Чувствате ли градовете и държавите? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121300)
 Любов и изневяра (29735)
 Секс и интимност (14373)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3183)
 Образование (7307)
 В чужбина (1655)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18555)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Чувствате ли градовете и държавите?
преди: 2 години, 2 месеца, прочетена 1496 пъти
Има ли градове и държави, които просто ви допадат без причина и отблъскващи ви такива? Например Пловдив е страшно красив, но не ми харесва като енергия. Бургас е по-модерен град, без много история, но има едно хубаво такова чувство. Така беше и в чужбина - Германия и Бенелюкса са с тежка енергия, Полша също, но Чехия, Словакия и Украйна ми допадат. Португалия ми харесва, а Испания само в някои най-южни части. Но не мога да кажа защо.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 2 месеца
hash: e78474b67e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Да, има няколко страни, които ги чувствам близки до себе си. Това са: Финландия, Дания, Нидерландия и Австрия. Много хора казват, че населението в тези страни е студено и необщително, но аз не мисля така. Навсякъде по света, човек може да срещне мили и възпитани хора, които да му отговорят ако той ги спре на улицата, за да ги попита нещо.
Виждал съм снимки на градовете в тези страни и за мен, това са най-красивите места. На 100% съм сигурен, че там ще ми е добре.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: e76e465266
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   Да, усещам енергията на мястото на мига. Два от най- силните и негативни моменти за последните 3 години са в Испания. На един площад където почти пропаднал от тежката енергия и болка които изпитах, чувах слабо хрипкаво шепнене...махнах е се веднага от там, устните ми бяха починали, при температура около 40 треперене и бях настръхнала. На другия ден разбрахме че, там са били избити много хора, били са преди това в една сграда от която чувах шепота...
А на един от островите (умишлено не посочвам точни места) усещам пак тази тежка енергия, но и много тъга, чувствах се "изоставена и сама:. Като ревнах,..мъжът ми беше в шок, опитвах да му обясня колко сама и изоставена се чувствам, предадена...някакви такива...
После се оказа че, там преди няколко века са умрели войни пазещи мястото...от глад. Не могли да стигнат до тях с кораб за да им доставят храна. Над.100 дни издържали сами...
А на същият остров е и най- магичното за мен място (освен друго подобно във Франция). Единственото място на което се чувствам АЗ и у дома...

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: a18c0af76c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Дания

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 5a57daf03d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   2, посмали малко. Да не би да е чисто психологичско и причината ад е била друга, например умора и лошо настроение ида си проектирала това върху мястото. Чак шептене да си чувала, адей моля ти се. Ако беше феномен, разбирам, ама едва ли си такава. Такива са 1/1000000.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: b8cabac4d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   4 ами за мен Полша има тежка енергия, дали е заради лагерите на Хитлер на нейна територия не знам, но градовете им изглеждат зле дори на снимка и стрийт вю, едно такова отблъскващо ми става, а само малко по на юг в Словакия е някак по-лека енергията.

 
  ...


...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 0ef821f1fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Да...
Не знам защо, но много ми харесва "енергията" на Плевен, Велико Търново, Варна и Кюстендил. Точно обратното е с Бургас, Пловдив и Русе.
За чужбина винаги съм имала сантимент към Латинска Америка, също и Испания, но не южната част.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 47827bf6bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

7.   Често се е случвало хора от други населени места да харесват Пловдив едва тогава, когато ги разведа или им кажа да отидат из някои местности в града, на които не са били никога преди това. Обикновено те са посещавали града поради учене или работа и основно са виждали пътя от гарата до ПУ или друго учебно заведение или фирма. Повечето от тях преди това не бяха виждали от Пловдив нещо повече от Главната, където се бутат всички, в кран случай и Пеещите фонтани (един приятел беше тук зимата и каза, че били грозни и прехвалени, а той дори не видя вода там, защото през зимата изпразват езерото с цел да не се спукат тръбите) и дори не подозираха какви красоти има на много други места. Като съм ги водил из някой от хълмовете, на Гребната база, в парк Лаута, после остават учудени, че изобщо такива места с красиви гледки съществуват в Пловдив, защото в представите им всичко се върти около централната част с 2-3 от булевардите със задръствания в натоварените часове и препускането да не изтърват влак или автобус на гарата. Е, как такъв човек да си създаде правилна представа, особено ако е през зимата или в мрачно време? !
Една мацка, която движех преди, пък е от Самоков и все се оплакваше каква жега било през лятото в Пловдив, а тя все пак е свикнала на ветровит климат в планината. Пловдивчани пък не се чувстват уютно на студени места.

От Пловдив съм, но също съм живял и бил на работа в: София, Варна, Бургас, Русе някои градове във Финландия, Швеция, Естония и Германия. Като малък съм живял в Девин. Обикалял съм надлъж и нашир (пеша, с цел опознаване на градовете) още и: Стара Загора, Велико Търново, Габрово, Плевен, Хасково, Пазарджик, Асеновград, Добрич, Смолян, Самоков, Панчарево, Банкя, Ямбол, Сливен, Кърджали, Димитровград, Балчик и повечето градове и курорти по черноморието. Всяко от тези населени места си има по едно-две привлекателни неща за посещение (парк, езеро, близка планина, море), но не мога да кажа, че са привлекателни за живеене дългосрочно и целогодишно.
Преди обмислях покупка на къща в Несебър, но бях там тази зима за малко и силните ветрове се оказаха в пъти по-неприятни от почти лишените от ветрове централна и западна части на Пловдив, тъй като тук има големи хълмове, които възпират въздушните течения. И макар Несебър да ми е любимо направление през лятото, не бих живял там през студените сезони. Зимата беше мъртвило. Няма ли туристи, сергийки, ресторанти на открито и не става ли климатът за плаж, въобще не е същият град.
Във Велико Търново много ми харесва частта около река Янтра и възвишението на няколкостотин метра зад паметника "Асеневци".
В Стара Загора е приятна за разходки Главната улица под сянката на дърветата в лятно време.
Морските градове са ясни - там морето е нещото, което привлича, наред с морските градини и цялото оживление покрай туристите, но извън това самите квартали на тези градове не са нищо особено. През зимата обаче тази привлекателност липсва и тя е заменена от много ветрове.
В София две неща са ми любими - Зоологическата градина и табелата за Пловдив.
В Плевен по-скоро ми допада езерото в покрайнините на града и гората там, а той самият като град не ме грабва с нищо.
Девин и чудесен за планински преходи, защото се намира на склон, както и има иглолистна растителност навсякъде, но и с това се изчерпва неговата привлекателност, защото за ежедневни разходки става скучен поради малката си площ и единствената голяма улица по цялата дължина на града.
Русе е градът на крайностите. Лятото е голяма жега, зимата пък има доста ветрове и понякога вали много сняг. Самият град не ми допада, макар че има някакъв чар в квартал "Дружба 2", който е разположен на склон и донякъде ми напомня някои части от Пловдив, Велико Търново и Асеновград. Но не съм намирал там места, подходящи за разходки и отмора.

Истината е, че всеки човек харесва различни неща в градовете и селата, държавите дори, така че различните мнения тук е нормално да затвърждават това и са полезни с цел запознаване на чуждата гледна точка.

Тъй като горе се спомена Финландия, там съм прекарал 6 години от живота си смея да твърдя, че макар климатът да е жесток в по-голямата част от годината, то лятото за 2 месеца е красиво, тъй като страната има 188 000 хиляди езера и навсякъде е дървета и скали. Планини почти нямат. Страната е била дъно на океана преди хилядолетия, затова почвата е плитка и всичко е скали. Самите финландци са странни като нрав и някои са уж спокойни, но са и изнервени и лесно може да избухнат. Страната е сред водещите в света по самоубийства. Много алкохол пият, особено жените. Звучи необичайно, но е така. Образователната система и здравеопазването са може би най-добрите в Света! В повечето училища децата ходят боси по килими и се чувстват като в домашна обстановка. В един университет, който посетих, също бяхме по чорапи. :) В болниците си бог - невероятно любезно отношение, усмивки, отзивчивост, не чакаш с часове пред кабинетите, не ти отказват прегледи и лечение, не те питат първо дали имаш пари и застраховки. Дори и да е малко пресилено това усмихване и да се усеща като престорена любезност, все пак е 1000 пъти по-добре от намусените и често с безсърдечно отношение медицински сестри в нашенските държавни болници.

- Кифлоприземител

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: b8cabac4d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   До Кифлоприьемител - а как са Швеция, Естония и Германия? За мен Германия не е много добра.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 47827bf6bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Във Финландия ми хареса най-много измежду тези другите. В Швеция е почти същото, но там хората са някак по-затворени, отколкото финландците. За финландците се носи славата, че не са разговорливи и това донякъде е така, но бързо могат да отидат в другата крайност, ако усетят, че насреща си имат човек, пред когото могат да се отпуснат. В Германия са по-отворени към общуване (поне хората, с които съм имал досег), като ми направи впечатление, че не искат да говорят на английски, дори и да го знаят. А във Финландия всеки млад пердаши английски, но възрастните хора не. Там най-приятно за живеене е в град Ванта, където е летището на Хелзинки, макар че столицата е на 15-ина км оттам. В Хелзинки има едно малко плажче (Hietaranta) до гробищата, което през лятото е чудесно място за отмора и до него има готини скали за катерене, плюс дървета с причудлива форма. Лунапаркът също го посещавахме понякога. В него се намира най-старото влакче на ужасите в Света, което работи и до днес и е с дървена конструкция, която скърца застрашително. :) А любимото ми езеро е Kuusijarvi, защото има и поляна, и високи дървета, и скалисти възвишения на запад, и сауни, и една голяма дървена постройка с ресторант вътре. През лятото всичко живо ходи там на плаж. А целогодишно младежите често ходят да си палят голям огън, да свирят на китара и да пият бира и алкохол. :) Когато се падне дата петък 13, финландците проявяват тяхното си чувство за хумор и кодът на летището им в тези дни бива официално променян от "Hel" на "Hell", което на английски език се превежда като ад. :) А по обичай служителите на летището и самите летци на самолетите при пристигането казват тогава "Welcome to the hell! ".
В Естония работех в столицата Талин, но там такъв вятър имаше дори и лятото, че въобще не ми беше уютно. Там е някаква необичайна смесица от съвременно и старо. Както хората са много различни като възприятия и общуване, така и сградите им се редуват - ту много стари дървени "бараки", ту съвременни къщи. Иначе имаше нещо чаровно в тези стари дървени къщи руски стил, защото имаш усещането, че в повечето квартали извън центъра се намираш в село, а не в град. Има много паркове и зеленина в Талин, което донякъде спасяваше положението, но като град за живеене не ми хареса.

- Кифлоприземител

 
  ... горе^
преди: 2 години, 1 месец
hash: b8cabac4d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   7, а можеш ли да кажеш за някой чешки или гръцки градове? Не за столиците Прага и Атина, а по-малките - Бърно, Ческе Будейовице, Карлови Вари, Марианске Лазне, Хания, Хераклион на Крит, Каламата, Корфу?

 
  ...

...
преди: 2 години, 1 месец
hash: 6d7041784e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Номер 10, не съм бил в Чехия и из другите изброени от теб места. В Гърция съм бил единствено в столицата Атина. В Атина много ми харесва архитектурата на къщите и кооперациите с по 3-4 етажа с всичките балкони, отрупани с щори, а в подножието им - гъсти храсти и палми. Има нещо чаровно в това. Ето пример:
https://i.imgur.com/KMNf9Kr.jpeg

- Кифлоприземител

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker