Имам отчаяната нужда от съвет - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121173)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18518)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Имам отчаяната нужда от съвет
преди: 7 години, 8 месеца, прочетена 2029 пъти
Тази година завърших 12 клас и трябваше да кандидатствам, но реших да го отложа за следващата година поради куп причини, една от които, както може би вече се досещате, е липсата на парични средства и несигурността ми относно специалността на която не само бих искала да се посветя, но и с която да имам увереността, че ще се справя.
Ако трябва да съм честна със самата себе си, езиците и литературознанието винаги са били като че ли най-силните ми страни. И на двете матурите(2ра матура АЕ) изкарах отлични оценки и можех да кандидатствам и да бъда приета на много места без никакви усилия, но просто не виждам полза от Английска филология, да речем? Може би ако се върнем 10-20 години назад …
Освен това последните 5 години прекарах в засилено изучаване на френски език и ми се иска да запиша специалност с този език, но каква да бъде? И най-вече къде? Проблемът е, че за СУ не може и дума да става(въпреки че вероятно много хора биха ме насочили именно към него), тъй като, както казах, нямам нито финансовата, нито дори психическата нагласа и възможност сама да се издържам и оправям в град като София. За ПУ също е спорно. Отделно специалностите с френски език като че ли се свеждат единствено до Френска филология и Приложна лингвистика с френски език и втори чужд английски(или обратното, но, както вече казах, аз не желая да изучавам засилено английски език). Приложната лингвистика ми звучеше обещаващо(най-вече защото я има в университети, които са ми по-близо до родния град и защото включва и изучаването на втори чужд език), докато не се разрових и поинтересувах какво точно обхваща и не стигнах до заключението, че най-вероятно няма да се справя с нея и че не е точно това, което търся(ако някой все пак може да ме просветли допълнително на тема Приложна лингвистика, нека заповяда, няма да ми е излишно). Връщам се пак на Френската филология, която обаче да запиша къде? Мина ми през ума и за Романистика, но отново увисва въпроса: къде? Освен това ме притесняват вторите чужди езици измежду които трябва да избирам и от които си нямам и капка понятие.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 8 месеца
hash: 296a774066
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей,
Аз следвам във Великотърновския университет.
Градът е среден за България по големина, малко е разхвърлян, но има добра транспортна система. Не е много скъп, аз също не разполагам с много финанси.
Филологическия факултет се намира в Ректората, който е разположен на хълма Света гора, гледката оттам е неповторима - към крепостта Царевец и стария град.
Относно специалностите с френски език, има Романистика, има хубави двойни специалности- Български език и френски, Приложна лингвистика. Не знам кое те плаши в приложната лингвистика. Там започваш втория чужд език отначало, т. е., ако си записала Френски и немски, започваш немския от азбуката. А можеш да комбинираш френския с китайски или японски например. В сайта на университета има качени учебните планове на специалностите, така че можеш да разгледаш дисциплините.
Смея да твърдя, че качеството на обучение е доста добро, повечето специалисти се стараят, не е лесно, доста учене трябва, но си личи, че си интелигентно момиче, ще се справиш.
Университетът има общежития, но повечето колеги са на квартира. За 100 лв. месечно можеш да си намериш самостоятелна близо до центъра на града.
Препоръчвам ти го. Влез в сайта на университета, разгледай го, ако имаш въпроси ще се постарая да ти отговоря.
Спестявай пари и давай напред!
Желая ти успех!

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 6c0589d0a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Видях, че за два дена има 1 коментар на "отчаяната нужда от съвет" който очаква одобрение, и реших и аз да пусна малко светлина в твоя тунел... искрено се надявам това да не е светлината от идващ насреща влак :)
От това което споделяш разбирам:
1. - че искаш да учиш специалност свързана с френския език
2. - че желаеш да студентстваш близо до твоя роден град
3. - че нямаш финансова възможност да си в СУ и в големия град.
Според мен избери специалност която да започнеш да изучаваш в учебно заведение близо до твоя град, която да е свързана с френския език и по този начин ще избегнеш проблемите от точка 3.
Както знаем пълно щастие няма, и затова степенуваш щастията свързани с твоето студентстване и жертваш щастията с най-нисък рейтинг.
Мой съвет е да започнеш да учиш приложната лингвистика. В течение на първата година ще разбереш доста неща, ще се срещнеш с много хора, и ще имаш възможността да се ориентираш за това което е най-близо до твоите възможности и желания. Според мен с приложната лингвистика ще имаш перспективни възможности.
Въведох "приложна лингвистика" в Чичко Гугъл, и отворих първото предложение свързано с Леля Wiki. Статията на български е доста бедна, затова отворих на руски език /учил съм руска филология/ и си позволявам да преведа част от прочетеното и да споделя с теб:

Основни направления на Приложната лингвистика, свързани с ИЗУЧАВАНЕТО на езика (так да се каже академични направления):

Лексикография - теория и практика на съставяне на речници;
Лингводидактика /езиково обучение/- науката за развитието на техники за преподаване на роден и чужд език;
Терминология - наука за оптимизиране и стандартизиране на научна и техническа терминология;
Преводознание - теория на превода


Основни направления на Приложната лингвистика (англ. applied linguistics), свързани с ПРАКТИЧЕСКИ ПРИЛОЖЕНИЯ:

1. КОМПЮТЪРНА ЛИНГВИСТИКА (англ. computational linguistics) която включва:
-машинен превод
-автоматично разпознаване на символи (Eng. OCR)
-автоматично разпознаване на реч (Eng. ASR)
-автоматично извличане на данни (Eng. Data Mining)
-търсене и извличане на информация
-автоматично резюмиране на текст
-изграждане на системи за управление на знанието
-създаване на: електронни речници, тезауруси, модели на бизнес процеси, изкуствен интелект
-корпусна лингвистика, разработва компютърни модели за подпомагане наблюдението над лингвистичен материал

2. ЕЗИКОВА ЕКСПЕРТИЗА (например, в съдебната практика)

Както виждаш има широко поле за реализация в Компютърната лингвистика, особено ако имаш интереси в IT.
От нестоличните университети горещо ти препоръчвам ВТУ. Предполагам, че както и по мое време преподавателският състав държи ниво. Пожелавам ти успех - alokins

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 4a97b2d456
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Ти ме заинтригува и рових в мрежата и ти предлагам да прочетеш това http://www.karieri.bg/karieren_klub/vazmozhnosti/2469434_boriana_karova_iskam_da_uchastvam_v_promianata_na/ поздрави - alokins

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 975803d932
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Oт автoрката:

Първо искам да благодаря на коментиралите, понеже не вярвах, че ще се намерят такива.

До номер 1: Преди два дена, все още неочаквайки да получа някакъв съвет тук, след като за пореден път претеглих и осмислих всичките си възможности, стигнах до заключението, че май е най-добре да избера именно ВТУ, затова когато днес видях, че именно човек учещ там си е направил труда да коментира, се зарадвах и ободрих поне малко.
На мен града също ми харесва, най-вече защото не е кой знае колко по-голям от родния ми град и предполагам бързо ще се адаптирам. Сайта на университета го разгледах вече сигурно над 100 пъти и съм запомнила информацията изложена там до най-малката подробност, чак е тъжно.
Български и френски не бих избрала, но не защото мисля, че родният ни език е недостоен да му се обръща чак талкова голямо внимание, както много хора смятат в днешно време, а защото ми се струва, че френския ще го започна от не особено напреднало ниво, или като цяло няма да се набляга на него колкото на българския.
Приложната лингвистика, както споменах, първоначално много ми се понрави именно заради широкия избор на втори чужд език и фактът, че ще го уча от нулата, но след това изчетох купища материал на български, и сигурно двойно повече на английски, и ми се стори, че това е твърде изискваща наука и твърде голям залък за мен. Имам някакво вътрешно усещане, че например няма да се справя с теоретичната част(която ми се струва, че я има в изобилие), а и сега, особено след като прочетох и коментра на Номер 2, не ми трябва много за да си направя една бърза самооценка и да си призная, че никаква ме няма в сферата на компютърните науки.
След това пълно 'отчаяние' от самата себе си, което претърпях с Приложната лингвистика, замалко да изпусна да забележа специалността Романистика, и за момента като че ли съм се спряла именно на нея, естествено след като отново изчетох доста неща в интернет. Малко съм разочарована, че на български общо взето нямаше почти никаква информация, понеже това ми говори, че вероятно не много хора я смятат са престижна специалност в България? Но пък на английски открих доста информация изложена в доста прилично изглеждащи университети. Освен това в НБУ също имат специалност Романистика и бяха изложили доста подробна информация за това какво се учи и с каква професия можеш да излезеш след това, само че в НБУ нямат избор на втори романски език, както е във ВТУ, но пък видях, че можеш да избираш от два модули - педагогика или професионален превод, та се чудя дали е същото и във ВТУ? Единственото, което ме плаши при Романистиката е избора на втори език, или по-скоро това, че никъде в сайта им не можах да открия дали втория език се започва от самото начало или трябва да имам поне някаква предварителна основа? Ако втория език не се започва от самото начало ще има да съжалявам доста за дето в училище, когато трябваше да избирам трети чужд, вместо испански както 99% от съучениците ми, избрах две години да уча немски.
И, номер 1, надявам се няма да имаш нищо против ако те попитам и дали случайно знаеш нещо за Френска филология във ВТУ? В сайта им я има в списъка със специалност(може би са забравили да я изтрият? ), но като отворя филологическия факултет и проверя за специалностите и катедрите, не я виждам никъде? Освен това като се опитам да отворя задедения отстрани документ за уж учебния план на специалността Френска филология, така и не се зарежда/отваря страницата. Видях, че можеш да запишеш магистратура с Френска филология, но нищо не пише за Бакалавър и прием след 12 клас, да не би преди да е имало такава специалност, но вече не? Ако е така, то жалко.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 296a774066
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   От номер 1,

Здравей,
Извинявай за закъснелия отговор, дано го прочетеш.

Не знам кое продължава да те плаши в Приложната лингвистика, според мен ще се справиш, стига да си сериозна и съвестна. Специалността е много хубава, можеш да отидеш и чужбина за няколко месеца по програмата Еразъм.

За специалността френска филология, знам че преди 2 години, ако не ме лъже паметта я премахнаха и стана Романистика. Какво точно представлява Романистиката, като избор на вероятно втори език и като профил не знам.

Ако си съгласна, в седмицата след 3 октомври когато започва академичната година ще отида в катедрата им и ще се поинтересувам, след което ще ти дам подробен отговор тук. Просто трябва да следиш след 3-и, като ти пиша.

 
  ...


...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 975803d932
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Ще съм ти наистина ужасно благодарна и задължена, ако можеш да направиш тази малка услуга за мен (и кой знае, току-виж наистина вляза във ВТУ и имам шанса лично да ти се отблагодаря ;)/.

И все пак, до няколко дни мисля и самата аз да се свържа с университета и просто да поразпитам за специалността, приема и тн. Опасявам се, че може би ще се наложи да карам кандидатстудентски изпит по френски? Чудя се и дали ако попитам с какво ниво на френски се започва и завършва специалността, ще ме вземат за много нагла? :D

Впрочем, предният път щях да те питам, но се отплеснах с приказки за специалностите и забравих, та, чудех се дали можеш да ми кажеш и нещичко за самия град? Как изглежда, хубав ли е, как са хората там, има ли интересни места, на които да отидеш? Признавам си директно, по рождение хич не съм кой знае колко социална като натура и съм си заклета домошарка, но от друга страна обичам понякога да виждам и усещам друго присъствие от собственото си, да седна в някое приятно кафене(макар и сама) и да си поръчам нещо топло за пиене докато речем дописвам нещо на лаптопа си, да отида на кино, на театър, тн.? Питам за тези неща, защото предполагам първите седмици ще съм доста изолирана, няма да познавам никого, и като се познавам колко бързо ме хваща депресията, ще се опитвам да се разсейвам с хобитата ми и навиците, които имам в собствения си град, само дето ще бъда в град, чиито предимства не познавам като дланта си.

Пак ти благодаря, че ми обръщаш толкова голямо внимание, впрочем. Наистина не очаквах нито първи, нито пък още по-малко втори отговор. Златна си! ^. ^

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 296a774066
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   "Наистина не очаквах нито първи, нито пък още по-малко втори отговор. Златна си! ^. ^"

Момче съм, но няма значение. : ))) Не съм направил нищо за да ми благодариш, преди години, когато беше време аз да кандидатствам, също като теб събирах информация в един форум, тогава също се намериха хора, които бяха учили във ВТУ и ми дадоха насоки.

Спомням си, че когато съществуваше все още френска филология, можеше да се кандидатства с оценка от матура по френски език, сега за Романистика не знам как стоят нещата.
Ако се обаждаш в университета, най-добре го направи в тяхната катедра, там ще ти обяснят най-точно всичко за тази специалност. Питай всичко, което те интересува, глупави въпроси няма.

За Велико Търново... субективно е, по принцип всяко едно ново начало е изпълнено с известни трудности. Първоначално ще имаш колегите си, ще излизате, ще се опознаете, с някои ще си станете по-близки, после ще срещнеш и ще се запознаеш с други много нови хора...
Иначе, Ректоратът /там където евентуално ще следваш, ако проявиш желание/ се намира на хълма Света Гора. Малко е отдалечен от центъра на града, но се ползва удобен градски транспорт, пък при хубаво време, ако обичаш да се разхождаш, може да отиваш и пеша. Гледката оттам е страхотна- към крепостта Царевец и стария град. Лошото е, че там турската махала, затова не ти препоръчвам да си взимаш квартира на това място. Също така, до Ректората са и 1 и 2 блок от общежитията. Изгодно е, ще ти е точно до университета, но както казах, малко далечко и изолирано е от центъра. Има и друго общежитие- 3 корпус, което се намира в т. нар. квартал Триъгълника и е на по-комуникативно място, но пък е далеко от Ректората /но има спирка и автобус за там, разбира се/.
Градът е малко "разхвърлян", но като пообиколиш ще свикнеш.
Има кино, има и театър, редовно се изнасят различни постановки, Регионалната библиотека е голяма и хубава, и там организират често различни мероприятия. От Общината също редовно организират различни културни мероприятия- концерти, чествания, фестивали...
Ако обичаш литературата, към университета има литературен кръжок, който можеш да посещаваш, има и студентски театър в който можеш да участваш....
Кафета и кръчми в града бол, дискотеки, разбира се също има....
Друго за сега не се сещам, ако има нещо, пиши. : )

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 975803d932
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Съжалявам, че те помислих за момиче, не знам защо останах с такова впечатление.

Кръчмите и дискотеките не са ми въобще по вкуса, най-вероятно радарът ми няма да ги отразява по какъвто и да е начин, но пък спечели книжният плъх в мен с "регионалната библиотека е голяма и хубава". :D

Друго, друго за което да се сещам...
Ами дано не съм твърде любопитна, но просто ми стана интересно ти с каква специалност си? Надявам се нямаш нищо против, че питам.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 296a774066
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Централна сграда на регионалната библиотека е едно от любимите ми места. Винаги ще си спомням моментите, когато слизам от автобуса на площада пред Царевец и се отправям към библиотеката в търсене на поредната ценна находка /книга/, която ще открие за мен нови хоризонти... Особено при хубаво време обстановката там по лично мнение е много романтична, с пейките и пейзажа наоколо. До нея се намира Музей "Възраждане и Учредително събрание", а под нея е археологическия музей.
Библиотеката има и филиали в различни квартали на града.

Иначе, следвам български език и история. С педагогически профил е.
Записах тази специалност заради любовта ми към литературата и историята.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker