи, които са зарязали родината за да работят в Европа. Аз не мога да ви разбера честно казано. Да стоите при студени и резервирани хора "

Защото родината ми ме остави на улицата, ама в Буквалния смисал. Работех за 220 лева, от които 120 отиваха за квартира и ток, а с останалите 100 лева, трябваше да оправя транспорта, дрехитите, прането, храната, хизиената и прочие. Отлазаха ми студентска стипендия, защото баща ми минавал някакъв лимит с 8 лева. Чупех се от работа, но когато ме съкратиха, не и даваха и пари за безработица, защото шефа не попълнил едни документи, . "Обърни се към адвокат", ми казаха, а адвоката ми каза, 50 лева за "консултация", па аз 50 лева виждах само на заплата.
Накрая, с доста заеми, се преместих в тая лоша европа, къдеот нямах много по-хубава работа, ама виж, имах достатъучно, да си позволя, да ходя на училище, да си плащам кваритрата и да си купя едни хубави и топли обувки за зимата. Даже и на ресторант отидох, въпреки, че не беше Нова Година. И приятели взех да имам... от онея, резервиранитем, дето не знам, какво толквоа им се мръщиш... явно ти си бил кривия, че от цял континет, всички да са ти виновни. А сега изкарвам по 108 лева на час. И редовно си пътувам до България, както и мнооого други места. И нямам кола... И се "нагъвквам" всяка сутрин, до автобусната спирка, за автобуса, който след две спирки ме оставя на пред работа, в офиса, в който без висше, са само половинта готвачи в столовата и миячите.

Пусни още 12 теми, за това, колко зле била Европа.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: e43d7eb50c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   То ако така беше, хората щяха да са имигранти в България а не обратното. България е прекрасна, но е най-бедната в ЕС. МРЗ е като в държави от третия свят. Средната е химера. Хората едва преживяват, липсва защита от страна на държавата и всеки ден гледаме безобразия по Новините. Корупцията е потресаваща. Показатели в стил, количките, кафенетата и молове-те са пълни е несериозно. Не е нормално лекар в държавна болница да не си получава заплата с месеци и да протестира. Ясно е, мила му е Родината, но оцеляването е по-важно. Няма нормални пътища, а селата са като декор на филм.
Масово хората ще се връщат, стига да има сигурност и МРЗ да е поне 800 лв. Какво да работиш във Видин скоро??? Няма как всички да са интелектуалци с 2 езика, единият скандинавски. Няма такъв феномен по света. Когато обикновените хора могат да си плащат наеми, сметки, храна и да живеят спокойно тогава нещата ще се наредят.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 48904c15bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

3.   Приятел, да те попитам... ти извън България излизал ли си някога? :Д

 
  ... горе^
преди: 6 години, 2 месеца
hash: aab7360af0
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Хахахаха! Гроздето е кисело, нали!

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 92e57ae287
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Струва си, ако искаш да се образоваш и станеш човек, далеч от помията в България. Освен това Европа дава един стандарт на живот, за който повечето хора в страната ни мечтаят. С едни кирляви 800 лева кое по-напред да свършиш, пък вземе и нещо със здравето да ти се случи... батак. И аз много се ядосвам, че всичко това е реалност. Затова учи, развивай се, тия дето ни управляват, ще пукнат тогава, всичко ще зависи от материала останал отдолу.

 
  ...


...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 62b7da84a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   И стига сте зарибявали хората тук да ходят в Западна или Северна Европа

 
  ... горе^
преди: 6 години, 2 месеца
hash: fae85c0099
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   В Булгарпрадеш нищо не е както трябва, нищо! Абсолютна кочина. Разбира се че в коя да е европейска държава с малки изключения е по—добре. Дори в бивши соц страни като Литва, Словакия, Чехия и Полша.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: da62eb5dfd
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

8.   Ох, човек, не ти ли писна да пускаш едни и същи теми?
И защо най-накрая не се преместиш в САЩ и не мирясаш? Разочаровал си се от Европа и европейците - разочаровал си се. Еми намери начин да емигрираш в САЩ и толкова. Или в България. На когото където му харесва...

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: a95d17d9da
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Аз живея в България, но ако трябва да съм обективен, понеже има много хора, които казват няма по-хубава страна от България, всъщност не е така. По света има много държави, които имат по хубава природа, повече забележителности и т. н. и не на последно място заплащане. В една страна не включваш само заплащане, а доста повече неща, сигурност, инфраструктура, здравеоопазване, качество на услугите, климат и т. н. Защо аз живея тук? Приятели, семейство, добър климат, разстоянията са малки, не е претъпкано с хора както Китай и Япония (макар че ми се иска да сме повече поне 10-12 милиона за да тръгне икономиката нагоре), качество на храната, ниски данъци, по-евтини услуги и т. н.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 846e517ce1
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Не ти ли омръзна, бе, човек!

 
  ...

...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 62b7da84a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   8, защото тук постоянно има пропаганда колко е зле в БГ и колко супер е Европа, а това не е баш така. Не всеки би предпочел за едните пари да живее натикан в квартира в съборетина, делейки апартамент с чужди хора. Аз самият съм в Европа - в Прага, ами дори душът не работи като хората, и пералня нямаме. Е да, вземам по-висока заплата, но търпя това защото наемита са супер високи. А местните са свестни, но резервирани, small talk е нещо непонятно за тях.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 62b7da84a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   7 стига с тая пропаганда бе хора! Да, в Чехия е по-добре финансово, но тук нямам семейство, тук нямам роднини. В другите страни също, а и честно казано в големите БГ градове е по-хубаво от съответните в Полша, Литва и Словакия. Да не говорим колко алкохолици има там. Масово са с хеликобактер пилори заради лошата хигиена по ресторантите и водата.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 994c2b4b61
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   Тези, които се хвалят колко добре ги приемат местните в Западна и Северна Европа са посредници - сребролюбиви робопродавачи - за да не им секне бизнеса с български работнити в чужбина, гледат да лъжат и мамят колко добре са приети там, а истината е друга. Те са същите като тъмнокожите, дето са продавали своите хора за робството. Целта е все повече българи да напускат България е постепенно да ни съсипят съвсем. А по САЩ, Австралия и прочее плюят, защото им трябваме тук, в Европа, да им робуваме.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: d95c165f50
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

14.   Напълно подкрепям номер 2! Аз живея в България и честно казано имам много добри доходи, но такива като мен са изключения. Основната част от населението е бедна и живее на прага на оцеляването. Да не говорим, че дупките по пътищата не намаляват, качеството на образованието и здравеопазването постоянно пада, институциите все така не работят, а корупцията е навсякъде. Единственото хубаво нещо на България са природата и близките хора. Всичко останало е под всякаква критика и става все по-зле и по-зле. България си е държава от третия свят и скоро няма изгледи да тръгне към по-добро. Твърдо е най-бедната, най-корумпираната и най-неуредената държава в ЕС. Преди години се утешавахме, че румънците били по-зле от нас. Днес обаче, и те избягаха далеч напред, а със Западна Европа изобщо не можем да се сравняваме.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 846e517ce1
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

15.   Да, струва си. Имам нормални доходи, които ми позволяват да живея спокойно. Помагам на майка ми, която е пенсионерка, когато се наложи или по празници. Живея спокойно, без тревога за утрешния ден, за мен това е достатъчно. Чувствам се добре и оценена на работното си място. За разлика от България, където работодателите се изживяват като робовладелци, и смятат, че са те купили. Мога да пътувам, мога да почивам през отпуските. Нещо, което не ми се случваше в Бг. Така, че, авторе, ти си говори, че сме роби, това си е твоя работа, твое разбиране, което нас не ни засяга. Никога и никъде не съм се чувствала толкова унизена, както в България, когато работех по цял месец, а накрая не можех и сметките да си платя. Сега се връщам за Коледа и Великден, да видя роднини и близки, но повече да работя тук-не, благодаря! Без мен!

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 076cf94492
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

16.   Ох... сто пъти си трих мнението и пак го писах, обаче все пак ще го напиша, защото автора сериозно има нужда от помощ.
Дано успеем да му помогнем. Авторе, за толкова време, вместо да седиш и да се чудиш и самонавиваш, да беше излязъл някъде в чужбина. Не знам каква лична злоба, неудовлетвореност, неосъщественост, неуспешност те мотивират да ги пускаш тези теми и да се излагаш. Очевидно е, че нямаш никакъв опит с чужбина и не си пътувал.
Кой си ти, че да казваш на 2 милиона българи да се "замислят" изобщо какво правят в чужбина, как живеят, как се държат с тях, мизерстват ли, за колко пари работят, уважават ли ги и т. н.?
Тук сме били имали собствено жилище? Кой? За кого говориш?
Ти познаваш цяла България ли? Моята фамилия си нямаме собствени жилища, под наем сме дълги години. Но, да, ти знаеш всичко за всеки.
Имам доста приятели и познати, които са в Европа.
Едните са млади специалисти, изучили се дълги години, хора с цели, интелект, посока в живота, езици, изкъпани, с обноски, усмихнати, независтливи, уважавани, търсени.
Другите са без образование и интереси, мързеливи, мързеливи дори да се изкъпят, не знаят език, вместо да отворят youtube за един онлайн безплатен урок по английски за 20 минути, те киснат в социалните мрежи и завиждат, работят неквалифицирана работа и обвиняват държавата и студените и надути богати европейци и съскат още толкова срещу сънародниците си, които са в "чужбината за скапани пари и нищо друго! "
Темата е просто безкрайна за.. втората категория..

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: e38be6c88c
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

17.   Не решава ли всеки сам къде му е най-добре? И защо автора напира да излъжем колко ни е зле в чужбина
В София още първата седмица съм се сдухал от намусени нервни държавни служители и изобщо хора работещи в сферата на услугите.
Ти един билет за метрото не можеш да си купиш без нерви. Ама то важал за 2 часа, ама можело само от тази спирка. Фичка ми стотинките в лицето.
Телефонни измамници докарват до инфаркт бедните ни баби и дядовци
Влака от столицата до морето пътува 8 часа в най-добрия случей ако няма 3 часа закъснение и 2 часа престой поради технически причини.
Събуждаш се -гумите ти нарязани от гаден луд комшия, за който това е хоби, стъклото ти разбито защото бай Мангал видял 20 лв в колата ти.
Спрени коли на тротоара, майките с колички се движат по пътното платно
Малоумно съседче(българче) пикае в асансьора
Ежедневно някой е заклал гаджето си или се е хвърлил от балкона
И Хора-нищо не споменавам за политика до тук.
Гаден ми е манталитета в България и макар вечен емигрант, живота ми е по спокоен и подреден в момента където се намирам

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: a02a44a9fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

18.   11 - А какво те кара да мислиш, че и в България, няма много хора, който живеят натикани с по 5 други в апартаменти, бачкащи гадна работа за "парите"?

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 месец
hash: b27ff4723c
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

19.   Авторе, много клишета си изписал. Аз лично съм живял в САЩ и Канада, но си предпочитам Европа. И тук също можеш да си купиш къща с ипотека, кой те кара да живееш в разнебитена сграда с 10 съквартиранти? ! Ако имаш нормална работа можеш да живееш и в Европа нормално. Ние с жена ми изплащаме къща в град и в нея живеем само ние и 3-годишната ни дъщеря. Жена ми е местна, работи като учителка в гимназия, аз съм телекомуникационен инженер. Дъщеря ни ходи в една от най-добрите детски градини и смятаме да я запишем в топ училище в града. Кой те излъга, че не допускат българи до добрите местни училища? ! Ти пробвал ли си да запишеш детето си в такова или говориш ей така наизуст? И не второ и трето поколение деца на имигранти си ги приемат за местни вече, дори до министерски постове стигат и то в страни като Германия, Австрия, Франция, Великобритания. И не, не сме извън България САМО заради пари, а заради КАЧЕСТВОТО на живот. Тук наистина е чисто, тротоарите са цели, по пътя няма дупки, в болниците има нова апаратура и не трябва да давам пари под масата, колите се паркират на определените за това паркоместа и на червено не карат, нито ми продънват ушите с чалга след полунощ. Когато извикаш полицията, тя идва и си върши работата, а не ти казват, ами съжалявам, ама нищо не можем да направим и т. н. и т. н. Мога цяла книга да напиша защо не съм в България и това е отразено по всички класации за качество на живот, в които България е доста след всички западноевропейски страни. Съгласен съм, че животът в България е доста по-добър от този в Судан или Камбоджа, но ние сме в Европа, защо по дяволите трябва да се сравняваме със страните от Тетия свят? ! Животът в България в интерес на истинатa е по-добър и от този в Украйна или Молдова, примерно, но ние сме членове на ЕС и там сме на последно място по всички показатели. А, имаме европейски паспорти, е защо да не се възползваме да работим и живеем на по-добро място? ! И стига с тези клишета - не всички българи в ЕС са миячи на чинии живееши в гета с по 10 души в стая. Има и доста квалифицирани кадри, които си работят нормална работа и живеят в нормални квартали, а децата им учат в реномирани училища.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: d95c165f50
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

20.   Аз не мога да разбера какъв е проблема на някои хора с емигрантите. Няма проблем, че си решил да останеш в България, но защо трябва да плюеш по останалите, които са решили да уредят живота си по друг начин. България си е твърдо на последно място в ЕС по всички показатели и продължава да изостава все повече и повече от останалите. Пресен пример от онзи ден. Отивам в общината да платя данъците на автомобилите на фирмата и ги питам не може ли вече да си ги плащам по банка, както в нормалните страни. Отговорът беше: е може, но след това ще трябва да дойдете да ви издадем удостоверение, че сте платили за всяко едно МПС по отделно, което струва 5 лева на брой за леките коли, а за товарните е повече. Ето най-тривиален пример от ежедневието. Нещо, което в нормалният свят отнема буквално няколко секунди, у нас отнема няколко часа. Да не говорим, че на всяко гише имаше напълно неграмотно написани на английски табелки. И това е общинска администрация в областен град!!! Представям си какво е в по-малките общини.

 
  ...

...
преди: 6 години, 1 месец
hash: a02a44a9fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   " Да, в Чехия е по-добре финансово, но тук нямам семейство, тук нямам роднини. "

Чехия е на 3 часа, от влизането на летището, до излизането ми в София. Не е фатално.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 месец
hash: a02a44a9fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

22.   А и да попитам!
Колко от вас имат или са имали супешен, доходоносен бизнес в България? Кажете ми? Колко от вас, можгат да го имат, без да се налага, да дават рушвети или да се съюзяват с разни мутри, че да ги бранят от другите мутри?
"Мени, кортурупциита, ни мъ закача" - Ами добре, но теби живее в панелка и изкарва 500 лева, след данъци. Закачен си си достатъчно.
Има прекално много неразбирателства, дупки, пропуски и проблеми в нашата страна. Извинявам се, ама е так.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 0680d29353
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

24.   Дадохме си държавата. Дадена е вече. Свърши се. ЦРУ проми народа народа на индивидуално ниво и от там суверенитета ни пострада.
Държавата сме аз и вие. А както в чужбина е борба, така и в България. Само че вие избрахте да не се борите тук. Вие избрахте да мислите за единия комат хляб. Особено младите никога не са били възпитавани и продължават да не се възпитават с национална принадлежност. За морал и социалност да не говорим. Не го ли виждате как ни манипулират и американизират? Слепи ли сте, глупави ли сте? Погледнете качеството на новините ни, темите за разговор между хората, клишета колко са изстъркани... Бъдете над тези неща, моля ви!

От нас зависеше обаче. Но вие сте промити от мисли за мизерия и пари. И точно както и американците са промити мозъци и нямат глас в собствената си държава, така и вие. Никога не сте били българи, няма и да бъдете. Вие сте никои, живеещи в държави, където просто се живурка ден за ден.

Държавата сме аз и Вие!

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: aba4e1247f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

26.   24, най-после им го каза. Те са родоотстъпници. Аз не мога да се съглася да ме третират като животно.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 месец
hash: 4294495e7e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

27.   24, аз също живея в България, но ми е много любопитно, с какво ние с теб, а и останалите допринасяме за подобряване на положението в тази държава. Ще ти кажа - с абсолютно нищо! Ние дори вредим, понеже плащаме данъци, които политическата върхушка ограбва и после се чудим кога ще се оправи здравеопазване, образование, съдебна система и т. н. Еми, няма да се оправи. Ние сме много по-вредни от хората, които казаха "НЕ" и си заминаха. Дори повечето от нас работят за български работодатели, които освен, че плащат смешни заплати, не внасят осигуровки, нито данъци. По този начин още веднъж затвърждаваме плачевното положение. Стоим си, мълчим си, търпим си и в резултат все повече се отдалечаваме от нормалните страни. България си е държава от третия свят от където и да го погледнеш. На всичкото отгоре институциите са организирани така, че не да помагат на хората, а да пречат. Елементарни неща, които в Европа отнемат буквално секунди и няколко клика, у нас отнемат дни, ако изобщо се случат! Освен това никой не е заминал в чужбина, защото животът му у нас е бил много хубав. Ако работиш за 500 лева, имаш две деца и си на квартира, защо е нужно да обричаш децата си на мизерия. Да не говорим, че всички, които сме тук, трябва да сме благодарни на хората в чужбина, понеже благодарение на тях родните "бизнесмени" се постреснаха поне малко и бяха принудени да предлагат малко по-човешки условия на труд. Аз работя за чужда компания, но ако някога ми се наложи да работя трайно за българи, също ще се преместя навън.

 
  ...

...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 73c834473a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

28.   №2 в България живеят много чужденци, предимно от европейски страни, които не ги забелязвате, защото те са на добри позиции и са ви предимно шефове и със са самостоятелен бизнес. Бизнесът в България се опитва да прокара закон, който да улесни пристигането на евтина работна ръка от страни извън ЕС и тогава ще плачете, че местата ви вече са ги заели в България, но... продължавайте да емигрирате.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 2244ceedd9
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

29.   Към автора: Точно такива хора като теб определят кой е "подчовек" в Европа и не само. Един разумен човек не определя другия отсреща зареди нациолноста му, но ти очевидно го правиш. Добре де, айде драсни и ти един коментар, къде си бил в Америка, колко овце преброи там, после сподели за Европа, всички страни ли обиколи, на колко хора изчисти домовете? Лесно е да говориш, на баща ми на брат му на жената, на детето им братовчеда му заминало да бере ягоди и вече всичко разбира. Разбира се, че САЩ са емигранти, откъде да има чисти американци кажи? Политиците ни се пънеха да влезем в ЕС, за да може да се гушат едни пари, не за друго, колко им е на тях че пътищата ни за нищо не стават? Ето един пример: Мой много близък приятел отвори заведение на Банско, ама познай защо не успя да издържи повече от една година. Едни ей такива мутри, дето си мислят че притежават България, викайки си гледай го тоя бе къв е че да отваря заведения тука, го заплашиха ако не затвори заведението, повече няма да види децата си, и това далеч не е единственият случай. И ти ще ми говориш как тука е по-хубаво от чужбина, наистина ли? Мислиш си че американците са прекрасни ли? Ходила съм в Ню Йорк, за разлика от теб няма да говоря как стоят нещата при положение, че не съм работила там. Нюйоркчаните са едни от най-мръсните хора, които съм виждала. И там хвърлят боклуци по улицата, само че там веднага има кой да мине и да почисти. Да не говорим кочината им по магазините. И там хората не са по толерантни от англичаните например, и там те гледат накриво. Испанците не са много далеч от тях, вечер излезеш ли, няма нито едно почистено заведение, ама нито едно. Не си мисли само защото не е България, че ще са прекрасни хора. Отишла да бере ягоди или малини и се оплаква че се отнасяли с нея нам си как, ами какво очакваш, да живееш в лукс и да спиш на облаци, ами ако имаш достатъчно знания няма да тръгнеш на полето, ами ще си търсиш нормална работа. Разбира се че не е лесно, в България да не би да е лесно? Разликата е че там се чувстваш като достоен човек, а не като магаре. Тука не живееш ли в столицата и нямаш ли поне едно висше, си за никъде. София не е България, май доста софиянци забравят това. С едно средно образование, какво да работиш че да вземаш едни прилични пари, не казвам много, че ще решите че е за лакомия, ами за такива които да ти стигнат. 500 лева, нааай-много 600, и за какво стигат, то сметки ли, то храна ли, ами ако се разболееш, трябва да мреш. Да не говорим за държавата, тука просто сме на дъното на дъното. Тая страна няма да оправи. Бате Бойко никой не го избира ама ай де, се управлява, чудно как ли... Такава корупция как се оправя, питам №24, понеже и той явно е горд българин, сподели как да се преборим с нея. Били сме промити, не сме промити мили мой, точно обратното. Те просто ни показаха това, което тук никога няма да бъде. Да се чувстваш като горд и достоен човек, а не като животно. Българите са такива, като не им харесва нещо ще мрънкат ще мрънкат ама няма да си вдигат пръста да направят нещо, затова и няма промяна, няма и да има. С бездействие няма как да стане. Най-много ми харесва когато видя мъже, ( спечелили пари с нечестен труд, в повечето случаи ) дето си мислят че са голяяямата работа, само щото карат BMW или Audi, които коли са купени втора ръка от германци, понеже са ги карали 3-4 години и си вземат нови и айде тия за нас тука, такива коли дето тука ги имат за "богаташки" там ги карат по калните пътища до село ама тука вече вижте ма мене, не можете да се сложите на малкия ми пръст. Жалка работа, но уви реалността е такава. Отдаде ли ми се възможност бих заминала и няма да се върна, няма и за какво. Не искам да прекарам бъдещето си в страна, в която ако отидеш на 7 лекаря ще ти кажат 7 различни неща. Нито ще позволя на децата ми да израснат в такава страна, всеки ден блъснати и убити, да те е страх да си пуснеш детето навън, да не говорим за учителките в детските градини, има видео как бие децата, ще ми говори тя няма такова нещо, айде моля ви се. Образование просто е на нулата, малкото останала природа са готови да я застроят и какво ли не, в Дубай от пустинята направиха рай, а ние от рая пустиня. Тази страна няма да се оправи, реалист съм, който не иска да го приеме и смята че ще се оправим, как ще стане това, как? Докато корумпирани неграмотници ни управляват, няма да се случи.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 месец
hash: 2dda7af78d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

30.   29 няма никаква логика в написаното ти, от една страна плюеш по чужбина - американците и испанците, че били мръсни, от друга плюеш по България. Ако София не е България, тогава защо обобщаваш че Ню Йорк е САЩ?

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 2dda7af78d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

31.   Да, бе в чужбина все сте бизнесмени. Как пък един българин не стана бизнесмен в чужбина. Ами не става, защото освен да отвориш лафка или магазин, друг бизнес няма да ти позволят да въртиш.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 62b7da84a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

32.   29 съдя ги, защото това съм видял от тях. Каквото повикало, такова се обадило. От западно европеец не съм видял добро, 3 години живях в Дания и после цяла година работих в Полша с чужденци, най-гадните бяха един дебел французин и шведа - големи завистници и интересчии.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 499754ea22
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

33.   31 - А в България, ще ти позволят да "отвориш" бизнес. Я започни да изкарваш над 30-40 000 лева на месец, от този твой бизнес, та се върни и ми говори за "позволения".

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 2244ceedd9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

34.   . Ако наистина четеше, щеше да видиш че съм написала защото съм била в Ню Йорк, защото на всички е лесно да коментират без да знаят. Казвам, че и в чужбина не е рай, и там си имат минуси, но за разлика от България имат и плюсове.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 967f98b411
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

35.   Смях голям :) Много е зле в чужбина по високо от Витоша нема нали? Много е лошо в чужбина като няма значение дали си с кола за 500 000 евро - човека види ли пешеходна пътека и ти дава път. Много е гадно тия усмихнати хора да ти говореят вместо истинския българин да те гледа лошо и да те псува нали? И Българските жени и те са най-красиви нали? Да ама не - туй може да го каже само някой дето не е илизал от страната. Навън жените са стилни - тук са надуваеми кукли повечето. Страната ни била красива - да някога беше преди да засторят всичко. Пример - Бургас - от зелен град всичко се изсече и се застрой. Кмета мрази дърветата понеже роднините на починало от паднало дърво момче осъдиха общината и сега всичко се сече. Здрави красиви огромни дървета се секат. Но хората се радват на новите сиви турси плочки. Усвочват се еврофондове - 80% в джоба и след 2 години всичко за основен ремонт. Иначе всички като дойдат в града - и се радват европейски станал... смях... Страхотно е тук където може да те убият но после той ще се споразумее с прокуратурата или ще се изкара невменяем или ще избяга. И какво да работят хората който не са ИТ специалисти в БГ? А тия който са ИТ специалисти не са ли продажници на чужди компании според автора? Прекрасно е в страна където не е важно какво можеш а кой познаваш. Където агресията е на почит и всеки гледа как да врътне някой далаверка. Прекрасно е да живееш в държава където 40% от населението се тъпче в столицата понеже в другите градове работа няма :)

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 месец
hash: aab7360af0
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

36.   Творбите на Ван Гог, Рембранд, Вермиер, Моне, Делакроа, Дюрер, ден Бос, Микеланджело, Леонардо...
Но авторът изобщо няма капацитета да разбере горното изречение, затова няма да пиша повече...

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 62b7da84a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

37.   Наскоро един италианец визираше България като символ на пропаднала страна, после влязох аз на събирането и се оказа, че никога не е стъпвал там. Значи за тях сме нещо като Албания - нарицателно за пропадналост, защото им е толкова акъла и се водят по техните медии и пропаганда.

Един колега-поляк пък каза, че душът му е български, т. е. не пуска много вода. Ами то търпиш, търпиш пък как да не намразиш хората? То и аз мога да почна да се шегувам че италианците са прости, ниски и мързеливи, ама не го правя видиш ли.

 
  ...

...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 71cf60c0f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

38.   Аз съм 24. До 27, веднага ти отговарям. Въпреки че ти щом все още не си се сетил, значи си промит и ти от клишета и си избягал.
1. Да стоиш в България и да плащаш данъците си - ще храниш не политиците а собствените ти майка и баща. Щото в момента те са на моя гръб, ЗАЩОТО АЗ СЪМ ИЗБРАЛ ДА ОСТАНА! Дори и политиците да крадат, всичките глупави клишета и тн. нашите родители се надяват на нашите данъци. Ако ти им пращаш пари, твоя си работа, ама те се надяват и ТАЗИ ДЪРЖАВА да им даде нещо. Ако ти не се чувстваш като част от уравнението, значи няма признание и уважение към родителитв ти. На мен не ми дреме, че аз го правя. Даже и американски пари внасям в тези данъци, но сметка не търся на никой. Дори и на теб


2. Когато си купиш кренвирши от 10лв в магазина, а не от 2лв, ти вече си гласувал за стимулиране на производството на качествени кренвирши. Аз така правя. И мога да си го позволя, щото работя за тях. Не мрънкам че кренвирши те били боклуци, но да продължавам да ги купувам. И не, не ме убеждавай, че хората нямат пари. Всеки може да си ги позволи. Хората в работоспособна възраст, със сигурност. Просто са скръндзи, харчат си парите за глупости, а не за реални нужди и качествена храна.

3. В България с приятелите си се разбираш с половин дума. Дори тук на български си говорим. Ако искаш и на английски и руски мога, но както в този форум сме българи, така в страната. Да споделиш с някой в БГ как се чувстваш, това ще допринесе към цялостния емоционален фон. Ако си позитивен, така ще повлияе и на приятелите си. Те на техните и така. Аз щото вярвам в това. Избягвам мрънкачите и се събирам със хубави хора.

4. Да не гласуваш на избори, щото хвани-единия, удари-другия също е избор.

Вие просто сте свикнали някой да ви дава, да е направил качеството в магазина за вас, да ви кажат клишета та, които да папагалствате, да ви се усмихнат на улицата, ако ще и лицемерно, да не носите отговорност за себе си дори, камо ли за цяла една нация. Щото те ония, там в чужбината, оттук са минали, ама вие сте отишли на готово. Като паразити. Точно както и нашите цигани тук.

5. Ако ние не можем да си направим държавата силна, то поне можем да оставим българското в децата си, за да продължават да се борят.

Вижте, не казвам че е лесно. Много е трудно дори. Но от нас зависи и избора да останеш е индивидуален за всеки от нас.
И не, в чужбина няма нужда да се ходи, за да се бяга от тук.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 месец
hash: 4294495e7e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

39.   38, съветвам те да четеш внимателно и най-вече да разбереш написаното, преди да пишеш. Пак ще повторя, че живея в България, въпреки, че това няма никакво значение! Относно родителите ми, бъди спокоен. Нито чакат на държавата, още по-малко пък на теб, макар че цял живот са работили и са плащали данъци на същата тази държава! Вместо да имат спокойни и осигурени старини обаче, те на практика нямат почти нищо! Още по-лошото е, че дори тези, които сега започват да работят, най-вероятно ще получат същото нищо, защото и техните пари няма да ги има!
Колкото до примера ти с кренвиршите, макар и сам по себе си неудачен, мога да те "успокоя", че и от 50 лева да си купиш, нямаш абсолютно никаква гаранция за качество. Имам доста близък поглед върху контрола на храните у нас и смело мога да заявя, че всичко е проформа. На практика можеш да си слагаш каквото поискаш и никой няма дори да направи опит да те хване! От друга страна няма смисъл да се напъваш. Качествени продукти има и ще има и без теб. Болшинството от големите марки си държат на реномето и рядко има издънки. Примерно, Линдт и без теб ще продължат да правят добри шоколади. По-интересното е, от колко лева ще си купуваш кренвирши, ако взимаш 500 лева, живееш под наем и има едно дете? ! Дали изобщо ще имаш пари за кренвирши? И защо да обричаш детето си на глад, ако другаде можеш да получаваш достойно възнаграждение?

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: ddd13d9df3
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

40.   Живял съм в 10 и повече държави из целия свят, Не просто да отида на екскурзия, живял съм. Няма по-зле от България.

 
  ...
преди: 6 години, 29 дни
hash: ed8771c452
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

41.   Много добър въпрос. "по-интересното е, от колко лева ще си купуваш кренвирши, ако взимаш 500 лева, живееш под наем и имаш едно дете? " И да добавя аз -... И тока ти е 157 лв? А де, какво изобщо ще ядете с това дете. Една позната е в това положение само, че тя дори не взима 500 лв а 320 лв на месец. Няма мъж, съпруг, баща на детето. Много смело се изказват някои без да осъзнават, че положението на всеки един от нас е различно! Гравирайте си го това в мозъка, че при всеки е различно! Сега се мъчиме с приятели тука да я пратим в чужбина тази жена, при познати в една фирма, защото като чистачка там ще си докарва поне 1000 паунда някъде и няма да гладуват и мръзнат тя и детето. Мерете си приказките ей! Всеки можел да си ги позволи? Ами не, не всеки има възможност да се храни всеки ден от седмицата.
Аман от самонадеяни хора. Не всеки имал шанс за образование, бизнес, родители с възможности, и т. н. ей!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 29 дни
hash: 53a1a386c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

42.   Номер 40, в кои държави си живял?

 
  ...

...
преди: 6 години, 6 дни
hash: f237752c56
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

44.   1000 паунда за чистчка... сериозно ли е това?

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: aab7360af0
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

45.   Я да видим:
Собствен апартамент 110 кв м за мен и партньора ми в хубав квартал без ипотека в столица на 10 минути с колело от работа.
Хубава постоявна държавна работа без аналог в България (Комбинация от наука и софтуерно инженерство), обучения и конференции по света, заплата €3880 бруто (първите 10 години с данъчни облекчения за knowledge migrant), 13та заплата, ваканционни пари през май и 40 дни годишна отпуска.
Уважение от началници и подчинени.
Приятели от цял свят и среда от научни работници.
Култура и музеи на световно ниво.
Най-голямото летище в света, на 7 часа от Ню Йорк, 2 и половина от София и 4 часа с влак до Париж.
Влак до всяка точка от държавата и добри магистрали.
И още много нематериални неща...

Мииии, да струва си!
Ж44

 
  ... горе^
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 62b7da84a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

46.   Най-голямо летище друг път. За мизерния арабски Франкфурт ли говориш?

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: aab7360af0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

47.   46, не позна! Пробвай пак!

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 62b7da84a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

49.   В Прага масово наемите са супер скъпи - от 300 евро за мизерна стаичка в споделено жилище под наем със съквартиранти докъм 600. При заплати масово от 1000-1100 евро не си струва според мен. Много го правят, но аз не бих искал такъв живот и скоро се връщам в България.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 99b0bf5de8
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

50.   Но. 44 - Някой тук беше писал че чистачките там вземали по 3 000 до 4 000 паунда на месец - това са само глупости измислени от някой който никога не е излизал от България.
Най-важният избор който хората трябва да направят в живота си е да избират между парите и душата си.
Един съвет до всички гурбетчии;
Спестявайте там колкото можете повече пари, защото много скоро, като ви отнемат държавата, те ще ви трябват повече от всякога - за новите ви турски паспорти и за фесове, чалми и фереджета.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 499754ea22
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

52.   "Най-важният избор който хората трябва да направят в живота си е да избират между парите и душата си. "

11 месеца без стабилна работа, 2ма работодатели, които дадоха половин заплат и един, който изчезна и аз, който от 79 килограма, станах 63, защото на седмица имах по 2 килограма картофи за ядене, ще ти кажа, че душевното ми зраве, беше на път да рухне. Парите, излиза, в умерени количества хич не са толкова лоши.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 499754ea22
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

53.   НИто хората са студени, нито са резервирина (Е, ако говориш като някаква мангал, сигурно ще е така, ам акажи ми, драги, ти как комуникираш с махленските цигани? ).

А дори и да са такива, предпочитам тях, пред масата оригващи се на чесън, слушащи чалга еднокнижници. Не, че и в чужбина няма лумпени и глупаци, но в България, това вече станаха 85% от населението. И ми пусна изказваия от рода на "По-добре с 2000 лева в България, отколкото с 2000 евро в Германия". Супер некоректно и глупаво сравнение.

2000 лева, са 392% от минималната за България работна заплата.
2000 евро, са едва 120% от минималната за Германия.

Ама ако бъдем отговорни и кажем, че е по-добре със 2000 лева заплата в България, отколкото с 12750 скапани лева в Германия, не звучи същото, нали.
Или ако кажем, че със 612 лева, ще е по-добре, отколкото с 3900 лева, пак не звучи добре, затова си ги хвърляме наопаки.

И не, че не искам, да живея в България, но моята България, представлява едва 1/6 от цялата България. Другата е неприемлива и срамна! Или искате да ми кажете, че ви харесва, когато поп-фолк певици използват текствоете на най-великите ни поети, да си вдигнат рейтинга? Или сте много горди, че тъпотията, невежествотто и простотията са вече приемливи?

 
  ... горе^
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 10bef37e19
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

54.   Чистачка в Норвегия, на пълен работен ден взима около 5 000 лв. Ако курсът крона-лев е изгоден 5500.

Дядо Торбалан

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: b2b697af49
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

55.   До 50. Спести си съветите. Държавата ни отдавна не е българска, заради това сме навън. Тя е продадена от безродници и същите тези безродници правят каквото си искат и с който си искат. Най - страшното е, че българи мачкат българи без да им пука.
Явно някои хора все още не са го разбрали и продължават да твърдят, че държавата това сме ние (хората, народа) - да, ама не.
Огледайте се и вижте какъв елит имат големите нации и после ми приказвайте бабини деветини, че обикновените хора дърпали конците.

 
  ...

1-50 от 110
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker