Пътуване в чужбина сам - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121283)
 Любов и изневяра (29733)
 Секс и интимност (14370)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9603)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18552)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Пътуване в чужбина сам
преди: 1 година, 5 месеца, прочетена 1197 пъти
Обмислям да започна от следващата година да пътувам в Европа сам. Това е едно от нещата, които не съм правил и е в списъка ми с цели, които съм си задал за следващата година.

Не мога да кажа все още кога и къде, но много бих бил радостен, ако можете да ми дадете ценни съвети. Абсолютно всяка информация ще ми бъде много полезна и ще ви бъда благодарен за помощта.

Смятам, че пътуването напълно сам, ще помогне в израстването ми като човек. Имам да наваксвам страшно много неща в живота ми, които проспах поради една или друга причина.

Вероятно тук има хора, които са минали по този път и съм сигурен, че мога да науча от Вас ценна информация. Силно се надявам да се получи интересна и изпълнена с мнения тема, която може да е полезна и на други.

Благодаря.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 5 месеца
hash: 0140f81f24
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Ако се чувстваш добре сам, ще се чувстваш добре и когато пътуваш сам.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: e6efdaf5f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Аз съм пътувала сама по работа, така че няма страшно. Просто си избери дестинация, примерно виж за къде има самолетни билети в желания период на добра цена и оттам си направи план: хотели, забележителности, транспорт и т. н.
Прави си застраховки за всеки случай, всичко става. Имай някакви пари в брой и кредитна карта. В много страни е изгодно да се ползва Uber / Bolt вместо таксита, така че си изтегли приложенията. За Google Maps и Tripadvisor е ясно :-)
Успех!

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 4c812ed158
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Иди в Париж. Там има толкова много музеи, че няма да скучаеш, а и няма да има кой да ти мрънка. :)

Но - така като те чета - има голяма вероятност да си от меланхоличните типове, които обичат да седят на ъгъла на масата и да пушат цигара след цигара, тежко въздишайки. Ако е така те съветвам да идеш в някое родопско село където все още има кръчма.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 33db0d1c5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Благодаря на номер 2.

Номер 3 - точно обратното на това, което написа, не знам как от няколко изречения успя да стигнеш до това грешно заключение. Не пуша, не ходя по кръчми, защото са ми отвратителни и не съм меланхоличен. Търся предизвикателства и душевно обогатяване.

Мерси все пак за съвета.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 0d5cf6edb1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Като за начало, ще споделя че да пътуваш сам е много по-лесно отколкото изглежда, особено в Европа. И е чудесен начин да опознаеш себе си, да спечелиш увереност, самочувствие и да развиеш социални умения.
Аз пътувах за първи път сама на 24 години. Бях преминала през тежка раздяла и депресия няколко месеца преди това, и пътуването беше глъдка свеж въздух за мен. Заминах един човек и се върнах друг. Цялата ми житейска нагласа се промени към по-добро. След това започнах редовно да пътувам сама.
На първо място трябва да се съобразиш с бюджета си и с работата си. Ако работата ти позволява да работиш от разстояние е повече от ок. Тогава ще имаш много повече свобода при съставянето на маршрут. Ако работата ти е класическа ще трябва да се съобразиш с ваканциите и почивните дни, и това ще наложи от една страна по-високи цени, а от друга, по-малко време на разположение. Но винаги може да съставиш интересен маршрут и да направиш едно чудесно пътуване дори да имаш само 3-4 дни на разположение.
На второ място, помисли какъв тип туризъм предпочиташ. Искаш да видиш архитектурни и исторически забележителности, музеи и т. н.? Или предпочиташ да опознаеш природата и местната култура? Разбира се в едно пътуване може да съчетаеш и двете, но ще трябва да разполагаш с малко повече време (примерно, 4-5 дни, най-малко). Предпочиташ повече дестинации в едно пътуване, или предпопиташ да се задълбочиш в опознаването на един град/държава? Обичаш ли да ходиш, издържаш ли дълги разстояния пеша? Ще ти пречи ли да споделяш стая с други туристи? Задай си тези въпроси преди да организираш първото пътуване. Някои от тия въпроси ще ти се изяснят след като се върнеш.
За първо пътуване ти препоръчвам класическа дестинация: Гърция, Италия, Испания, Португалия, Австрия, Франция... Някоя столица или значителен град. За ориентир: големи градове като Мадрид, Париж, Виена Милано изискват 3 дена най-малко за да бъдат пълноценно разгледани. По-малките може и за 1-2 дена да ги видиш. Ако нощуваш в хостели (споделени стаи) ще спестиш значителна сума, а и ще се запознаеш с интересни хора, ще практикуваш някой език и ще научиш полезна информация. Не се притеснявай за чистотата, евентуални кражби и липса на спокойствие. Ако резервираш чрез големи платформи като booking com или dorms com ще имаш възможност да прочетеш коментари на други туристи и да видиш класацията на въпросния хостел преди да го резервираш. Аз съм правила резервации много пъти чрез въпросните платформи и съм оставала много доволна почти всички пъти. Обикновено всеки хостел предоставя каси с ключалки където да си оставиш нещата. Имат и малка кухня където може да си сготвиш и да хапнеш (пак спестяваш пари) и всекидневна където може да гледаш телевизия или да работиш с лаптоп. Обикновено хората са възпитани и след 22-23 часа не шумят. Някои хостели предлагат закуска (срещу заплащане естествено), трансфер до летището, организират екскурзии до различни забележителности и т. н.
Друга опция е да потърсиш стая или студио чрез AirBnb, по-скъпо излиза, но предлагат повече удобства като самостоятелна стая или цяло студио.
Аз лично избягвам хотелите, доста по-скъпо излиза и като имам предвид че се връщам в стаята само за да спя, фактически не се възползвам от удобствата които предлагат.
Някои големи градове като Милано предлагат туристическа карта за транспорт, так ще спестиш пари при ползването на градския транспорт. В уеб страници като civitatis com може да откриеш полесна информация за дестинацията която си избрал. Предлагат и организирани посещения срещу заплащане, но има и безплатни. Само трябва да сложиш в търсачката името на града, който те интересува, и ще ти излезе информация.
Не се притеснявай ако английския ти не е на ниво. Аз не говоря английски, само най-базисни неща знам, и въпреки това пътувам сама и съм посетила 8 държави до момента.

 
  ...


...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 12c57c7689
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Давай, супер е! Аз пътувам сам от 19 годишен, като съм бил в 5-6 държави и миналата седмица се върнах от Барселона. Хубавото е че не си зависим от никого и никой не ти пили на глават, и си правиш каквото си искаш

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: b7bfac7378
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   И аз искам да пътувам сама, но в чужбина малко ме е страх честно казано.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: a356c6ff0d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Препоръчвам Виена, Прага, Будапеща, може и да скокнеш в Бърно. Можеш да спиш в Братислава, защото тя се пада по средата между Будапеща и Прага и е само на 50-тина километра от Виена. Това далеч не е всичко, което можеш да видиш в Централна Европа, само за да обиколиш малките градчета в Чехия и Австрия и замъците в района ще ти трябват поне няколко пътувания, но като за начало става. Има лоу кост самолети до Братислава, а вече и до Виена, но е много по-евтино да спиш в Братислава. Последно като бях можеш за 15-20 евро на вечер да си намериш хотелска стая.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 17d012b6df
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Зависи с колко пари разполагаш. Испания и Португалия през есента. През лятото- Скандинавите и Исландия. Франция и Холандия.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: b8e4543ea6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   Аз съм бил из цяла западна Европа. Само не съм бил във Финландия, Норвегия и Англия, но винаги съм пътувал с рентвана кола. Важно е с какви финанси разполагаш и колко време мислиш да пътуваш. Сподели колко дни искаш да пътуваш и с финансите добре ли си.

 
  ...

...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: a356c6ff0d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Не си губи парите и с Белгия и Холандия. В Париж основното може да се види за няколко часа буквално, без Версай разбира се. Аз отидох за няколко часа и видях Айфеловата кула, Мулен руж, Нотр дам, триумфалната арка, Шанс Елизе, то това е основното.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 33db0d1c5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   Благодаря за коментарите, особено на номер 5.

Времето не ми е проблем, защото работя remote и даже обмислям дали да не остана малко по-дълго някъде, примерно в Испания за 1 месец през лятото.

Какви приложения използвате за местните автобуси и как се ориентирате с транспорта - Moovit? За настаняване ще ползвам Airbnb, защото не ми се занимава с хотели.

Английският ми е fluent, така че не се притеснявам относно комуникация с хора.

Поздрави.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 150051b4da
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Авторе, жена съм и съм пътувала и пътувам често и сама. Пътуваме много с мъжът ми, но последните две години заради промени в работата му, си пътувам повече сама. Имам удоволствието да живея на испански остров и като жител на острова ползвам отстъпка от 50% за самолети, автобуси и кораби вътре в страната. Примерно билет отиване и връщане общо до полуострова и обратно ми излиза на около 30 евро. Обикновено си наемам частна стая за нощувка- около 20 евро.
Пътувах много и из Европа.
Нямаш идея колко много ще отвори мирогледа ти, усещанията ти към света и теб самият, ще имаш и много запознанства с хора, с някои от тях може би ще станете приятели.
Съветвам те да си правиш някакъв предварителен маршрут за когато си на дестинацията си и... може би да спираш момичета за да ги питаш за следващият адрес на който искаш да отидеш ;)
Най- много запознанства сме завързвали когато сме пътували на кораб или с влак.
Имай предвид да не тръгваш със случайни хора, които те хващат от гара например и ти предлагат квартира и тем подобни. Никога не разваляй пари на улицата. Винаги имай някаква малка сума (около 50 евро) в кеш, малка чантичка/портмоне вътре в пазвата докато свикнеш с пътуванията и се чувстваш по опознал особености...
Още от България направи скенер на документите си, да ти ги заверят в полицията като достоверни (печат) пластифицирай ги и си ги имай винаги при пътуване на място различно от оригиналните документи- ако се случи да загубиш оригиналните, копията ще ти спестят много пари и време.
Има разни апликации и групи за хора, които пътуват. Пишат си там примерно "в неделя ще бъда в Мадрид, някой свободен за вечеря и по бира? " Или "някой за разходка между 12. 00 и 17. 00 ч" еди къде си.
Също има групи за споделен транспорт в/извън държави.
Пускат си обяви, пример: "на 25/05 ще пътувам от Сантандер до Париж, имам две свободни седалки, 30 евро на седалка. Тръгвам от еди къде си".
Ще ги научиш с малко време и опит.
Никога обаче не хващай случаен стоп!!!
Тези със споделеното пътувания само от апликация, която проверя емайла и телефона. Там можеш да видиш и профили на предлагащите пътуване.
И последно: тръгнеш ли веднъж по такива пътувания, няма спиране ;)
Успех!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker