Да замина ли, да не замина ли? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121189)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Да замина ли, да не замина ли?
преди: 8 години, 11 месеца, прочетена 2363 пъти
Здравейте, аз съм студентка, на 20 години. Сега Октомври ми предстои да бъда студентка 3-ти курс английска филология, но проблема е, че незнам дали искам да продължа или не. Специалноста ми е много хубава и трудна, но трудността й не ме е карала да се откажа, по-скоро че не е това нещото което искам да уча, но е по-перспективно от това което искам което е начална или предучилищна педагогика с чужд език.. бях приета и такава специалност, но реших че филологията ще ми даде повече възможности. Не бих казала, че бях от редовните за тези 2 години, за мен си бяха загуба на време и пилеене на пари. Сега с най-добрата ми приятелка мислим да заминем за Англия и да работим там, а аз съм ужасно раздвоена, незнам какво да правя, незнам кое е правилно и кое не. От една страна искам да замина, за да работя и да изкарвам пари, но от друга не искам цял живот да бъхтя, искам да имам висше образование. Идеята да нямам висше образование ме ужасява, но ако остана с филологията незнам дали изобщо ще изтикам оставащите 2 години. Трудно е да учиш нещо без желание. Ако замина за Англия знам, че ще ме очаква много зор и мъки докато намеря работа и си стъпя на краката, но няма ли да съм по-добре там? Наскоро взех да се замислям дали да не запиша в университет в Англия, но образованието там е доста скъпо.. дали ще успея да работя и да уча едновременно? Английския не ми е перфектен, има какво още да се желае, но смея да твърдя, че го знам. Другото решение би било сега да заминем и след година като поработим малко, да се върна и да запиша задочно някаква педагогика или психология. Незнам какво да правя, безкрайно объркана съм. Родителите ми са 50/50 баща ми ме подкрепя изцяло и иска да замина и да се уредя там, а майка ми-никаква подкрепа от нейна страна, тя е разочарована, че е пръскала 2 години пари по мен, а аз сега се отказвам. Иска да завърша и след това да ходя. Какво да направя? Да замина ли? Да не заминавам ли? Да завършвам ли филологията и тогава да заминавам? Ще съм благодарна, ако споделите мнение и ако сте били или сте в Англия да разкажете.. Благодаря, че прочетохте драмата ми! :д

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 11 месеца
hash: 0fd7487d20
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз съм на мнението, че човек не трябва да се пуска от хорото по средата, а ТИ всъщност НЕ ИСКАШ да ходиш в Англия да миеш чинии, а се влияеш В МОМЕНТА от приятелката си.
Родителите отделно са инвестирали толкова в твоето образование, КАНДИДАТСТВАНЕ, издръжка, а и ти 2 г. си взимала изпити, учила, имаш някакъв живот у нас.
Затова те съветвам - отиди за лятото да работиш, ако толкова искаш (студентска бригада например, на Морето), НО си завърши образованието, което си почнала. Изкарала си 2 години, ако има Бакалавър - изкарай него, но май си Магистър - ще избуташ и 4 години ако трябва, а Англия след 4 г. няма да е избягала - дори може за САЩ да са паднали визите и така нататък, а до тогава малко и акъл дано ти дойде в главата и дано се научиш да взимаш решение за СЕБЕ СИ САМА, не да слушаш другите.

Извод - не ходи само заради приятелката си! ТИ ИСКАШ да учиш, интересно ти е - продължи си и няма да съжаляваш
ж30

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 214ca250d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Първо завърши висшето си, а след това замини за Англия.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: d2429784aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   при неясните перспективи в Англия (да отидем да поработим, да пробваме, пък може и да ни се усмихне късметът) бих те посъветвала да си завършиш образованието. ако имаше някаква прилична работа осигурена, можеше да пробваш и да оставиш следването за по-нататък.
ако не си харесваш специалността, можеш да помислиш за преместване, макар че и с педагогика или психология не виждам кой знае какви перспективи.
във всеки случай нискоквалифицираната работа е опция и сега, и след 2 години, а и проблемът ти не е финансов, за да си притисната от обстоятелствата. щом приятелката ти иска да замине, нека се пробва. според мен тя просто си търси компания, за да не е сама.
Ж43

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 5bdc98001c
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Не можах да дочета историята, защото това "незнам", написано 100 пъти, ми извади очите. Пише се "не знам".
Егати и висшистите, егати и филолозите!

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 3fcf33fb0d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Един мой чичо е учил преди около 15 години в УНСС, изкарал е 3 години и е заминал за Испания. От тогава работи като сервитьор там, друга работа не е работил. Моето мнение е да си изкараш бакалавъра поне и после като искаш заминавай.

 
  ...


...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 24ebf8a23e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Според мен не пропилявай тези 2 г., ами си завърши първо и след това вече мисли какво ще правиш. Едно висше никога не е излишно, а и като отидеш в Англия какво ще работиш без образование? Някаква черна работа. Да не мислиш, че ще живееш в лукс с таква работа там? А и сега приятелката ти влияе. След 2 години тъкмо, ако тя се е устроила може да ти удари една рамо и пак да заминеш, но поне ще имаш някакво образование.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 4b71075add
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Аз бях в почти същото положение с разликата, че при мен беше след първата година. Съветвам те ако не ти харесва специалността и ако не си сигурна, че искаш да се занимаваш с това през останалата част от живота си, да прекъснеш. В момента в България страшно много студенти учат едва ли не насила и колкото да имат някакво "висшО". В последствие работят нещо, което не им харесва и това води до намусените физиономии по улиците и факта, че ако се усмихнеш на някой непознат, е по-голям шанса да те напсува, отколкото да ти се усмихне. Единственото, което има значение си ТИ и твоето щастие. Или прави нещо, което обичаш, или изобщо не се захващай. Отделно, в днешни дни дипломите (и особено българските) нямат голяма стойност. Парадоксално или не, в момента най-богатите ми приятели в България са тези без висше. И не, те не са мутри. Просто са пообиколили света, придобили са опит, видели са как стоят нещата и сега прилагат наученото. Според мен живота е най-добрия учител. Иначе, специално в Англия разходите ти ще са най-вече за наем и храна. Таксите не ги мисли, защото можеш да теглиш студентски заем. След като завършиш, ако нямаш достатъчно високи доходи, дори ти се опрощава и не трябва да го връщаш. Аз в момента съм в чужбина и да, тук е страшно тежко. Скъсват те от работа, особено ако си българин. В България бях много по-щастлив, но без жертви няма как. Помисли си дали си готова, защо в началото докато свикнеш е пълен ад, който може да те срине психически. Носталгията е огромна, особено ако си родолюбец. Аз съм точно такъв и в момента обмислям да се върна и да започна нов живот в България. Успех, и носи България в сърцето си, където и да си!

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 767686d23d
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Здравей,

Моят съвет е, ако искаш да заминаваш и да работиш неквалифицирана работа, от която да спестиш пари - замини на бригада в САЩ.

Много мои състуденти го правеха, ще поработиш лятото, ще видиш свят и ще спестиш някой лев. Има даже и голяма доза приключение.

Не те съветвам в никакъв случай да напускаш университета.
Ще ти дам за пример мой бивш състудент Г.

Та Г. беше от бедно семейство като всички ни по онова време.
Учеше в доста престижна специалност и вече работеше по професията си, която в днешно време би му носела поне 2500лв на месец.
Та, Г. отиде на бригада в САЩ и там всичко му се видя по-просто - няма изпити, няма живот с майка си, баща си и братята/сестрите си. Спукваше се от работа и получаваше пари, които му стигаха да живее спокойно.
Е, Г. реши да прекъсне във втори курс и така и не се върна от бригадата.
Сега повече от 10 години по-късно, бившите му състуденти сме вече горе-долу улегнали, реализирали сме се повече или по-малко професионални, имаме семейства и т. н. Общо взето - живот в рамикте.
Г. както едно време работи ту като шофьор, ту като магазинер/склададжия, ту като работник в хотел... Т. е. остана си на нивото, на което беше в самото начало и не претърпя никакво развитие.
Проблемът, който аз лично виждам, обаче е, че е едно да работиш на 2 или 3 неквалифицирани работи на 20 години, когато си на 20 години и си все още пълен с енергия. Съвсем друго обаче е да правиш същото на 40 или на 50.

Образованието ти дава свобода - свободата да можеш да работиш нискоквалифициран или висококвалифициран труд.

Моето мнение е, че трябва да завършиш. Да вземеш дипломата, която един ден може да ти отвори врати към една квалифицирана професия - било то учител по англйски, преводач или каквато и да е било работа с чуждестранни клиенти - в отдел на фирма за поддръжка на определен продукт, маркетинг и т. н.
Пък ако искаш след това в зависимост от интересите ти, винаги можеш да изкараш и магистратура в някаква по-тясна специализация - финанси, маркетинг, човешки ресурси и т. н. и т. н. Въпросът е, че ако сега излезеш от релсите, след това ще е много, много по-трудно да се върнеш обратно в коловоза.

Успех и мисли в перспектива!

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: b042a94a7a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Аз живея в Англия от години.... Не те съветвам да си зарежеш учението и да тръгнеш сега. Ако толкова искаш да поработиш отиди на лятна бригада някъде.
Съветвам те да си завършиш филологията, да си изкараш магистратура за "Начална училищна педагогика и чужд език" щом това ти харесва и тогава да ходиш където и да е. С тая диплома може да кандидатстваш за помощник учител(в началото) или учител след време в Англия или в страните от британската общност, с някакви приравнителни курсове....
Сега и да дойдеш в Англия нямаш нито ценз, нито опит в нещо, а като те чета си мисля, че и емоционално не си още зряла-много си объркана, ама много... Като дойдеш тука ще си на дъното и едва ще оцеляваш с някаква евтиноплатена работа-да чистиш къщи, да гледаш деца или с работа във фабрика. Първите една-две години ще се бориш да намериш нещо каквото и да е, колкото да имаш пари, за да се храниш и да си плащаш наема и така ще си загубиш времето. Ти нямаш и какво да предложиш-нямаш нито диплома, нито опит в нещо, а и си доста неориентирана. И тук за да се реализираш в нещо по-добро ти трябва диплома. А най-вече отличен английски.
В кой университет учиш?
Не изпускай питомното, за да гониш дивото.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: aea6ff5013
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Завърши си образованието, пък после можеш да заминеш. И без това като имаш диплома за висше ще ти е по-лесно и с намирането на работа там, пък и ще владееш езика още по-добре. Така, че започнала си го-довърши го, няма да съжаляваш!

 
  ...

...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 01ea347757
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Заминавай! Ако останеш следващите 2-3 години държавата ще те смачка, ще изгубиш голяма част от емоционалния си капитал, след което ще ти бъде много трудно да успееш където и да е.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 84c2d9970d
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   До коментар 8
този Г. какво е учил

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker