След 12 клас... - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121167)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6471)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

След 12 клас...
преди: 7 години, 4 месеца, прочетена 1379 пъти
Здравейте. Първо моля редакторите да публикуват темата ми, защото наистина всяко мнение би ми било от полза.
И така както може би подразбирате от заглавието става въпрос за трудния избор какво да учиш след 12 клас и като цяло, какво да правиш с живота си от там нататък. В момента съм 11 клас и през изминалата година безброй много и най-различни идеи минаха през главата ми, като накрая дилемата ми се свежда до специалност свързана с биология или някакъв вид филология. Знам, че двете неща са доста различни и далечни, но и двете ми харесват и мисля, че бих се справила еднакво добре и с двете. А сега няколко разяснения:
1. решила съм, че поне бакалавърската си степен ще изкарам в българия (тоест варианта чужбина отпада поради финансови причин).
2. медицината, дентална медицина и фармация не са вариант просто, защото не мисля, че са професии за мен, а и приема е доста труден и не мисля, че вече имам достатъчно останало време за да се подготвя
3. за нещо свързано с биология много се колебая между специалностите молекулярна биология, биотехнологии и кинезитерапия - та въпросът ми за тези специалности е коя мислите, че е най-добра и при коя има най-голяма реализация
5. относно кинезитерапията, съм мислела как след това мога да спезиализирам с иглотерапия или нещо подобно... мислите ли, че това е добър вариант или бихте ме насочили към нещо различно
4. относно филологиите, си мисля или за български и немски или български и английски в ПУ - кое мислите, че е по-добрия вариант
5. ако става въпрос за това какво бих искала да работя свързано с биология, то е нещо свързано с изследвания, но знам, че заплатите на българските учени са едни от най-ниските, затова въпроса ми е според вас има ли начин да се реализирам в тази сфера и да взимам едни "прилични" пари - нямам амбиции да правя милиони, просто искам да живея един спокоен живот без лишения
6. за работа с филология, най-много би ми допаднало или професия свързано с преводи и редактиране или журналистика. Имам интерес в писането и мисля, че бих могла да се развия в тази сфера, но отново - накъде да се насоча за да си намеря подобна работа и дали като цяло има реализация с филология за нещо друг освен учител (професия, която много бих искала да избегна )

Ще се радвам да чуя мненията ви по темата. Какъвто и поглед да имате върху нещата, ще е добре дошъл за мен и за взимането на това доста трудно решение.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 4 месеца
hash: be19e42fcd
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   В 11 клас си, след няколко месеца си на 18 не можеш ли сама да се ориентираш?
Разгледай специалностите на Софийския и си избери от там. Другите университети не стават за нищо, а Софийския е на 600 място в международните класации. Трябвало е още в 8 клас да почнеш да ходиш на състезания, олимпиади, конференции да вземеш едни стипендии и финансовият проблем нямаше да го има, както правят много хора, които "нямат възможност", но сега учат в чужбина. Стягай се, отиди в Софийския и се моли да си доволна от образованието си, макар че ако искаш просто да си ходиш по дискотеките и да завършиш в другите университети в България много ще ти хареса.

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 0fe2220afd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Ами казваш, че искаш филология с немски. Знаеш ли, че в 90% от немските университети образованието е безплатно. Остават ти квартира и храна, но там почти всичко е уредено и мисля, че дори ти намираха работа по специалността докато си в университета, за да печелиш достатъчно, че да се издържаш. Защо не завършиш в Германия някой университет с желана от теб специалност, която може да се практикува и в България (има такива като право, които важат само за Германия) и ако не ти хареса там ще се върнеш обратно в България и тук ще реализираш мечтите си. Варианта с учителка не е толкова лош, ако не е някое западнали даскало в покрайнините на града или в някое село. Вземаш прилична заплата за сам човей- жена, имаш 2 месеца ваканция да почиваш с детето и мъжа си, както и да ходиш на почивки. Имаш толкова много варианти!

 
  ...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 6f4ca29bbf
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Хубаво ги описваш тези неща и ги мислиш от сега. Но това да напишеш България с малка буква много ми се наби на очи. Извинявай ама такива грешки не трябва да правиш. Иначе успех!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 4 месеца
hash: dc063c3792
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Според мен е най-добре да учиш филология и да се занимаваш с преводи. 2 бона на месец и работата хич не е тежка. Учи, намери си работа и после идват Айфоните, Самсунгите, Сонитата, Айпадите, LG-тата, почивките в Гърция, немските коли, полетите със самолет само за кеф и всички готини неща. XD Шегувам се бе! :D Иначе филологията е решението.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker