Работа в чужбина - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121185)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18520)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Работа в чужбина
преди: 9 години, 4 месеца, прочетена 1866 пъти
Здравейте, на 20 години съм и се чудя дали да замина за чужбина - Дания да работя или да остана в БГ. Знам само английски език. Имам няколко въпроса.
1. Каква е минималната работна заплата
2. На всяка работа ли ще ми искат местен език
3. Има ли някакви курсове за учене на датски
4. Колко ще ми костват квартирата, храната приблизително
5. Мнението на всички живущи българи в Дания за живота там
Благодаря на всеки отзовал се! :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 4 месеца
hash: 0cced44ab5
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Отиди и виж сам, защото цял живот ще живееш с мисълта, че си пропуснал възможностите си, че неуспехът ти е заради условията в нашата страна/липсата на връзки и тем подобни, а и на 20 г. не виждам какво имаш да губиш - отиваш, виждаш и си решаваш.
Живяла съм в други държави и не мога да говоря за Дания, но по принцип където и да си по целия свят, ако работиш на минимална заплата няма начин да живееш добре. Често на българите абсолютната сума се струва висока, мислейки как могат да живеят с тези парички у нас, но на Запад големи са разходите по наем/ток/отопление/вода/данъци/осигуровки/дори храна и транспорт (до 3-4 ПЪТИ по-високи от у нас) НАЕМЪТ е и на средната класа от 30 до 50% от дохода на семейството. Дания е една от най-богатите държави, което значи, че за хората на минимална е много трудно, защото цените са си за средния им стандарт.
Като цяло повечето минимални заплати на Запад се въртят около 8 евро ( -) БРУТО. Повечето хора, които позавам и работят НЕКВАЛИФИЦИРАНА работа там взимат около 800-1200 евр на месец.
Единственият шанс за добър живот, според мен, където и да е човек е образованието И изучаването на професия - готвач ли ще си, майстор някакъв, спец по градинарство, сервитьор, моряк, осветление саунд, мед. сестра.... професия ти трябва, а човекът без квалификация е не само винаги беден, но и лесно заменим - всеки може да върши такава работа. Така при най-малкият проблем те уволняват, а и ако не знаеш езика и разчиташ на други хора, рискуваш да не ти се плаща, да нямаш никакви права и да станеш жертва на трафик.
Така че, ако ще ходиш някъде дори за неквалифицирана работа е добре да поназнайваш езика или поне английски.
И все пак отиди - вид казарма ще ти е и няма какво да губиш. У нас 70% от хората м-у 18 и 30 г. нито работят, нито учат (според М. Цветков) - ако си от тези хора, отивай - поне няма да тежиш като издръжка на вашите и ще научиш важни за живота ти уроци.
Успех

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: c7f97e456c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   #1 е написал/а всичко като цяло.

Ако имаш познати там които могат да те издърпат - няма проблем и биха ти помогнали. Ако искаш да идеш сам обаче, нещата са съвсем различни. Ако знаеш английски ще ти е по-лесно да си намериш работа (може би), в Република Ирландия или Великобритания. Там с английски би могъл да се оправяш. Намирането обаче на работа ми изглежда трудно, ако не знаеш местният език на държавата. Английският ще ти е в плюс но опитай да проучиш предварително какво би могъл да работиш и къде не би ти трябвало да знаеш датски.

Подготви се хубаво и си вземи всички важни документи.

Проучи добре мястото където искаш да утидеш, как стоят нещата с квартирите, колко пари ще трябват минимално за там, какви са транспортните връзки, как се вади работно разрешително по което да ти се отдържат данъците. В България е по ЕГН, в САЩ е SSN, в UK е NIN, проучи за държавата дето искаш да ходиш какво е.

Знай че на Запад да не кажа всичко, почти всичко се прави по интернет.

Приготви си и CV и мотивационно писмо още от тук ако можеш.

Най-важното дето вика #1, не мисли и не обръщай парите в BGN. Това им е грешката на повечето българи че мислят за парите и то колко са в обръщение в България. На Запад е друго. Разходите по квартирите могат да са високи, може да се налага да си наемаш просто стая и да делиш къща/апартамент с някого. Пътните разходи също може да излизат скъпо. Храната на по принцип е евтина Lidl например е навсякъде - там е евтино. (Знаеш обаче, по принцип цената определя качеството но и от там е добре).

Много добре проучи държавата в която решиш да идеш, която и да е тя, за да няма изненади и да ти е по-лесно. В България е едно, в чужбина е друго и може и да има културен шок дори. Нащо село е едно, ама това там е друго с различна система и хора. Мултикултуризма там е в разцвета си и би видял най-различни хора от цял свят. Можеш включително и да бъдеш дискриминиран по начина по който циганите са дискриминирани в България. Гадно чувство, но факт.

Не е розово никъде;

Пак дето вика #1, сега му е момента да пробваш и нищо не губиш - още си млад. Важни са обаче квалификациите и езика. Където и да идеш има курсове по езика, много от които безплатни. Хубаво би било и да се изкара квалификация за нещо, а ако е на местно ниво е още по-добре, защото ще си се обучавал по техните стандарти които са им познати и общоприети за страната.

Успех!

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 5f69c89ada
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Ще карам горе долу последователно в отговорите на въпросите ти. И така минимална заплата като цяло няма, но да кажем 100 крони е минимума, преди данъци. 38% данъци върху дохода и 8% върху освободената от данъци сума(различна е при всеки). Изискват датски дори за чистачка, та и образование за такава. Ако имаш твой човек който да те уреди на работа не е невъзможно и без датски, но ако говорим за кандидатстване по обяви то е задължителен. Има безплатни курсове по датски, но за целта вече трябва да си започнал работа и да имаш всички необходими документи. Квартирата е относителна тема- зависи в кой град/село, колко стаи и т. н. Навсякъде искат минимум 3 наема като депозит. Като цяло не е невъзможно да се справиш, но ако нямаш познат който да ти помогне поне в началото с работа и квартира, мисията е почти невъзможна.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker