Магията на Изтока: Истанбул - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121189)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Магията на Изтока: Истанбул
преди: 2 години, 24 дни, прочетена 2428 пъти
Вкъщи гледаме терски сериали от самото им начало в България, някъде 2008 ли беше когато започна първия турски сериал по родна телевизия. По сериалите им дават доста техни обичаи и се оказва, че доста си приличаме и като кухня и като поведение. Е, 500 години все са дали отражение. Но и в живота турците са едни от най-добронамерените хора, които съм срещал в чужбина. Гледам, че доста от техните актриси и актьори имат корен от българските турци. За разлика от София, Истанбул е мегаполис от световен мащаб. За красотата му да не говорим, в Европа толкова ефектен скайлайн съм виждал само в Лисабон и Будапеща - и трите града са на два бряга и с хълмове и класическа стара архитектура в старите части. Чудя се дали един българин може да научи турския достатъчно добре, че да стане актьор и да се снима по техните сериали? А и да не стана актьор, то възможно ли е да започна работа за едно от богатите семейства като тези, които дават в сериалите? Въобще има една магия в Истанбул, която не можеш да я срещнеш в София, Варна, Бургас, а културата, храната - ми тя като нашата бе! Аз не виждам разлика, почти цялата ни кухня е взаимствана от тяхната, за другите обичаи като лискането на вода за късмет да не говорим, само дето те я лискат след човека, а ние преди него да мине по мокрото. Друг вариант ми е Атина, но там хората сякаш не обичат българите.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 23 дни
hash: 4379786492
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

1.   Заглеждала съм се по турски сериали покрай майка ми, от любопитство. Нямам никакви впечатления за сходство, турците не са "добронамерени", а просто знаят как да се държат, за да направят добро впечатление (за себе си го правят). Но не за това тръгнах да пиша. Т. к. знам какво може да се види в турски сериал - кажи, авторе, какво мислиш за бедните квартали на Истанбул??? За обикновените хора (работещи), които буквално нямат пари за дрехи и храна. То бизнес сгради и молове има и в столицата на Судан...

 
  ...
преди: 2 години, 23 дни
hash: 652f7172b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   В Истанбул има доста бедни хора , не виждам какво може да работиш там .

 
  ...
преди: 2 години, 23 дни
hash: 61f4eca318
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Вятър те вее на бял кон. Да учиш турски, че да започнеш работа в богато семейство, че малко слуги си имат ?!
Ходила съм няколко пъти и не мисля, че това е мястото, по което да бленувам. Да, Босфора е красив и толкова.Страшно много хора, нито може да се шофира, нито е някаква екзотика.
Кухнята ни е регионална , средиземноморска отчасти, а не турска. Същите ястия ги има и в Гърция и Сърбия , и Македония.Обичаите сигурно са доста различни, отколкото еднакви.
Богати хора със сигурност има, защото Турция е с голяма промишленост, но не мисли, че ще намериш толкова лукс на квадратен метър, колкото във филмите. Също като в американските.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 23 дни
hash: 02e1a8d0a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

4.   Не ги слушай тия. Аз като туркиня мога да ти кажа, че има доста чужди актьори по сериалите ни, които не говорят перфектно турски, а някои даже въобще, а си говорят на техния си език и в тези сцени слагат субтитри. Това можеш да го практикуваш, ако си добър актьор, но проблемът е, че няма толкова голямо изискване за чуждестранни актьори. Можеш, ако ти се рискува, като за начало да пробваш така, през това време да учиш турски, като постоянно инициираш разговори с местните. Евентуално, ако достигнеш прилично ниво, участваш в поне един сериал, който или стане много известен, или играеш по-запомняща се роля, ще ти се отворят повече врати. Не се отказвай. И в България сме пълни с бездомни хора и беден народ, но все още някак си съществуваме като нация в собствената си държава. Надявам се някой ден да те гледаме по телевизията. Успех!

 
  ...
преди: 2 години, 23 дни
hash: dd1348838c
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

5.   Не съм бил в Истанбул лично, но съм го разглеждал през гугъл мапс и не виждам нищо особено в него, даже бих го опрделил като гаден. Определено доста се изхвърляш за Турция и турците. В Истанбул няма нито една сграда от калибъра центъра на София-Дондуков, Шератон, Съдът, Университет, Народно събрание и околностите. А Истанбул е най-хубавият град на Турция. Останалото в Турция е пейзаж тип Търново с елементи на мизерия и цигания. За един народ не се се съди по първото впечатление и повърхонстта. Били любезни и сърдечни турците, бла бла. Ами, ако с това са и нагли, мръсни и коварни? Що не посетиш Лондон, Париж, Мюнхен и тогава да ми сравняваш турски град с европейски. Нещо ви става бе хора. Да искате в ислямска азиатска държава. Ми то само от турският език ми се обръщат червата като го чуя. Браво на ЕС, че ни построи бодлива телена ограда по дължината на цялата границата с Турция.

 
  ...


...
преди: 2 години, 14 дни
hash: 2c67c3b216
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   5 в София пък няма море и залив. Чакай, то и голяма река като Дунав, Вълтава, Сена, Темза няма...Дори такава като Арда в Кърджали и Марица в Пловдив нямаме. Роден град ми е, но е факт. А аз харесвам да живея край много вода.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 дни
hash: 0968765ec1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

7.   5 и на мен на Гугъл стрийт вю ми се видя не особено хубав за разлика от Атина, Лисабон, Прага, Севиля и пр.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 4505134abc
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   Моля те кажи ми, че си на 14! Само човек под 14 може да вярва, че в сапунените опери показват реалния живот и да си мечтае да живее като в сериал. А за мечтата ти да се снимаш в такъв...сериозно? Те милиони местни хора мечтая за същото, защо реши, че ще предпочитат теб, една чужденка, която не говори езика?
А сега ако ми и кажеш, че никога не си била в Турция, направо ще те призная!
От къде си правиш изводите за Истанбул? От "Листопад" или от Гоогле стрийт?

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 2c67c3b216
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   8 сигурно от сериалите, в Стрийт вю Истанбул не прилича на нищо, на мен лично не ми хареса там.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: a5b993b5fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

10.   Цариград (каквото е българското име на града) е 95% беднотия и разруха. С мой приятел бяхме там миналата година за около седмица по работа. Не вярвайте на гръмките реклами, че градът е голямата работа. Всичко извън центъра е досущ като в пренаселена бедна арабска държава със стръмни и тесни улици, задръстени от коли и всевъзможни чували и кашони, оставени от множеството търговци. Има един парк до брега, от който се открива хубава гледка към отсрещния бряг (неслучайно по филмите все на това наблягат, защото друго за показване няма), но градът е натоварващ, а за разходки съвсем не става, защото навсякъде е шумно, пренаселено и с множество улици с павета. Безумие е да се сравнява с най-красивите европейски градове, в които са налице: чистота, подреденост, паркове и голямо пространство из улиците.

Доста по-напред бих сложил Варна, Пловдив, Братислава, Хелзинки, Аликанте, Бенидорм, Нерха (където е заснет сериалът "Синьо лято"), Барселона и т.н. Дори малки черноморски градчета като Несебър и Свети Влас са 1000 пъти по-добре устроени от Цариград като чистота, качество и широчина на улиците, сгради, плажове, планина в близост, красиви гледки. За последното някой може да се заяде, че било всичко застроено, но който не е бил в Цариград, той не знае за какво презастроено гето става въпрос. Бих го сравнил с нашенските цигански махали, макар че там все пак имат няколко небостъргача и мостове между двата бряга. Няма го усещането да си в европейски, уреден град.
Също така, там хората въобще не са така усмихнати и красиви, както се представя в сериалите и по платените реклами на Турция като туристическо направление. Да, в някоя сладкарничка ще ти се усмихват, за да те привлекат да поръчаш от тях, а не от отсрещната такава (наистина много се стараят за доброто посрещане), но това е само привидно и е свързано с крайната цел да развържеш кесията.

- Кифлоприземител

 
  ...

...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 6e1197c5ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

11.   Кифли, просто не познаваш Истанбул. Понеже съм била по работа там, местни са ме водили на места, в които ако те пуснат отнякъде, без да знаеш къде си, ще решиш, че си някъде в Италия, Испания, Франция или нещо подобно. Има чудесни квартали с паркове, блокчета, заведения, луксозни магазини и т.н., в които е удоволствие да се разхождаш, просто не са туристически и не са известни.
В мегаполис с 20 милиона жители има от всичко: и супер лукс, и мизерия. Истанбул е чудесен град, и не от сериалите, от личен опит, просто трябва да подходиш не само като турист. Друг е въпросът, че авторката има крайно наивни представи от сериалите. Мога да й препоръчам да отиде първо на екскурзия, да разгледа на място, да понаучи турски и да се ориентира.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: b6b7d4fe0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

12.   11, аз също мога да потвърдя от личен опит, че има квартали, пред които Париж ряпа да яде. Ама кифладжията едва ли е бил в тях. Да, повечето не са нещо особено, даже има и доста мизерни, има и доста беднотия, няма какво да се лъжем, но пък кварталите на средната класа са доста по-подредени и симпатични от много европейски квартали. Наистина ако те спуснат от въздуха в тия квартали, ще решиш, че си в някоя супер уредена държава. Истанбул е дом на елитни и световно известни спортисти, на хора на изкуството, на богаташи, тези хора да не живеят в гетата? Имат си богаташки квартали? Между другото Турция има 27 милиардери - повече от Холандия, Сингапур, Норвегия и почти колкото Швейцария.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: a5b993b5fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Номера 11 и 12, ние отделихме доста време почти всеки ден в продължителни разходки из голяма част от Цариград и неслучайно започнах горното си мнение 10 с това, че 95% е беднотия и разруха. Това, че има няколко небостъргача и 5% скъпарски съвременни къщи и сгради в богаташки квартал (каквито така или иначе си ги има в повечето известни градове по Света) не променя факта, че почти цялата площ на този прехвален град е като бедна арабска държава с много навалица, шум и тесни улички, в които колите едва се разминават. Там редом до занемарени къщи на възраст 100 години гледаш съвременен магазин за бижута или луксозни дрехи, което нагледно показва огромната пропаст между бедни и богати. За средна класа, каквато съществува в западноевропейските общества, там едва ли може да се говори, тъй като преобладава беднотията и си личи на всяка крачка.

А броят на милиардерите им вероятно е по-малък от броя на българските милиардери (тук уж са само петима, но останалите са си разпределили безчетните фирми и имоти по цялата рода до девето коляно и официално не се водят милиардери, но на практика са), но за сметка на това едва свързващите двата края там са близо 70-80 милиона от общо 87 милиона население, така че техните богаташи са като игла купа в сено насред всички останали! Милиардерите и милионерите в Турция на глава от населението са 2-3 пъти по-малко от тези в България, предвид общия брой на живущите там, които работят на безценица.

- Кифлоприземител

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 7e2fabd91a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   КП, ОК, ти си прав и си обиколил всеки сантиметър. Доволен?

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: b2240cf11c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   " Цариград (каквото е българското име на града)" -

Каквото е старото българско име за града - ето, поправих го за теб :)

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 2c67c3b216
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   10 забрави Прага, Будапеща, Лисабон и Атина, за мен са по-красиви от Истанбул

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: c073b5784b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Към 7номер бил ли с в Прага за да коментираш? Прага е един от най-невероятните градове в Европа, така че попътувай малко и тогава коментирай. Остави го Гугъл.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 2c67c3b216
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   17 прочети пак какво съм написал. Но Стрийт вю и снимките в Гугъл лъжат! Прага си е хубава, но хората - студени. Виж в Братислава е обратното - по-обикновен, индустриален град, но има душа, хората са по-добри от тези в София като цяло. Та така и с Истанбул и Турция - може да не е най-хубавата държава и Гърция да е по-красива, но турците са човечни, докато гърците ни мразят и са надути и злобни. Това е истината.

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 7 дни
hash: afdf67b161
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Бях там миналата година и много ми хареса града и ориенталската култура. Даже ми се вижда по-интересно от Гърция... хах

 
  ...
преди: 11 месеца, 6 дни
hash: 2c67c3b216
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   19 така е, освен ориенталска култура имат и небостъргачи, невероятно модерни са, все едно си в някой мегаполис в Азия или Америка.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker