Накрая всичко се свежда до културните различия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121120)
 Любов и изневяра (29688)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3174)
 Образование (7299)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18505)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Накрая всичко се свежда до културните различия
преди: 1 година, 1 месец, прочетена 642 пъти
Здравейте!
Следвах в чужбина, в Белгия. Преди това съм бил като ученик за седмица в Лондон. После поработих и поживях в Словакия и Чехия. Определено в тях беше по-добре от колкото в Белгия и Англия. В Англия още първите дни хората при които бях отседнал ми казваха, че "догодина твоите хора ще ни наводнят и отнемат работата". Това беше през 2006 г., преди да ни приемат в ЕС през 2007 г. В Белгия хората бяха много студени и затворени, просто не е моят тип държава, а климатът е ужасен. В Чехия също ми се видяха доста резервирани. В Словакия ми се е случвало да ме заговарят случайни хора на улицата, но пак нещо не се чувстваше наред. Да, имаме някои общи неща, но има и доста разлики. По-студена нация са, по-трудно се отпускат, почти не се усмихват на непознати и т. н. Иначе момичетата там са най-красивите от всички чужди държави, където съм бил.

Май българите сме трудно адаптивни в чужда среда повечето и търсим нещо подобно на нашата култура? Там се запознах с много българи, единия дори е женен за словачка и имат деца. Та той ми каза, че ако можеше да избира сега едва ли би избрал да отиде в Словакия. Накрая всичко се свежда до културните различия и ми светна, че ние, българите сме доста по-близо културно до Гърция, Турция, Южна Италия, Южна Испания и Южна Португалия, от колкото до Чехия примерно, за западните страни да не говорим. Защото не съм чул българин в Испания или Гърция да се оплаква, че трудно се създават нови приятелства. Даже тези в Гърция и южните части на Испания и Италия ми казват, че там хората са по-топли и от колкото тези у нас в големите градове, много бързо те канят на гости, всички съседи си говорили. Едно семейство, което са живели в Лондон и в Атина, която е по-голяма от София даже казват, че в Атина продавачите се радвали на малките деца, докато тези в Лондон изобщо не им обръщали внимание. Даже детето им казало като се върнали отново в Лондон "Тук всички ме игнорират", защото било свикнало на внимение в Атина.

На мен лично взаимоотношенията и в София ми идват твърде студени и дръпнати, може би ако някога се върна в чужбина трябва да пробвам именно Гърция и южните части на Средиземноморските държави?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 1 месец
hash: cc8b3dc953
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Аз имам малко общо с българската т. н. "култура", та само от такава гледна точка мога да ти отговоря. По-скоро бих използвал "българския битовизъм", който се свежда до лицемерие, злоба и ти да си уредиш нещата, пък останалите да се оправят. Много от хората и тук го виждат, така че е естествено и навън да е така, и да не ни харесват. Познавайки повечето си сънародници, и мен ме е срам да казвам, че съм от България, и като съм бил навън, стига да избягвам темата от къде съм, не съм срещал кой знае какви проблеми. Както и тук, и навън хората също си гледат сосбтвеният живот. Да, може да изглеждат "студени" и "затворени", просто защото не се преструват като тук, че им пука за теб, а после ти забиват нож в гърба. Относно приятелствата, като бях в командировка, за няколко седмици станах почти приятел с един японец, докато с българин не съм изграждал приятелства в последните 20 години защото просто не намирам нищо общо. Българинът за мен няма "култура" в истинският смисъл на тая дума, и в Европа, чак такива народи са рядкост, което създава тези проблеми. Гърция, Испания, Италия... това са все народи които са културно далеч от българския...

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: b4bb70c45b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Само в Испания съм се чувствал "на място". Иначе разбирам хората, които са принудени от обстоятелствата да работят в Англия и подобни дупки. Не разбирам обаче тези, които обясняват, че там е "цивилизацията".

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: a56e89a5e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Не, тука не са студени. Трмерутести, гледат от високо, с вирнат нос. По площадките детето иска да общува с други деца-е не се получава. Ако жената е с джуки, ощавени вежди, екстеншъни и шарени кифленски дрешки отношението е друго. Ако е нормално изглеждаща, без кичозни/скъпи дрехи, без тунинг, гледат все едно е някой клошар, а отношение навсякъде потресаващо. Да не говорим с бебешка количка как те пререждат и бутат навсвкъде. Не знам къде са студени, но тука нивото е критично.
Детето тича да си играе с някое детенце, родителите го гледат като пукали, оглеждат те от горе до долу, дали си с маркови дрешки. Авторе чакаме те.

Ако искаш топла страна, най-топлите хора които съм видяла до сега по чужбина са от Южна Америка. Не знам дали са всички такива. Така се държат все едно сте първи дружки и се познавате отдавна.
Benjamina

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker